Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je ne 11. duben 2021, 23:43

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Pravidla PCT fóra


Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.

Odpovědět na téma  [ 101 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  další
Autor Zpráva
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 16. březen 2008, 11:08 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. únor 2005
Bydliště: Plzeň
Nahoru
Po různých pokusech se stavbou regulátorů ventilátorů jsem před dobou objevil zapojení(s dnes již trochu zapomenutým) obvodem LM723(UA723 apod.):
Regulátor otáčok ventilátora PC (2)
Zajímalo mě, jak to bude fungovat, tyhle obvody jsem doma měl, tak jsem zapojení odzkoušel a trochu obvod doladil:
1. Původní komparátor se překlápí rychle, tedy jako teplotní spínač - já chtěl pozvolný nárůst otáček od-do určité teploty, tak jsem doplnil odpor do zpětné vazby.
2. Nastavení regulace je velmi ostré - trimr reguluje ve zbytečně velkém rozsahu teplot - upravil jsem dělič. Původně uveden 25 otáčkový trimr, po úpravě k nastavení stačí běžný trimr.
3. Proud KTY čidlem je zbytečně velký(zvyšuje se vlastní ohřev a může vnášet chybu do regulace), zmenšil jsem tedy proud zvětšením pevného odporu děliče.
4. Doplnil jsem "rozběhový" kondenzátor - ventilátor po zapnutí dostane chvilkově plné napětí kvůli spolehlivému roztočení.
Po úpravách jsem navrhnul DPS, osadil a odzkoušel. Funguje jak má - při běžné teplotě má ventilátor kolem 6,5-7V(lze upravit) a od nastavené teploty se otáčky plynule zvyšují. Šířka regulace se taky dá upravit.
Má výhodu v integrované nadproudové ochraně(ale úbytek snižuje max.dosažitelné napětí na výstupu o cca 0,5V). Použití čidla KTY místo obvyklého NTC termistoru má výhodu tu, že pokud se přívod k čidlu přeruší, ventilátor dostává plné napětí.
Je nutné počítat s maximálním proudem ventilátoru 150mA(limit obvodu) - ale dá se přidat externí tranzistor pro větší proudy.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

_________________
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 28. březen 2008, 22:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 07. květen 2007
Bydliště: Rožnov p.R., Loukov
Nahoru
Delorean: Dobrý. :thumbsup:
http://pavouk.org/hw/fan/fan4wire.html - tady je pěkný popis 4pin konektoru na větrák
http://pavouk.org/hw/fan/regul.html a ještě pár regulátorů ze stejné stránky


//Woyta Speedfan si reste v treadu o speedfanu.

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 27. květen 2008, 16:50 
Nováček
Nováček

Založen: 12. březen 2006
Nahoru
mám dotaz když si chci koupit 3 pinový regulátor ale na ventilátoru mám 4 piny bude to fungovat??a nebo se dá sehnat 4 pinový regulátor,nikde jsem nic takovýho nenašel z těch levnějších
zkoušeljsem ty otáčky regulovat speedfanem ale nějak to nefunguje-může se stát že z některýma deskama ten program nespolupracuje co??


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 8. červenec 2008, 21:30 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 27. duben 2007
Bydliště: Dolní BenešoVW
Nahoru
Zdarec, hledam regulator otacek do PCI slotu (misto zaslepky) ale nedari se mi sehnat nic, co by umelo vic nez jeden ventilator. Nevite o necem?? Dik

_________________
CPU C2D E2160 @3000MHz [334x9] aircooled by Scythe Ninja Plus, MB ASUS P5K-E Wifi AP, RAM A-Data Vitesta Extreme Edition 2x2048MB 800+ MHz 4-4-4-12, VGA Sapphire Radeon HD 5750 Vapor-X 1GB DDR5, HDD 1750GB (1000GB+500GB+250GB) all SATA, PSU Corsair HX520 520W, OS Windows 7 Ultimate x64 Case Tuned Cooler Master Centurion 534,


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 8. červenec 2008, 22:14 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 06. leden 2004
Bydliště: Hořice
Nahoru
Koupit jich vic a narvat je do jedne upravene zaslepky. (osobne si je radeji komplet vyrobim)

_________________
Obrázek
AMD Ryzen 5 1600 @3,8ghz, Asus Vega 56 Strix, Asus Prime B350 Plus, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 1TB Western Digital Caviar Black,Creative Sound Blaster X-fi platinum, Enermax NAXN 750W, 34" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 9. červenec 2008, 13:36 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 03. únor 2006
Bydliště: Dolní Dobrouč, Purkyňovy koleje Brno
Nahoru
Fan regulator:
navrh Eagle 4.11

takze sem dnes dodelal fan regulator pro 6 fanu prvni 2 reguluji 7-12,7 V a ostatni 5-12,7V
schema sem pouzil ktere bylo dostupne na internetu ( www.tosi.cz )
soucastky
Tranzistor je BD 139
P 2k5 <-2x (4k7)<-4x
R 3k3
C 220uF
+ konektory

navrh jsem desku plosnych spoju ktera se vejde do 5,25 mechaniky-takze neni problem se zabudovanim do predniho panelu jakehokoliv case
cena soucastek je +-150Kc bez DPS a jeho zpracovani

schema :

Obrázek
Obrázek

ukazka DPS:
Obrázek
Obrázek

timto bych chtel pozadat nekoho s premium uctem na rapid jestli by uploadl soubor s navrhem desky v eaglu, ja ucet nemam a po mesici mi to smazou takze kdyby nekdo byl ochotny nech zasle SZ (neni to sluzba pro me ale pro vas)
:wink:

takhle vypada vysledek ted se budu jen snazit to hodit do nejaky krabicky (PS chybi jeden potak jelikoz ho nemeli :roll: )

foto :

Obrázek
Obrázek

jenom doplnim ze tranzistory neni potreba vubec chladit vyzkouseno zatizeni vetraky s odberem od 120mm modelu az po ruzne 80mm modely
kdyby nekdo mel nejaky navrh jak vylepsit toto schema tak piste jak ozivot

nyni hodlam cely modul instalovat do vykuchany stary cdrom ( vemu skelet a dam to tam + udelam novy celo) pak koupim jeste nejaky pekny knofliky :wink:

_________________
NB:Acer Aspire V3 571G


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: ne 27. červenec 2008, 16:11 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 27. srpen 2006
Nahoru
Na muj vkus az moc roztahany, slo by to udelat na mensi desku uz jen kvuli uspore mista a materialu. Do serveru jsem si delal taky regulator stejneho zapojeni a vesel se mi na universalni desku velikosti 33x24mm pro jeden kanal. Pro dalsi kanal by to bylo dalsich 24mm.

http://img241.imageshack.us/img241/8563/dpsll0.jpg

_________________
"Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti." Jan Amos Komenský


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: ne 27. červenec 2008, 20:46 
Začátečník
Začátečník

Založen: 07. květen 2007
Bydliště: Rožnov p.R., Loukov
Nahoru
jj, a taky bych možná ve schématu přehodil poťák a pevnej odpor, v tomhle zapojení se ti po přerušení poťáku zastaví větrák.
//teda nezastaví, ale zpomalí na minimum, takže to neni tak tragický.

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: pá 15. srpen 2008, 14:22 
Nováček
Nováček

Založen: 11. červen 2008
Bydliště: Brno-venkov
Nahoru
Zdravím, nevím kam jinam to napsat, protože nic kloudnějšího se mi najít nepodařilo. Asi budu nešika.
Ale jde mi o to,koupil jsem si Akasa AK-174BKT-B ventilátor, přidělal ho na CM gemin II a potřeboval bych mu měnit otáčky,protože i když má procesor přes 60stup, tak se točí jen na +-1100ot.Ve specifikaci má 800 - 2300ot. Nedalo by se to nějak jinak než zbastlením regulátoru? Má 3-pin konektor a teplotní čidlo. Ale zase kdybych to čidlo pomocí dvojlinky dal mimo ventilátor, tak kam ho mám potom umístit?
Díky za odpovědi.

_________________
CPU: C2D E8400 3GHz@3,6GHz + CM GeminII MB: Gigabyte GA-EP35-DS4 RAM: 2x2GB A-DATA DDRII 800MHz Extreme Edition VGA: Gigabyte HD4870 512MB PSU: Seasonic 550W Disky: WD800AAJS+WD7501AALS Mechanika: Teac DV-W520GS Case: Thermaltake VI1000BWS M9
Monitor: Samsung Sync Master 226BW


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: pá 15. srpen 2008, 14:50 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 06. leden 2004
Bydliště: Hořice
Nahoru
Ten vetrak meri teplotu nasavaneho vzduchu. Proto tyhle vetraky patri na vyfuk. Pokud cidlo vyvedes nekam kde bude v konaktu s zebry, HP ci zakladnou tak to bude regulovat podle CPU ale asi bude zase mozna tocit moc.

_________________
Obrázek
AMD Ryzen 5 1600 @3,8ghz, Asus Vega 56 Strix, Asus Prime B350 Plus, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 1TB Western Digital Caviar Black,Creative Sound Blaster X-fi platinum, Enermax NAXN 750W, 34" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: ne 5. říjen 2008, 16:16 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. srpen 2005
Bydliště: Kopřivnice
Nahoru
Zdravim, ted momentalne mam regulator s LM317T, uvazuji o PWM, nasel jsem si tenhle http://www.cpemma.co.uk/pwm_erg.html, celkem se mi zamlouva, nestavel jste si ho nekdo uz?


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: ne 5. říjen 2008, 17:14 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 07. březen 2005
Bydliště: Mladá Boleslav
Nahoru
spíš bych to stavěl s časovačem NE555, dej si do googlu regulátor 555 a máš toho spoustu, zrovna teď budu jeden na felu stavět :)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: ne 5. říjen 2008, 17:34 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. srpen 2005
Bydliště: Kopřivnice
Nahoru
Gr8 Vivec napsal:
spíš bych to stavěl....


Prave, ze jsem uvazoval 555, ale tenhle mi pripadal lepsi, jeste kdyz tam supnu mosfet, tak ho budu moc vic zatizit nez ty s 555, co jsem se dival. Mozna zkus poslat odkaz na ten co chces delat, kuknu na nej.


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: ne 5. říjen 2008, 17:43 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 07. březen 2005
Bydliště: Mladá Boleslav
Nahoru
http://ok1gth.nagano.cz/programy/regulator.pdf
zatížitelnost 100W :-D

průmaz ot


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: pá 21. listopad 2008, 22:12 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. březen 2008
Bydliště: Blizko BA-svätý jur
Nahoru
Prosim vas ake velke potenciometre by som potreboval na 4pin vetracek zapojeny na 12 V a 3 pin vetracek?:)
Ve skole sme to jeste neprebirali :o))) nebo nejlepe bude kdyz by ste mi napsali vzorec,ja si to vypocitam:)

_________________
Nothin´


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: so 22. listopad 2008, 10:18 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 22. listopad 2005
Nahoru
Gr8 Vivec napsal:
spíš bych to stavěl s časovačem NE555, dej si do googlu regulátor 555 a máš toho spoustu, zrovna teď budu jeden na felu stavět :)


Mas Elektronicky systemy (myslim ze tak se tomu nadavalo) na Karlaku v tech labech v prizemi napravo?:) Tam si pamatuju ulohu na zapojeni PWM regulace motoru. :)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: so 22. listopad 2008, 11:40 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 07. březen 2005
Bydliště: Mladá Boleslav
Nahoru
yNo napsal:
Prosim vas ake velke potenciometre by som potreboval na 4pin vetracek zapojeny na 12 V a 3 pin vetracek?:)
Ve skole sme to jeste neprebirali :o))) nebo nejlepe bude kdyz by ste mi napsali vzorec,ja si to vypocitam:)

velikost potenciometru fakt nezáleží na tom, kolik má větrák kabelů, na výpočet potřebuješ ohmův zákon U=I*R a pak vědět, že na odporech se dělí napětí v poměru jejich odporů

N_o_c_l_a_f napsal:
Mas Elektronicky systemy (myslim ze tak se tomu nadavalo) na Karlaku v tech labech v prizemi napravo?:) Tam si pamatuju ulohu na zapojeni PWM regulace motoru. :)

jo, zrovna před tejdenem jsem jí měřil :-D


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: st 28. leden 2009, 19:39 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 07. březen 2005
Bydliště: Mladá Boleslav
Nahoru
sice mám ten PWM regulátor postavenej asi tři měsíce, ale nějak jsem zapoměl to sem napsat
co se týče toho zapojení tak to chodí dobře (jen pozor, je tam chyba, první tranzistor má být samozřejmě NPN), ale bohužel obyčejný větráky nemají rádi PWM signá, asi díky komutátoru vydávají šílený zvuky, takový mňoukání a kvičení, takže pokud nemáte PWM větráky (v současnosti jich moc není, ale třeba nexus už je dělá, nebo ty šmejdi AC) tak je to dobrý tak akorát na čerpadlo...
kdyby někdo toužil po mojí DPS tak jí sem klidně hodim


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: st 28. leden 2009, 20:11 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 28. prosinec 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
vetraky do PC ale nemaj komutator co ja vim.....rotace je u nich zpusobena prepinanim 4 civek elektronicky, pricemz na rotoru (vrtuli) je kruhovej magnet...proc knuci ale nevim....mozna nejaka (dis)harmonie mezi frekvenci spinani PWM a prepinanim civek na statoru vetilatoru

_________________
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ Regulatory otacek
PříspěvekZaslal v: st 28. leden 2009, 20:21 
Začátečník
Začátečník

Založen: 07. květen 2007
Bydliště: Rožnov p.R., Loukov
Nahoru
Přesně tak, zkus ten regulátor přeladit na vyšší frekvenci výměnou kondíku za menší.

_________________
Obrázek


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 101 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.