PCTuning
https://pctforum.tyden.cz/

Chyba v Memtestu
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=20&t=277893
Stránka 1 z 2

Autor:  Mirek E. [ út 15. říjen 2019, 15:05 ]
Předmět:  Chyba v Memtestu

Nevím kam to zařadit, tak zkusím sem.

Někdo z vás určitě ví o mém problému s procesorem, nestabilitou systému atp. Řešil jsem to v procesorech Intel v tématu Degradace OC CPU.
Povedlo se mi procesor nějakým způsobem vyladit tak, aby byl stabilní v P95 bez i s AVX. Počítač makal asi týden v pohodě, pak se zase začaly objevovat náhodné pády. P95 najednou nebyl stabilní a po pár vteřinách padnul. Neměl jsem čas to řešit, takže jsem to vše hodil na default a odsunul na někdy.

Dneska jsem se k tomu na chvíli dostal a zjistil, že to není stabilní ani na defaultu. Když v P95 nastavím test Large FTTs pro stress řadiče pamětí a pamětí samotných, je to instantní error na všech šesti jádrech. Blend test, který by měl obsahovat všechny ostatní testy taky okamžitě padne.
Stáhl jsem tedy Memtest86, nahodil na flashku a spustil. Po asi dvou a půl hodinách testování to vyhodilo 2 errory. V Memtestu se ale vůbec nevyznám a proto bych rád poprosil o rozklíčování tohoto problému.

Jedná se o první sestavu v mém podpisu. Paměti jsou HyperX Predator a běží na XMP profilu 1, tedy na 3200MHz při CL16 a 1.35V. Vše ostatní běží na default.
S pamětmi nebyl jediný problém, počítač byl několik měsíců stabilní, resp. nepadal. Jsou v počítači někdy od konce ledna. Cca. v červnu začaly všechny problémy s nestabilitou systému. Já ji ale přisuzoval přetaktovanému procesoru, na paměti jsem nikdy nesáhl ani je netestoval.

V příloze jsou fotky z Memtestu.

Díky za pomoc. :)

Příloha:
memtest1.jpg


Příloha:
memtest2.jpg

Autor:  AllowedCry [ út 15. říjen 2019, 15:09 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Reklamuj.

Autor:  shorty25 [ út 15. říjen 2019, 15:25 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Jsou v pitchi, reklamovat.

Autor:  Shaquille [ út 15. říjen 2019, 15:29 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Citace:
Paměti jsou HyperX Predator a běží na XMP profilu 1, tedy na 3200MHz při CL16 a 1.35V. Vše ostatní běží na default.

Default pro pameti je 2666MHz. Otazka, zda frekvenci nezvladaj pameti, nebo radic v CPU...

Autor:  Mirek E. [ út 15. říjen 2019, 15:46 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Paměti si vezmu domů a otestuji v druhém počítači. Ten řadič mě už taky napadl. Snad to bude jen pamětmi...

Díky za objasnění. :)

Autor:  Mr_Trollfan [ út 15. říjen 2019, 16:09 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

shorty25 napsal:
Jsou v pitchi, reklamovat.

Pokial niesu v QVL tak ho poslu niekam. XMP je oc.

Autor:  Mirek E. [ út 15. říjen 2019, 18:30 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Mr_Trollfan napsal:
shorty25 napsal:
Jsou v pitchi, reklamovat.

Pokial niesu v QVL tak ho poslu niekam. XMP je oc.

V QVL jsou. :)
Vsak jsem si koupil 3200MHz pameti, tak proc by to mely brat jako OC, kdyz to maji jako hlavni specifikaci a je to ulozene i v SPD?

Autor:  Mr_Trollfan [ út 15. říjen 2019, 18:49 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Pretoze to je oc profil. Non oc maju iny, je to tak. Nedokazu zarucit ze ten XMP profil pobezi na kazdej doske a kazdom cpu. K tomu sa nezaviaze nikto, tie ram su schopne fungovat na nejakej doske a urcitom procesore na prezentovanom takte a casovaniach, preto si ich mozu dovolit takto predavat. Ak by si ich nemal v QVL mobo tak najlepsie si otvorit QVL ram a vypisat ze si to testoval na urcitej doske z nich.

Skus hlavne updatnut bios ci ti to nepomoze nez zacnes cokolvek ine riesit.

Autor:  shorty25 [ st 16. říjen 2019, 05:33 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Co to tady piseste za nesmysly. Zjistete si nejdriv, co je to xmp profil a jedec standard. Ty pameti jsou vadne. Koupil si 3200 a nejedou na 3200, reklamace.

Autor:  Mr_Trollfan [ st 16. říjen 2019, 06:17 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

XMP or Extreme Memory Profiles, is an Intel technology that allows you to change multiple memory settings by simply selecting a different profile, taking advantage of higher than standard memory speeds. If you’ve ever wanted to overclock your memory but didn’t want to fiddle with frequency, voltage and timings, this is the way to do it.

Myslim ze by si si to mal zistit ty.

Is XMP stable?

Any time overclocking is involved, there is a risk of instability. With XMP the configurations included are thoroughly tested for the specific memory you are using. The timings, voltage and frequency are set to compliment each other and mitigate much of the instability that can creep up with a manual overclock. No automatic configuration can account for outside factors such a CPU overclock. This is something to keep in mind if you experience any instability.

Intel® Extreme Memory Profile (Intel® XMP) lets you overclock1 RAM and compatible DDR3/DDR4 memory to enhance the gaming features built into PCs with Intel® Core™ processor. Get that extra edge you need to dominate.1

https://www.intel.com/content/www/us/en ... e-xmp.html

Jozko ti to vysvetli ze reklamovat nefunkcne oc nejde.

Btw na stranke Asrocku v technickej specifikacii MOBO je jasne napisane:
Citace:
*8th Gen Intel® CPU supports DDR4 up to 2666.
Please refer to Memory Support List on ASRock's website for more information.

Autor:  Mirek E. [ st 16. říjen 2019, 08:06 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

No hele, ono to vsechno asi bude trochu jinak. :-D
Jsem idiot a pameti logicky dal do A1 a B1 slotu, jenze podle manualu maji byt v A2 a B2.
Proto jsem je prehodil, nastavil XMP, zapnul P95 a voala, pul hodiny stabilni pri Large FTTs testu, ktery ma zatizit radic a pameti. Ted jede Memtest, tak uvidim jak to dopadne. Pred tim to hodilo errory po 2.5 hodinach. Cas mam, jede to, tak se uvidi. :oops:

Autor:  Shaquille [ st 16. říjen 2019, 08:26 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

shorty25 napsal:
Co to tady piseste za nesmysly. Zjistete si nejdriv, co je to xmp profil a jedec standard. Ty pameti jsou vadne. Koupil si 3200 a nejedou na 3200, reklamace.

Tvoji logikou, pokud mam tyto a nejedou na 4800MHz tak reklamace? To jako vazne?
Obrázek

Autor:  shorty25 [ st 16. říjen 2019, 09:41 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

To, že máš v XMP profilu nesmyslnou rychlost je jedna věc. Druhá věc je, že kupuješ paměti, který zvládnou rychlost, se kterou je kupuješ. Tzn., že musí na té rychlosti běžet klidně i přes děličku.

Autor:  Mr_Trollfan [ st 16. říjen 2019, 09:44 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Ano zvladnu. Na urcitom HW, za urcitych podmienok, co ten jeho byt nemusi kedze to zavisi aj od biosu, aj od cpu, aj od memdesignu MOBO.

Autor:  shorty25 [ st 16. říjen 2019, 09:50 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Tohle je přesně amd myšlení. To, že byl první ryzen zkriplenej a měl na píču podporu pamětí, neznamená, že je to pravidlo. To je jako kdybych si koupil V6 a jel jen na dva válce a prodejce mi tvrdil, že je to tim, že mám slabou převodovku. Nonsense.

Autor:  Mr_Trollfan [ st 16. říjen 2019, 09:51 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Tvrdi si co chces. Je to pravny fakt. Pokial dokazem ze to niekde a za urcitych podmienok - tj napriklad bios, na nejakom HW funguje ktory je garantovany prave QVL tak potvrdim to ze problem vo funkcnosti ram nieje a teda nieje dovod uznavat reklamaciu. Je to legalne svinstvo, je to proste tak.

Myslim si ze pokial das vyreklamovat RAM na zaklade QVL dosky tak pravne ti reklamaciu RAM uznat nemusia, odkazu ta na reklamaciu dosky lebo vyrobca modulov RAM tu MOBO v QVL nema takze za to ze to na nej nefunguje stabilne nenesie ziadnu zodpovednost.

Autor:  Mirek E. [ st 16. říjen 2019, 11:07 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Memtest proběhl v pořádku. Bez chyb. Free verze neumí loop, takže test trval necelé 3 hodiny. Opravdu tedy nejspíš stačilo přehodit paměti ze slotů A1 a B1 do A2 a B2. Když jsem tam v lednu tyhle paměti dával, netušil jsem, že se mají dát do slotů dál o socketu. Manuál jsem samozřejmě nečetl. :)
U svého druhého počítače jsem je dal už správně a nenapadlo mě zkontrolovat, jestli i v tomhle jsou správně. Každopádně běželo to. Sice na hovno, ale běželo. I s předchozími 2666MHz Corsair to tak fungovalo.

Jdu teď s tímhle novým zjištěním otestovat ještě OC procesoru. Snad je to všechno co jsem v tomhle počítači při skládání dojebal. :-D

Autor:  Mr_Trollfan [ st 16. říjen 2019, 11:36 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Nechaj to bezat aspon 3-5x po sebe ten memtest aby si vylucil ze to neni nahoda ze to preslo ale pravidlo.

Autor:  killerek [ st 16. říjen 2019, 17:34 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

shorty25 napsal:
Tohle je přesně amd myšlení. To, že byl první ryzen zkriplenej a měl na píču podporu pamětí, neznamená, že je to pravidlo. To je jako kdybych si koupil V6 a jel jen na dva válce a prodejce mi tvrdil, že je to tim, že mám slabou převodovku. Nonsense.


Když Intel zacinal s DDR4 tak to take nebylo bezproblemove, tak si schovej ty narážky na AMD. A ano , XPM profil je OC a nemusi v kazde HW/SW konfiguraci fungovat.

Zalezi i na pametovem radici v CPU, který podporuje DDR4 oficialne jen do urcite rychlosti:
Skylake (6xxx) - 2133
Kabylake (7xxx) - 2400
Coffelake (8xxx/9xxx) - 2666
Ryzen 1 - 2666
Ryzen 2 - 2933
Ryzen 3 - 3200

S tim autem ses uplne mimo.

Autor:  Mirek E. [ čt 17. říjen 2019, 10:00 ]
Předmět:  Re: Chyba v Memtestu

Mr_Trollfan napsal:
Nechaj to bezat aspon 3-5x po sebe ten memtest aby si vylucil ze to neni nahoda ze to preslo ale pravidlo.

Bezel 4x, mozna ho po obede pustim jeste jednou. Vse ok. :-)
By me v zivote nenapadlo, ze pameti ve slotech vedle budou delat takovy bordel. Cekal bych spis vyssi latence nebo tak neco, ale pady systemu?

Stránka 1 z 2 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/