Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 3. březen 2021, 09:43

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 7 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Lagy ve hře (WOT) - pingplotter screenshot
PříspěvekZaslal v: út 8. prosinec 2020, 19:54 
Začátečník
Začátečník

Založen: 20. říjen 2006
Bydliště: České Budějovice
Nahoru
Ahoj / dobrý den,

chtěl bych se zeptat na objasnění lagů ve hře. Děje se to jednou za x měsíců a nepamatuju si jak dlouho to naposledy trvalo, teď to trvá dva dny (taky nehraju pořád tu stejnou hru, ale vím, že u WOT se mi to v minulosti už stalo, ale nikoho jsem nekontaktoval). Hra se tímhle stává nehratelná.

Čím to, že se něco takového děje náhodně? (je to jen např při přetížení sítě?) Jde tomu nějak předejít? V případě kontaktování ISP - jde tohle nějak řesit, předpokládám, když se to neděje pořád, že to musí být nějaká krátkodobá chyba.

Předem díky za odpověď. Mějte se.


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.

_________________
Ryzen 5 1600@default,ASUS Expedition GTX 1050Ti 4GB@default, 2x8GB Kingston HyperX 3200MHz,ASUS RoG Strix B350-F, Samsung 850 SSD 250GB, Seasonic Focus plus GOLD 550W


 Profil  
 Předmět: Re: Lagy ve hře (WOT) - pingplotter screenshot
PříspěvekZaslal v: út 8. prosinec 2020, 22:24 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
Mě není jasné, jak tohle chceš objasnit. Od tebe k serveru je nějáká cesta, ne statická, server má nějáké zatížení, ne statické, občasný lag je prostě normální vlastnost jakékoliv online hry, nikoliv chyba.

A to nemluvím o tom, že testovat něco pingem je naprosto nesmyslné, ping patří pod servisní část IP protokolu, spousta zařízení v síti má nastavenu odpověď na něj s nízkou/žádnou prioritou, nebo ho mají z důvodu ochrany před útoky vypnutý úplně, takže ti to navíc vůbec nemusí ukazovat problém, jen normální stav, že tobě odpovídají jako poslednímu, zatím co běžný provoz běží.

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS ROG STRIX B450-I GAMING |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Samsung 260 Evo 256Gb M.2| Kingston SV300 120GB SATA3 | Hynix SC311 128GB M.2 | Phanteks Evolv Shift Air | Corsair SF-450 | Samsung 28" U28E590 4k | Synology DS213j + 2x4TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast


 Profil  
 Předmět: Re: Lagy ve hře (WOT) - pingplotter screenshot
PříspěvekZaslal v: út 8. prosinec 2020, 23:33 
Začátečník
Začátečník

Založen: 20. říjen 2006
Bydliště: České Budějovice
Nahoru
Weslo napsal:
Mě není jasné, jak tohle chceš objasnit. Od tebe k serveru je nějáká cesta, ne statická, server má nějáké zatížení, ne statické, občasný lag je prostě normální vlastnost jakékoliv online hry, nikoliv chyba.

A to nemluvím o tom, že testovat něco pingem je naprosto nesmyslné, ping patří pod servisní část IP protokolu, spousta zařízení v síti má nastavenu odpověď na něj s nízkou/žádnou prioritou, nebo ho mají z důvodu ochrany před útoky vypnutý úplně, takže ti to navíc vůbec nemusí ukazovat problém, jen normální stav, že tobě odpovídají jako poslednímu, zatím co běžný provoz běží.


Díky za reakci.

Hraju tu hru s přestávkami už řekněme 4 roky. Za tu dobu jsou měsíce, kdy i když mám třeba vyšší ping ve hře, neznamená to problém v hraní, ale pak je čas jako je tomu teď poslední dva dny, kdy mám třeba ping uplně normální, do 100ms, ale mám hlavně packet loss, což způsobuje v téhle hře, nevím jak v jiných, ale - promiň výraz "zásek" na takovou chvíli, že to v těch bitvách prostě vadí natolik (poskočí tank dopředu atd.), že je to nehratelné, nebo technicky hratelné to je, ale zážitek jiný než frustraci ze hry nemám a to je způsobené tou ztrátou signálu, kterou způsobuje packet loss. - jestli si to dobře vysvětluji. Moje dotazy tedy jsou konktérně na packet loss, jestli to jde nějakým způsobem řešit, nebo je to i něco co ani ISP neovlivní.

_________________
Ryzen 5 1600@default,ASUS Expedition GTX 1050Ti 4GB@default, 2x8GB Kingston HyperX 3200MHz,ASUS RoG Strix B350-F, Samsung 850 SSD 250GB, Seasonic Focus plus GOLD 550W


 Profil  
 Předmět: Re: Lagy ve hře (WOT) - pingplotter screenshot
PříspěvekZaslal v: st 9. prosinec 2020, 00:16 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
Packet loss máš jako na konci, nebo po cestě? Ať tak či tak, tahle veličina se v internetu stejně "měří" pomocí pingu, což znamená defakto neměří.

Zkus se podívat na princip sítě, tj. ISO/OSI model, ten problém může vznikat nejen na různých místech ale i z různých důvodů, přičemž v režii ISP je jen 3 ze 7 možných vrstev.

Zkusím to ilustrovat na případu. Máš nějákého lokálního ISP ňoumu, takže last-mile optika, na seznam 2ms ale internet je daleko, tj. tvůj ISP šetří a tak má transit do sítě většího ISP, který teprve jde do internetu, tedy má peering s někým, kdo má POP aspoň ve dvou státech najednou.

Může dojít k x situacím, nejčastěji (z mého pohledu) bývá chyba na straně serveru, třeba Tebou zmiňovaný WoT má v EU 2 servery, před kterými je nějáký zřejmě load balancer a celé je to někde v datacentru v Něměcku/Holandsku připojené bůh ví jak, bůh ví kým. Stačí aby se přerušil jeden z x (x od tebe do Holandska odhaduji na nízké desítky) tras, třeba kvůli přerušenému kabelu nebo vadné kartě v boxu a už je všechno úplně jinak -> jiná cesta, jiná odezva, jiná kapacita atp.

Doufám, že to vysvětluji logicky, internet je prostě živý a statických parametrů můžeš dosáhnout jen když máš vyhrazenou linku mimo internet,což si domnívám se nemůžeš dovolit...

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS ROG STRIX B450-I GAMING |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Samsung 260 Evo 256Gb M.2| Kingston SV300 120GB SATA3 | Hynix SC311 128GB M.2 | Phanteks Evolv Shift Air | Corsair SF-450 | Samsung 28" U28E590 4k | Synology DS213j + 2x4TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast


 Profil  
 Předmět: Re: Lagy ve hře (WOT) - pingplotter screenshot
PříspěvekZaslal v: st 9. prosinec 2020, 01:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Jaj, tady bych mohl napsat prihod o vypadkach/problemech na mezinarodnich i narodnich linkach a to z dost ruznych duvodu, ze by z toho mohl byt roman. A to byly placene okruhy a to ani nezminuju konektivitu pres internet.


 Profil  
 Předmět: Re: Lagy ve hře (WOT) - pingplotter screenshot
PříspěvekZaslal v: st 9. prosinec 2020, 02:20 
Začátečník
Začátečník

Založen: 20. říjen 2006
Bydliště: České Budějovice
Nahoru
Weslo napsal:
Packet loss máš jako na konci, nebo po cestě? Ať tak či tak, tahle veličina se v internetu stejně "měří" pomocí pingu, což znamená defakto neměří.

Zkus se podívat na princip sítě, tj. ISO/OSI model, ten problém může vznikat nejen na různých místech ale i z různých důvodů, přičemž v režii ISP je jen 3 ze 7 možných vrstev.

Zkusím to ilustrovat na případu. Máš nějákého lokálního ISP ňoumu, takže last-mile optika, na seznam 2ms ale internet je daleko, tj. tvůj ISP šetří a tak má transit do sítě většího ISP, který teprve jde do internetu, tedy má peering s někým, kdo má POP aspoň ve dvou státech najednou.

Může dojít k x situacím, nejčastěji (z mého pohledu) bývá chyba na straně serveru, třeba Tebou zmiňovaný WoT má v EU 2 servery, před kterými je nějáký zřejmě load balancer a celé je to někde v datacentru v Něměcku/Holandsku připojené bůh ví jak, bůh ví kým. Stačí aby se přerušil jeden z x (x od tebe do Holandska odhaduji na nízké desítky) tras, třeba kvůli přerušenému kabelu nebo vadné kartě v boxu a už je všechno úplně jinak -> jiná cesta, jiná odezva, jiná kapacita atp.

Doufám, že to vysvětluji logicky, internet je prostě živý a statických parametrů můžeš dosáhnout jen když máš vyhrazenou linku mimo internet,což si domnívám se nemůžeš dovolit...


Znovu děkuji za reakci.

Během zítřka se podívám na tebou doporučenou problematiku, díky za tip.

Ten screenshot co jsem přidal - vím nízká kvalita, vyšší nahrát nešla, tak je přesně testování připojení k zmiňovanému WOT, během testu přes tu aplikaci pingplotter to ukazuje, že cesta k serveru wot (je jedno jakému, jsou už teď 3 né 2 ale tam nezáleží ke kterému, je to na všech podobné) se skládá z 9 "kroků" kde první tvoří můj router a poslední ten zmiňovaný wot server (viz ten screenshot), co jsem pozoroval, tak ty "červené čáry" co chápu že jsou ztráta packetů - což způsobuje ve hře to trhání vozidla - toho tanku, se dějí převážně na zahraničních serverech, první 4 řádky toho připojení jsou CZ IP adresy a u nich během 10 minut testování pingplotterem byl jen 1 packet loss, kdežto u zahraničních hned několik na každým z nich.

Ale jak to tak pročítám, tak to není nic co by mi tady u mého ISP (bohužel na mé adrese jediného "slušného") byl někdo schopen/ochoten řešit a/nebo vůbec ovlivnit. Jen mě na té situaci pokaždé když se to stalo zarážela ta náhodnost výskytu několikadenní/týdenní a pak klid na několik měsíců. Ale znovu, nehraju tak pravidelně, že to můžu s jistotou říci, že se to v těch měsících, kdy já mluvím o klidu, opravdu nedělo, třeba dělo, akorát jsem v ten čas nehrál.

Děkuji tedy za vysvětlení, zkusím pročíst doporučené téma a kdyžtak se ještě dozeptám.

_________________
Ryzen 5 1600@default,ASUS Expedition GTX 1050Ti 4GB@default, 2x8GB Kingston HyperX 3200MHz,ASUS RoG Strix B350-F, Samsung 850 SSD 250GB, Seasonic Focus plus GOLD 550W


 Profil  
 Předmět: Re: Lagy ve hře (WOT) - pingplotter screenshot
PříspěvekZaslal v: st 9. prosinec 2020, 19:08 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
ThomasVT napsal:
...... to ukazuje, že cesta k serveru wot (je jedno jakému, jsou už teď 3 né 2 ale tam nezáleží ke kterému, je to na všech podobné) se skládá z 9 "kroků" kde první tvoří můj router a poslední ten zmiňovaný wot server (viz ten screenshot), co jsem pozoroval, tak ty "červené čáry" co chápu že jsou ztráta packetů - což způsobuje ve hře to trhání vozidla - toho tanku, se dějí převážně na zahraničních serverech, první 4 řádky toho připojení jsou CZ IP adresy a u nich během 10 minut testování pingplotterem byl jen 1 packet loss, kdežto u zahraničních hned několik na každým z nich.

To je to o čem jsem říkal, tvůj ISP směruje provoz do Internetu asi přes tranzitního operátora, za všechno se samozřejmě platí, takže se občas přepne provoz přes nějákého jiného, nebo mají výpadek a jede to po záloze, těch důvodů může být spoustu. Rozhodně to není nic, co by se dalo vyřešit, tedy aspoň většinou.

ThomasVT napsal:
Ale jak to tak pročítám, tak to není nic co by mi tady u mého ISP (bohužel na mé adrese jediného "slušného") byl někdo schopen/ochoten řešit a/nebo vůbec ovlivnit.

Tvůj ISP může řešit vlastní síť a maximálně slušně poprosit toho , který mu dává internet, aby se na to kouknul i v jejich síťi eventuelně poprosil zase dalšího ve vláčku atp. Navíc většina větších ISP má mezi sebou přímé propoje a má jich víc a všechno nechodí do Internetu.

ThomasVT napsal:
Jen mě na té situaci pokaždé když se to stalo zarážela ta náhodnost výskytu několikadenní/týdenní a pak klid na několik měsíců. Ale znovu, nehraju tak pravidelně, že to můžu s jistotou říci, že se to v těch měsících, kdy já mluvím o klidu, opravdu nedělo, třeba dělo, akorát jsem v ten čas nehrál.

Děkuji tedy za vysvětlení, zkusím pročíst doporučené téma a kdyžtak se ještě dozeptám.


Klidně mohli mít koplý kabel a záloha třeba kapacitně nestíhá, to se stává docela často. Nemá to smysl řešit, pokud to není stálý stav...

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS ROG STRIX B450-I GAMING |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Samsung 260 Evo 256Gb M.2| Kingston SV300 120GB SATA3 | Hynix SC311 128GB M.2 | Phanteks Evolv Shift Air | Corsair SF-450 | Samsung 28" U28E590 4k | Synology DS213j + 2x4TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 7 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 4 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.