Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 6. prosinec 2019, 13:32

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 16 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: čt 8. květen 2014, 09:15 
Nováček
Nováček

Založen: 08. květen 2014
Nahoru
Zdravím, můžu se zeptat co jsou vlastně dual channel ramky ? Popřípadě kolik zabírají dohromady slotů atd..? Pokud jsem si to tedy správně vyložil, tak to jsou dvě úplně stejné ramky (stejná frekvence, napětí). Ptám se protože mám teď dvě dual-channel 2x2 GB a jednu samostatnou ramku 1X4 GB, a chtěl bych přikoupit ještě jednu (tu samou) a tedy dohromady by jsem měl v pc 12 GB. Ale někdo mi říkal že jedna Dual Channel ram zabíra 2 sloty.. Moc tomu nechápu a budu rád když mě to někdo vysvětlí. :)

PS: musel jsem jednu tu 2GB ram oddělat protože se mi nesnesli stou 4GB ram.


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: čt 8. květen 2014, 12:32 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 24. prosinec 2012
Nahoru
Co to je Dual Channel tě zajímat ani moc nemusí, na výkon to má dopad minimální, a to jen např. při renderování, při normálním používání to nemáš šanci poznat.

http://www.crucial.com/kb/answer.aspx?qid=3751
Everything-You-Need-to-Know-About-the-Dual-Triple-and-Quad-Channel-Memory-Architectures

_________________
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: pá 25. červenec 2014, 07:07 
Nováček
Nováček

Založen: 19. duben 2009
Bydliště: Brno
Nahoru
Dual channel znamená, že ramky pracují v páru a teoreticky se tak zdvojnásobí objem dat jdoucí z nebo do paměti za jednotku času.


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: ne 14. září 2014, 10:12 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 05. září 2003
Bydliště: Rožmitál pod Třemšínem
Nahoru
2x2GB prodej a kup 2x4GB nebo 2x8GB.. Michani ramek ruznych velikosti (nedej boze parametru nebo vyrobce) neni moc dobrej napad. Koledujes si o nestabilitu nebo nedej boze modrou smrt...


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: čt 9. říjen 2014, 20:18 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2010
Nahoru
ja mam tu nejhorsi smesici vyrobcu + modelu pameti a jede to bez problemu :) u ddr3/ddr2 uz jsou problemy s nekompatibilitou jen malokdy

_________________
i7-7700K@5GHz, 2x16GB DDR4-3200MHz CL13, ASUS PRIME Z270-A@Z370, Samsung 960 EVO 256GB, R9 290X@390X, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
i7-6700HQ, 940MX, 2x8GB
i3-7100U, HD620 2x4GB


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: po 20. říjen 2014, 16:05 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 17. září 2004
Bydliště: Uherské Hradiště
Nahoru
Nevite jak je mozne, ze mam v PC 2x2GB a 1x4GB, ale CPU-z ukazuje, ze mam stale Dual-Channel


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: po 20. říjen 2014, 16:51 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Můžeš. Pokud ty 2GB moduly budou oba na jedom kanálu a jsou single ranken a ten 4Gb modul je sám na druhém a je dual-ranked, tak si to sedne jako symetrickej dual. Jen si nezapomeň v biosu natvrdo nastavit 1T commandrate, při více modulech na knál by to mohlo defaultovat na 2T což zhoršuje výkon. Je to lepší než kdyby jsi měl 2x4GB paměti a jedna byla single-ranked a druhá dual-ranked.

Rozdíl mezi single a dual ranked je množství fyzických čipů na paměti. Typicky dual-ranked má moduly z obou stran paměti. Dual-ranked paměti jsou lepší protože díky vícero čipům u nich funguje lépe bank-interleaving.


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: po 20. říjen 2014, 17:13 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. červen 2011
Bydliště: Ostrava
Nahoru
JJ, taky jsem se díval že mám teď 3*4GB a jede mi to v dualu.. Je mi to sice fuk. Ale v minulém PC taky 3 moduly a taky dual. Tak nevím.
A jede mi to teď na 2T, předtím nevím :) .
EDIT: před tím teda 1T. Možná to zkusím přenastavit a otestovat.

_________________
PC:i5 3470@4-4.2Ghz, Gigabyte GTX 960 G1 Ganing,16GB Kingston Savage 1600@1890 CL10 1.5V


Naposledy upravil petrxp dne po 20. říjen 2014, 17:52, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: po 20. říjen 2014, 17:49 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 17. září 2004
Bydliště: Uherské Hradiště
Nahoru
rozdil mezi T1 a T2 je 00prd podle mereni a pro vice nez 2ram se doporucuje kvuli stabilite T2


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: po 20. říjen 2014, 19:48 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ano záleží na náloží řadiče. Ala 2x8GB moduly na kanálu musí bejt 2T, ale při 2x4 se mi u kvalitních modulů povedlo udržet 1T, a zde je 2x2 ještě k tomu jen single-ranked takže 1T naprostá pohoda.

PetrXP - 3x4GB nejsou nikdy dual. Ono se ti to bude hlásit jako dual, ale pokud nemáš rovnoměrnou kapacitu na kanálech, je to vžydy jen asymetrickej dual. Intel jej umí od I945 chipsetu a je to na té bázy že paměti jedou jako dual do té doby než se ta menší nezaplní. Jakmile se zaplní, zbytek paměti jde z té větší a má rychlost singlu. Takže pro reálné použití celkem bleh, je to OK třeba pro Integrovaný grafiky protože ty si uříznou paměť vždy na začátku prostoru hned při postu. Člověk bez IGP to ale vesměs nepozná že jede single protože krom aplikací co maj bottleneck v prostupnosti paměti se to vlivem na výkon projeví tak 2-3%.


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: čt 23. říjen 2014, 00:04 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 05. listopad 2005
Bydliště: Nitra-SVK
Nahoru
Presne práve na NTBoch s i945 / a i965 s integrovanou grafikou ten asymetrický dual práve používam (prirodzene, s dvomi modulmi, a skôr som sa stretol s označením ako asynchrónny ). :) NTBky mali prirodzene 32bit OS, a doma sme mali dve 2GB a podobný počet dvoch 1GB, tak sme to skombinovali rovným počtom medzi oba (2+1). Fungovalo a vlastne funguje to celkom slušne ešte na jednom (teda toto áno, ostatné a displej už ani nie :D ). Bohužiaľ jedna 1GB od Moselu vykazovala chyby v MemTeste po čase, tak som tam musel dať 512MB (čo mi ešte tiež zostali dva v zálohe). Potom je to celkom poznať (kombinácia 2048MB + 512MB), špeciálne ak sa naskytne situácia, keď niečo berie naozaj vysoké % (čo Chrome niekedy dokáže, minule som skúšal nejaký zatracený flash a to mi vyskočil len ten proces cez 1GB). I keď, je to zas subjektívne. Vždy lepšie než nič.

Mnohé spotrebné ultrabooky (s IB i Haswellom od Dellu a Lenova) majú možnosť kombinácie RAM 4GB+2GB.

Mimochodom DOC, funguje to bez problémov i na nových desktopových čipsetoch Z97? Môže sa mi stať, že v blízkej budúcnosti budem stavať nejaký lacný PC, kde práve možno budem musieť skombinovať 8 a 4GB modul.

_________________
PC: Intel Core 2 Extreme QX6700@2,66Ghz ES Noctua NH-U12P + NF-F12 (500-800rpm) 1,1V - Asus P5B + (Noctua NC-U6) - A-Data DDR2 2x 2048MB 800Mhz CL6 + Kingston DDR2 2x 2048MB 800MHz CL6 - MSI R7750-PMD1GD5/OC V2 - Dell P2414H 24" (16:9) - SanDisk Extreme Pro SSD 240GB + 2x Toshiba DT01ACA300 3TB + PCES-30 RAID1 (2x Toshiba DT01ACA200 2TB) + PCES-30 RAID1 (2x Toshiba E300 2TB) - Fractal Design Define XL R2 - Super Flower SF-550P14PE Golden King
Foto: Sony α850 + Minolta 7000 AF


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: čt 23. říjen 2014, 11:07 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ano funguje, jediný co nedoporučuji kombinovat (ačkoliv to fungovat asi bude) jsou single rank a dual-rank moduly. Případně kombinovat jeden dual s dvěma single, jako jsem psal v postu předtím. Problémy jsou s tímhle zatim jen u DDR4 a Haswellu-E, tomu se v asymetrickym dualu a kombinování různě ranked pamětí fungovat vůbec nechce.


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: čt 3. květen 2018, 19:21 
Nováček
Nováček

Založen: 03. květen 2018
Nahoru
ahojte chcem sa spytat mam teraz zapojene hyper kingstone 4gb +4gb dual chanal

mozem kupit dnes taketo ramky a zapojit ich ako dual chanal

https://www.alza.sk/kingston-8gb-ddr3-1 ... 481408.htm

dakujem za radu


edit::::

este jedna pod otazka moja maticna pise toto
Support for DDR3 2200(OC)/1333/1066/800 MHz memory modules

co sa stane ked zapojim inu respektive vysiu frekvenciu


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: pá 4. květen 2018, 03:08 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Jo můžeš je přidat k nim a bude to ok, frekvenci taky řešit nemusíš, paměti pojedou na frekvenci té nejpomalejší z nich.


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: út 8. květen 2018, 12:14 
Nováček
Nováček

Založen: 03. květen 2018
Nahoru
takze kludne mozem kupit ram z vecou frekvenciou a pojde??? teda pojde na maximalnej frekvencii kolko pusti maticna doska ano ?


dakujem


 Profil  
 Předmět: Re: Co je vlastně Dual-Channel
PříspěvekZaslal v: út 8. květen 2018, 12:24 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. duben 2005
Nahoru
Jak psal DOC v postu před tebou, ta rychlejší půjde na frekvenci té pomalejší.

_________________
PC1: Core i7 8700K + SilentiumPC Fera 3|ASRock Z370 Extreme4|MSI GTX 1060 6GB|Kingston HyperX Fury Black 2x16 GB DDR4 3200|Samsung 960 EVO 250GB|WD Red 3TB|Seasonic SS-620GM2 Evo 620W|Zalman Z3
HTPC: Core i5 3450|MSI ZH77-G43|Asus GTX 1060 3GB|Kingston HyperX Savage 1600 Mhz 2x8GB|ADATA SU650 240GB|Seagate Barracuda 7200.14 1TB|WD Red 3TB|Seasonic 430W S12II-430 Bronze|NZXT Elite 210
PC3: AMD Athlon XP 2200+|MSI KT3V|XFX Geforce 4 Ti 4200 64MB AGP8x|1,5GB DDR 333Mhz|Seagate Barracuda 7200.12 80GB|Sound Blaster Live! 5.1|Realtek 100/10|EC 300W


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 16 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.