Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je út 10. prosinec 2019, 11:13

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 11 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Gigabyte Z390 Aeuros pro Intel - 4133 MHz nefunguji v dualu
PříspěvekZaslal v: pá 1. únor 2019, 13:38 
Nováček
Nováček

Založen: 15. duben 2015
Nahoru
Kdyz je 8gb RAM modul sam v jakemkoliv slotu, pak vsechno funguje v poradku - 4133 MHz.

Jakmile jsou v dual kanalu, tak se restartuje pc (f5 bios), anebo ve win 10 objevi modra obrazovka (bios F9b).

3600 MHz v dual kanalu bezi naprosto v pohode.

Ramky jsou podporovane vyrobcem. Gigabyte download.gigabyte.eu/FileList/Memory/mb_memory_z390-aorus-pro_20190117.pdf

Typ: Kingstone Predator 8GB DDR4 4133 HX441C19PB3/8
i7 9700k

Nejake napady?

Je nedko z okresu frydek mistek, ostrava, karvina atp. kdo by mohl helfnout s testovanim? Dik.


 Profil  
 Předmět: Re: Gigabyte Z390 Aeuros pro Intel - 4133 MHz nefunguji v du
PříspěvekZaslal v: pá 1. únor 2019, 14:10 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 14. březen 2004
Bydliště: Ostrava Poruba
Nahoru
Zkousel si oba kusy zvlast v single, ze funguji v poradku?
Casovani v dual modu je v biosu spravne nastaveno? stejne jako voltaz? hadam BIOS nabizi XMP profil k vybrani.

_________________
<-MB-> ASROCK B450M Pro4 | <-CPU-> AMD Ryzen 2600 @ 4.000 Mhz| <-RAM-> 16GB (2x8) DDR4 Kingston HyperX Predator 3200Mhz
<-SSD-> 120GB Kingston HyperX Fury (SYSTEM) + 512GB Adata XPG SX8200 Pro (GAMES) | 23.8" LCD Acer SA240YA
<-GPU-> OFFLINE | <-PSU-> be quiet! Pure Power 11 500W | <-CASE-> SilentiumPC Brutus M10


 Profil  
 Předmět: Re: Gigabyte Z390 Aeuros pro Intel - 4133 MHz nefunguji v du
PříspěvekZaslal v: pá 1. únor 2019, 14:48 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. březen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
ze jsou v QVL listu nic moc neresi
Citace:
• When running XMP at DDR4 3200 MHz or higher, the system’s stability depends on the CPU’s capabilities.

podivej se na voltaze u memory radice CPU VCCSA a VCCIO
https://www.tweaktown.com/guides/8812/gigabyte-z390-9th-gen-oc-guide-vrm-thermal-test/index4.html

_________________
Asus RoG laptop * AG322QCX


 Profil  
 Předmět: Re: Gigabyte Z390 Aeuros pro Intel - 4133 MHz nefunguji v du
PříspěvekZaslal v: pá 1. únor 2019, 15:57 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 31. březen 2011
Bydliště: Praha, Prešov
Nahoru
GB Z390 PRO neda moc 4GHz+ moduly
Skus cca 3933 MHz, aspon co viem..

Mam tu dosku a 4GHz moduly, tak ti to skusim ale nemyslim, ze to proste da....

+ mozno to neda ani radic CPU

_________________
Intel Core i7-5820K@4,5GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,4GHz, GB X99-UD4, Be Quiet Dark Power Pro 11 1kW; NVIDIA GTX 1080 FE watercooled; Fractal Design XL R2; Crucial MX100 256GB;Philips 234E5QHSB/00; OCZ RD400 512GB NVMe ; CFL 8700K ? Alphacool Eisbaer@; NVIDIA GTX 1060 FE; SSD: Samsung EVO 850 256GB; HDD:Seagate 7200.10@250GB + WD@320GB + Seagate 7200.12@1TB; Samsung SyncMaster BX2450L; Windows 10 PRO WMC; Fractal Design R4 Define@SuperFlower 550W Golden King
LUMIA 820,920,830; iPhone 6


 Profil  
 Předmět: Re: Gigabyte Z390 Aeuros pro Intel - 4133 MHz nefunguji v du
PříspěvekZaslal v: pá 1. únor 2019, 20:58 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. únor 2007
Bydliště: Opava
Nahoru
GB ma silnou napajeci kaskadu, ale ty RAMky mu moc nejdou
https://www.hwcooling.net/gigabyte-z390 ... -carbon/3/

_________________
i9 9900K|ASUS Strix-F|2x8GB 3800|Strix GTX 1080Ti|FD R4|RM850i|27" Acer XB271 G-Synch ON|Fnatic MxRed Silent|G502 Hero|Logitech Z-5500|Sennheiser GSP 600


 Profil  
 Předmět: Re: Gigabyte Z390 Aeuros pro Intel - 4133 MHz nefunguji v du
PříspěvekZaslal v: so 2. únor 2019, 11:40 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 31. březen 2011
Bydliště: Praha, Prešov
Nahoru
jo je to tak..

F9a je este horsi BIOS co sa taky pamati nez povodny F5

4GHz mi nabehli asi tak na 5. pokus len v single kanaly (aj obe moduly), inak okamzite mrznu, 3866 MHz su na tom lepsie ale o stabilite nemoze byt extra rec.. novsi BIOS je na tom este horsie...

Skusim este zvysit VCCIO a dam vediet.. Kolko je safe VCCSA ?

_________________
Intel Core i7-5820K@4,5GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,4GHz, GB X99-UD4, Be Quiet Dark Power Pro 11 1kW; NVIDIA GTX 1080 FE watercooled; Fractal Design XL R2; Crucial MX100 256GB;Philips 234E5QHSB/00; OCZ RD400 512GB NVMe ; CFL 8700K ? Alphacool Eisbaer@; NVIDIA GTX 1060 FE; SSD: Samsung EVO 850 256GB; HDD:Seagate 7200.10@250GB + WD@320GB + Seagate 7200.12@1TB; Samsung SyncMaster BX2450L; Windows 10 PRO WMC; Fractal Design R4 Define@SuperFlower 550W Golden King
LUMIA 820,920,830; iPhone 6


 Profil  
 Předmět: Re: Gigabyte Z390 Aeuros pro Intel - 4133 MHz nefunguji v du
PříspěvekZaslal v: so 2. únor 2019, 17:48 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. únor 2007
Bydliště: Opava
Nahoru
VCCIO 1,3V
VCCSA 1,35V
Tohle bylo tedy jako max (required) range uvadeno u 7700K desky Asus viz:

https://rog.asus.com/articles/guides/th ... ing-guide/
asi ve 2/3 stranky

Ja momentalne jedu:
IO i SA UEFI 1,235V (1,25V v HW info)
3600@4000 18-20-20-42-700

_________________
i9 9900K|ASUS Strix-F|2x8GB 3800|Strix GTX 1080Ti|FD R4|RM850i|27" Acer XB271 G-Synch ON|Fnatic MxRed Silent|G502 Hero|Logitech Z-5500|Sennheiser GSP 600


 Profil  
 Předmět: Re: Gigabyte Z390 Aeuros pro Intel - 4133 MHz nefunguji v du
PříspěvekZaslal v: ne 3. únor 2019, 12:33 
Nováček
Nováček

Založen: 15. duben 2015
Nahoru
Diky za prispevky, vazim si toho.

Jsem to resil in Gigabyte foru: http://forum.gigabyte.us/thread/6310/z390-aorus-intel-working-channel?page=1&scrollTo=27810

Zvazuji koupit jeste dva moduly aby to odpovidalo QVL..

Anebo mate tip na desku + pameti aby to jelo na 4000 MHz v defaultu?


 Profil  
 Předmět: Re: Gigabyte Z390 Aeuros pro Intel - 4133 MHz nefunguji v du
PříspěvekZaslal v: ne 3. únor 2019, 14:34 
Nováček
Nováček

Založen: 15. duben 2015
Nahoru
To CageJ: netusim, nechal bych tam auto, ale videl jsem 1,4V a jelo to - viz vyse prispevek odkaz na giga forum, je tam vice temat. Jinak je zvlastni, ze ti to nenajelo do 4133 MHz v singlu - v tom jsem hral par minut hry a v klidku (s tim nejnovejsim biosem F9b).


 Profil  
 Předmět: Re: Gigabyte Z390 Aeuros pro Intel - 4133 MHz nefunguji v du
PříspěvekZaslal v: st 6. únor 2019, 20:44 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 31. březen 2011
Bydliště: Praha, Prešov
Nahoru
Doska to nedá.. najviac som asi po 30 poste dostal 3.86 GHz@1.45V až do Winu, 3.73 GHz je proste strop...

_________________
Intel Core i7-5820K@4,5GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,4GHz, GB X99-UD4, Be Quiet Dark Power Pro 11 1kW; NVIDIA GTX 1080 FE watercooled; Fractal Design XL R2; Crucial MX100 256GB;Philips 234E5QHSB/00; OCZ RD400 512GB NVMe ; CFL 8700K ? Alphacool Eisbaer@; NVIDIA GTX 1060 FE; SSD: Samsung EVO 850 256GB; HDD:Seagate 7200.10@250GB + WD@320GB + Seagate 7200.12@1TB; Samsung SyncMaster BX2450L; Windows 10 PRO WMC; Fractal Design R4 Define@SuperFlower 550W Golden King
LUMIA 820,920,830; iPhone 6


 Profil  
 Předmět: Re: Gigabyte Z390 Aeuros pro Intel - 4133 MHz nefunguji v du
PříspěvekZaslal v: po 4. březen 2019, 01:52 
Nováček
Nováček

Založen: 15. duben 2015
Nahoru
Dikec CageJ. Tady jsou nejake vysledky, ke kterym jsem se dobral. Psal jsem to v anglictine pro gigabyte forum.

So after testing I have come to conclusion: with this motherboard you are locked into official Ram modules supported by Gigabyte download.gigabyte.eu/FileList/Memory/mb_memory_z390-aorus-pro_20190117.pdf


Cofiguration:
i7 9700k
Z390 Aorus pro Intel with F6 bios (tried also with F9b)
2x Kingstone Predator 8GB DDR4 4133 HX441C19PB3/8 dual channel.


I have tested it in Cinebench runing render 4x or more (sometimes 20 to compare).


Results in short: nothing is stable


Results with comments:

3866 or 4000 multiplier in bios has no impact - CPU-Z shows always in the end 3866 Mhz (resp 2x 1832 Mhz). Seems like limitation of motherboard as higher tacts are achieved with 4x RAM modules when look closer to .pdf file.


1) 19-23-23-45 are defaults XMP profile for 4133 MHZ. PC doesnt start and after have to go into bios.
With 3866 MHz
Cinebench: 1501, 1503, 1518, 1502 --- that is lowest results from all tests. Almost identical with Profile 2 for 3600 Mhz. Blue Screen later.

2) 18-22-22-40
With 3866 MHz
1508, 1511, 1500, 1514
Later Blue Screen

3) 18-20-20-39
With 3866 MHz
1508, 1507, 1504, 1509, and few more
Hang of system after more tests, even restart didnt work, had to switch off with power button
That one was most promising but failed.

4) 17-18-18-39
With 3866 MHz
Blue Screen and after some time I gave a try again and bios reseted to default bios F5.

5) 18-20-20-44
With 3866 MHz
1509, Blue screen


6) 15-16-16-37
at 3600 MHz
1515, 1506, 1506, 1510
Stable but!
In Cinebench has better results than default 17-18-18-39, but in game ELEX i had 97 fps and with default I have 105 fps. Even there are lower latencies in game I get lower fps :/.

7) 17-18-18-39
at 3600 MHz
1498, 1520, 1502, 1500


So I am staying with 3600 Mhz default XMP profile as it works stable and squished most fps from machine. I was able to achive 4000 Mhz, but Cinebench crashed every time almost at the end of rendering. I dont have times, notes was destroyed.

According to support of Gigabyte 4133 MHz with RAM modules I have works only if all 4 slots are filled.

All those tests was done based on default XMP profiles and at default voltage 1.35.

Thx all for your experience and time to you put into reading and respoding to topic, gl hf.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 11 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.