PCTuning
https://pctforum.tyden.cz/

Vysvětlení k MEMTESTu prosím.
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=20&t=260017
Stránka 1 z 1

Autor:  ThomasVT [ po 6. listopad 2017, 17:52 ]
Předmět:  Vysvětlení k MEMTESTu prosím.

Ahoj, můžete mi někdo prosimvás vysvětlit pár věcí okolo memtestu? Minulej tejden jsem vrátil ram protože jsem měl problém s nestabilitou systému a pár dní před koncem 14ti denní lhůty na vrácení jsem projel memtest 6 hodin a po 5ti hodinách začly chyby, takže než abych prošvih lhůtu na vrácení vybral jsem jiný ramky v domnění, že byly špatný.

První byly kingston hyperX 2x8gb 3200mhz cl16

Teď jsem vzal g. Skill 2x8gb 3200mhz flareX cl14, takže memtestem už jsem si jen chtěl potvrdit, že paměti jsou ok, ale zas, chyby.

Takže dotazy.

1) je možný, že časování, frekvence nebo voltáž xmp profilu si nějak nesedí s cpu nebo deskou a proto ty chyby?

2)když nastavim v biosu nějaký nastavení ramek, uložim a rozjedu memtest, jede test s tím nastavením? Nebo automaticky s aktivovanym xmp? (ptám se, protože když se zapne test i třeba s 3000mhz nastavenym v biosu, tak u popisu ram v memtestu to píše 3200mhz)

3)nějaký nápady, co zkusit? Teď testuju jen s jednim ram modulem.

Autor:  zsdx [ út 7. listopad 2017, 10:34 ]
Předmět:  Re: Vysvětlení k MEMTESTu prosím.

1. Ano
2. Ano, dle nastaveni v BIOSu.
3. Podivej se na seznam QVL pameti pro tvoji desku.

Autor:  zombux [ út 7. listopad 2017, 12:21 ]
Předmět:  Re: Vysvětlení k MEMTESTu prosím.

memtest86 nebo memtest86+? "neplusový" se alespoň pro mě jeví vhodnější pro použití se současným HW, ten "plusový" fork už je docela dlouho neudržovaný, zatímco ten původní se po převzetí jiným majitelem začal učit nové funkce.
neříkám že to je příčina problému, chyby by neměly být tak jako tak v žádném memtestu.

Autor:  ThomasVT [ út 7. listopad 2017, 17:13 ]
Předmět:  Re: Vysvětlení k MEMTESTu prosím.

používám memtest od Passmarku (https://www.passmark.com/forum/memtest86)

A vypadá to, že jsem na to přišel.

Když jsem RAM nastavil na svuj XMP režim @3200MHz, házela chyby.

Zkusil jsem teda dát tam jen jeden modul a znova zapnout memtest a snížit frekvenci z 3200 na 2933MHz...8 passů prošlo bez chyby.

Pak jsem stejnym způsobem zkusil i druhej modul sólo, taky bez chyby.

Pak jsem je dal znovu do dualu s tou sníženou frekvencí a 12 hodin bez chyby memtest.

Tak budu považovat 2933 za stable.

Stránka 1 z 1 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/