Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 28. červenec 2021, 09:50

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 12 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Nejde vyšší rychlost RAM
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2020, 12:20 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 23. únor 2011
Nahoru
Jsem uplně vygumovanej a potřebuju radu proč mi při použití 2x8GB ram jedou na 3200MHz a při 4x8GB mě to pustí jen na 3000MHz. Nastavím XMP a 3200 a nic, PC se nerozjede, ale na 3000 v pohodě. Co proboha mám blbě?
Použité komponenty mám v podpisu.

_________________
MB: ASUS PRIME Z370-A; CPU: Intel Core i7-8700K + Noctua NH-D15; RAM: Crucial Ballistix 32GB DDR4 3600MHz CL16; VGA: ASUS GeForce TUF RTX 3070 O8G GAMING; SSD: Samsung SSD 970 PRO 512GB + Samsung SSD 960 EVO 250GB + SanDisk SSD Ultra 3D-2TB; PSU: Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum; CASE: Fractal Design Define R5; LCD: Dell AW3418DW Alienware; KEYBOARD: Logitech Gaming Keyboard G510; MOUSE: Logitech G502 Hero; HEADPHONES: Logitech G432


Naposledy upravil renek1 dne út 14. duben 2020, 13:10, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: Nejde vyšší rychlost RAM
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2020, 12:36 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. leden 2010
Bydliště: Ostrava TBC - The Black City
Nahoru
Imo docela běžný stav u 4 modulů, nebývá tam garance, že pojedou na full speed a obecně s tím bývá problém. Takže vždy raději 2x16GB.
Zkus jim ještě zvednou napětí o něco

_________________
CPU: AMD Ryzen 5 1600 AF@4GHz(1,25V) MB: ROG Strix X570-I Gaming GPU: Zotac RTX 3070 AMP Holo (0,85V)
RAM: 2x16gb G.Skill Trident Z RGB@3333MHz PSU: Seasonic Focus 650W Case: Metallic Gear NEO Mini V2 Silver
CPU cooler: Corsair H100x Monitor: 27" AOC AG271QG 165Hz 2K G-Sync


 Profil  
 Předmět: Re: Nejde vyšší rychlost RAM
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2020, 13:12 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 23. únor 2011
Nahoru
Napětí nepomohlo, seru na to. Chtěl jsem je sebrat klukovi, jelikož si trochu pohrávám s videama a tam je třeba víc paměti.
Nechám mu je, ať mě nesežere :-D :-D

_________________
MB: ASUS PRIME Z370-A; CPU: Intel Core i7-8700K + Noctua NH-D15; RAM: Crucial Ballistix 32GB DDR4 3600MHz CL16; VGA: ASUS GeForce TUF RTX 3070 O8G GAMING; SSD: Samsung SSD 970 PRO 512GB + Samsung SSD 960 EVO 250GB + SanDisk SSD Ultra 3D-2TB; PSU: Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum; CASE: Fractal Design Define R5; LCD: Dell AW3418DW Alienware; KEYBOARD: Logitech Gaming Keyboard G510; MOUSE: Logitech G502 Hero; HEADPHONES: Logitech G432


 Profil  
 Předmět: Re: Nejde vyšší rychlost RAM
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2020, 13:31 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Můžeš zkusit ramky proházet v jednotlivých slotech, třeba u Gigabyte desek to dost často pomáhá. Setkal jsem se s tím, že ramky nejedou, když se dají podle manuálu do slotu 1+3 a 2+4. Ale rozjelo se to při osazení 1+2 a 3+4. Samozřejmě v dualchannelu.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Nejde vyšší rychlost RAM
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2020, 13:41 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 23. únor 2011
Nahoru
Tyhle ramky jsou všechny stejný a nebyl problém, že by se to vůbec nerozjelo, ale jen na 3000MHz a né na 3200MHz

_________________
MB: ASUS PRIME Z370-A; CPU: Intel Core i7-8700K + Noctua NH-D15; RAM: Crucial Ballistix 32GB DDR4 3600MHz CL16; VGA: ASUS GeForce TUF RTX 3070 O8G GAMING; SSD: Samsung SSD 970 PRO 512GB + Samsung SSD 960 EVO 250GB + SanDisk SSD Ultra 3D-2TB; PSU: Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum; CASE: Fractal Design Define R5; LCD: Dell AW3418DW Alienware; KEYBOARD: Logitech Gaming Keyboard G510; MOUSE: Logitech G502 Hero; HEADPHONES: Logitech G432


 Profil  
 Předmět: Re: Nejde vyšší rychlost RAM
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2020, 13:44 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Samozřejmě i v tom případě. Já měl taky všechny ramky stejný. Na desce z roku 2008 i na desce z roku 2020.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Nejde vyšší rychlost RAM
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2020, 19:50 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Tohle je normální. Záleží na CPU, biosu, konkrétních modulech (resp co maj za čipy), topologii PCB na boardu (daisychain boardy dosahujou lepších taktů s 2 moduly ale maj problémy se 4, T-topology boardy naopak). Nicméně tak jako tak to obvykle neni velká ztráta a hlavně, v tomto případě co člověk ztratí na frekvenci neztratí na latencích. Ala pokud by jsi vzal 2x8GB a optimalizoval latence na 3Ghz, tak 4x8GB daj na 3Ghz stejné latence, počet modulů typicky negativně ovlivňuje jen max dosažitelnou frekvenci, takže když si to člověk dobře odladí prakticky nic neztrácí.


 Profil  
 Předmět: Re: Nejde vyšší rychlost RAM
PříspěvekZaslal v: so 28. listopad 2020, 18:53 
Nováček
Nováček

Založen: 28. listopad 2020
Nahoru
Ja mám zase 3600 MHz a ani za svätého to nepojde ani na 3000 (resp pojde ale dvojity boot viď topic https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=20&t=286059) na 2900 pojde.... a to som dal napätie aj 1.40 V na ram a nič...


 Profil  
 Předmět: Re: Nejde vyšší rychlost RAM
PříspěvekZaslal v: ne 6. červen 2021, 10:08 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 17. červen 2003
Bydliště: OPC neighbourhood
Nahoru
Vyuziju tohohle vlakna a polozim dotaz.
Mam Ryzen 2400G, MSI 450B Bazooka desku a Patriot 3733 MHz ramky. Jedina rychlost ramek, ktera lze bezproblemove provozovat je 2933 MHz. Deska ofiko podporuje 3433+. Kdyz jedu na tehle hodnote, dochazi k ruznym problemum jako obcasnem zezelenani druheho monitoru (jedu na dvou monitorech), "vypnuti" signalu pro druhy monitor, velmi zridka blbe bootuje apod. Pri 3600 apod. rychlostech uz to dela bordel, nebo dotva nabootuje. Zkousel jsem zvedat voltaz ramek i nad 1,35 V a bez efektu. Po ruznem googleni jsem zjistil, ze za tim asi stoji radic pameti procesoru, jez ma ofiko max. rychlost prave tech 2933 MHz.
Muj dotaz tedy zni - lze toto nejak "otweakovat", pripadne pomohlo by zvyseni zvyseni voltaze CPU, aby ten radic byl schopen fungovat s ramkama na vyssich frenkvecich?

_________________
-=: 23 :=-


 Profil  
 Předmět: Re: Nejde vyšší rychlost RAM
PříspěvekZaslal v: ne 6. červen 2021, 10:12 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 17. červen 2003
Bydliště: OPC neighbourhood
Nahoru
...jeste dodam, ze jsem zkousel i Kingston HyperX 3200Mhz ramky a se stejnym vysledkem - bezproblemove jedou jen na 2933 MHz

_________________
-=: 23 :=-


 Profil  
 Předmět: Re: Nejde vyšší rychlost RAM
PříspěvekZaslal v: ne 6. červen 2021, 11:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. únor 2007
Bydliště: Opava
Nahoru
Zkusil bych pridat SOC voltage. 1,1 - 1,2V

SoC -
Daily 1.00v ~ 1.20v
Extreme1.20v ~ 1.25v

_________________
9900K|ASUS Strix-F|2x8GB 3800|Asus TUF RTX 3080|FD R4|RM850i|27" Acer XB271 165Hz G-Synch|Corsair K70|G502 Hero|Logitech Z-5500|Sennheiser GSP 600


 Profil  
 Předmět: Re: Nejde vyšší rychlost RAM
PříspěvekZaslal v: po 7. červen 2021, 05:05 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Jsou RAM v QVL desky? Nejspíš ne, tak je budeš muset holt poladit. :)

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 12 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.