Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je po 27. leden 2020, 06:20

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 9 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Různé zobrazování paměti
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2015, 14:49 
Nováček
Nováček

Založen: 19. prosinec 2010
Nahoru
Zdravím přátelé.
Nejspíš tohle téma již nějak probíhalo, ale nenašel jsem, proto se zeptám.
1.) Mám tuhle základní desku - http://www.czc.cz/gigabyte-ga-965p-s3-i ... 04/produkt
2.) OS Win 8,1 x64
3.) BIOS mám poslední, i když už starší, nový není. I když ještě jsem našel na stránkách gigabite.cz konkrétně toto a nevím, jestli bych neměl flešnout to - rev.3.3

Motherboard
GA-965P-S3 (rev. 1.0)
Driver | BIOS | Manual | Memory Support List | CPU Support List | Utility
Motherboard
GA-965P-S3 (rev. 3.3)
Driver | BIOS | Manual | Memory Support List | CPU Support List | Utility


Nainstaloval jsem 2x4 GB RAM, Kingston, 8GB, 800 MHz. V BIOSU je ovšem vidět pouze 4GB. Windows ovšem načte 8GB, ale - "použitelné pouze 4GB". CPU-Z načte 8GB....
Proházel jsem sloty pamětí, nepomohlo. V msconfig nezaškrtnuto "maximum paměti"... nic, nic...

Můžete mně, prosím, poradit?
Díky, Josef


 Profil  
 Předmět: Re: Různé zobrazování paměti
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2015, 15:04 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 31. prosinec 2006
Nahoru
Flashuj pouze BIOS určený pro revizi, kterou máš!

U pamětí je problém v tom, že deska podporuje maximálně 2GB moduly.

_________________
Knowledge is power


 Profil  
 Předmět: Re: Různé zobrazování paměti
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2015, 16:12 
Nováček
Nováček

Založen: 19. prosinec 2010
Nahoru
Tak to je v hajzlu, chápu to správně?


 Profil  
 Předmět: Re: Různé zobrazování paměti
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2015, 16:16 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 31. prosinec 2006
Nahoru
Sám vidíš, že to s většími haluzí.

_________________
Knowledge is power


 Profil  
 Předmět: Re: Různé zobrazování paměti
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2015, 16:37 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
4GB DDR2 moduly podporujou jen P/Q 4x chipsety. U AMD pak Phenomy II. 975x 965 P/G/Q35 P/G31 X38 X48, Nforce chipsety, ATI RD600, SIS, atd, atd, to vše podporuje max 2GB moduly a max 8GB (4x2GB) paměti total.

Jo a ty co uměj 4GB moduly uměj i DDR3 paměti, ale 4GB moduly uměj pouze dual-ranked.


 Profil  
 Předmět: Re: Různé zobrazování paměti
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2015, 17:44 
Nováček
Nováček

Založen: 19. prosinec 2010
Nahoru
Nu což, zajdu na aukro a zkusím vyměnit.
Díky moc.


 Profil  
 Předmět: Re: Různé zobrazování paměti
PříspěvekZaslal v: út 14. duben 2015, 22:13 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 30. červenec 2005
Bydliště: Bílina / Teplice
Nahoru
DOC_ZENITH napsal:
Jo a ty co uměj 4GB moduly uměj i DDR3 paměti, ale 4GB moduly uměj pouze dual-ranked.

asi to úplně nesouvisí s tímto, ale vidím, že se vyznáš. Řeším nekompatibilitu 4GB DDR3 pamětí u některých starých Lenovo notebooků (X200,X201,T500,B490 ...), byť by 4GB modul měly sežrat. Předpokládám, že musím shánět 2R paměti.

_________________
Ryzen R5 3600, Asus ROG Strix X570-F, 32GB DDR4@3600MHZ, Crucial M550 256GB, 300GB VelociRaptor, RX580, Asus Xonar DX, SilverStone Raven II
Dell 5491 6C/12T Core i7-8850H, MX130 ve 14"/1,5kg; veterán: OQO 01+


 Profil  
 Předmět: Re: Různé zobrazování paměti
PříspěvekZaslal v: st 15. duben 2015, 11:38 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Nebudu ti googlovat konkrétní modely a zkoumat co je tam za chipsety, to si udělej sám.
Obecně to platí takto:

Vše co je starší jak Sandy bridge podporuje max 2GB single rank a 4GB dual-rank moduly. I starejch Core2 based chipsetů je to na 100%, novějí Nehalem based jdou rozchodit na podporu 8GB dual rank a 4GB single rank modulů, ale je potřeba bios upgrade, kterej dostalo jen asi 20% desktop boardů, u laptopů bych na to rovnou zapoměl.


 Profil  
 Předmět: Re: Různé zobrazování paměti
PříspěvekZaslal v: st 15. duben 2015, 11:54 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 30. červenec 2005
Bydliště: Bílina / Teplice
Nahoru
jo, to mi stačí, víc jsem ani nepotřeboval vědět (považuji se celkem za samostatného člověka - co můžu, to si najdu a na tohle ne a ne najít hodnověrnou odpověď).

Akorát nechápu, že v nových noteboocích nacházím 2Rx8 4GB moduly a v eshopech se už téměř nedají koupit ... holt se provede swap

Díky za potvrzení mé domněnky

_________________
Ryzen R5 3600, Asus ROG Strix X570-F, 32GB DDR4@3600MHZ, Crucial M550 256GB, 300GB VelociRaptor, RX580, Asus Xonar DX, SilverStone Raven II
Dell 5491 6C/12T Core i7-8850H, MX130 ve 14"/1,5kg; veterán: OQO 01+


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 9 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.