Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 5. březen 2021, 16:58

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 28 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další
Autor Zpráva
 Předmět: FAQ: Dělení rychlosti internetu alias shaping
PříspěvekZaslal v: ne 29. duben 2007, 16:58 
Začátečník
Začátečník

Založen: 08. leden 2007
Bydliště: Mojné 39
Nahoru
Ahoj všem, kteří řešili tento problém a nebo se na to chystají. Kdysi sem také řešil omezování rychlosti až do dne, kdy sem objevil nástroj, který funguje ve své podstatě jako server (gateway) ale s tím rozdílem, že jeho cena je zanedbatelná (starý PC asi nějaká P2 266MHz a alespoň 128MB RAM, 2xPCI LAN karta a poměrně starý disk alespoň 600MB. Dale už jen CD-ROM která se po instalaci odpojí) do 300Kč a stáhnout z http://snapshots.pfsense.org/FreeBSD6/RELENG_1_2/iso/ .... Má asi 28 MB.. Rozbalíme a vypálíme na CD... Tento server je v podstatě router, ale s možnostmi nastavení, které nemají ani přístroje v cenové relaci 5000Kč a i dražší.

Tak k samotné instalaci.

Máme udělaný PC podle parametrů výše a vypálené CD se staženým *.iso souborem.

Jako další nastavíme bootování z CD a nabootujem až dokonce... Konec znamená že vám vylítne nabídka v černé příkazové řádce. Zde zvolíme volbu myslím 99. Mělo by to být install pfSense to harddrive...... v této instalaci je to docela jednoduché.. stačí znát základy PC angličtiny a máte vyhráno. pak už jen restartujete PC a odpojíte CD-ROM.. Zde už jen vybereme které rozhraní bude WAN(připojeno k modemu) a které LAN(do vaší sítě)... To provedeme tak, že zapojíme kabel z modemu do jedné síťovky a kabel z druhé do switche.. Chce to po nás vybrat OPT1 interface (interface je rozhraní neboli síťová karta)... dáme n.. Dále je na řadě WAN interface... To provedeme tak, že odpojíme kabel od modemu, dáme a a enter a připojíme a znovu enter... U LAN interface je to stejné... Tímto jsme dokončili základní konfiguraci.

Dále je na řadě zvolení LAN adresy přez kterou budeme konfigurovat na jiném PC... Defaultní je 192.168.1.1...Toto zadáme do prohlížeče a chce to po nás jméno a heslo... Defaultně je to admin a pfsense. Otevře se nám stránka se statusem neboli stavem systému...Na horní liště máme oddělení konfigurace..Nás bude zajímat traffic shaper... Problém je, že takto nastavíme pouze dinymický shaping a ne statický. Proto dávám k dispozici konfig na shaper ketrý je zde http://90.176.64.19/shaper.xml . Ten nahrajeme do systému tím, že na horní liště vybereme položku diagnostics a tam BACKUP/RESTORE.. zde dáme obnovit config(dolní polovina stránky) a vybereme AREA (část systému pro kterou je config určen a to traffic shaper) a dáme obnovit. Dále je vše vyplněno... Pouze změníme nějaké hodnoty které se nám nelíbí v položce firewall/ traffic shaper. Dále si otevřeme položku firewall/aliases a zde vytvoříme skupiny.. Jednu nazveme Group 256 a další Group512 a tak dál... Do nich vepíšeme IP adresy které mají kam patřit a máme vyhráno.. uložíme konfiguraci a vesele shapujeme...

V případě nesrovnalosí napište... Je toho mnoho, tak se mohlo stát, že jsem na něco zapoměl :)

//pavel.minarik: faqed by me :)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 30. duben 2007, 15:32 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 23. prosinec 2005
Nahoru
jestli jsem to dobře pochopil tenhle PC wan rozhraním připojim do routeru a LAN rozhraním do switche, potom si nastavím IP a přidělim k nim rychlost.

otázka 1.) jak se potom dostanu do konfigurace toho routeru (toho HW routeru ještě před tim PC)?

otázka 2.) zvládne to na tom PC nazdílet disk?

díky.

_________________
Do not underestimate the power of stupid people in large groups...


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 30. duben 2007, 16:07 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 06. červen 2003
Bydliště: Uherské Hradiště
Nahoru
pfSense je pouze shaper. Pro domaci pouziti mi prijde lepsi ClarkConnect, ktery ma mnohem vice moznosti (FTP server, web server, MySQL databaze, VPN tunely, SMTP servet atd)

_________________
Toshiba Tecra A6


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 30. duben 2007, 16:34 
Začátečník
Začátečník

Založen: 08. leden 2007
Bydliště: Mojné 39
Nahoru
by myshob

pfSense je routovací program a ne diskové pole... To si pleteš s celým freebsd... a co se týče konfigurace toho modemu nebo podobně co je před tím WAN, tak sou dvě možnosti... Buď ho přemostíš a v pfSense nastavíš username a password pro připojení a v tomto případě nepotřebuješ konfigurovat, nebo to nastavíš staticky a nebo DHCP (staticky a DHCP beru jako jednu možnost:-)) a to jde normálně jako bez pfSense..

by BAJGY

Tak mi bajgy řekni, jestli ten nástroj co píšeš umí statickej shaping vč. ACK v paravidle pro tu IP(novinka v nové verzi).... pfSense je to nejlepší, co sem na netu našel.... Krom switchů za 50 mega :wink:


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 30. duben 2007, 17:36 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 06. červen 2003
Bydliště: Uherské Hradiště
Nahoru
Star_Gate napsal:

by BAJGY

Tak mi bajgy řekni, jestli ten nástroj co píšeš umí statickej shaping vč. ACK v paravidle pro tu IP(novinka v nové verzi).... pfSense je to nejlepší, co sem na netu našel.... Krom switchů za 50 mega :wink:


jasne

_________________
Toshiba Tecra A6


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 30. duben 2007, 19:15 
Začátečník
Začátečník

Založen: 08. leden 2007
Bydliště: Mojné 39
Nahoru
Aha... Mam k tomu jen jednu připomínku. Linux je user OS kterej má "jen" podporu sítě, ale jádo linuxu neni jako takový navržený na síť!!! FreeBSD ANO!! a navíc ClarkConnect neni free ale placenej.... stahneš jen 30-ti denní trial. a jestli toužíš po ftp, http, mysql atp, tak si stahni celý freebsd a máš to....


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 30. duben 2007, 19:50 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 06. červen 2003
Bydliště: Uherské Hradiště
Nahoru
:-)
ano FreeBSD, stejne jako OpenBSD ma mnohem lepsi implementaci IP stacku a opravdu se ti to projevi v okamziku, kdy routujes cca 70mbps, jinak ani ne.
A ClarkConnect Community Edition je free.

_________________
Toshiba Tecra A6


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 30. duben 2007, 20:53 
Začátečník
Začátečník

Založen: 08. leden 2007
Bydliště: Mojné 39
Nahoru
opravdu až při 70mbps????? ale ne, máto vliv na trafic i na nějakých trapných 2mb/s :wink: Dřív semtaky používal linux ale kam se hrabe na pfSense....


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 30. červen 2008, 10:45 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. leden 2007
Nahoru
Caute nejde tento problem resit i jinak ? Respketvie mam takovy problme ze v domacnosti jsou dva PC a kdyz se jednom stahuje druhy je temer nepouzitelny (k surfovani,stahovani). Mam 4 MB rychlost a proto bych to chtel rozdelit mezi tyto dva PC kazdemu po 2 MB ...jde to i jinak neboo jen timto zpusobem ? Abych nemusel mit zaply PC...

Diky


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Dělení rychlosti internetu alias shaping
PříspěvekZaslal v: út 2. září 2008, 15:11 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
Pro zájemce o jednoduší řešení musím doporučit Tomato Firmware
http://www.polarcloud.com/tomato
společně s:
# Linksys WRT54G v1-v4, WRT54GS v1-v4, WRT54GL v1.x, WRTSL54GS (no USB support)
# Buffalo WHR-G54S, WHR-HP-G54, WZR-G54, WBR2-G54
# Asus WL500G Premium (no USB support)

vysoce použitelný a funkční QoS za minimální cenu

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS ROG STRIX B450-I GAMING |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Samsung 260 Evo 256Gb M.2| Kingston SV300 120GB SATA3 | Hynix SC311 128GB M.2 | Phanteks Evolv Shift Air | Corsair SF-450 | Samsung 28" U28E590 4k | Synology DS213j + 2x4TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Dělení rychlosti internetu alias shaping
PříspěvekZaslal v: čt 18. září 2008, 21:24 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. leden 2004
Nahoru
A dal by se ten tomato firmware použít přímo i v nějakém jiném ADSL routeru (třeba od Asusu,nebo Linksysu)?


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Dělení rychlosti internetu alias shaping
PříspěvekZaslal v: pá 19. září 2008, 07:14 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
ne - jen vybrané modely routerů.

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS ROG STRIX B450-I GAMING |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Samsung 260 Evo 256Gb M.2| Kingston SV300 120GB SATA3 | Hynix SC311 128GB M.2 | Phanteks Evolv Shift Air | Corsair SF-450 | Samsung 28" U28E590 4k | Synology DS213j + 2x4TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast


 Profil  
 Předmět: Re:
PříspěvekZaslal v: pá 19. září 2008, 09:32 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. červenec 2004
Bydliště: Pustiměř
Nahoru
IMI napsal:
mam takovy problme ze v domacnosti jsou dva PC a kdyz se jednom stahuje druhy je temer nepouzitelny (k surfovani,stahovani). Mam 4 MB rychlost a proto bych to chtel rozdelit mezi tyto dva PC kazdemu po 2 MB ...jde to i jinak neboo jen timto zpusobem ? Abych nemusel mit zaply PC...

Diky

stejný dotaz :oops:

_________________
***MSI Z370 SLI PLUS***i7-8700***2*16GB 2666@3200 MHz***1080 Ti


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Dělení rychlosti internetu alias shaping
PříspěvekZaslal v: pá 19. září 2008, 09:43 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
opět budu opakovat že řešení je router s funkčním QoS

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS ROG STRIX B450-I GAMING |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Samsung 260 Evo 256Gb M.2| Kingston SV300 120GB SATA3 | Hynix SC311 128GB M.2 | Phanteks Evolv Shift Air | Corsair SF-450 | Samsung 28" U28E590 4k | Synology DS213j + 2x4TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Dělení rychlosti internetu alias shaping
PříspěvekZaslal v: ne 21. září 2008, 21:52 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. leden 2004
Nahoru
Hm,nevím,zda máš pravdu.....U všech routerů mám funkci QoS,ale jen jeden mi umožnil nastavit rychlost jednotlivých portů (byl to ADSL modem+router - Billion-Bipac 740).Má tuhle funkci pod položkou throttling (něco jako škrcení).


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Dělení rychlosti internetu alias shaping
PříspěvekZaslal v: po 22. září 2008, 06:30 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
proto jsem psal s funkčním :lol: Zatím jsem v SOHO segmentu na žádný nenarazil.Tedy až na výše zmiňovaný Tomato Firmware.

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS ROG STRIX B450-I GAMING |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Samsung 260 Evo 256Gb M.2| Kingston SV300 120GB SATA3 | Hynix SC311 128GB M.2 | Phanteks Evolv Shift Air | Corsair SF-450 | Samsung 28" U28E590 4k | Synology DS213j + 2x4TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Dělení rychlosti internetu alias shaping
PříspěvekZaslal v: ne 14. prosinec 2008, 17:59 
Nováček
Nováček

Založen: 12. prosinec 2008
Nahoru
Odkaz v prvom poste nefunguje :(

_________________
MB: Asus P5B, CPU: Intel Core2Duo E6420 2,13Ghz@3Ghz, RAM: 1+1GB Kingston 800Mhz, GK: EAH 8800GTS 320MB, HDD: 3x80GB + 120GB, Zdroj: Trust 570w
NetBook: Acer Aspire One AOA-150
SmartPhone: Samsung Galaxy SII + 16GB Kingston MicroSDHC Class 6


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Dělení rychlosti internetu alias shaping
PříspěvekZaslal v: ne 11. leden 2009, 15:18 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 13. srpen 2004
Bydliště: Praha, Brno
Nahoru
lusl napsal:
Odkaz v prvom poste nefunguje :(



UTFG ?

http://jnovak.ath.cx/data/shaper.xml (http://www.svethardware.cz/forum/attachment.php?attachmentid=1566&d=1191959399)
http://www.pfsense.com/mirror.php?section=downloads

nevim kterej si myslel tak radsi oba

_________________
podpis byl odstranen protoze prekrocil unosnou hranici demence.


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Dělení rychlosti internetu alias shaping
PříspěvekZaslal v: pá 6. únor 2009, 00:04 
Nováček
Nováček

Založen: 05. únor 2009
Nahoru
Nevim jak vy,me vyhovuje BrazilFW :)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Dělení rychlosti internetu alias shaping
PříspěvekZaslal v: so 31. říjen 2009, 16:23 
Začátečník
Začátečník

Založen: 08. leden 2007
Bydliště: Mojné 39
Nahoru
Tak Vás tu všechny po dlouhé době zdravím. Od doby co jsem psal tenhle článek uteklo moře času a můžu Vás ujistit, že PFsense stále používám :) Neni to již pouze router pro domácí nebo malou síť, ale jeho úkolem je řídit provoz mě veřejné sítě. (spousta pravidel v traffic shaperu, statické routy, veřejné IP a spousta dalšího). Síť má ke 100 uživatelů a vše chodí bez problémů.

Rád bych zjistil Vaše názory na tento OS pro router.

V případě že by Vás zajímaly podrobnosti o síti kterou provozuji, tak více info. zde : http://internetnajihu.cz

Všem předem děkuji za postřehy a zkušenosti.

_________________
http://internetnajihu.cz


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 28 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.