Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je so 28. listopad 2020, 09:29

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Pravidla PCT fóra


Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.

Odpovědět na téma  [ 101 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  další
Autor Zpráva
 Předmět: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: st 22. březen 2006, 18:26 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 06. leden 2004
Bydliště: Hořice
Nahoru
Protože se občas vyskytnou dotazy ohledně tohoto tématu, myslím že bude lepší když to bude i zde.

Regulace

Nejpoužívanější způsoby regulace jsou takovéto:

Potenciometrem

Potenciometr je proměnný odpor (více o odporech viz Fyzika základní školy). Jezdec se pohybuje po odporové dráze, tím se mění odpor mezi jedním koncem dráhy a jezdcem...vypadá to nějak takhle:
Obrázek

Je nutné zvolit správný odpor potenciometru, abychom větrák regulovali v požadovaném rozsahu a take abycho ho nespalili. Opět viz fyzika ZŠ.

Uvedu příklad:
Větrák, 12V/0,17A - budeme-li pro jednoduchost vycházet z toho, že má konstantní odpor, vychází nám podle vzorce R=U/I odpor ventilátoru zhruba 70,5ohm. No a vzhledem k tomu, že napětí na sériově zapojených spotřebičích se dělí v poměru jejich odporů, jistě si potřebnou hodnotu potenciometru sami dopočítáte pro napětí, jaké chcete :wink:

Vypočítaní potřebneho výkonu potenciometru se provádí pomocí těchto vzorců: P=U*I ci P=R*I*I [W]. Vypočítáme jaký proud poteče při maximálním rozsahu Ip= 12v/(odpor ventilatoru + odpor potenciometru) a dosadíme do vzorce na výpočet výkonu. P= odpor potenciometru * proud plneho rozsahu na druhou. Ukázka: Ventilátor = 100ohm, Potenciometr = 100ohm Ip=12v/(100 + 100 ohm)= 60mA P=100ohm*60mA*60mA=0,36W. Což znamená že pro daný ventilátor budeme muset použít potenciometr ktery zvládne zátěž minimálně 0,36W.

U potenciometru jsou krajní vývody připojeny k dráze a prostřední k jezdci, zapojení je pak 12V-KRAJNÍ VÝVOD-PROSTŘEDNÍ VÝVOD-VĚTRÁK-GND. Prostřední a krajní vývody můžeme prohazovat podle toho, na jakou stranu chcete točit potenciometrem při regulaci.
Obrázek

PWM regulace (Pulzně-šířková modulace)

Tady je to těžší. PWM regulace funguje zjednodušeně řečeno tak, že v určitých, velmi ryclých intervalech odpojuje ventilátor od napětí a tím snižuje jeho otáčky. Doby "zapnuto" a "vypnuto" jsou proměnné a je tak umožněna regulace otáček.

Výhodou je že nedochází tolik ke ztrátám, jako při regulaci potenciometrem a také to, že ventilátor se může otáčet na velmi malých otáčkách. Nevýhodou jsou zvuky, které některé ventilátory při této regulaci vydávají.

Schéma zapojení může vypadat takhle:
Obrázek

Linearni stabilizace napětí

LM317T

Zde je například mé oblíbené schema s LM317T, které používá dost výrobců regulátrů. Mirne snižuje maximálni napětí (asi o 1,3v) ale to nám nevadí. Rozsah je možno postavit třeba 1,5 - 10,7v (10,7v představuje ono snížení maxima o oněch 1,3v). Jako chladič pro LM317T postačí kousek plechu.
Schéma: R1=180ohm (minimalní zátěž LM317T), R2= podle použité diody a intenzty svíceni, pot1= neco pres 1700ohm.
Obrázek
Vzorce pro doplnění:
Vystupní napětí U=1,25V*(1+ POT1/R1) + Iadj*POT1 Jelikož Iadj je menší než 100uA muže me jej zanedbat a rovnice se nám zjednoduší na tento tvar: U=1,25V*(1+ POT1/R1)
Zde je mé upravené schéma do kterého jsem přidal monitoring otáček.
http://www.pc-teritory.wz.cz/navody/regulace/regulacemy.jpg
Zde je mé schema na regulator s odpojitelnými potenciometry a nastavitelnými rozsahy.
http://www.pc-teritory.wz.cz/pc2/regulace.GIF

Tranzistor

Toto schema umožňuje nastavit na ventilátoru napětí asi od 4,7 do 10,6 V. Tranzistor může být prakticky jakýkoli Darlington v pouzdře TO126 nebo TO220. Chladič není potřeba. Potenciometr je lineární.
Obrázek
Pro jistotu přidám i schéma vývodů tranzistorů:
Obrázek

Termoregulace
Doplním pár schémat v brzké době.

Doplňky

Indikace výstupního napětí regulátorů pomocí sloupce LED

Tyto schémata jsou určena pro linearní regulaci.
asi nejjednoduššší řešení je pomocí LM3914
Více info zde: http://casemods.pointofnoreturn.org/voltmon/tutorial-full.html

Ale vzhledem k ceně a vlastnostem vychazí zajímavější schéma pomocí operačních zesilovačů.
+ je levnější
+ je možno schéma rozšířit a udělat bargraf třeba z 50 LED :twisted:
+ je možno zapojit větší zátěž

Princip:
Pomocí referencního napětí (z odporové sítě) které je přiváděno na invertujicí vstup OZ Určujete při jakém napětí se dioda rozsvítí. Výstupní napětí OZ je téměr shodné s napajecím napětím. Zelený obdélnik symbolizuje třeba obvod LM348 (obsahuje 4 OZ). Potenciometr tam je pouze na ukazku funkce a představuje výstupní napětí regulátoru..
Obrázek
Schéma pro Electronics Workbench: http://www.pc-teritory.wz.cz/navody/volt/volt.ewb

Začátečníkům bych ještě doporučil vyzkoušet elektrosimulátory a tam si nanečisto postavit "svůj" regulátor, nebo cokoliv jiného. Napadá mě třeba Multisim http://www.electronicsworkbench.com/edu/edudemostu.html (časově omezená trialverze, asi 150mega)

FAQ by Sleepy.664 a Woyta

_________________
Obrázek
AMD Ryzen 5 1600 @3,8ghz, Asus Vega 56 Strix, Asus Prime B350 Plus, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 1TB Western Digital Caviar Black,Creative Sound Blaster X-fi platinum, Enermax NAXN 750W, 34" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 1. září 2007, 14:51 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. leden 2007
Bydliště: Šternberk
Nahoru
PWM regulace s časovačem 555 a tranzistorem BD140.
Obrázek
Mam toto zapojeni, zkousel jsem na hodne druzich vetraku a k piskani nedochazi. Dokaze regulovat od 4V, muze i mene ale uz jsou problemy s roztocenim vetraku takze je potreba dalsi uprava.

_________________
PC 1:CPU P2C E2160@3300MHz, Board Asus P5Q PRO, GPU GB X1950Pro, HDD 2x Seagate 200GB SATA + 1x WD 250GB SATA II, RAM 2GB DDRII 800MHz DC KIT , DVD Samsung ,Case CM Stacker 810, Power ENERMAX ELT500, LCD FSC 19P2 PC 2:CPU C2C E1200, Board Intel DG33FB, HDD Seagate 80GB IDE, RAM 1GB DDRII 800MHz DC KIT, DVD LG 4163B, Case EC Q3, Power AKASA 460W, PC 3:AMD Athlon64 3000+ S754, Board DFI Infinity NF4x, GPU GF6200, RAM 2x512MB DDR400 CL2,5, HDD Seagate 120GB IDE, Case OLD NO-NAME, Power ?


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 2. září 2007, 21:08 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 11. únor 2006
Bydliště: Praha
Nahoru
Beefeater-64: sry, ze ti do toho rypu, ale pulzni regulace, ktera reguluje rozsah napeti? to asi nebude ono...

_________________
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 2. září 2007, 23:34 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. leden 2007
Bydliště: Šternberk
Nahoru
myom napsal:
Beefeater-64: sry, ze ti do toho rypu, ale pulzni regulace, ktera reguluje rozsah napeti? to asi nebude ono...

No ono to tak uplne neni je to spis efektivni hodnota napeti . Ono ja to spis myslel jako tak ze pri porovnani dvou stejnych ventilatoru kdy max otacky detekovany deskou byly +- 50ot/min tak kdyz jsem dal oba vetraky tak aby se dalo skrz oba divat (stroboskopickej efekt) tak otacky pri kterejch se vetrak s PWM rozjel byly stejny jako vetrak na odporove regulaci pri 4V. Taky bych shanel neco co by tuto efektivni hodnotu dokazalo zmerit :-D

_________________
PC 1:CPU P2C E2160@3300MHz, Board Asus P5Q PRO, GPU GB X1950Pro, HDD 2x Seagate 200GB SATA + 1x WD 250GB SATA II, RAM 2GB DDRII 800MHz DC KIT , DVD Samsung ,Case CM Stacker 810, Power ENERMAX ELT500, LCD FSC 19P2 PC 2:CPU C2C E1200, Board Intel DG33FB, HDD Seagate 80GB IDE, RAM 1GB DDRII 800MHz DC KIT, DVD LG 4163B, Case EC Q3, Power AKASA 460W, PC 3:AMD Athlon64 3000+ S754, Board DFI Infinity NF4x, GPU GF6200, RAM 2x512MB DDR400 CL2,5, HDD Seagate 120GB IDE, Case OLD NO-NAME, Power ?


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 7. září 2007, 22:25 
Nováček
Nováček

Založen: 05. září 2007
Bydliště: 127.0.0.1
Nahoru
Pro lepsi pochopeni PWM mozna pomuze tohle: http://www.formfactors.org/developer/sp ... M_Spec.pdf

:wink:


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 29. září 2007, 10:35 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 11. únor 2006
Bydliště: Praha
Nahoru
par fotek meho regulatoru LM317T ktery ma 4 kanaly po 3 fanech, takze celkem regulace pro 12 ventilatoru a klidne snese i vice. je to sice udelane prasacky, ale hlavni je, ze to faka a ze to nezkratuje PC.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek


///Woyta O smrstovaci buzirce jsi neslysel? Tohle je velkej risk.

_________________
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 2. listopad 2007, 14:51 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 30. srpen 2007
Nahoru
Chi se zeptat chci regulovat tohle cerpadlo v rozmezi 6-12V
http://www.casemodding.cz/index.php?pg= ... 30&kat=309
U nej je udana hodnota 11W

Pocitam dobre kdyz zjistim proud 11W / 12V = 0,9166A
Posleze odpor 12V / 0,9166A = 13ohmu
Ip = 12V / (13ohmu+13ohmu)

P = 13ohmu*0,46A*0,46A = 2,75W

Pocital jsem to dobre? takze potrebuji potenciometr 13ohmu a cca 3W? :)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 2. listopad 2007, 14:58 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 06. leden 2004
Bydliště: Hořice
Nahoru
Takovej bude hodne drahej a mozna ani nesezenes. Vem spis par vykonovych odporu. Ty zvladnou 2w. Takze kdyz das 2 paralelne tak udrzej 4w. Muzes si tak levne udelat nekolik ruznych a spolehlivych zpomalovacu. Stejne nastavis jen jednu hodnotu a uz na to vickrat nesahnes.

_________________
Obrázek
AMD Ryzen 5 1600 @3,8ghz, Asus Vega 56 Strix, Asus Prime B350 Plus, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 1TB Western Digital Caviar Black,Creative Sound Blaster X-fi platinum, Enermax NAXN 750W, 34" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 2. listopad 2007, 15:16 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 30. srpen 2007
Nahoru
No to mas pravdu asi bych to drzel na 7V mozna jeste 9V.
Spocital jsem spravne ze ma cerpadlo 13ohmu jo?
Takze koupim dva vykonovy rezistory na 20ohmech a 2W
tim padem ziskam odpor na 10ohmech a cerpadlo by mi melo jet lehce pod 7V je to tak?

//edit. Tak jsem nasel v GME rezistor co ma 5W a 10ohmu
http://www.gme.cz/index.php?action=deta ... pict=&jaz=


 Profil  
 Předmět: Rozdíl mezi sw a hw regulací
PříspěvekZaslal v: čt 10. leden 2008, 04:58 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 03. prosinec 2007
Nahoru
Ahoj mohl by mi prosím někdo vysvětlit rozdíl mezi tím když reguluji ventilátory pomocí softu (speedfan) a pomocí regulátoru Zalman ZM-MFC2? Jde o to, že pokud reguluji speedfanem tak není problém zregulovat moje ventilátory pod hranici 1000 ot. (v podstatě jdou regulovat až na 0 ot). Pokud je ale zapojím do toho Zalmana tak jdou rozumně regulovat pouze do 1000 ot. - pod touto hranicí se přibližně každých 5 sec. roztočí naplno a následně vypnou - chová se to jako by ten regulátor do nich pulsně poustěl napětí. Jinak ten Zalman má tyto hodnoty:
Regulace otáček:60 - 5940 RPM
Výstupní proud:0,7 A
Výstupní napětí:4 - 11 V DC

A druhá věc - na co si tedy dát pozor při výběru jiného regulátoru? (Zalmana jsem vrátil, přeci jen hodnota těch ventilátorů je podstatně větší než hodnota toho Zalmana). A proč vlastně chci hw regulátor? Z větší části funguju na linuxu proto bych rád hw řešení. Díky za info a rady.

_________________

CoolerMaster CM 690, Asus M2N-E, Athlon 64 X2 6000+, 2x Kingston DIMM 2048MB DDR II 800MHz, 8600GTS PCIe 512MB DDR3 (675/2000MHz - OC 720/2020MHz), CoolerMaster Geminll + Thermalright HR-03 + 3x Noctua NF-S12-1200


 Profil  
 Předmět: Re: Rozdíl mezi sw a hw regulací
PříspěvekZaslal v: st 16. leden 2008, 21:14 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 03. únor 2006
Bydliště: Dolní Dobrouč, Purkyňovy koleje Brno
Nahoru
cus mohl by nekdo skontrolovat desku ? schema je pouzito od autora stranek www.tosi.cz nechtele sem delat vic samostatnejch regulatru tak sem jich dal vic na jednu desku pls kouknete se na to a dystak napiste jestli je tam chyba

Tranzistor je BD 139
P 2k5
R 3k3
C 220uF

Obrázek

Obrázek

kdyby by byl pak zajem tak poskytnu soubor primo v eaglu v4.11

//up

_________________
NB:Acer Aspire V3 571G


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 23. leden 2008, 14:33 
Začátečník
Začátečník

Založen: 07. květen 2007
Bydliště: Rožnov p.R., Loukov
Nahoru
Ku!1k: Jestli to je pohled ze strany součástek tak máš myslím špatně konektory na větráky, ale deska může zůstat tak jak je, jenom je zapájíš naopak.
Ale stejně to schéma z prvního postu mi přijde lepší, zkoušels už toto?

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 25. leden 2008, 09:27 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 03. únor 2006
Bydliště: Dolní Dobrouč, Purkyňovy koleje Brno
Nahoru
je to strana soucastek a melo by to byt ok myslim

_________________
NB:Acer Aspire V3 571G


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 26. leden 2008, 13:40 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 15. prosinec 2004
Bydliště: Kladno/Praha
Nahoru
chci si udelat jen primitivni regulator bez potenciometru, jen prepinani packou/posuvnikem nebo tak. 12/5 ale nechci, na 5V se mi fany neroztoci a kdyz, tak toci zbytecne pomalu.
Normalne pouzivam redukce ze 2W odporu, proste takovy homemade ULNA, co dela Noctua :) Chtel bych nejak udelat prave prepinani mezi 12V a 2 hodnotama tech odporu. Vim, ze to bude snadny, ale s moji elektropredstavivosti jsem nebyl schopnej si to namalovat :oops:
Dikes ;)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 26. leden 2008, 14:27 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 07. březen 2005
Bydliště: Mladá Boleslav
Nahoru
vezmeš klasickej páčkovej přepínač se třema vývodama
na jeden kraj přivedeš z molexu 12V, na druhej kraj 12V z molexu ale přes odpor
na středu je pak výstup do větráku
se zemí nic neděláš

malovat nic nemusíš .)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 26. leden 2008, 14:35 
Začátečník
Začátečník

Založen: 07. květen 2007
Bydliště: Rožnov p.R., Loukov
Nahoru
[img=http://img529.imageshack.us/img529/7955/prepinacvetrakcd9.th.png]
Něco takovýho? Ale musíš použít páčkový přepínač který má 3 polohy, uprostřed rozepnuto.

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 26. leden 2008, 15:18 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 15. prosinec 2004
Bydliště: Kladno/Praha
Nahoru
obema dekuju, uz to chapu, podle poctu odporu si ted jenom vyberu x-polohovy prepinac. Dikes ;)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 16. únor 2008, 19:30 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 20. květen 2006
Bydliště: Prostějov
Nahoru
Nějak to nechápu. Když mám větrák, kterej běží na 12V/0.15A a chci, aby běžel na 5V, jakou potřebuju hodnotu odporu?


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 16. únor 2008, 21:23 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 06. leden 2004
Bydliště: Hořice
Nahoru
Ohmuv zakon. Cca 7 trida zakladni skoly. Na 5v nepotrebujes odpor. V molexu 5v najdes.

_________________
Obrázek
AMD Ryzen 5 1600 @3,8ghz, Asus Vega 56 Strix, Asus Prime B350 Plus, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 1TB Western Digital Caviar Black,Creative Sound Blaster X-fi platinum, Enermax NAXN 750W, 34" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 16. únor 2008, 22:18 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 07. březen 2005
Bydliště: Mladá Boleslav
Nahoru
jenom ohmův zákon ti nestačí, ještě potřebuješ vědět jak funguje dělič napětí :roll:

mrkni do sekce modifikace hw, nedávno jsem to tam popisoval


//Woyta Ohmuv zakon staci. Premyslis moc slozite. Na jeden odpor do serie Ohmuv zakon staci vic nez dostatecne. :wink:


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 101 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.