Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je čt 25. únor 2021, 20:48

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Pravidla PCT fóra


Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.

Odpovědět na téma  [ 25 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další
Autor Zpráva
 Předmět: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: ne 14. srpen 2016, 17:20 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 23. srpen 2015
Nahoru
Ahoj,

budu delat upgrade CPU + Motherboard.

Budu muset reinstalovat cely OS? Neni nejaka cesta jak se vyhnout reinstalaci?

Díky

_________________
PC
MB: MSI B85-G43 | CPU: Intel Core i3-4150 | RAM: 16GB Kingston | GPU: AMD Radeon R9 280 | HDD: SSD Kingston 256GB | WD 1TB

NTB
Lenovo ThnikPad T450s | Apple MacBook 13" Retina
[/size]


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: ne 14. srpen 2016, 19:17 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2006
Bydliště: Havířov
Nahoru
tak urcite uz jen kuli windows a klici ktery je vazan na MB prave musis udelat cisty instal ... a taky se vyhnes spouste problemu

_________________
MSI 970A-G43, AMD FX6300@4.5GHz (1,4V), 16GB RAM (1,35V), ASRock Phantom Gaming M2 RX580 8GB, SSD CRUCIAL MS500 250GB (OS) + HDD 1TB WD PURPLE (DATA) + SSD Crucial BX500 - 480GB (GAME), X-Fi Xtreme Music, LCD 32" IIYAMA IPS (2560x1440 2K)


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: ne 14. srpen 2016, 19:20 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 23. srpen 2015
Nahoru
Ok, diky. Pokud bych menil CPU, tak reinstall neni nutny ne?

_________________
PC
MB: MSI B85-G43 | CPU: Intel Core i3-4150 | RAM: 16GB Kingston | GPU: AMD Radeon R9 280 | HDD: SSD Kingston 256GB | WD 1TB

NTB
Lenovo ThnikPad T450s | Apple MacBook 13" Retina
[/size]


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: ne 14. srpen 2016, 19:25 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2006
Bydliště: Havířov
Nahoru
jo to bys nemusel, ale tak jako tak se to vzdy doporucuje :wink:

_________________
MSI 970A-G43, AMD FX6300@4.5GHz (1,4V), 16GB RAM (1,35V), ASRock Phantom Gaming M2 RX580 8GB, SSD CRUCIAL MS500 250GB (OS) + HDD 1TB WD PURPLE (DATA) + SSD Crucial BX500 - 480GB (GAME), X-Fi Xtreme Music, LCD 32" IIYAMA IPS (2560x1440 2K)


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: po 15. srpen 2016, 12:03 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 16. prosinec 2009
Bydliště: SVK - Košice
Nahoru
kvoli CPU urcite netreba, to je ako menit RAM... kvoli tomu sa nereinstaluje Win...
ja som inak menil 4 generacie dosiek a nikdy som reinstall Windowsu nerobil a ani jeden jediny problemik sa neobjavil, Event Viewer mam dokonca cistejsi ako nanovo nainstalovany system...
problem neni v doske, ale väcsiou su to ovladace na disky, radice... nastastie väcsinou tie najnovsie su spätne kompatibilne s par generaciami dozadu takze da sa...
Dnes je Win 10 dost mudry OS, len tak ho nepolozi nejaky upgrade HW...
licencia na Win je ina vec, ale tam tiez neni nutny reinstall v istych pripadoch...

zaver, skus a uvidis, na starom HW si nainstaluj najnovsie ovladace na chipset, ked mas Intel tak aj posledny Intel Rapid Storage driver a podla mna by ti to malo prejst ked sa tomu chces velmi vyhnut... Windows by si sam mal doinstalovat vsetko potrebne pri prvom starte...

_________________
Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W10 x64 Pro v1909 | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p

Phone: Samsung Galaxy S20+
Time Spy: 11 610


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: po 15. srpen 2016, 12:33 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 24. říjen 2007
Nahoru
No já jsem po výměně desky (Asus Z97 Pro Gamer -> MSI Z97 Gaming 5) musel udělat čistou instalaci Win 10. Nešel zvuk, net a možná další. Instalace ovladačů desky se nechtěly dokončit, vždycky to před koncem vytuhlo.
Po čisté instalaci bylo vše v pořádku. :)


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: po 15. srpen 2016, 12:59 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 16. prosinec 2009
Bydliště: SVK - Košice
Nahoru
Ono v spravcovi zariadeni existuje aj taka vec ze sa da zobrazit stary neaktivny hardver (Show hidden devices) resp. ovladace k nemu... pravdepodobne toto ti trebalo najprv precistit a potom instalovat nove, no aj tak by si to mal Windows sam osefovat a natiahnut default ovladace z Win Update.
Ale ok, vravim len svoj pripad ze sa to da, ale pravdou je ze som mal miernu vyhodu v tom ze som menil len MSI za MSI.

_________________
Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W10 x64 Pro v1909 | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p

Phone: Samsung Galaxy S20+
Time Spy: 11 610


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: po 15. srpen 2016, 13:46 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Windows NEŇÍ!!! Nutné reinstallovat. Defakto nikdy nebylo. Od win8 vejš i nabootujou defakto kdekoliv a při bootu si znovu inicializujou drivery pro jinej HW pokud je detekovanej, a hlavně je tam universal IDE/AHCI driver tzn nabootujou defakto všude.

U Win7 je třeba mít kompatibilní driver na řadič disku, tzn mít kompatibilní IDE či AHCI režim při prvnim bootu na nové desce (a první boot doporučuji do nouzáku). Ale jinak by to mělo proběhnout OK pak jen odinstaluješ neaktuální drivery a nahraješ chybějící. Mam jednu instalaci win7 od dob mého opteronu a tu jen přenášim už asi skrz 8 sestav a furt je OK.


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: po 15. srpen 2016, 15:33 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 16. prosinec 2009
Bydliště: SVK - Košice
Nahoru
ja som tiez zastanca toho ze reinstallovat netreba pokial vyslovene nie je ina cesta... a dnes skoro vzdy existuje...
ako som pisal, moj Win 10 ma za sebou od roku 2012! aktualne 4 generacie dosiek a dokonca je to len upgradovany Win 7, ani ziadna cista instalacia Win 10 tam nebola :D
s nejakou tou zakladnou pravidelnou udrzbou (a pouzivanim rozumu) system funguje bezchybne ako novy... BSOD (okrem taktovania) som nemal uz roky... ak su nejake problemy tak je to vzdy zalezitost softveru/ovladacov a to sa da vzdy riesit...

Boli casy ked som kazdorocne okolo Vianoc robil reinstall systemu, ale to bola doba Win XP, od Win 7 to uz nepraktizujem

_________________
Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W10 x64 Pro v1909 | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p

Phone: Samsung Galaxy S20+
Time Spy: 11 610


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: po 15. srpen 2016, 15:44 
Začátečník
Začátečník

Založen: 24. červenec 2004
Bydliště: Tábor
Nahoru
Mne po vymene desky v jednom PC W10 vubec nenabehly, oprava spousteni nic nevyresila, nouzak taky nenaskocil. Da se i tak neco delat?


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: po 15. srpen 2016, 16:37 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2006
Bydliště: Havířov
Nahoru
Jasne ze se nemusi znova instalovat, ale je to jistota, jak se vyhnout jakymkoli problemum a hlavne OS pojede ciste a svizne jako z praku. Sam jsem testoval na jedne HW konfuguraci ruzne CPU, VGA, RAM a vim, ze to jede, ale jakym stylem, to je uz veci druhou :mrgreen:

_________________
MSI 970A-G43, AMD FX6300@4.5GHz (1,4V), 16GB RAM (1,35V), ASRock Phantom Gaming M2 RX580 8GB, SSD CRUCIAL MS500 250GB (OS) + HDD 1TB WD PURPLE (DATA) + SSD Crucial BX500 - 480GB (GAME), X-Fi Xtreme Music, LCD 32" IIYAMA IPS (2560x1440 2K)


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: po 15. srpen 2016, 18:03 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 23. srpen 2015
Nahoru
Diky za info. Pokud se rozhodnu na upgrade desky, tak reinstall nejspis udelam.

_________________
PC
MB: MSI B85-G43 | CPU: Intel Core i3-4150 | RAM: 16GB Kingston | GPU: AMD Radeon R9 280 | HDD: SSD Kingston 256GB | WD 1TB

NTB
Lenovo ThnikPad T450s | Apple MacBook 13" Retina
[/size]


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: po 15. srpen 2016, 18:12 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 24. říjen 2007
Nahoru
To je to, pokud jsi machr a umíš řešit případné problémy/následky, po výměně desky, tak OK. Pokud si nebudeš jistý, je to nejjednodušší cesta. :)


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: po 15. srpen 2016, 18:52 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 23. srpen 2015
Nahoru
Na to mam uplne jednoduchy postup, pokud po zapnuti s novou deskou, bude problem, nebo nektery driver nebude funkcni, nebo bude delat problem, tak udelam cisty reinstall.
Slo mi spise o to, ze kdyz se bude menit, tak zasadni komponent jako je deska, tak jestli nechat puvodni instalaci bude - "silenstvi", nebo ne :)

_________________
PC
MB: MSI B85-G43 | CPU: Intel Core i3-4150 | RAM: 16GB Kingston | GPU: AMD Radeon R9 280 | HDD: SSD Kingston 256GB | WD 1TB

NTB
Lenovo ThnikPad T450s | Apple MacBook 13" Retina
[/size]


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: út 16. srpen 2016, 13:14 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 16. prosinec 2009
Bydliště: SVK - Košice
Nahoru
urob to presne tak ako pises, treba vyskusat a uvidis... nechat povodnu instalaciu silenstvi urcite neni...
a ked mas nejake data na disku s windowsom nezabudni si spravit rovno zalohu aby si to potom nemusel krkolomne vytahovat ked ti nenabehne Win

_________________
Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W10 x64 Pro v1909 | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p

Phone: Samsung Galaxy S20+
Time Spy: 11 610


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: st 17. srpen 2016, 10:10 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2006
Bydliště: Havířov
Nahoru
..kdyz uz bude mit zalohovane data, tak rychlejsi je cisty instal ne.. Jinak je to fakt jedno a ja uz jsem v OT :mrgreen:

_________________
MSI 970A-G43, AMD FX6300@4.5GHz (1,4V), 16GB RAM (1,35V), ASRock Phantom Gaming M2 RX580 8GB, SSD CRUCIAL MS500 250GB (OS) + HDD 1TB WD PURPLE (DATA) + SSD Crucial BX500 - 480GB (GAME), X-Fi Xtreme Music, LCD 32" IIYAMA IPS (2560x1440 2K)


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: st 17. srpen 2016, 14:19 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Rychlejší je reinstall prostě neudělat, naběhneš a jedeš. Pokud tam nebude nic shnilého tak to pojede jak má.


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: st 17. srpen 2016, 14:48 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2006
Bydliště: Havířov
Nahoru
..v dnesni dobe je cisty install otazka cca 20min, vcetne par update dalsich 20, behem hodiny defakto hotovo. Ono je taky fajn neprasit system par let v kuse, ale jednou za cas si udelat pekne cisty install..

Imho dnes se daji stahnout posledni verze MS Windows se vsema aktualizacema, desitkama s anniversary přes osmičy a sedmičky z července 2016 konče :|

_________________
MSI 970A-G43, AMD FX6300@4.5GHz (1,4V), 16GB RAM (1,35V), ASRock Phantom Gaming M2 RX580 8GB, SSD CRUCIAL MS500 250GB (OS) + HDD 1TB WD PURPLE (DATA) + SSD Crucial BX500 - 480GB (GAME), X-Fi Xtreme Music, LCD 32" IIYAMA IPS (2560x1440 2K)


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: st 17. srpen 2016, 15:50 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
20 minut leda OS a drivery, jde o to co tam všechno máš, u mě by trvalo hodiny rozchodiut všechy video processing a enkóding věci. A Proč to dělat když jede vše jak má?


 Profil  
 Předmět: Re: Upgrade HW - nutny reinstall Windows?
PříspěvekZaslal v: st 17. srpen 2016, 19:45 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2006
Bydliště: Havířov
Nahoru
DOC_ZENITH napsal:
20 minut leda OS a drivery, jde o to co tam všechno máš, u mě by trvalo hodiny rozchodiut všechy video processing a enkóding věci. A Proč to dělat když jede vše jak má?

Hodiny? Nevím jak ty, ale já instaluju NB, PC v průměru 2x týdně jako že čistou instalaci, sedmičky či osmičky s ovladači do hodiny, SW typu office, DirectX, C++ knihovny, kodeky, WinRAR, Acrobat.. a další capiny to je max. další hodina, takže celkem dvě a to nepočítám mezitím pár aktualizací, které tam současně běží spuštěné na pozadí :-) ZAJÍMALO BY MĚ O JAKÝ SW SE U TEBE JEDNÁ A NETVRĎ MI, ŽE BY TO TRVALO TŘEBA CELÝ DEN, i u zákazníka na místě instalace síťového klienta např. POHODA a konfigurace sítě včetně MS Outlook netrvá nějak dlouho..

Ono taky člověk musí instalovat čerstvé Windows s integrovanýma aktualizacema minimálně dva měsíce zpět. 4x do roka vytvářím nové instalace OS, maximálně z nich vyhážu ho*na typu KB3035583 (které už stejně teď nejsou) a je klid 8) do dvou hodin komplet celé zařízení, když vemu v potaz ještě předtím tak 5-10min vysokotlaký kompresor na vyčištění a někde i přepastování (jak se mi ale chce :mrgreen: )

_________________
MSI 970A-G43, AMD FX6300@4.5GHz (1,4V), 16GB RAM (1,35V), ASRock Phantom Gaming M2 RX580 8GB, SSD CRUCIAL MS500 250GB (OS) + HDD 1TB WD PURPLE (DATA) + SSD Crucial BX500 - 480GB (GAME), X-Fi Xtreme Music, LCD 32" IIYAMA IPS (2560x1440 2K)


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 25 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.