PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=20&t=273445
Stránka 1 z 2

Autor:  jendabek [ st 6. březen 2019, 00:03 ]
Předmět:  32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Zdravím,
mám starší X58 desku: https://gigabyte.com/Motherboard/GA-EX58-UD3R-rev-16

V ní je strčen Xeon X5650 (díky němu je stále PC ve slušné kondici). Nově jsem upgradoval RAM na 32 GB (4x8GB KIT, zkoušel jsem ale již všemožné značky a kombinace), s 32GB však PC funguje věru podivně:

Pokud mám připojenou Gigabyte GTX 980 Ti OC 6GB, skončím na logu Windows a loading spinner animaci ... aktivita disku nula, nic se neděje. Stejně tak se nespustí ani instalátor Windows na flash-disku vytvořený přes Media Creation Tool.
S touto konfigurací však bez problému nabootuji třeba do Ubuntu, Windows také naběhne (a normálně funguje), pokud jako čtvrtou RAM použiji 4GB modul ...

Pokud vyměním nVidii za ATI HD5870, můžu nabootovat do Windows i s 32GB RAM.

Napadá někoho, v čem může být háček?
Samozřejmě žádný OC, poslední verze BIOSU (i na GPU).

Díííky

Autor:  certes [ st 6. březen 2019, 04:18 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Jako jedinou spojitost vidím WDDM 2.0 pod Win10 (HD5870 nepodporuje). Odhaduji že ovladač spadne když se 980Ti pokusí alokovat část RAM na desce s 32GB RAM (podporující pouze 16 GB), ještě navíc v částečném triple channel režimu.
Zkusil bych pro zkoušku bootnout z instalačky Win7 (používá starší WDDM bez vyhraněného paměťového prostoru).

Autor:  jendabek [ st 6. březen 2019, 12:09 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Zajímavé info! Zkusil jsem a do instalace Win7 jsem bez problémů nabootoval...
Co teď? Tušíš možné řešení?
Díky moc!

Autor:  certes [ st 6. březen 2019, 17:27 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Těžko říct. Alokovanou paměť si spravuje GPU a v nVIDIA driverech nic podrobněji nastavit nelze.
Zkusil bych v nástroji msconfig (Konfigurace systému / Spuštění počítače / Upřesnit možnosti spouštění / Maximum paměti) nastavit o něco méně dostupné paměti a pak i čistou instalaci ovladačů GK. I tak se divím že na té desce lze zprovoznit 32GB, možná bych tu paměť otestoval vs 3x8GB v triple channel, zda nakonec nebude použití pouze tří modulů rychlejší.

Autor:  jendabek [ st 6. březen 2019, 17:38 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Tak myslím, že jdeme správným směrem! Po tom, co jsem přes msconfig omezil RAM, mi Win jede se všemi ramkami (GTX 980), jen tedy tu kapacitu nevyužívám, protože to mám omezeno... :)
Vidíš ještě nějaký krok, jak nabootovat, ale s celkovou kapacitou?
Moc a moc děkuji!

Autor:  DOC_ZENITH [ st 6. březen 2019, 17:45 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Omezeno o kolik? Ta deska podporuje oficiálně max 24GB vše nad je jen loterie. Ještě zkus jestli deska někde nemá položku Above 4G decoding, občas to má co dělat s mapováním RAM vs VRAM, ale nevim jestli to už x58 měla. Případně zkus vypnout/zapnout VT-D a pod, Ňáká tahle root IO virtualizace by to taky mohla kazit.

Autor:  jendabek [ st 6. březen 2019, 17:57 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Tak jsem to v msconfig omezil na 32 768 MB ...
Chápete to?

Autor:  DOC_ZENITH [ st 6. březen 2019, 18:03 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Ne, prostě asi bug biosu no, jo a ještě jak máš paměti ve slotech, nemělo by to na to mít vliv ale pokud máš jen 4 moduly a ne 6 měl by jsi je mít v dualu ala první 4 sloty obsazený a poslední 2 nic. Ne aby jsi měl na každym kanále jednu a pak jednu poslední někde navíc, to by dělalo bordel s výkonem.

Autor:  certes [ st 6. březen 2019, 18:08 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Jako dobré :) Tipoval jsem že se najde hranice +- GB kde už to nejde, ale toto je zajímavý bug.

Autor:  jendabek [ st 6. březen 2019, 18:11 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

No není to tak jasné ještě ... jakmile jsem pootevíral projekty, že mi zabraly v RAM víc jak 25GB, tak spadla grafika a s tím i všechny programy... :) Provedu další test.

Autor:  jendabek [ st 6. březen 2019, 18:12 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

:o

Autor:  jendabek [ st 6. březen 2019, 18:14 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Hmmm

Autor:  certes [ st 6. březen 2019, 18:47 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Máš 4 sloty a 3 paměťové kanály 8+8+2x8 GB, jakmile je 8+8+8 obsazených tak při komunikaci s druhým modulem na sdíleném kanálu dochází k chybám (grafárna se tedy asi snažila alokovat horních x GB). Rozhodně to chce testy RAM, pak snížit časovaní, zvýšit napětí atd. A nebo to prostě nepůjde a zůstaneš u 3x8GB.

Autor:  jendabek [ st 6. březen 2019, 19:11 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Předtím jsem nepoužil všechny RAM z jednoho kitu. Teď to zkouším s ním ...
Jinak nástroj Windows Memory Diagnostic Tool chybu neodhalil, zkouším Prime95...

Autor:  jendabek [ st 6. březen 2019, 19:20 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Stále běží, za běhu jsem spustil i Blender a otevřel projekt, GPU drží ...
Jinak jasně, že je stále varianta nechat jen 3x8, ale právě o těch 32GB mi šlo, i na takhle staré sestavě je to jediný faktor, který mě při práci limituje. Výkon procesoru i GPU je pro mé potřeby naprosto dostačující...
Každopádně jsem vůbec nečekal, že tu někdo tak promptně a relevantně napoví, co dál - smekám!
Dám vědět, jak to dopadne :)

Autor:  DOC_ZENITH [ st 6. březen 2019, 20:10 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Napřed se ujisti že je máš zapojený tak jak jsem ti psal a pak teprve řeš něco dalšího.

Autor:  jendabek [ st 6. březen 2019, 20:12 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Myslíš tím to časování a vyšší napětí? Jedná se o tento kit:
https://www.czc.cz/kingston-value-32gb- ... 42/produkt
Přiznám se, že časování vůbec nerozumím :(

Autor:  DOC_ZENITH [ st 6. březen 2019, 20:15 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Ne, to co jsem řikam v přechozim postu, aby byly v boardu zapojený 4 moduly ve 2 kanálech a ne asymetricky rozházený na 3 kanály a každej s jinou kapacitou to neni dobrý.

Autor:  jendabek [ st 6. březen 2019, 20:40 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Je to kit 4x8GB, ten používám. Nevím, jestli to i přesto můžu zapojit nebo nastavit nějak jinak...?

Autor:  zsdx [ st 6. březen 2019, 21:32 ]
Předmět:  Re: 32GB RAM bootuje jen s HD 5870, ne s GTX 980 Ti

Citace:
máš jen 4 moduly a ne 6 měl by jsi je mít v dualu ala první 4 sloty obsazený a poslední 2 nic.

Stránka 1 z 2 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/