Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 13. prosinec 2019, 08:24

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 24 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další
Autor Zpráva
 Předmět: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 00:03 
Nováček
Nováček

Založen: 02. leden 2017
Nahoru
Zdravím,
mám starší X58 desku: https://gigabyte.com/Motherboard/GA-EX58-UD3R-rev-16

V ní je strčen Xeon X5650 (díky němu je stále PC ve slušné kondici). Nově jsem upgradoval RAM na 32 GB (4x8GB KIT, zkoušel jsem ale již všemožné značky a kombinace), s 32GB však PC funguje věru podivně:

Pokud mám připojenou Gigabyte GTX 980 Ti OC 6GB, skončím na logu Windows a loading spinner animaci ... aktivita disku nula, nic se neděje. Stejně tak se nespustí ani instalátor Windows na flash-disku vytvořený přes Media Creation Tool.
S touto konfigurací však bez problému nabootuji třeba do Ubuntu, Windows také naběhne (a normálně funguje), pokud jako čtvrtou RAM použiji 4GB modul ...

Pokud vyměním nVidii za ATI HD5870, můžu nabootovat do Windows i s 32GB RAM.

Napadá někoho, v čem může být háček?
Samozřejmě žádný OC, poslední verze BIOSU (i na GPU).

Díííky


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 04:18 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 12. říjen 2008
Nahoru
Jako jedinou spojitost vidím WDDM 2.0 pod Win10 (HD5870 nepodporuje). Odhaduji že ovladač spadne když se 980Ti pokusí alokovat část RAM na desce s 32GB RAM (podporující pouze 16 GB), ještě navíc v částečném triple channel režimu.
Zkusil bych pro zkoušku bootnout z instalačky Win7 (používá starší WDDM bez vyhraněného paměťového prostoru).

_________________
P8Z68-V - i7-2600K @ 4,2 - 16 GB DDR3 2133 CL9 - GTX 970 4 GB - SSD SAMSUNG 850 EVO - EIZO FG2421 - Xonar DX


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 12:09 
Nováček
Nováček

Založen: 02. leden 2017
Nahoru
Zajímavé info! Zkusil jsem a do instalace Win7 jsem bez problémů nabootoval...
Co teď? Tušíš možné řešení?
Díky moc!


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 17:27 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 12. říjen 2008
Nahoru
Těžko říct. Alokovanou paměť si spravuje GPU a v nVIDIA driverech nic podrobněji nastavit nelze.
Zkusil bych v nástroji msconfig (Konfigurace systému / Spuštění počítače / Upřesnit možnosti spouštění / Maximum paměti) nastavit o něco méně dostupné paměti a pak i čistou instalaci ovladačů GK. I tak se divím že na té desce lze zprovoznit 32GB, možná bych tu paměť otestoval vs 3x8GB v triple channel, zda nakonec nebude použití pouze tří modulů rychlejší.

_________________
P8Z68-V - i7-2600K @ 4,2 - 16 GB DDR3 2133 CL9 - GTX 970 4 GB - SSD SAMSUNG 850 EVO - EIZO FG2421 - Xonar DX


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 17:38 
Nováček
Nováček

Založen: 02. leden 2017
Nahoru
Tak myslím, že jdeme správným směrem! Po tom, co jsem přes msconfig omezil RAM, mi Win jede se všemi ramkami (GTX 980), jen tedy tu kapacitu nevyužívám, protože to mám omezeno... :)
Vidíš ještě nějaký krok, jak nabootovat, ale s celkovou kapacitou?
Moc a moc děkuji!


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 17:45 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Omezeno o kolik? Ta deska podporuje oficiálně max 24GB vše nad je jen loterie. Ještě zkus jestli deska někde nemá položku Above 4G decoding, občas to má co dělat s mapováním RAM vs VRAM, ale nevim jestli to už x58 měla. Případně zkus vypnout/zapnout VT-D a pod, Ňáká tahle root IO virtualizace by to taky mohla kazit.


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 17:57 
Nováček
Nováček

Založen: 02. leden 2017
Nahoru
Tak jsem to v msconfig omezil na 32 768 MB ...
Chápete to?


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 18:03 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ne, prostě asi bug biosu no, jo a ještě jak máš paměti ve slotech, nemělo by to na to mít vliv ale pokud máš jen 4 moduly a ne 6 měl by jsi je mít v dualu ala první 4 sloty obsazený a poslední 2 nic. Ne aby jsi měl na každym kanále jednu a pak jednu poslední někde navíc, to by dělalo bordel s výkonem.


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 18:08 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 12. říjen 2008
Nahoru
Jako dobré :) Tipoval jsem že se najde hranice +- GB kde už to nejde, ale toto je zajímavý bug.

_________________
P8Z68-V - i7-2600K @ 4,2 - 16 GB DDR3 2133 CL9 - GTX 970 4 GB - SSD SAMSUNG 850 EVO - EIZO FG2421 - Xonar DX


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 18:11 
Nováček
Nováček

Založen: 02. leden 2017
Nahoru
No není to tak jasné ještě ... jakmile jsem pootevíral projekty, že mi zabraly v RAM víc jak 25GB, tak spadla grafika a s tím i všechny programy... :) Provedu další test.


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 18:12 
Nováček
Nováček

Založen: 02. leden 2017
Nahoru
:o


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 18:14 
Nováček
Nováček

Založen: 02. leden 2017
Nahoru
Hmmm


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 18:47 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 12. říjen 2008
Nahoru
Máš 4 sloty a 3 paměťové kanály 8+8+2x8 GB, jakmile je 8+8+8 obsazených tak při komunikaci s druhým modulem na sdíleném kanálu dochází k chybám (grafárna se tedy asi snažila alokovat horních x GB). Rozhodně to chce testy RAM, pak snížit časovaní, zvýšit napětí atd. A nebo to prostě nepůjde a zůstaneš u 3x8GB.

_________________
P8Z68-V - i7-2600K @ 4,2 - 16 GB DDR3 2133 CL9 - GTX 970 4 GB - SSD SAMSUNG 850 EVO - EIZO FG2421 - Xonar DX


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 19:11 
Nováček
Nováček

Založen: 02. leden 2017
Nahoru
Předtím jsem nepoužil všechny RAM z jednoho kitu. Teď to zkouším s ním ...
Jinak nástroj Windows Memory Diagnostic Tool chybu neodhalil, zkouším Prime95...


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 19:20 
Nováček
Nováček

Založen: 02. leden 2017
Nahoru
Stále běží, za běhu jsem spustil i Blender a otevřel projekt, GPU drží ...
Jinak jasně, že je stále varianta nechat jen 3x8, ale právě o těch 32GB mi šlo, i na takhle staré sestavě je to jediný faktor, který mě při práci limituje. Výkon procesoru i GPU je pro mé potřeby naprosto dostačující...
Každopádně jsem vůbec nečekal, že tu někdo tak promptně a relevantně napoví, co dál - smekám!
Dám vědět, jak to dopadne :)


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 20:10 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Napřed se ujisti že je máš zapojený tak jak jsem ti psal a pak teprve řeš něco dalšího.


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 20:12 
Nováček
Nováček

Založen: 02. leden 2017
Nahoru
Myslíš tím to časování a vyšší napětí? Jedná se o tento kit:
https://www.czc.cz/kingston-value-32gb- ... 42/produkt
Přiznám se, že časování vůbec nerozumím :(


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 20:15 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ne, to co jsem řikam v přechozim postu, aby byly v boardu zapojený 4 moduly ve 2 kanálech a ne asymetricky rozházený na 3 kanály a každej s jinou kapacitou to neni dobrý.


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 20:40 
Nováček
Nováček

Založen: 02. leden 2017
Nahoru
Je to kit 4x8GB, ten používám. Nevím, jestli to i přesto můžu zapojit nebo nastavit nějak jinak...?


 Profil  
 Předmět: Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
PříspěvekZaslal v: st 6. březen 2019, 21:32 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Citace:
máš jen 4 moduly a ne 6 měl by jsi je mít v dualu ala první 4 sloty obsazený a poslední 2 nic.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 24 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.