Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je so 5. prosinec 2020, 16:35

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 21 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další
Autor Zpráva
 Předmět: Jak dlouhý IDE kabel
PříspěvekZaslal v: ne 14. březen 2004, 15:52 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 14. březen 2004
Bydliště: Všude
Nahoru
Prosim nevite jak mužu mýt dlouhý IDE kabel pro připojení 2x CD ROM , aniž by bylo znatelné zpomalení komunikace mezi pc a cdrom. a jaky by na to mel vliv 40 a 80 žilový kabel.


Naposledy upravil Chap dne ne 14. březen 2004, 18:55, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 14. březen 2004, 16:24 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
na délce IDE kabelu nezáleží, delší kabel komunikaci rozhodně nezpomalí. jedinej problém by mohl bejt v zemnění kabelu - pokud má kabel zemnící drátky, je záhodno je přišroubovat k casu (týká se pouze některých extra dlouhých kabelů)

20 žilový kabel neznám, ale asi myslíš rozdíl mezi 40 a 80 žilovým kabelem. výhoda 80 žilového je v tom, že můžeš na té větvi IDE použít i ATA66 a rychlejší zařízení - u CDROM to nemá vliv, protože její přenosová rychlost je tak malá že klasika 40 žil kabel bohatě postačí.

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 14. březen 2004, 17:32 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. listopad 2003
Bydliště: Matička měst, Michle
Nahoru
tušim že tady to se vysvětluj e v discích a řadičích :wink:


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 14. březen 2004, 18:49 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 03. září 2003
Nahoru
Řadič disku běží synchronně s frekvencí PCI (33MHz) a kabel přenáší synchro impulsy k diskům. Rychlost toku dat je potom závislá jednak na přenosovém protokolu, jednak právě na chování kabelu - resp. počtu vykázaných chyb. Při této frekvenci už nejsou ani kapacity mezi kabely, ani vlastní indukčnosti drátků nijak zanedbatelné. Maximální přípustná délka, kdy ještě nedochází k poruchám přenosu, je u 40 žilového kabelu cca 50cm, u 80 žilového 70cm. Výjimku tvoří kulatý ATA 133 kabel (ale musí být skutečně twisted-pair, ne jenom splácnutej klasickej) - tam je možná délka až 150cm. A samozřejmě, nesmí zůstat "volný konec" - v případě hodně dlouhých kabelů interference spolehlivě zabrání už detekci disku v BIOSu.

_________________
..


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 14. březen 2004, 18:56 
Pokročilý
Pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 18. leden 2004
Nahoru
Presne tak horna hranica dlzky beznych IDE kablov je 70cm...... to je aj najvacsia dlzka co je bezne v predaji...........
( osobne sa mi zda ze pri ATA 33 je to 70cm a pri ATA 66/100/133 je to dokonca pri beznom neupravovanom kabli len 50cm.... preca len paralelny prenos je viac nachylny na chyby pri prenose ako seriovy a tak stupajuca frekvencia obmedzuje maximalnu dlzku vodicov..... )


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 14. březen 2004, 21:28 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 12. listopad 2003
Bydliště: Jihočeská Metropole (tm) ... lol
Nahoru
Lemra napsal:
Řadič disku běží synchronně s frekvencí PCI (33MHz) a kabel přenáší synchro impulsy k diskům. Rychlost toku dat je potom závislá jednak na přenosovém protokolu, jednak právě na chování kabelu - resp. počtu vykázaných chyb. Při této frekvenci už nejsou ani kapacity mezi kabely, ani vlastní indukčnosti drátků nijak zanedbatelné. Maximální přípustná délka, kdy ještě nedochází k poruchám přenosu, je u 40 žilového kabelu cca 50cm, u 80 žilového 70cm. Výjimku tvoří kulatý ATA 133 kabel (ale musí být skutečně twisted-pair, ne jenom splácnutej klasickej) - tam je možná délka až 150cm. A samozřejmě, nesmí zůstat "volný konec" - v případě hodně dlouhých kabelů interference spolehlivě zabrání už detekci disku v BIOSu.


Jak je to přesně s tím volným koncem ? Na konec se má tedy zapojit mechanika/disk a nechat (pokud je to třeba) volný střední konektor ?

A jinak - nevznikají na konci dlouhého kabelu "odrazy", jako u SCSI (která kvůli tomu používá terminátory) ?

_________________
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 15. březen 2004, 09:12 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 03. únor 2004
Nahoru
TomV napsal:
Lemra napsal:
Řadič disku běží synchronně s frekvencí PCI (33MHz) a kabel přenáší synchro impulsy k diskům. Rychlost toku dat je potom závislá jednak na přenosovém protokolu, jednak právě na chování kabelu - resp. počtu vykázaných chyb. Při této frekvenci už nejsou ani kapacity mezi kabely, ani vlastní indukčnosti drátků nijak zanedbatelné. Maximální přípustná délka, kdy ještě nedochází k poruchám přenosu, je u 40 žilového kabelu cca 50cm, u 80 žilového 70cm. Výjimku tvoří kulatý ATA 133 kabel (ale musí být skutečně twisted-pair, ne jenom splácnutej klasickej) - tam je možná délka až 150cm. A samozřejmě, nesmí zůstat "volný konec" - v případě hodně dlouhých kabelů interference spolehlivě zabrání už detekci disku v BIOSu.


Jak je to přesně s tím volným koncem ? Na konec se má tedy zapojit mechanika/disk a nechat (pokud je to třeba) volný střední konektor ?

A jinak - nevznikají na konci dlouhého kabelu "odrazy", jako u SCSI (která kvůli tomu používá terminátory) ?


Pokud máš jeden disk/mechaniku a nastavíš ho na Cable Select musí být disk zapojen na konci. Pokud ho natvrdo nastavíš na Master je to z 90% jedno ale u některých řadičů může dojít ke zpomalení. Jinak max. délka IDE kabelu je 45 cm.

Odrazy nevznikají, nebo spíše jsou tak malé, že nedělají problémy.

_________________
cvalda

E8400 na GA-EP45 DS4, GA-R485ZL-512H, VITESTA EE 4GB, WD 500GB, LG 2252TQ-PF


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 15. březen 2004, 21:59 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 14. březen 2004
Bydliště: Všude
Nahoru
A neslo by to IDEcko nejak odrusit nebo pouzit neco jako posilovac datoveho prenosu nebo tak neco??? ja bych potreboval pripojit 2xCD a chtel byc je mit tak pul metru od PC. :wink:

_________________
Smoke it for PEACE please


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 15. březen 2004, 22:02 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
pokud koupíš metrovej kabel do IDE, tak to vyřešíš :wink: pokud zajistíš odstínění rušení - doporučuju koupit kabel se zemnícími drátky, je sice dražší ale mělo by to bejt spolehlivější :oops:

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 15. březen 2004, 22:07 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 14. březen 2004
Bydliště: Všude
Nahoru
TO ZOMBIE:

Mam este dotazek. u tve prvni odpovedi si psal ze pokud ma kabel zemnici dratky , je zahodno je prisroubovat ke case??? To by me zajimalo jak. :)

_________________
Smoke it for PEACE please


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 15. březen 2004, 22:12 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
občas je to problém když máš case bez závitů pro šroubky :) ale většinou to jde normálně, stejně jako přišroubováváš třeba základní desku nebo harddisk...

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 15. březen 2004, 22:16 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 14. březen 2004
Bydliště: Všude
Nahoru
??? zemnici kabel je 80 zilovy ne?? a pokud vim tak ten nema ani zavit ani nic za co by se dal prisroubovat :-D . Ale tys asi myslel neco jinyho. Co asi neznam :oops:

_________________
Smoke it for PEACE please


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 15. březen 2004, 22:16 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
zítra vyfotím to co mám já a postnu sem link :wink:

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 15. březen 2004, 23:46 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 02. červen 2003
Bydliště: Brno,Přerov,Podhoří
Nahoru
IDE kabely se pouzivaji 40 nebo 80 zilove, s vnejsim stinenim nebo bez nej.Nejdelsi prodavany jsem videl 1,2m

_________________
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 16. březen 2004, 16:00 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
mno moc vidět to není, ale aspoň něco :oops:

http://n32k.bud-net.org/0_zombux/ide-zemneni/

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 16. březen 2004, 16:06 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 14. březen 2004
Bydliště: Všude
Nahoru
tak tohle sem pochopil 8)
me spis slo o to ,odkud ten dratek vede . :roll:

_________________
Smoke it for PEACE please


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 16. březen 2004, 16:33 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
ten drátek vede přímo z toho IDE kabelu - buď ho ten kabel má nebo ne... nerozebíral jsem ho tak nevím přesně na jakým principu to funguje, ale všiml jsem si že drátek je napojenej na kovovej obal uvnitř kabelu, takže tady asi bude zakopanej pes...

pokud tohle na kabelu není, nejspíš nemá smysl to bastlit podomácku

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 17. březen 2004, 14:24 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 03. únor 2004
Nahoru
Jafido napsal:
IDE kabely se pouzivaji 40 nebo 80 zilove, s vnejsim stinenim nebo bez nej.Nejdelsi prodavany jsem videl 1,2m


Norma uvádí max. délku 45 cm. Jednak kvůli síle signálu řadiče a disku, dále kvůli použité frekvence a šířky pásma. Pokud někdo prodává delší kabel tak leda ke speciálním (i cenově) řadičům a diskům s upravenými požadovanými vlastnostmi.

Pokud jsem dobře pochopil, původní požadavek byl na obyč. CD mechaniky zřejmě pro přehrávání CD Audio. Levněji než tak dlouhý kabel a speciální řadiče a speciální disky tě vyjde pořídit si obyč CD player + zesilovač.

_________________
cvalda

E8400 na GA-EP45 DS4, GA-R485ZL-512H, VITESTA EE 4GB, WD 500GB, LG 2252TQ-PF


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 17. březen 2004, 15:47 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 14. březen 2004
Bydliště: Všude
Nahoru
to ne ja mam PC na spatne pristupnem miste a proto bych rad dal obe CDromky na stul i s vypinacem a resetem a PC bych nechal pod stolem :oops:

PS: prosim hlavne mi ted nezacnete nadavat co to vymyslim za pi***iny :oops:

_________________
Smoke it for PEACE please


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 17. březen 2004, 19:01 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 04. červen 2003
Bydliště: Prostějov
Nahoru
Chap napsal:
to ne ja mam PC na spatne pristupnem miste a proto bych rad dal obe CDromky na stul i s vypinacem a resetem a PC bych nechal pod stolem :oops:

PS: prosim hlavne mi ted nezacnete nadavat co to vymyslim za pi***iny :oops:


já sem provozoval asi půl roku palirnu na 90cm dlouhym IDE 80žil kabelu.
Měl jsem ji položenou na počítačové skřini a občas sem sní cestoval po kamarádech :-D Fungovalo to upně normálně, někdy jsem tam měl připojený i disky ATA100 a vždy bez problému.
Takže na takový keci jako že max delka muže byt 45cm neber ohled, zváš pokud tam budeš mít napojený jen opticky mechaniky.

_________________
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, 120GB Intel SSD 320, Samsung 1TB 103SJ, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Corsair HX520W


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 21 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 4 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.