PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

PC nechce bootovat s nove koupenou RAM
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=20&t=220911
Stránka 1 z 2

Autor:  Evilbringer [ út 24. únor 2015, 18:39 ]
Předmět:  PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Zdravim,

poridil jsem si novou RAM (spec nize), ale po jeji HW instalaci proste PC jen chvilicku jakonabiha (monitor se nerozsviti) a pak restart a porad dokola.

Deska: G41MT-D3V http://www.gigabyte.cz/products/page/mb ... /overview/
CPU: Q6600, taktovano na 3,06 GHz
RAM (puvodni): 4GB Corsair (cca 4-5 let stara) http://www.corsair.com/en-us/cmv4gx3m1a1333c9
RAM (nova): totozna s puvodni (stejny partnumber), jen nove koupena (na alze).

Zkousel jsem novou samotnou, i spolecne s tou starou, ale proste nejede. Stara jede normalne, ale opet, jen sama, nikoliv s tou druhou dohromady. Zkousel jsem oba sloty, bez vysledku.

Nove koupena ramka testovana v jinym PC (o dost novejsim s CPU i7) a jede normalne, takze HW problem s RAM nebude.

Nejaka rada? Pripadne doplneni informaci rad dodam. Muzu poskytnout i report z CPUz.

Nejsem zrovna borec v overclockingu, takze prosim jak pro amatery, pokud mozno.

Diky.

Autor:  DOC_ZENITH [ st 25. únor 2015, 11:01 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

To je normální, vsadim boty že stará ram bude typu dual-ranked a nová single ranked (ala stará bude mít na sobě 2x tolik paměťovejch čipů). Staré chipsety (jako ten tvůj) uměj maximálně 2GB single ranked a 4GB dual ranked moduly, pro 4GB single ranked a 8GB dual-rank je standard alespoň Sandy Bridge.

Musíš si sehnat dual-rank modul nebo použít 2GB moduly, bohužel. Dnes je 99% 4GB modulů vyráběno tím že se vezme 8GB a z poloviny se neosadí, což tyto staré chipsety neuměj. Myslím že od Crucialu se ještě občas dá sehnat dual-rank, ale musí to tam bejt vysloveně uvedeno.

Autor:  Nagant [ st 25. únor 2015, 11:47 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

A může mít taková paměť stejné označení?
Tedy, u Corsairu to označení negarantuje architekturu toho modulu?

Autor:  PKBO [ st 25. únor 2015, 12:30 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Však se podívej pod chladič... uvidíš jestli tam má čipy navíc..

Autor:  DOC_ZENITH [ st 25. únor 2015, 12:31 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Ano může, Corsair, Kingston, atd, ti všichni tohle dělaj, pod stejnym označenim koupíš total jinou paměť než před lety. Proto mam rád crucial protože ten své single ranked moduly značí.

Autor:  Nagant [ st 25. únor 2015, 13:10 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Tak to je dobré vědět.
Ono asi ne nadarmo nemá Corsair k téhle paměti na stránkách datasheet.

U Kingstonu jsem se už setkal u jednoho typu se stejným označením, ale jinými čipy a trošku menším modulem, každopádně to jelo v pohodě v Dual Channel.

Proto bych sám, při dokupování paměti, takovouto zradu nečekal.

Autor:  DOC_ZENITH [ st 25. únor 2015, 13:39 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Vyráběj to vždy nejlevněji jak to jde, takové je realita, tohle jsou konzumní, ne serverové paměti. Zpětnou kompatibilitu nikdo neřeší bohužel, na moderních systémech by fungovaly i tyhle... na starších jak Sandy bridge (Nehalem/lynfield) je to otázka biosů a supportu, u hodně starejch Core2 a pod to fungovat nebude ever.

Autor:  Evilbringer [ st 25. únor 2015, 14:08 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Diky za reakce. Nicmene ta nova pamet fyzicky vypada uplne stejne jako ta stara. O dual/single vim, ale tohle me proste nejde do hlavy...

Zeptam se tedy jeste jinak - jaky postup bych mel zvolit na 8gb pameti? Jakou znacku a tak?

Diky.

Autor:  DOC_ZENITH [ st 25. únor 2015, 14:21 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Vyhodit zastaralou a pomalou Core2 a pořídit něco současného. To by byl nejlepší postup.

Jinak dual-ranked by měly bejt snad ještě tyto....

http://www.czc.cz/crucial-8gb-2x4gb-ddr ... 07/produkt

Autor:  Evilbringer [ st 25. únor 2015, 14:24 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Nojono, kdyz reknu, ze problemem jsou penize, tak to asi nebude takovy prekvapeni. Diky, podivam se na ne.

Autor:  DOC_ZENITH [ st 25. únor 2015, 14:42 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Njn ale víš co, ona Q6600 s funkční deskou se dá i OK prodat a člověku už pak do ňáké 1150+I3 moc nechybí a výkon + praktická použitelnost tam bude úplně jinde. Prostě tohle držet se nevyplácí.

Autor:  Evilbringer [ st 25. únor 2015, 15:27 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Ja vim ze ne. Ale nechci i3. Radeji si pockam, az zbyde alespon 15k a pujdu ruvnou do lepsiho. Nema pro me smysl koupit ted neco za kazdou cenu. Radeji si pockam. Slo mi o to, ze ramky jsem planoval pouzit i tam (nad ddr4 jsem nepremejslel, prave vzhledem k financim).

Autor:  BubakB [ st 25. únor 2015, 15:28 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Podľa produktového listu je dual-rank ešte táto Patriot RAMka. Len si treba dávať pozor na presné produktové čísla, oni v praxi vyrábajú (a predajcovia tu ponúkajú) všetky typy pamätí.

http://www.czc.cz/patriot-signature-lin ... 87/produkt
http://www.patriotmemory.com/product/de ... 944&type=1
PSD34G13332H


Takže pozor, táto napríklad už nie je http://www.czc.cz/patriot-signature-lin ... 95/produkt

///edit: Každopádne, ak Evil uvádza, že naozaj kúpil úplne totožný typ i na part number, tak je to od Corsairu naozaj totálna pakárňa a nehoráznosť, lebo svojvoľne zmenili špecifikáciu.

Autor:  Evilbringer [ st 25. únor 2015, 15:30 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Diky, taky na ne mrknu.

Autor:  van Bellen [ pá 26. únor 2016, 17:43 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Chcel som na starom pc rozsirit ram z 2gb na 4gb.Lenze po osadeni novej ramky pc nenabehne (s povodnym 2gb modulom system ide).Chcem nechat len 4gb modul ( http://www.kingston.com/dataSheets/HX313C9FB_4.pdf ).Doska je asus p5g41t-m lx2 (posledny bios).Nemam teraz moznost tu ramku otestovat v inom pc, ci je vobec funkcna.Tak sa len opytam je to ten isty pripad ako riesil kolega?

Autor:  BubakB [ so 27. únor 2016, 01:53 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Je to viac než 99% pravdepodobné, že si na tom podobne van Bellen. Jedná sa o nový kúsok, má 8 čipov na jednej strane čo je najskôr určite single rank modul. 775 doska to práve nezoberie. Z dostupných pamätí by mal vyhovovať www.alza.sk/patriot-4gb-ddr3-1333mhz-cl ... 56#recenze resp. www.alza.sk/crucial-4gb-ddr3-1866mhz-cl ... d=18850356 (čo je však 1866Mhz a ECC modul, tak to najskôr nebude čítať. Kto vie, čo to má písané v SPD).
Najlepšie zaobstarať nejakú identickú 2GB k tej stávajúcej.
Alebo to riskovať, vymieňať...

775 socket (až na niektoré výnimky, čo asi boli nejaké high-endy s X48) si myslím, že nikdy nebolo ono. Ja som rád, že mám všade DDR2 a nakoniec som aj do jedného comba od ASRocku radšej zohnal DDR2 ako DDR3. :)

Autor:  heri2 [ po 26. prosinec 2016, 17:50 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Zdravím
Mám podobný problém. Mám na základní desce Asrock H55M-LE osazené paměti ZEPPELIN 4GB KIT DDR3 1333MHz CL9 GOLD dual channel https://www.alza.cz/zeppelin-4gb-kit-ddr3-1333mhz-gold-d480707.htm?catid=18849829
Zakoupil jsem Corsair 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Vengeance Low profile dual channel https://www.alza.cz/corsair-8gb-kit-ddr3-1600mhz-cl9-vengeance-xmp-low-profile-d244505.htm?catid=18850357
A jak píše Evilbrinfer: PC jen chvilicku jakonabiha (monitor se nerozsviti) a pak restart a porad dokola.
Bios mám aktualizovaný na nejnovější verzy.
Prosím o radu

Autor:  PKBO [ po 26. prosinec 2016, 20:13 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Je to stará deska (ještě né zrovna dobrá), 1156 jsou na paměti extrémně vybíravé, bylo by celkově jednodušší tu desku i s cpu a starými pamětmi prodat a přejít alespoň na 1155...

a takový upgrade tě dost možná ani nebude nic stát, 1156 jsou nedostatkové, takže i obyčejnou desku prodáš dráž než desku na 1155.. K tomu pořídíš nějakou základní i3 okolo 1500 a bude to aj použitelnější než nějaká starší i5 co tam máš teď.

Autor:  heri2 [ po 26. prosinec 2016, 20:59 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

Upgrade pc mám v plánu cca do pul roku. Jde o to že jsem ty paměti už koupil a zajímá mě proč je ta deska neschroupne když na oficiálníh stránkách Asrock kompatibilitu potvrzují.

Autor:  -Vladimir- [ út 27. prosinec 2016, 09:40 ]
Předmět:  Re: PC nechce bootovat s nove koupenou RAM

kvalita desek ASRock před 6-7 lety a v posledních 1-2 letech se nedá srovnat...

Stránka 1 z 2 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/