PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=19&t=285109
Stránka 1 z 1

Autor:  Jey [ st 28. říjen 2020, 18:46 ]
Předmět:  Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů

Na desce Gigabyte B450 Aorus Pro mám ALC1220-VB audio čip.

Oproti dřívějším zvukovkám v době C2D a C2Q hraje dost potichu, a to mám výstupní zesilovač na maximum. Netuším čím to je.

Ale hlavně mi vadí jedna věc. Na dřívejších zvukovkách (Nvidia nebo Realtek), byla možnost "doplnění reproduktorů", když jsem přehrával stereo, např. mp3. Když jsem funkci zapnul, hrálo stejné audio ze zadních repro stejně jako z předních (1:1). Tady se ze zadních repro ozývají jen občasné peaky, ale téměř neslyšitelně. Když zapnu funkci "doplnění reproduktorů", tak zadní repro hrají pořád stejně (občasné peaky) a navíc začně hrát center.

Samozřejmě když použiju 5.1 zdroj zvuku, např. filmy, tak hraje všech 5.1 repro.

Jediné co mě aktuálně napadlo, je zkusit prohodit zapojení zadní-center repro. Ale podle barev výstupů je to zapojené dobře a v ovladačích jsem přiřadil příslušné repro. Nezdá se mi, že by to mohlo být takhle zmršené po HW stránce, spíše asi SW.

Při testu 5.1 reproduktorů hrají všechny repro hlasitě a jsou nastavené přesně podle obrázku. Používám správce zvuku Realtek HD.

Aktuální zapojení: zelená-přední, černá-zadní, oranžová-center/sw (což je přesně podle manuálu k desce)

Autor:  Jey [ st 28. říjen 2020, 22:56 ]
Předmět:  Re: Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů

Tak jsem přeinstaloval ovladač audio čipu a už funguje "doplnění reproduktorů". Jen co ze zadních repro jde za zvuk, z toho je mi dost blbě. Zvuk je ořezaný o výšky a basy a je to hrozná haluz, když ztlumím přední repro a nechám hrát jen zadní, zvuk je příšerný.

Myslel jsem, že to bude 1:1 s předníma repro, protože přední i zadní repro mám širokopásmové. Když připojím zadní repro fyzicky k pc jako přední reproduktory, tak hrají krásně, takže v nich problém nebude.

Autor:  Jey [ čt 29. říjen 2020, 20:12 ]
Předmět:  Re: Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů

Hm, vyzkoušel jsem default Win 7 x64 ovladač (2019), s ním po nastavení repro na 5.1 není v možnostech "doplnění reproduktorů".
Vyzkoušel jsem asi 3 různé verze ovladačů přímo od Realteku a 1 verzi od ovladačů základní desky Gigabyte.
Všechno to samé, "doplnění reproduktorů" neklonuje zvuk předních repro na zadní, ale vytváří jakýsi pazvuk.

Nemáte někdo zkušenost jaký driver použít, nebo jak by se to dalo vyřešit? Jde mi o WinAmp a Youtube, kde zdroj zvuku je stereo.

Autor:  killerek [ pá 30. říjen 2020, 00:14 ]
Předmět:  Re: Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů

Zkus neco najit tady:
https://www.tenforums.com/sound-audio/1 ... n-2-a.html

nebo tady:
https://www.catalog.update.microsoft.co ... DIA%202019

A tady je ten novejsi panel v MS store:
https://www.microsoft.com/en-us/p/realt ... verviewtab

Autor:  Jey [ pá 30. říjen 2020, 13:29 ]
Předmět:  Re: Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů

Ovladače ještě vyzkouším, ale zřejmě je ta funkce na úrovni ovladačů, protože když jsem dal samotné drivery bez control panelu a použil funkci "doplnění reproduktorů" v nastavení zvuku, tak byl zvuk, který vycházel ze zadních repro, stejný (pazvuk).

Jediné co se mi zatím osvědčilo, bylo použití Equalizer APO, které se ale musí manuálně zapínat/vypínat (nepozná zdroj 2.0 vs 5.1). Pak jsem zkoušel nějaký plugin pro WinAmp (VL Sound for Vista / 7), sice to hrálo 5.1, ale zvuk ze všech repro byl deformovaný.

Autor:  Jey [ ne 1. listopad 2020, 08:07 ]
Předmět:  Re: Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů

Takže téma uzavřu, kdyby někdo hledal stejnou věc. V nastavení zvuku při nainstalovaných ovladačích Realtek je doplněk "Prostředí". Když se vybere nastavení "Místnost", tak hraje 2.0 stereo jako 5.1 surround, je to 1:1 kopie. Určitě lepší než
"Doplnění reproduktorů".

Jinak jsem po letech přešel z Winampu na foobar2000, kde je možnost upmixu stereo na surround dostupná jako DSP plugin.

Stránka 1 z 1 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/