Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je st 21. listopad 2018, 16:40

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 6 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Display reaguje pouze po prohození RAM
PříspěvekZaslal v: pá 2. září 2016, 08:37 
Nováček
Nováček

Založen: 17. červenec 2014
Nahoru
Zdravím, poslední dva dny mám problém s desktopem a už si nevím rady. Ocením jakoukoli pomoc, díky.

Asi před týdnem, možná dvěma mi naskočila BSOD a posléze nenabíhal display při zapnutí. Někde jsem vyčetl, že to může být vadnou pamětí (mám 2x 4gb), tak jsem je prostě prohodil ve slotech a všechno zase šlapalo jak mělo. Při zapnutí mi to akorát napsalo, že BIOS je poškozený (corrupt) a že to nahodilo druhý (dual bios mobo). Dál jsem problém neřešil.

Včera se ale stalo to samé a tady už to začíná být zvláštní. Display po zapnutí počítače naběhne jen v případě, když změním sloty ve kterých je RAM (přesunu ram ze slotu 1/2 do 3/4). Potom počítač naběhne a funguje, ale jen do doby než jej vypnu a znovu zapnu, v tom případě nenaběhne. Pokud ale zase prohodím sloty, funguje, ale situace se opakuje. Zkusil jsem to na dedikované i integrované grafice, počítač reaguje stejně. Zkoušel jsem i jednotlivé RAM paměti zvlášť, jednu bez druhé, vyzkoušel jsem všechny paměťové sloty, pořád to stejné. Jednou se dokonce počítač zapnul asi 2x nebo 3x po sobě, ale potom zase nic.

Dále jsem zkoušel restartovat BIOS do továrního nastavení. Zkoušel jsem to jak vyndáním baterie ze základní desky, tak nastavením "Optimized defaults" při startu počítače (myslím že klávesou DEL jsem vlezl do BIOSu a tam to nastavil a uložil). Nepomohlo.

Tady moje pokusy končí, nevím jak dál postupovat. Netuším ani, jestli se jedná o softwarovou chybu, nebo hardwarovou. Bohužel nemám přístup k jiným RAM či desce, ani jiným komponentům.

Ocením jakoukoli pomoc.

Tady je můj hardware:, fungoval bez problému přesně 2 roky (záruka vypršela před 4 dny). Celý počítač kromě grafiky koupen a složen v TS Bohemii.

Case Zalman Z9 plus
CPU chladič GELID Tranquillo rev. 2
CPU INTEL Core i5 4590 (Haswell 84w)
DIMM Kingston HyperX Fury 8BG (2x 4gb) 1600 Mhz DDR3 CL10
HD CRUCIAL M500 SSD 240BG SATA3, MLC, 7mm
MB GIGABYTE B85M-D3H s 1150 B85 4xDDR3 SATA USB3.0 GLAN HDMI VGA DVI PCIE3.0 mATX
MO BenQ GW2320 23 palců, IPS 1920x1080, 5ms, 1000:1, D-sub, DVI
Windows 10 (původně 8.1, upgrade zhruba před rokem)
ZD ZDROJ Seasonic S12G-550 (SSR-550RT) 550W 80PLUS GOLD RETAIL
GPU radeon r9 280x - koupeno z druhé ruky před 2 lety, funguje bez problému. Nepřetaktovaná.

Pokud jsem na cokoli zapomněl, jak u hardwaru tak u popisu situace, doplním.

EDIT: Problém se neprojeví v případě že počítač dám do režimu spánku, teď odzkoušeno. Asi 4x se bez problému probudil.
EDIT2: Ještě mě napadlo, že by vás mohly zajímat teploty. Nemám tu výsledky nějakého aktuálního měření, ale přes MSI Afterburner je čas od času sleduju. GPU se pohybuje kolem 65 C a CPU kolem 55 (v zátěži). To CPU ještě ověřím, pokud to bude potřeba, nejsem si jistý.


 Profil  
 Předmět: Re: Display reaguje pouze po prohození RAM
PříspěvekZaslal v: pá 2. září 2016, 09:51 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 23. květen 2007
Bydliště: Hradec Králové
Nahoru
Ta záruka na sestavu nějak výslovně limituje záruku komponent?
Na základní desku i CPU by měla být 3 roky, na paměti doživotní.

_________________
ASUS P8Z77-V LX2, Intel Core i5-3470S, 2x 2GB RAM DDR3/1333 Kingston, SSD Intel 335 80GB, HDD WD RED 2TB , HDD WD Green 2TB, Samsung SH-224DB, Pioneer DVR-112, LG BH08LS20, I-TEC PCESATA3, IEEE1394b PCI-E, Seasonic SSP-350GT, skříň AVANCE 007; MS Windows 7 Home Premium CZ 32-bit; Vodafone B3000 (Vodafone Připojení bez kabelu Naplno)


 Profil  
 Předmět: Re: Display reaguje pouze po prohození RAM
PříspěvekZaslal v: pá 2. září 2016, 10:22 
Nováček
Nováček

Založen: 17. červenec 2014
Nahoru
Bohužel to vypadá, že záruka je prostě 2 roky - na faktuře je pouze napsáno "Počítač dle dodané specifikace" a na záručním listu jsou sice komponenty vypsány, ale je tam výslovně napsáno že se jedná o počítač řady "PC" a na ty se vztahuje záruka 2 roky. Asi tam ještě zavolám, ale popravdě to vypadá na ty dva roky.


 Profil  
 Předmět: Re: Display reaguje pouze po prohození RAM
PříspěvekZaslal v: pá 2. září 2016, 10:26 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. říjen 2009
Nahoru
Neskúšal si flashnúť nový BIOS?

_________________
CPU: i5-3470 @3,8-4GHz; COOLER: NH-C12P (lapovaný) MB: ASRock Fatal1ty Z77 PROFESSIONAL-M RAM: 2x8GB DDR3 HyperX Savage 1600MHz CL9
VGA:
Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Intel 520 120GB + Samsung SpinPoint F3 1TB + Toshiba 2TB + Samsung SpinPoint F1 1TB
PSU: Corsair HX520 CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H


 Profil  
 Předmět: Re: Display reaguje pouze po prohození RAM
PříspěvekZaslal v: pá 2. září 2016, 10:29 
Nováček
Nováček

Založen: 17. červenec 2014
Nahoru
Nezkoušel, nikdy jsem to nedělal a nemám s tím zkušenost. Ne, že by se mi do toho nechtělo, jen jsem četl, že to může být riskantní. Jdu si o tom něco najít.


 Profil  
 Předmět: Re: Display reaguje pouze po prohození RAM
PříspěvekZaslal v: pá 2. září 2016, 10:43 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. říjen 2009
Nahoru
Nový BIOS nájdeš tu: http://www.gigabyte.com/products/produc ... =4567#bios

K samotnej procedúre flashovania pozri manuál k doske. Ak ti napísalo, že "corrupt BIOS", tak preflashovanie je to prvé čo by som ja skúsil.

_________________
CPU: i5-3470 @3,8-4GHz; COOLER: NH-C12P (lapovaný) MB: ASRock Fatal1ty Z77 PROFESSIONAL-M RAM: 2x8GB DDR3 HyperX Savage 1600MHz CL9
VGA:
Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Intel 520 120GB + Samsung SpinPoint F3 1TB + Toshiba 2TB + Samsung SpinPoint F1 1TB
PSU: Corsair HX520 CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 6 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.