PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

Jak odstranit praskání zvukové karty při práci disku
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=19&t=22089
Stránka 1 z 3

Autor:  Vraana [ čt 25. listopad 2004, 21:37 ]
Předmět:  Jak odstranit praskání zvukové karty při práci disku

Zdravim.

Nevíte někdo, jak vyřešit problém, kdy se z integrovaný zvukovky ozývá tiché praskání při práci IDE disku? Setkal jsem se s tím snad u každý VIA desky, kterou jsem měl (jinou jsem neměl, tak nevím). SATA disk slyšet není, když nainstalím PCI zvukovku, tak bez problému...

//Přesun do Zvuku - TomV

Autor:  Borg [ pá 26. listopad 2004, 10:09 ]
Předmět: 

Co takhle ztlumit všechny vstupy (line-in, aux-in, ...), většinou to pomůže :wink:

Autor:  Vraana [ pá 26. listopad 2004, 11:02 ]
Předmět: 

Borg napsal:
Co takhle ztlumit všechny vstupy (line-in, aux-in, ...), většinou to pomůže :wink:


Tybrďo jsi fakt dobrej! Nebo spíš já jsem naprostá lama! Fakt to pomohlo, konkrétně to byl vstup Phone. A já to řeším už takovou dobu... :oops:

Thx a lot :up:

Autor:  trodas [ pá 17. prosinec 2004, 19:07 ]
Předmět: 

Je celkem bezny "fix" vypnout (mutnout) vsechny nepouzivane vstupy, uz je proto, aby ti treba pri poradne hlasitosti nesumelo v bednach, takhle:

Obrázek

:wink:

Autor:  shadow [ so 29. leden 2005, 00:05 ]
Předmět: 

Taky mě začala nová ZS zničehonic "lupat" . Mutnutí vstupů nepomohlo. Nicméně pomoh tento patch http://www.georgebreese.com/sites/georg ... /#CREATIVE

Zvukovka mně běží už půl dne bez jakéhokoliv "lupnutí".

Vypadá to, že tento patch, který odstraní "turbo mode", opravdu funguje..

díky bohu...

Autor:  EGRES [ pá 4. únor 2005, 09:01 ]
Předmět: 

Pokial sa toto deje niekomu, kto ma na doske codec ALC650 od realteku odporucam vyskusat najnovsie ovladace (a369)
www.realtek.com.tw

Autor:  zupa [ čt 26. květen 2005, 08:30 ]
Předmět:  THX THX THX

kua chlopi díky moc,
ty woe tenhle problem mne iritoval takovou dobu a přitom taková 3,14čovina - ja su lama lol :)))

BTW: tohle je super gutaz forum YEAAAH

Autor:  Jan Káňa [ út 7. únor 2006, 08:50 ]
Předmět: 

2 shadow: zmiňuješ se tady o "turbo modu" .. vlastním taky zvukovku Audigy 2 ZS na základce A7N8X - E Deluxe .. a tohleto lupání při práci mího SATA disku mě taky trápí .. chci taky skusit nainstaloval ten patch - ale popravdě nevim co to je tenhle "turbo mod" ??

Autor:  mano82 [ po 6. březen 2006, 15:48 ]
Předmět: 

TO EGRES: skusal som najnovsie ovladace, ale nejak mi to nepomohlo. Skor sa to zhorsilo. Furt tam je take piskanie. Mam dosku co je v popise nForce2 a alc650 integrovanu zvukovku. Sa mi zda, ze kym som mal len SATA disk, tak to bolo v pohode. Ale teraz som dokupil ATA a zacalo to nechutne piskat. Da sa to odstranit, ci radsej nejaku zakladnu soundblaster za liter. Inak, ake mate skusenosti s Creative Sound Blaster AUDIGY SE
Kód:
http://www.soundblaster.com/products/product.asp?category=1&subcategory=205&product=14257
tych 100dB s/š vyzera doverihodne. Alebo je lepsia stara znama Creative Sound Blaster Live! 24-bit

Autor:  Jan Káňa [ čt 9. březen 2006, 15:56 ]
Předmět: 

ještě taková maličkost .. zatim jsem neskoušel žádný peče a podobný věcičky ... ale u většiny her jsem se zbavil lupáním tím, že jsem vypnut funkci - CMSS - je v EAX consoli ... zařizuje mix zvuku ze sterea do všech reproduktorů ...

Autor:  Robinsson [ ne 26. březen 2006, 18:53 ]
Předmět: 

mám desku od DFI viz níže zvuk mi jde v pohodě akorat v Battlefield 2 mi zvuk hrozně praská a chraptí neví někdo čim to je ?

Autor:  sejny [ pá 9. červen 2006, 06:42 ]
Předmět: 

na ASusech A7V600 a A7V8X-X jde taky slyšet různý chroupání a tak když jede disk a stačí zamutovat HLAVNĚ ten phone...sice netuším co je to za vstup ale je to on co zanáší bordel do zvuku

Autor:  Sankaa [ so 10. červen 2006, 15:04 ]
Předmět:  praskani pri hrach

Zdravim potreboval bych poradit s praskanim pri hraní konkretne hry Call of Duty ale i u Knight online. Kdyz prehravam hudbu ve WMP 10 tak vse vpoho ale kdyz se pripojim do hry tak to proste praska:/ Mam integrovanou zvukovku a do dnes to nedalo. Zkousel jsem ztlumit naky ty vstupy a nic:( dekuji za radu
Obrázek

Autor:  Halen [ pá 28. červenec 2006, 22:24 ]
Předmět: 

A porad dokola. :D Praskani zvukovek visicich na virtualnich IRQ. Vnutte svemu zvukovemu hardvare jedinecne a FYZICKE IRQ a mate naveky veku po praskani. Neni se cemu divit, kdyz ta zvukajda visi na virtualnim IRQ casto s ovladaci VGA, IDE a kdovi ceho vseho ze to sumi a praska. Nastavte si ovladac PC na "Standardni PC", zvukajdu posadne do nesdilenyho PCI slotu a je po problemu. A jeste elegantneji to jde vyresit pri instalaci windows, kdy v biosu zakazete podporu ACPI.

Edit - toto se netyka jen zvukovek fyzicky osazenych v PCI slotu. Tyka se to i integrovanych zvukovek na deskach. Proste je to zarizeni PCI, tvrde pozadujici samostatne a fyzicke IRQ.

Autor:  weller [ út 8. srpen 2006, 14:02 ]
Předmět: 

Halen napsal:
A porad dokola. :D Praskani zvukovek visicich na virtualnich IRQ. Vnutte svemu zvukovemu hardvare jedinecne a FYZICKE IRQ a mate naveky veku po praskani. Neni se cemu divit, kdyz ta zvukajda visi na virtualnim IRQ casto s ovladaci VGA, IDE a kdovi ceho vseho ze to sumi a praska. Nastavte si ovladac PC na "Standardni PC", zvukajdu posadne do nesdilenyho PCI slotu a je po problemu. A jeste elegantneji to jde vyresit pri instalaci windows, kdy v biosu zakazete podporu ACPI.

Edit - toto se netyka jen zvukovek fyzicky osazenych v PCI slotu. Tyka se to i integrovanych zvukovek na deskach. Proste je to zarizeni PCI, tvrde pozadujici samostatne a fyzicke IRQ.


Mohl bys napsat přesnej postup jak to udělat pro méně zkušené

Autor:  Halen [ st 9. srpen 2006, 18:13 ]
Předmět: 

Ano, napisu. Pokud u toho neni preinstalace windows, postup je nasledujici

Najet Start -> Nastaveni -> Ovladaci panely -> System -> Hardware -> Spravce zarizeni ----> Najit polozku "Pocitac" a ovladac zmenit z "XXX" na "Standardni PC". Pote restart, probehne vlna preinstalace ovladacu (prece jen budou nyni skutecne tam, kde jsou fyzicky umistene), znovu restart.
Opakovat postup az do Spravce zarizeni. Najet do menu, zaskrtnout volbu "Zobrazit skryta zarizeni". Zkontrolovat, jestli nektere zarizeni neni zdvojeno, popripade nefunkcni. Pote zvolit ve Spravci zarizeni v menu volbu "Prostredky podle typu" -> "Pozadavek preruseni" a zkontrolovat, na kterych IRQ je ktere zarizeni. Cilem snahy je dostat zvukove zarizeni na samostatne IRQ (u PCI karet vlozenim do nesdileneho PCI slotu, u on-board zvukovek nastavenim v biosu). Vedlejsim nemilym efektem tohoto kroku mohou byt konflikty, pokud je PC doslova prospikovano ruznymi PCI kartami. Doporucim zakazat v biosu nepouzivane zarizeni, typicky seriove porty, paralelni port, v pripade PCI zvukajdy on-board zvukovku atd. Dalsi zmena je neprilis vyznamna, je nutne PC vypinat power buttonem. Na nekterych pocitacich sice lze na karte "Moznosti napajeni" zapnout polozku "Vylepsene rizeni spotreby", ale, vetsinou zustane tato polozka skryta (a nevim, priznam se, jak ji "zviditelnit", mozna zasahem do registru. Tolik k uprave pri existujici instalaci windows.

Pokud se odhodlate preinstalovat windows, tak je pred instalaci nutne v biosu zakazat podporu ACPI. Pote se wokna nainstaluji s ovladacem "Standardni PC", na karte rizeni spotreby je nutne zapnout "Vylepsene rizeni spotreby" a zkontrolovat obsazeni IRQ.

Nejenomze umisteni zvukoveho zarizeni na samostatne a fyzicke IRQ odstrani 99% sumu a brumu a praskani, ale prijemnym zjistenim bude vyssi vykon pocitace, obzvlast ve hrach a to i o nekolik FPS.

Autor:  Bongo [ st 3. leden 2007, 19:27 ]
Předmět: 

Mám podobnej problém na notebooku asus a6km - integrovaná zvukovka realtek ALC650. Problém asi bude, že v biosu toho moc nenastavim, ale chtěl bych s tim něco udělat, celkem mě to štve. Nějakej nápad? :)

Autor:  Bongo [ so 6. leden 2007, 14:48 ]
Předmět: 

Ještě mě napadlo, mělo by teoreticky pomoct zakázání zařízení, který sdílej irq se zvukovkou ve správci zařízení? U mě konkrétně modem (nepoužívám), firewire (nepoužívám) a wi-fi (používám :-( ). Já to zkoušel a zlepšení 0, ptám se jenom abych věděl, jestli třeba chyba neni někde jinde...

Autor:  Behemot [ ne 14. leden 2007, 00:21 ]
Předmět: 

Halen napsal:
Ano, napisu. Pokud u toho neni preinstalace windows, postup je nasledujici

Najet Start -> Nastaveni -> Ovladaci panely -> System -> Hardware -> Spravce zarizeni ----> Najit polozku "Pocitac" a ovladac zmenit z "XXX" na "Standardni PC". Pote restart, probehne vlna preinstalace ovladacu (prece jen budou nyni skutecne tam, kde jsou fyzicky umistene), znovu restart.


Jde tohle i ve Win98? Buď jsem slepej, nebo to tam nejni. "Počítač" se tu nedá změnit, ve vlastnostej jsou akorát prostředky.

Autor:  GTi [ po 26. březen 2007, 18:00 ]
Předmět:  Live!

Jelikož moje Live! -ka taky trochu sumi, rozhodl jsem se ze to zmenim taky na FYZ. IRQ. Jen nevim jak změnit typ toho ovladače a na standartní PC
Skoncil jsem nekde tady:Obrázek

Stránka 1 z 3 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/