Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je so 16. prosinec 2017, 00:36

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 5 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: windows nevužije celou ram
PříspěvekZaslal v: út 13. červen 2017, 13:27 
Začátečník
Začátečník

Založen: 18. srpen 2009
Bydliště: Brno
Nahoru
Ahoj,
mám v počítači 16GB RAM, často se mi stává že windows zahlásí nedostatek paměti a občas i ukončí nějaký proces, přitom když ta hláška vyskočí, tak mám sotva zaplněné jen něco málo přes 9GB RAM, stává se to když hraju League of Legends a k tomu mám zapnutých třeba 10 oken chrome a dál nic náročného. Pamět je normálně celá zaalokovaná a v ten moment ukazuje i dostatek "Dostupné" paměti. Virtuální pamět mám vypnutou, právě z důvodu dostatku RAM... teda aspoň jsem si to myslel.
OS: Win 10 Pro build 1703
Nějaké nápady proč se to děje?

_________________
MB: GB-Z97X-Gaming 3 CPU: i5-4690k@4,5GHz@1,2V RAM: CRUCIAL Ballistix Tactical 4x4GB DDR3 1600 LP VGA: R9 280X DUAL-X SSD: 2x Samsung 840 256GB HDD: WD Green 2TB PSU: Seasonic S12II-520W Mouse: Razer DeathAdder Chroma + Razer Sphex Keyboard: SteelSeries 6GV2 Audio:HyperX Cloud, Microlab Solo 9C NAS: NETGEAR ReadyNAS 312, WD Red 3TB


 Profil  
 Předmět: Re: windows nevužije celou ram
PříspěvekZaslal v: út 13. červen 2017, 13:37 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 25. únor 2007
Nahoru
Nejak nechápem, prečo majú niektorý ludia potrebu vypínať virtuálnu pamäť, hlavne v dobách SSD. Ja mám 48 GB RAM a aj tak mám zapnutú virtuálnu pamäť na min 4 GB - max 8 GB (zase manuálne to treba nastaviť, lebo Windows defaultne nastaví takú virtuálnu pamäť kolko je RAM, čiže by my to zaberalo permanente 48 GB miesta na SSD, čo je samozrejme zbytočné).
Každopádne skús zapnúť tu virtuálnu pamäť a uvidíš či to pomôže. Finta je v tom, že niektoré aplikácie vraj vyžadujú virtuálnu pamäť bez ohľadu na to, koľko je v PC RAM-ky.

Dalšia vec je, či aplikácia ktorú používaš je 64-bitová. Lebo ak sa nemýlim, tak 32-bit aplikácia vie využiť maximálne 4 GB RAM, čiže ak z nejakého dôvodu potrebuje viac, tak smola.

_________________
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce GTX 960 4GB SSC SSD: Intel 730 240 GB HDD: WD Caviar Black 4TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + AKG K701 + Creative Inspire 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP ZR24w + EIZO S1731SH
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G500s + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 7 Pro 64-bit


 Profil  
 Předmět: Re: windows nevužije celou ram
PříspěvekZaslal v: út 13. červen 2017, 13:51 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 15. září 2009
Bydliště: Hradec Králové
Nahoru
Ja vypinani swapu chapu... je to zkratka rychlejsi a nedrbe se tim SSD. Jeste jsem nevidel aplikaci, ktera by bez swapu nefungovala korektne (coz ale neznamena, ze nejsou). Jo, kdyz se treba presmeruje temp nekam na ramdisk a ten z nejakeho duvodu nenabehne, je to velky problem... pak nejde pomalu spustit ani tento pocitac. :) Ale vypnuty swap je vetsinou ok.

Kazdopadne v dnesni dobe 16 GB nepovazuju za dostatecne pro beh bez swapu. A co se tyce vytizeni RAM doporucuju koukat na tu vyssi hodnotu "Potvrzeno", v anglickych win oznaceno jako "Committed". Nejsem ted u PC s win 10, ale funguje to tam podobne.

Obrázek

_________________
Core i7-7700K @ 4,8 GHz ; Asus Maximus VIII Ranger ; 32 GB DDR4 3100 ; Gigabyte GTX 1080/11 ; V300 240 GB + 3 TB / 7200 rpm ; Acer XF270HU
Retro PC: Pentium 4 2.66 GHz, GeForce4 Ti 4600, 512 MB RDRAM, win98; Athlon XP 3000+, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, win98SE; Pentium 233 MMX - i430HX, Voodoo2 12MB, 64MB EDO, AWE32 8MB, win98SE & DOS
Retro PC: Core 2 Duo E6400, Radeon 8500 LE, 1 GB DDR, ASRock 775i65G R3.0, winXP
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů


 Profil  
 Předmět: Re: windows nevužije celou ram
PříspěvekZaslal v: st 14. červen 2017, 09:35 
Začátečník
Začátečník

Založen: 18. srpen 2009
Bydliště: Brno
Nahoru
Swap jsem vypnul právě kvůli opotřebování SSD.

michal3d napsal:
Dalšia vec je, či aplikácia ktorú používaš je 64-bitová. Lebo ak sa nemýlim, tak 32-bit aplikácia vie využiť maximálne 4 GB RAM, čiže ak z nejakého dôvodu potrebuje viac, tak smola.


když je aplikace 32bit tak si nedokáže naadresovat víc jak 4GB RAM ne? To nevysvětluje pak proč spadne. Nebo je špatně napsaná, chce víc RAM a spadne?

Jak jsem psal, stalo se mi to zatím jen když jsem hrál League of Legends (zjistím jestli je 32 nebo 64bit) a do toho jen chrome s pár záložkama, který je 64bit.

Hodnota potvrzeno bývá 9GB/15,9GB
Zapnu swap a uvidím.

_________________
MB: GB-Z97X-Gaming 3 CPU: i5-4690k@4,5GHz@1,2V RAM: CRUCIAL Ballistix Tactical 4x4GB DDR3 1600 LP VGA: R9 280X DUAL-X SSD: 2x Samsung 840 256GB HDD: WD Green 2TB PSU: Seasonic S12II-520W Mouse: Razer DeathAdder Chroma + Razer Sphex Keyboard: SteelSeries 6GV2 Audio:HyperX Cloud, Microlab Solo 9C NAS: NETGEAR ReadyNAS 312, WD Red 3TB


 Profil  
 Předmět: Re: windows nevužije celou ram
PříspěvekZaslal v: st 14. červen 2017, 10:24 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 25. únor 2007
Nahoru
rusty333 napsal:
Swap jsem vypnul právě kvůli opotřebování SSD.


- ach jo, podľa mňa je SSD na to aby makalo nie na to aby bolo vystavené na poličke. Ja používam absolútne 0% "optimalizácií" na SSD, swap, všetky tempy, všetko zapnuté a na SSD. Keď sa my niečo nezdá, vpohode behom dňa preinštalujem 40 GB hru aj 3 krát, keď s nou mám problémy. Assetto Corsa si napr. ukladá dočasný súbor pre replay do dokumentov (na C:), po každom závode je to zhruba 400-500 MB súbor, neriešim, konečne nepočujem to ra-ta-ta po každom závode jak sa to HDD zúfalo snaží uložiť na disk. Mody do AC inštalujem zásadne tak, že si najkôr zazipovaný súbor nakopírujem na SSD, tam ho rozbalím, a rozbalený nakopírujem do zložky AC. Bežne majú mody aj 250 MB a ja na SSD spravím zápis 750 MB miesto nutných 250 MB, lebo prečo by som mal čakať kým to rozbalí na HDD a potom čakať kým 1000 súborov z HDD prekopíruje na to SSD. Veď na to predsa to SSD je, aby bolo všetko rýchle a tiché, žiadny hukot HDD pokým nepracujem priamo s dátami. Po 2,5 roku takéhoto používania je zápis na SSD 6,5 TB a čítanie 5 TB. A s najväčšou pravdepodobnosťou to SSD budem vymieňať preto, že tých 240 GB nebude stačiť, a nie preto že by prestalo fungovať, ale pokiaľ ho používam, tak využívam luxusu SSD naplno, nebudem potom predsa vyhadzovať takmer nepoužité SSD. Ale tak keď niekto chce byť otrokom SSD, je to jeho vec, to ja než robiť také tanečky okolo neho, tak radšej používam dalej plotnový disk. :)

rusty333 napsal:
když je aplikace 32bit tak si nedokáže naadresovat víc jak 4GB RAM ne? To nevysvětluje pak proč spadne. Nebo je špatně napsaná, chce víc RAM a spadne?


- áno, typicky to tak je, že pokial 32-bit aplikácia z nejakého dôvodu bude vyžadovať viac ako 4 GB RAM, tak jednoducho spadne. Tie dôvody môžu byť rôzne, jedním z nich je napr. aj to, že sa jednoducho sekne a začne preplňovať RAM až narazí na limit a spadne.
Z toho prvého príspevku to není zrejmé, ale keď sa to stane tak sa zavrie aj to League of Legends? Alebo aký proces sa potom ukončí? A ešte by nebolo zlé ukázať, jak presne tá hláška o nedostatku pamäti vyzerá.

_________________
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce GTX 960 4GB SSC SSD: Intel 730 240 GB HDD: WD Caviar Black 4TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + AKG K701 + Creative Inspire 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP ZR24w + EIZO S1731SH
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G500s + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 7 Pro 64-bit


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 5 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum