PCTuning
https://pctforum.tyden.cz/

Po přetaktování CPU nebere PC RAMku
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=20&t=271685
Stránka 1 z 1

Autor:  no_hits [ ne 23. prosinec 2018, 01:10 ]
Předmět:  Po přetaktování CPU nebere PC RAMku

Zdravím, mam Asus Z270-A, procesor i3 6100 3,7GHz a RAMky HyperX Fury 2x4GB 2400MHz.
Deska v základu podporuje 2133MHz, vyšší frekvence po OC.

Když necham BCLK na základních 100MHz, jdou paměti nastavit na 2400, ať už pomocí XMP nebo ručně a BIOS je bez problemu při POST vezme.

Když ovšem zvednu BCLK na 120MHz, nastavim DRAM odd a vyberu DDR4 2400MHz, tak po restartu PC nenaběhne. Po vypnutí/zapnutí POST proběhne, CPU hlásí 4400 MHz, ale paměti 2133MHz, zkoušel jsem věci různě nastavit (CPU jde přetaktovat až do 4550MHz, ale nesedí pak takt paměti), ale nic nezabírá.

Po restartu musím PC natvrdo vypnout a znovu zapnout jinak nenaběhne.

Veškeré turbo, speed step a power management věci mám na Disable.

Je nějaká jiná možnost kromě výměny paměti za verzi 2133MHz

https://postimg.cc/gallery/16eick4gg/

Autor:  dexterav [ ne 23. prosinec 2018, 11:22 ]
Předmět:  Re: Po přetaktování CPU nebere PC RAMku

lol 120BCLK :D
moťno to veme tak 105 :D
príliš vysoké BCLK, prečo myslíš že tie cpu nejdú taktovať ani na Z doskách? :)
okrem zaknutího násobiča v podstet nejde hýbať ani z BCLK, aj 105 už môže byť nestabilné rsp skoro vždy je
v Z doske idú taktovať akurát ramky

Autor:  Atapi [ ne 23. prosinec 2018, 11:54 ]
Předmět:  Re: Po přetaktování CPU nebere PC RAMku

Když hýbeš s bclk, tak se ti zvedne i takt pamětí, takže nepoběží na 2400, ale na 2880, teda je víc než vhodné sundat děličku pamětí o jeden nebo dva kroky, pokud nemáš paměti, co dají stabilně lepší takt než jaký mají uvedený (s větším napětím např.). Navíc kromě skylake a Z170, když hýbeš s bclk, tak to ovlivňuje i takt např. pcie karet a funkčnost SSD, takže fakt okolo 105 (max tak 108 vyjímečně, ale spíš je konec do 104) to je už k ničemu.
Nevím jestli máš nějakou zázračnou desku, ale non-K skylake procesory jsi moh s bclk taktovat právě jen na Z170 pokud vím a ještě jen s biosem (těmi prvními, potom to zatrhli) k tomu určeným. https://overclocking.guide/intel-skylak ... bios-list/

A k tomu poslednímu, pokud ti to teda funguje s nastaveným taktem na 2133, tak je měnit nepotřebuješ, ty co máš to zvládnou, 2400 je jejich nejvyšší garantovaná rychlost od výrobce, ale můžou fungovat samozřejmě i níž (nebo výš jako OC), prostě nastav v biosu 2133 pro ně, pokud by to nefungovalo, tak by se to chovalo stejně i s 2133 paměťí. Ale stejně si myslím, že to prostě naběhlo na defaultu bez OC po špatným postu kvůli tomu blck, to je celý.

Autor:  dexterav [ ne 23. prosinec 2018, 13:25 ]
Předmět:  Re: Po přetaktování CPU nebere PC RAMku

môže byť rád že nenabehol win pretože ,nehovrím že vždy, to dokáže rozbiť totálne win ... BSOD a reinštal
120 určite nie :)

Autor:  no_hits [ ne 23. prosinec 2018, 13:29 ]
Předmět:  Re: Po přetaktování CPU nebere PC RAMku

Právě že 2133 možnost není, protože ta vychází na 106.65 a ja můžu nastavit jen 106.5 nebo 106.75. Při změně na 120bclk a zaplý DRAM Odd tam možnost 2400 je. Dokonce i když ODD vypnu, ale prostě to ty paměti nevezme. Po vypnutí 5s tlačítkem a následným zapnutí se to samo přepne na 2133 ale já to vynutit nemůžu ani to nejde uložit.

Na overclock fórech píšou u tohoto procesoru běžně bclk 120-125 (4.7GHz). Jeden se stabilně dostal až na 127 ale s jinou deskou. O non-K biosech vim ale jak říkáte je to jen na Z170 deskách. Každopádně procesor mě jde posunout až na 123/1.36V = 4554MHz a tento takt drží.

Autor:  Atapi [ ne 23. prosinec 2018, 13:57 ]
Předmět:  Re: Po přetaktování CPU nebere PC RAMku

A ve winech/hrách to funguje normálně jo když říkáš 123 bclk a ukazuje 4,5.
To s těma číslama nechápu, no nevadí, tak tam dej to nižší co funguje...

Autor:  no_hits [ ne 23. prosinec 2018, 14:54 ]
Předmět:  Re: Po přetaktování CPU nebere PC RAMku

Nejnižší co funguje je 100bclk a 2400 paměti. Win teď nemám jsem momentálně bez disku

Autor:  Atapi [ ne 23. prosinec 2018, 15:24 ]
Předmět:  Re: Po přetaktování CPU nebere PC RAMku

Takže vlastně nic nevíš co funguje nebo ne, v tom případě nemá smysl to řešit... To že ti to postne následně do defaultu neznamená, že to drží takty...

Autor:  no_hits [ ne 23. prosinec 2018, 15:36 ]
Předmět:  Re: Po přetaktování CPU nebere PC RAMku

V tom defaultu po postu je jen RAM, procesor takt drží.

Další poznatek, když nechám procesor v zakladu tj bclk 100 = 3.7GHz, tak jde paměť přetaktovat na 3200MHz / 1.35V a POST proběhne úspěšně a takt to drží.

Jen bych rád vymyslel jak to udělat s tím procesorem, jestli pomůže použít doporučenou RAM 2133 a bude to držet a nebo jestli je jediný vychodisko přetaktování RAM.

Problém je, že nejde snížit násobič na pamětech, jinak by to asi šlapalo

Autor:  no_hits [ pá 4. leden 2019, 15:59 ]
Předmět:  Re: Po přetaktování CPU nebere PC RAMku

Konečně jsem si to přečetl na PC, nevím proč některý příspěvky jsem na telefonu neviděl, takže se omlouvám reaguju až teď.

Když to shrnu

1) Paměť samotná jde přetaktovat z 2400MHz až na 3200MHz (zvednuté napětí na 1.35V) a stabilně drží. , ve Win 10 nebo při hraní bez problému

2) Posun s děličkou paměti (snížit frekvenci) aby tam po přetaktování procesoru bylo zas 2400MHz nepomáhá. Viz černá obrazovka a následnej POST se základním taktem 2133MHz.

3) Opravnej POST píše že mám uložit aktuální nastavení a vypisuje hodnotu přetaktovanýho procesoru a základní takt pamětí. Bohužel, volbu 2133MHz nemám ve výběru a proto to to není jak uložit.
Proto mě napadlo použít ty 2133 paměti, u kterých bych po přetaktování stáhl děličku na těch základních 2133MHz a mělo by to jít i uložit. Bohužel ty paměti nemám a kvůli zkoušce je nemá smysl kupovat , protože není jistota, zda bych je prodal.

Takže zatím jedu na 100BCLK a 3200MHz pamětech. Ovšem radši bych přetaktoval spíš procesor než paměti, jak jsem psal na začátku

Autor:  pbjun [ pá 4. leden 2019, 17:31 ]
Předmět:  Re: Po přetaktování CPU nebere PC RAMku

Tak pokud chceš přetaktovat procesor tak si kup "K" verzi procesoru jinak máš smůlu...

Stránka 1 z 1 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/