Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 2. prosinec 2020, 23:59

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Toto téma je zamknuté, nemůžete editovat nebo odpovídat na příspěvky.  [ 335 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  další

Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
Kancl - 1GB a méně 1%  1%  [ 27 ]
Kancl - 1-2GB 12%  12%  [ 224 ]
Kancl - 2GB a více 13%  13%  [ 232 ]
Herní PC - 2 GB a méně 0%  0%  [ 5 ]
Herní PC - 2-4GB 9%  9%  [ 167 ]
Herní PC - 4-8GB 22%  22%  [ 397 ]
Herní PC - 8GB a více 15%  15%  [ 278 ]
Pracovní stanice - 4GB a méně 2%  2%  [ 37 ]
Pracovní stanice - 4-8GB 8%  8%  [ 148 ]
Pracovní stanice - 8GB a více 18%  18%  [ 324 ]
Celkem hlasů : 1839
Autor Zpráva
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: so 27. únor 2010, 11:20 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
^Paja^ napsal:
nejsem si uplne jistej ale myslim ze GTA4 je spise narocne na pameti na GPU

ne, GTA4 je nejvíce náročné na CPU.

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: so 27. únor 2010, 15:25 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 31. červenec 2004
Bydliště: Hrob
Nahoru
pardon.zapomel jsem, ze GTA4 je ne tak narocna na ram jako na grafickou pamet.


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: so 13. listopad 2010, 20:44 
Moderátor
Moderátor

Založen: 10. leden 2007
Bydliště: Vysocina - Jihlava
Nahoru
Ted mam skusenost s Hrou Battleforge.
mam 4Gb RAM a kdyz nastavim swap mene nez 2Gb tak zacne padat hra :( jelikoz mam SSD,chtel jsem strankovani omezit.
No nic,dokoupim dalsi 2Gb a bude :)

Pro kancl 2-4Gb
Pro hry 4-8Gb
Pro praci 8-16Gb

duvod? cena pameti :) lepsi kdyz bude prebivat,nez chybet :)

_________________
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / Vega 56 8GB / SSD Samsung 980 PRO 500GB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: ne 14. listopad 2010, 19:57 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. duben 2010
Nahoru
swap file off:
V max nastaveni napr. starcraft II na 4GB RAM (Win 7 x64) bude minimalne sposobovat "low memory" warning v horsom pripade bude padat hra. (ak ma clovek na pozadi otvoreny prehliadac, ktory si berie 400-500MB pamate tak je to istota)
Mnoho dalsich hier bude rovnako papulovat (casto stacia textury na max).

Skoda, ze som nepridal do bookmarkov odkaz na zahranicne forum (teraz neviem ci to bolo xtremesystems,techpowerup alebo nejake ine), kde sa rozoberalo, kolko pamate je realne k dispozicii ak hra pouziva directX 9 - Ak som to spravne pochopil, tak ak sa pouziva DX9, tak v systemovej pamati sa drzi kopia obsahu video RAM (neplati pre dx10). Co v pripade realneho vyuzitia 1 GB grafickej pamate naplno vysvetluje problem s nedostatkom pamate.

edit:
Nerozumiem ludom, ktori tu pisu, ze si ani nevedia predstavit ako vyuzit 4+ GB operacnej pamate. Dnes stale ludia vypinaju prehliadac, ked spustaju hru ?
Co sa pracovneho vyuzitia tyka, tak nie je nutne ani argumentovat pracou s grafikou. Mam momentalne otvoreny projekt v Netbeanse (l2j server)- bum minimalne 0.5 GB pamate je fuc - este som nic neskompiloval ani nespustil. SQL server bezi ako sluzba vzdy, 3x Visual c# Express (projekty beziace v debugu) a teraz sa konecne dostanem ku spusteniu klienta hry Lineage 2 >> so 4GB RAM: warning low memory :-D

s nestihanim uvolnovania "stand by" pamate pri mmo mam tiez svoje skusenosti (hra si odrazu po zmene lokacie zochce naalokovat take mnozstvo pamate, ze jednoducho spadne). V standby sa drzi x GB naposledy citanych suborov danej hry - textury/animacie s tym, ze sa k nim prave pristupuje.

ak chcete vidiet vo windows 7/Vista ake subory mate v standby casti pamate (SuperFetch):
http://technet.microsoft.com/en-au/sysinternals/ff700229.aspx

_________________
Gigabyte GA-970A-UD3, 16GB ECC DDR3, AMD FX6300, Xigmatek Loki, Asus HD7770 DirectCU, Intel 330 180GB / Seagate 7200.14 1.5TB + 2TB, Corsair CX400, CM 330K (mod), Philips 235PQ2EB + 231P4QPY, Windows 10 x64 Pro


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: ne 16. leden 2011, 12:17 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 11. duben 2005
Nahoru
Dnes neexistuje žádná hra která by v reálu brala víc jak 3,2GB RAM (testeři her ví o čem mluvím) :idea:
Pro dnešní herní PC je plně postačující 4GB RAM při 64bit systému, víc prostě nevyužijete! Kdo tvrdí opak má špatně nakonfigurované a optimalizované PC !
Tedy kancl - 2GB RAM
Herní PC - 4GB RAM
Profi/pracovní PC - +- 6GB RAM
Servr - více jak 8GB RAM
Předpokládám že tyto PC jsou určené pro domácnost , pokud se budeme bavit pro vývoj a profi použití nárust RAM je logický.


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: ne 30. leden 2011, 21:01 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
celý tenhle thread je nesmysl, v PC je potřeba mít "dostatek paměti pro všechny spuštěné procesy", nějaká střelba od boku jestli 2GB nebo 8GB už záleží na tom co daná osoba vůbec spouští. nechápu proč to tady pořád je. je to jak thread "jaké si koupit auto?"

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: st 2. březen 2011, 19:41 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 26. prosinec 2003
Nahoru
teraz som asi 2 týždne bežal s W7X64 na 2GB ram, mno +- to takmer stačilo :-D
bežal stým Crysis2, F1 2010, TDU2, DIRT a dalo sa stým aj pracovať...
lenže už win bol taký vláčny :mrgreen: takmer všetko išlo cez swap a stále bolo voľých asi 600MB :!: teraz ked mám 8GB je pri tej istej činnosti volľných asi 5,5GB ale systém ide tak ako sa patrí
F1 2010 má asi 2x toľko FPS, Crysis2 aj TDU2 majú rovnaké +- FPS, ale loading trvá asi 10x menej
problém bola práve tá vlááááčnosť už vo win :) keby som nevidel ako to ide s viac ram, kľudne by som povedal viac netreba
takže minimum 2GB , ale odporúčam viac, 4GB stačia asi tak 90% ludí a systém sa asi 90% času nedotkne swapu kôli nedostatku ram, 8GB a viac je pre tých zvýšných 10% dosadte si čo kto chce prečo potrebuje 8GB

_________________
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X32GB 3733 DDR4, Gainward Phoenix 3090 1,9/20GHz, H2O + Carbide 600Q,SF Leadex 1kW Ti, 6,5 TB SSD, Topping D50s + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38GN950, Mate 20 Pro, HTPC, ITX 8700k + 2060s + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: st 2. březen 2011, 20:49 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 01. leden 2009
Bydliště: Rakovník/Praha
Nahoru
Přesně jsi to vystihl, moje slova :) Také jsem asi týden musel běžet na 2GB modulu v x64 Win7 a přesně jak popisuješ, Win vláčné, prostě "času dost", ale dá se to :) Ovšem když už je někdo zvyklý na víc, tak už by na tom nechtěl dlouhodobě fungovat :)

//edit Flegy: to mi povidej, obcas kdyz prijdu k nejakymu archaickymu pc s 486kou a win95 a chci proklikat menu, tak klikam na spravny mista ale ty tlacitka se tam jaksi objevujou daleko pozdeji nez tam kliknu :lol:

_________________
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: čt 3. březen 2011, 12:55 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 27. listopad 2005
Bydliště: Usti n/L
Nahoru
Mam crossfire a je potreba vic nez 4Gbram.Se 4 Gb nektere hry lagujou.

_________________
CPU-Ryzen 3700X,MB-MSI B450 Tomahawk,PAMET-2x16GB Kingston HyperX Predator 3333Mhz@3600Mhz CL16 1T,HDD-SAMSUNG 840 120GB+Crucial MX500 500GB+Toshiba x300 6TB+WD Blue 6TB,GK-Sapphire 6800XT 16GB,Zvuk-Sound Blaster Z,SKRIN-CM HAF 922,ZDROJ-Seasonic 750W


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: čt 3. březen 2011, 13:38 
Začátečník
Začátečník

Založen: 19. únor 2008
Nahoru
Ja som teda rozdiel medzi 4 a 8 Gb nezbadal a to mam tiez Crossfire.Este ked som mal 4 Gb som skusal programek RAM GRAF a vytazenost v hrach bolo do 60 %,t.j. okolo 1,8 Gb som mal stale volnych.

_________________
CPU SB i5-2500K@OC4,7Ghz/Scythe Mugen MB ASUS P8P67 Pro RAM Kingston HyperX 4 x 2048 MB RAM 1600 MHz VGA EVGA GTX 970 ZDROJ Fortron Hyper 700 W HDD Hitachi 320GB , WDC 320GB Audio Creative Fatal1ty USB Gaming Headset HS-1000 LCD Benq 24 LED LCD G2420HDBL Ostatné Joy letecký set Saitek X52 / Saitek Pro Flight Rudder Pedals + Trackir 5


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: čt 3. březen 2011, 13:47 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 27. listopad 2005
Bydliště: Usti n/L
Nahoru
Crysis warhead 1920x1080 vse max +8AA laguje. :) bez crossfire nelaguje(se 4Gb)

_________________
CPU-Ryzen 3700X,MB-MSI B450 Tomahawk,PAMET-2x16GB Kingston HyperX Predator 3333Mhz@3600Mhz CL16 1T,HDD-SAMSUNG 840 120GB+Crucial MX500 500GB+Toshiba x300 6TB+WD Blue 6TB,GK-Sapphire 6800XT 16GB,Zvuk-Sound Blaster Z,SKRIN-CM HAF 922,ZDROJ-Seasonic 750W


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: čt 3. březen 2011, 13:54 
Začátečník
Začátečník

Založen: 19. únor 2008
Nahoru
To som zrovna neskusal :D ,ale Crysis isiel v pohode.

_________________
CPU SB i5-2500K@OC4,7Ghz/Scythe Mugen MB ASUS P8P67 Pro RAM Kingston HyperX 4 x 2048 MB RAM 1600 MHz VGA EVGA GTX 970 ZDROJ Fortron Hyper 700 W HDD Hitachi 320GB , WDC 320GB Audio Creative Fatal1ty USB Gaming Headset HS-1000 LCD Benq 24 LED LCD G2420HDBL Ostatné Joy letecký set Saitek X52 / Saitek Pro Flight Rudder Pedals + Trackir 5


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: so 5. březen 2011, 01:04 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 16. březen 2008
Bydliště: Subprostor
Nahoru
No docela se teĎ rozhoduju jak zrychlit chod svého PC, a zamýšlí mse nad tím, jestli mi víc pomůže koupě dalších 4GB, ne-li 8GB paměti k současným 4GB, nebo disk SSD, konkrétně nějaký OCZ Vertex 2...

Znám člověka co mi ohledně pamětí tvrdí, že rozdíl frekvencí DDR3 1600 a 2000MHz je vidět ve výkonu...přesto se všude dozvídám, že na frekvenci nezáleží...takže nevím, zdali dokoupit ty samé paměti kingston ke svým současným a mít 8GB, nebo jít např do kapku pomalejších 8GB 1600 CL9 (moje kingston maj CL8) a mít tak 12GB, co je lepší a pak jestli má cenu mít RAM na vysoké frekvenci + jestli není lepší radiš jít do SSD...

_________________
Intel Core i7 9700K@4.5Ghz (Z170 cflmod)Noctua NH-D14 // ASUS Z170 PROGAMING // 2x8GB Patriot Viper Steel 3866MHz@3200MHz CL14 // MSI GTX 1080 Ti Gaming X // 27" Asus PG279Q //
LITE-ON EP1KB480 (480GB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // Corsair Graphite 600T // SSR-850FX


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: so 5. březen 2011, 04:43 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 31. červenec 2004
Bydliště: Hrob
Nahoru
zalezi co pouzivas za aplikace, le pokud jsi +- normalni uzivatel, pomuze ti daleko vice SSD disk nez 112GB ram. jinak realny rozdil mezi 800 a 1066mhz ddr2 nebo 1600 a 2000mhz dddr3 je doopravdy nic.


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: so 5. březen 2011, 20:53 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 01. leden 2009
Bydliště: Rakovník/Praha
Nahoru
Můžu ti říct, že kromě benchmarků nemam šanci poznat, jestli funguju na 1100MHz CL9, nebo 1800MHz CL8 :wink: V podstatě to vezmi takhle: Další zvětšení kapacity RAM by ti pomohlo hlavně v případě, že využíváš aplikace, které využijí skoro celých současných 4GB.. Ale být tebou, raději bych asi šel do SSD :)

_________________
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: so 5. březen 2011, 21:02 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 26. prosinec 2003
Nahoru
sam_217 napsal:
No docela se teĎ rozhoduju jak zrychlit chod svého PC, a zamýšlí mse nad tím, jestli mi víc pomůže koupě dalších 4GB, ne-li 8GB paměti k současným 4GB, nebo disk SSD, konkrétně nějaký OCZ Vertex 2...

Znám člověka co mi ohledně pamětí tvrdí, že rozdíl frekvencí DDR3 1600 a 2000MHz je vidět ve výkonu...přesto se všude dozvídám, že na frekvenci nezáleží...takže nevím, zdali dokoupit ty samé paměti kingston ke svým současným a mít 8GB, nebo jít např do kapku pomalejších 8GB 1600 CL9 (moje kingston maj CL8) a mít tak 12GB, co je lepší a pak jestli má cenu mít RAM na vysoké frekvenci + jestli není lepší radiš jít do SSD...


jediný skutočný rozdiel je v latencii a v read/write benchmarkoch tam to končí a aj začína stačí mrknúť na testy pamätí , pokiaľ niekomu pripadá super 200fps vs 201 v rozlíšení 800x600 prosím, cinebench tiež niečo pridá ale je to podobné napr. 5,21b vs 5,3 čo síce vyzerá úžasne ale to navýšenie o 1,5% :mrgreen:
SSD je dnes asi jediný upgrade kde je vidieť niekedy zrýchlenie aj voľným okom

_________________
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X32GB 3733 DDR4, Gainward Phoenix 3090 1,9/20GHz, H2O + Carbide 600Q,SF Leadex 1kW Ti, 6,5 TB SSD, Topping D50s + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38GN950, Mate 20 Pro, HTPC, ITX 8700k + 2060s + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: so 5. březen 2011, 22:54 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 16. březen 2008
Bydliště: Subprostor
Nahoru
Tak díky za rady, ten jeden člověk mi povídal že 8GB RAM bude znát při loadingu her atp...
Takže 8GB nemá moc smysl a SSD smysl má...

_________________
Intel Core i7 9700K@4.5Ghz (Z170 cflmod)Noctua NH-D14 // ASUS Z170 PROGAMING // 2x8GB Patriot Viper Steel 3866MHz@3200MHz CL14 // MSI GTX 1080 Ti Gaming X // 27" Asus PG279Q //
LITE-ON EP1KB480 (480GB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // Corsair Graphite 600T // SSR-850FX


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: ne 6. březen 2011, 16:00 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 26. prosinec 2003
Nahoru
mno ono to pridanie je poznať iba vtedy ked máš predtým málo

_________________
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X32GB 3733 DDR4, Gainward Phoenix 3090 1,9/20GHz, H2O + Carbide 600Q,SF Leadex 1kW Ti, 6,5 TB SSD, Topping D50s + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38GN950, Mate 20 Pro, HTPC, ITX 8700k + 2060s + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: ne 6. březen 2011, 16:55 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 27. listopad 2005
Bydliště: Usti n/L
Nahoru
Zrovna vcera po nekolika hodinovem hrani world of tanks + spusteni utorrent+google chrome a dal sem alt+tab a vyuziti pameti 51% :-D .
Me proste 4Gb nestacej.Nejlepsi na tom je, ze win sou porad svizny a rychly i kdyz vubec nepouzivam swap.
Se 4Gb nesrovnatelny.

_________________
CPU-Ryzen 3700X,MB-MSI B450 Tomahawk,PAMET-2x16GB Kingston HyperX Predator 3333Mhz@3600Mhz CL16 1T,HDD-SAMSUNG 840 120GB+Crucial MX500 500GB+Toshiba x300 6TB+WD Blue 6TB,GK-Sapphire 6800XT 16GB,Zvuk-Sound Blaster Z,SKRIN-CM HAF 922,ZDROJ-Seasonic 750W


 Profil  
 Předmět: Re: Kolik je potřeba RAM do dnešních PC?
PříspěvekZaslal v: ne 6. březen 2011, 16:56 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 31. červenec 2004
Bydliště: Hrob
Nahoru
ono jde spis o to ze co se tyce rychlosti je nejvetsi uzky hrdlo klasicky disk. a hracum by opravdu 4GB ram melo dostacovat. enormne velka pamet je dobra max pro ty co pouzivaj virtualizaci atd.osobne to pocituju


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Toto téma je zamknuté, nemůžete editovat nebo odpovídat na příspěvky.  [ 335 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.