Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 3. březen 2021, 03:27

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 517 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  další
Autor Zpráva
 Předmět: Intel Core 2 Quad Q9xx0 - rady, problemy, taktovanie
PříspěvekZaslal v: st 5. únor 2014, 12:55 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. duben 2008
Bydliště: Zvolen-okolie
Nahoru
Zdravím, mám CPU Q9400, RAMky Kingston DDR2 800MHz HyperX CL4 a dosku ASUS P5Q Pro.
Chcel by som si vedieť cez EPU prepínať profily aj naďalej ako doteraz.
Keď nič nerobím, mám tam napevno úsporný mód, zníži sa násobič na 6x a v EPU mám nastavené
Stále pri pokuse o OC v režime Turbo nad nejakých 2,9GHz na CPU dostávam BSOD.
V BIOSe je momentálne všetko na auto, ale skúšal som sa s tým hrať a bez lepšieho výsledku.
Skúšal som znížiť časovanie RAM z 4-4-4-12 na klasické 5-5-5-15 aj 5-5-5-18, dať im napätie 2V v BIOSe aj znížiť frekvenciu na 667MHz a nič z toho akoby nejak nepomáhalo, neviem.
A nerád by som riešil, prečo to chcem cez EPU a že mám taktovať cez BIOS... viem, že by som dosiahol lepšie výsledky, ale potrebujem si vedieť prepínať manuálne tie profily (alebo teda aj automaticky ak by sa dalo, ale aby v idle bol stále šetriaci mód a napr. iba pri spustení hry potrebujem OC). Nejde mi o nejaké masívne OC, ale dúfal som, že z toho dostanem aspoň tak 3,2GHz, pretože plánujem GTX650Ti a nechcem ju obmedzovať.
Ak taktujem cez BIOS, tak EPU sa už potom nevie spustiť.


Ďakujem za rady.


 Profil  
 Předmět: Re: Taktovanie Q9400
PříspěvekZaslal v: st 5. únor 2014, 13:28 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 24. prosinec 2012
Nahoru
Nevim proč s tím tak laboruješ, normálně v BIOSu přetaktuj, nech zapnuté úsporné funkce a bude se to chovat tak jak chceš. V idle se to podtaktuje a při zátěži je přetaktuje.

_________________
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i


 Profil  
 Předmět: Re: Taktovanie Q9400
PříspěvekZaslal v: st 5. únor 2014, 13:37 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. duben 2008
Bydliště: Zvolen-okolie
Nahoru
Čo presne nechať zapnuté?

A čo sa týka taktovania, ako nastavovať veci ako FSB Strap, DRAM ratio, DRAM frequency atp? Nie som v tom veľmi zbehlý.


 Profil  
 Předmět: Re: Taktovanie Q9400
PříspěvekZaslal v: st 5. únor 2014, 14:03 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. únor 2008
Bydliště: Liptovsky Mikulas SR
Nahoru
Ak ti staci 3,2 Ghz tak nic riesit nemusis a podla mna dosiahnes taketo priemerne pretakovanie cez auto nastavenia. Chod do Biosu tam daj Load default settings. Potom len nastav procesoru voltaz na 1,4V FBS nastav na 400 testni to ci je to stabilne. Ak hej tak uz potom len pomaly znizuj napatie procesora az na najnisie stabilne a je to. Tipujem ze ti 1,3V bude vpohode stacit pravdepodobne aj menej. Sleduj teploty ak mas slabsi chladic 1,4V je horna hranica. Setriace funkcie budes mat zapnute a ostatne nemusis riesit ak ti 3,2 Ghz staci. Podla moje skusenosti s doskami Asus si s takymto OC poradi bios sam na auto nastaveniach.


 Profil  
 Předmět: Re: Taktovanie Q9400
PříspěvekZaslal v: st 5. únor 2014, 14:05 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. duben 2008
Bydliště: Zvolen-okolie
Nahoru
A čo RAMky?


 Profil  
 Předmět: Re: Taktovanie Q9400
PříspěvekZaslal v: st 5. únor 2014, 14:16 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. únor 2008
Bydliště: Liptovsky Mikulas SR
Nahoru
Na auto nastavenie sa budu drzat najblisej moznej hodnote default nastavenia takze ich riesit tiez nemusis. Mozes im pre istotu pridat napatie aby si vylucil moznost ze im bios da vyssiu frekvenciu a malo Voltov. Ak maju RAMky deafault 1,8V zdvyhni ich na 2,0V ak su 2,0V tak ich daj na 2,1V. Po dosiahnuti stabilneho taktu a voltou CPU ich potom tiez pomali znizuj na najnizsiu stabilnu hodnotu. Taktovat ramky sa ti neoplati. Neprinesie ti to ziadny realny prinos. Iba ak dobry pocit. Ak ich chces nasilu aj tak taktovat tak by tam mala byt polozka DRAM frequenci alebo tak nejak a tam si vyberes priamo frekvenciu. Myslim ze uz vsetky OC asus dosky pre C2Q to tak maju a nemusis to riesit cez strap. Taktovat este mozes Nord Bridge idelny takt je 1600-1700Mhz Volty si uz ale nepamatam pohladaj na googli. Ale to je uz o nahanani percent pre vysledky v benmarchoch na hry to bude mat ako u ram nepostrehnutelny dopad.
Sory za pravopis :)


 Profil  
 Předmět: Re: Taktovanie Q9400
PříspěvekZaslal v: st 5. únor 2014, 14:29 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. duben 2008
Bydliště: Zvolen-okolie
Nahoru
Nie je mojím cieľom taktovať RAM ani Northbridge.
Práveže mi šlo o to, aby sa im nezdvihla frekvencia veľmi. Ale ona sa im nezdvíha automaticky keď idem hore s CPU? Či keď dám FSB 400MHz, tak sa automaticky zmení pomer DRAM:FSB na 1:1 a ostanú na 800MHz a môžem nechať 2.0V napevno a CL4? (v špecifikáciách majú default 1,8V pri CL5 a 2V pri CL4, oboje 800MHz, doteraz som roky aj tak bežal na CL5 a 1,8V)
A frekvencia CPU výsledná teda vlastne bude 400MHz FSB * násobič 8 = 3200MHz ak tomu dobre rozumiem?

Ktoré všetky šetriace funkcie pozapínať v BIOSe? Som to mal povypínané, aby sa mi to neprekrývalo s EPU. Viem iba o Intel Speed Step.

Ďakujem. :)


 Profil  
 Předmět: Re: Taktovanie Q9400
PříspěvekZaslal v: st 5. únor 2014, 14:51 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. únor 2008
Bydliště: Liptovsky Mikulas SR
Nahoru
Ano napisal si to spravne. Kludne si daj Ramky na 1.8V CL5 pri hrach nerozpoznas rozdiel a usetris nejaku energiu. Ak si dal v BIOSE Load dafault settings cize vsetky nastavenia sa ti daju do vychodzej polohy tak sa ti vsetky usporne funkcie zapli sami a nemusis nic riesit.


 Profil  
 Předmět: Re: Taktovanie Q9400
PříspěvekZaslal v: st 5. únor 2014, 15:11 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. duben 2008
Bydliště: Zvolen-okolie
Nahoru
Mám tam aj nejaké iné veci ponastavované, nechcem ísť do load defaults. Vedel by si povedať, čo jednotlivo pozapínať?


 Profil  
 Předmět: Re: Taktovanie Q9400
PříspěvekZaslal v: čt 6. únor 2014, 09:47 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. únor 2008
Bydliště: Liptovsky Mikulas SR
Nahoru
Uff tie nazvy si uz nepamatam ale zagoogluj a odpoved mas hnet. Navyse pri kazdej polozke v Biose je aj popis najlepsie je sa riadit podla nich. Co si pamatam tak EIST a C1E znizuju pri necinosti alebo slabom zatazeni nasobic a napatie CPU. To su najdolezitejsie setriace polozky. Mozno ze ale nazvy nemusia sediet presne.

EIST sa niekde moze volat SpeedStep.

http://www.pcforum.sk/faq-taktujeme-c2q-a-c2d-procesory-vt24279.html
http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy-pretaktovani/7412-jak_na_to-pretaktovani_procesoru_core_2_duo?start=6
http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy-pretaktovani/10951-hardcore_taktovani_procesoru_intel_budte_oc_guru


 Profil  
 Předmět: Taktování procesoru Q9300
PříspěvekZaslal v: ne 2. březen 2014, 12:35 
Nováček
Nováček

Založen: 02. březen 2014
Nahoru
Zdravím, chtěl bych poradit s OC mého procesoru. Původně jel na 2500 a dostal jsem ho na 3375. Chtěl bych ho dostat ještě víš ale nějak se mi nedaří :sad: Myslím, že v taktování nejsem úplná lama, ale ten takt na 3500 jí ze mě dělá :oops:
děkuji za každou radu. jo a chladím vodou.


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.

_________________
Core2Quad Q9300, Asus Striker II NSE, 6GB RAM 1600Mhz, 2x GeForce GTX 650Ti


 Profil  
 Předmět: Re: Taktování procesoru Q9300
PříspěvekZaslal v: ne 2. březen 2014, 13:36 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 15. únor 2012
Bydliště: Praha
Nahoru
heh , proč máš k tomuhle dvě 650ti...

pokud to jde tak sniž násobič pro paměti


 Profil  
 Předmět: Re: Taktování procesoru Q9300
PříspěvekZaslal v: ne 2. březen 2014, 15:19 
Nováček
Nováček

Založen: 02. březen 2014
Nahoru
muzu bohužel hejbat jen s FSB pro pameti. nasobic ten bios bohužel nemá :?
i když ty pameti vratim na 1600 taxe proste vejs jak 3375cpu nedostanu :sad:
ale kazdopadne dekuji za radu :up:

dve 650ti slapou dobře. Battlefied 3 na max :D atd...

_________________
Core2Quad Q9300, Asus Striker II NSE, 6GB RAM 1600Mhz, 2x GeForce GTX 650Ti


 Profil  
 Předmět: Re: Taktování procesoru Q9300
PříspěvekZaslal v: ne 2. březen 2014, 18:48 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 26. prosinec 2003
Nahoru
FSB memory ratio :)
každopádne intel má minimálne 1:1

_________________
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X32GB 3733 DDR4, Gainward Phoenix 3090 1,9/21,5GHz, H2O + Carbide 600Q,SF Leadex 1kW Ti, 6,5 TB SSD, Topping D50s + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38GN950, Mate 20 Pro, HTPC, ITX 8700k + 3060Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


 Profil  
 Předmět: Re: Taktování procesoru Q9300
PříspěvekZaslal v: ne 2. březen 2014, 22:04 
Nováček
Nováček

Založen: 02. březen 2014
Nahoru
ach taaaak..... puvodne jsem to nepochopil :( sorry
ratio mam 2:1


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.

_________________
Core2Quad Q9300, Asus Striker II NSE, 6GB RAM 1600Mhz, 2x GeForce GTX 650Ti


 Profil  
 Předmět: Re: Taktování procesoru Q9300
PříspěvekZaslal v: út 4. březen 2014, 06:32 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. únor 2008
Bydliště: Liptovsky Mikulas SR
Nahoru
Ten takt na Q9300 je uz dost slusny je mozne ze uz je to strop cpu. Ale skus este zvysit casovanie ramiek a skus dat NB na 1.7V+ pripadne zmenit strap na NB aby mal frekvenciu okolo 1600-1700 Mhz max.


 Profil  
 Předmět: Re: Taktování procesoru Q9300
PříspěvekZaslal v: út 4. březen 2014, 19:36 
Nováček
Nováček

Založen: 02. březen 2014
Nahoru
Diky moc, jdu to zkusit...... dam urcite vedet zda jsi vyhral! :-D

_________________
Core2Quad Q9300, Asus Striker II NSE, 6GB RAM 1600Mhz, 2x GeForce GTX 650Ti


 Profil  
 Předmět: Taktovani Q9000
PříspěvekZaslal v: út 4. březen 2014, 20:02 
Začátečník
Začátečník

Založen: 20. únor 2014
Nahoru
Ahoj lidi. Nema nekdo zkusenosti s taktovanim procesoru intel core 2 quad Q9000?? Mam ho v NB. Neprehrival by se pri taktu z 2 GHZ na 2,5 GHZ? Byl by stabilni? Predem diky za odpoved. P.S. NB: asus N61Vn

_________________
Notebook:Asus N61Vn
Mobil:Samsung galaxy S4


 Profil  
 Předmět: Re: Taktovani Q9000
PříspěvekZaslal v: st 5. březen 2014, 14:28 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2006
Bydliště: Havířov
Nahoru
na nejake taktovani v NB bych se uplne vykaslal a navic vetsina BIOSu na to neni vubec delana a poradne to ani nejde, nehlede na to ze to pak stejne neuchladis :|

_________________
MSI 970A-G43, AMD FX6300@4.5GHz (1,4V), 16GB RAM (1,35V), ASRock Phantom Gaming M2 RX580 8GB, SSD CRUCIAL MS500 250GB (OS) + HDD 1TB WD PURPLE (DATA) + SSD Crucial BX500 - 480GB (GAME), X-Fi Xtreme Music, LCD 32" IIYAMA IPS (2560x1440 2K)


 Profil  
 Předmět: Re: Intel Core 2 Quad Q9xx0 - rady, problemy, taktovanie
PříspěvekZaslal v: pá 14. březen 2014, 14:47 
Nováček
Nováček

Založen: 02. březen 2014
Nahoru
Tak uz jsem tumpachovej :sad: asi uz to bude strop :sad: ale nabehlo mi to i na 3500Mhz ale nestabilne. jak muzu zmenit strap? to bude to SPP <-> MCP ref clock? pokazde když na to sahnu tak ani nenaběhnu :sad:

_________________
Core2Quad Q9300, Asus Striker II NSE, 6GB RAM 1600Mhz, 2x GeForce GTX 650Ti


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 517 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.