Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 16. duben 2021, 04:59

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 6 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů
PříspěvekZaslal v: st 28. říjen 2020, 18:46 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Na desce Gigabyte B450 Aorus Pro mám ALC1220-VB audio čip.

Oproti dřívějším zvukovkám v době C2D a C2Q hraje dost potichu, a to mám výstupní zesilovač na maximum. Netuším čím to je.

Ale hlavně mi vadí jedna věc. Na dřívejších zvukovkách (Nvidia nebo Realtek), byla možnost "doplnění reproduktorů", když jsem přehrával stereo, např. mp3. Když jsem funkci zapnul, hrálo stejné audio ze zadních repro stejně jako z předních (1:1). Tady se ze zadních repro ozývají jen občasné peaky, ale téměř neslyšitelně. Když zapnu funkci "doplnění reproduktorů", tak zadní repro hrají pořád stejně (občasné peaky) a navíc začně hrát center.

Samozřejmě když použiju 5.1 zdroj zvuku, např. filmy, tak hraje všech 5.1 repro.

Jediné co mě aktuálně napadlo, je zkusit prohodit zapojení zadní-center repro. Ale podle barev výstupů je to zapojené dobře a v ovladačích jsem přiřadil příslušné repro. Nezdá se mi, že by to mohlo být takhle zmršené po HW stránce, spíše asi SW.

Při testu 5.1 reproduktorů hrají všechny repro hlasitě a jsou nastavené přesně podle obrázku. Používám správce zvuku Realtek HD.

Aktuální zapojení: zelená-přední, černá-zadní, oranžová-center/sw (což je přesně podle manuálu k desce)

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů
PříspěvekZaslal v: st 28. říjen 2020, 22:56 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Tak jsem přeinstaloval ovladač audio čipu a už funguje "doplnění reproduktorů". Jen co ze zadních repro jde za zvuk, z toho je mi dost blbě. Zvuk je ořezaný o výšky a basy a je to hrozná haluz, když ztlumím přední repro a nechám hrát jen zadní, zvuk je příšerný.

Myslel jsem, že to bude 1:1 s předníma repro, protože přední i zadní repro mám širokopásmové. Když připojím zadní repro fyzicky k pc jako přední reproduktory, tak hrají krásně, takže v nich problém nebude.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů
PříspěvekZaslal v: čt 29. říjen 2020, 20:12 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Hm, vyzkoušel jsem default Win 7 x64 ovladač (2019), s ním po nastavení repro na 5.1 není v možnostech "doplnění reproduktorů".
Vyzkoušel jsem asi 3 různé verze ovladačů přímo od Realteku a 1 verzi od ovladačů základní desky Gigabyte.
Všechno to samé, "doplnění reproduktorů" neklonuje zvuk předních repro na zadní, ale vytváří jakýsi pazvuk.

Nemáte někdo zkušenost jaký driver použít, nebo jak by se to dalo vyřešit? Jde mi o WinAmp a Youtube, kde zdroj zvuku je stereo.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů
PříspěvekZaslal v: pá 30. říjen 2020, 00:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Zkus neco najit tady:
https://www.tenforums.com/sound-audio/1 ... n-2-a.html

nebo tady:
https://www.catalog.update.microsoft.co ... DIA%202019

A tady je ten novejsi panel v MS store:
https://www.microsoft.com/en-us/p/realt ... verviewtab


 Profil  
 Předmět: Re: Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů
PříspěvekZaslal v: pá 30. říjen 2020, 13:29 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Ovladače ještě vyzkouším, ale zřejmě je ta funkce na úrovni ovladačů, protože když jsem dal samotné drivery bez control panelu a použil funkci "doplnění reproduktorů" v nastavení zvuku, tak byl zvuk, který vycházel ze zadních repro, stejný (pazvuk).

Jediné co se mi zatím osvědčilo, bylo použití Equalizer APO, které se ale musí manuálně zapínat/vypínat (nepozná zdroj 2.0 vs 5.1). Pak jsem zkoušel nějaký plugin pro WinAmp (VL Sound for Vista / 7), sice to hrálo 5.1, ale zvuk ze všech repro byl deformovaný.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Realtek HD Audio (ALC1220-VB) - doplnění reproduktorů
PříspěvekZaslal v: ne 1. listopad 2020, 08:07 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Takže téma uzavřu, kdyby někdo hledal stejnou věc. V nastavení zvuku při nainstalovaných ovladačích Realtek je doplněk "Prostředí". Když se vybere nastavení "Místnost", tak hraje 2.0 stereo jako 5.1 surround, je to 1:1 kopie. Určitě lepší než
"Doplnění reproduktorů".

Jinak jsem po letech přešel z Winampu na foobar2000, kde je možnost upmixu stereo na surround dostupná jako DSP plugin.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 6 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.