Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je út 2. březen 2021, 15:27

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Pravidla PCT fóra


Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.

Odpovědět na téma  [ 130 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  další
Autor Zpráva
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: po 23. listopad 2009, 20:19 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
více systému na jeden oddíl prudce nedoporučuju.

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: po 23. listopad 2009, 22:05 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 16. březen 2008
Bydliště: Subprostor
Nahoru
Dobře, ale už sem začal, právě mám Win7 a Win XP nainstalováno, a při pokusu opravit spouštěcí soubor oddílu to napíše že nemůže opravit chyby..ohlaště problém společnosti microsoft...a nic to neopraví, zkrátak já nemůžu znova tam narvat zavaděč win 7, nevíte co s tim?

_________________
Intel Core i7 9700K@4.5Ghz (Z170 cflmod)Noctua NH-D14 // ASUS Z170 PROGAMING // 2x8GB Patriot Viper Steel 3866MHz@3200MHz CL14 // MSI GTX 1080 Ti Gaming X // 27" Asus PG279Q //
LITE-ON EP1KB480 (480GB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // Corsair Graphite 600T // SSR-850FX


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: út 24. listopad 2009, 08:26 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
já bych to reinstaloval normálně do dualbootu. takhle to prostě nebude nikdy uspokojivě fungovat.

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: út 24. listopad 2009, 13:01 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 16. březen 2008
Bydliště: Subprostor
Nahoru
Jenže já nechci mazat celej disk, na systémovej oddíl mám jenom 20GB, tak sem myslel že by to šlo, nakonec sem teda udělall obrácenej postup a instaloval Win 7 až po win XP, pak sem upravil zavaděč, jenže ten není schopnej nastavit, ¨že se Windows XP mají spouštět ze složky Win XP, prostě to jede na C:\ a hledá to ve složce Windows, a já bych chtěl nějak nastavit, aby to vědělo ten zavaděč, že Windows XP je ve složce Windows, nebo't instaklaci Windows 7 nejde přikázat, aby se nainstalovala do např Win7 a ne Windows. Taky nechápu, proč když vyberu v opravě systému Windows 7, tak mi napíše, že tato verze windows není kompatibilní s tou verzí, kterou se chystáte opravit...

_________________
Intel Core i7 9700K@4.5Ghz (Z170 cflmod)Noctua NH-D14 // ASUS Z170 PROGAMING // 2x8GB Patriot Viper Steel 3866MHz@3200MHz CL14 // MSI GTX 1080 Ti Gaming X // 27" Asus PG279Q //
LITE-ON EP1KB480 (480GB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // Corsair Graphite 600T // SSR-850FX


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: čt 17. prosinec 2009, 07:40 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. únor 2006
Bydliště: KönigGratz
Nahoru
Ahoj, zajímá mě, jaký je nejlepší způsob instalace Windows XP "na" Windows 7 Home premium. Může někdo poradit, jak instalovat, aby při spuštění počítače byl výběr OS. Pro jistotu se ptám. Zajímá mě dualboot, ne virtualizece. Díky.

// to bylo včera, dnes jsem si půjčil externí dvd mechaniku, je to totiž na netbook, takže určitě ulehčení. Připravil jsem si novou partition pro instalaci XP a je mi jasné, že po nainstalování XP se přepíše zavaděč 7 a budu bootovat do XP. Bohužel nemám instalační medium 7 Home Premium, takže nemužu udělat opravu z media a předpokládám, že nějaká záloha z recovery managementu je na nic. Mám k dispozici media k 7 professional, ultimate nebo enterprise čili mě zajímá zda je možné na opravu zavaděče použít tyto media? Pokud existuje nějaký jiný postup, jak po instalaci XP nastavit dualboot, tak sem s ním. Díky


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: čt 17. prosinec 2009, 07:47 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
princip dualbootu je popsán zde http://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/9389-vistalizace_1-vista_plus_windows_xp (7 jsou v tomto ohledu identické s Vistou, takže postup platí i pro ně)

jinak, dualboot na netbooku? no nevím, to bych si rozmyslel...

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: čt 17. prosinec 2009, 08:08 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. únor 2006
Bydliště: KönigGratz
Nahoru
Ano, článek jsem viděl. Je pěkný, přehledný a dá se říci, že principu rámcově rozumím a vím, že se 7 v tomto ohledu chovají jako Vista, ale neřeší moje konkrétní problémy. Především to, jestli na opravu zavaděče 7 Home premium mohu použít media z Professional nebo jiných...

Nevidím důvod, proč by na netbooku nemohl být dualboot. Je to relativně slušný prevít: CPU SU 4100 1.3 Ghz (ještě to není tak hrozné), 4GB Ram, 320 GB HDD. Sám výrobce ho má teda zařazen mezi notebooky. (Acer Aspire 1810 TZ 11.6").

//Tak jsem zjistil, že instalační medium asi není třeba, vytvořil jsem disk pro obnovu systemu přímo z win a po následném nabootování z něj je možnost dát opravu startu pc


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: čt 17. prosinec 2009, 10:01 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
ano, zavaděč je stejný pro všechny verze Windows 7, takže zavaděč HP lze klidně opravit z media Pro. teoreticky by podle mě šlo použít i médium Windows Vista

aha koukám že máš CULV takže to je poměrně solidní notebook spíš než netbook, představoval jsem si spíš Aspire One :mrgreen:

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: ne 27. prosinec 2009, 11:04 
Nováček
Nováček

Založen: 06. září 2007
Bydliště: Příbram
Nahoru
zdravim chtel bych se zeptat jestli by slo xp a visty??? mam visty ale potrebuju xp kuli hram:( muzete mi nekdo poradit jak na to???


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: ne 27. prosinec 2009, 20:16 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 21. prosinec 2009
Bydliště: Táborsko
Nahoru
je to stejné, jako ostatní - rozdělit disk nějakým programem (řešení je i na tomto foru) a prostě provést instalaci na prázdný oddíl ... může se stát, že se ti změní označení disků (a stane se to), takže pak budeš mít C (Vista), D (CD-ROM), E (XP) při spuštění Visty a C (XP), D(CD-ROM) a E (Vista) při spuštění XP.Dál nebudeš moci přesouvat soubory, které máš v "Dokumentech" z jednoho systému do druhého apod.Jinak bootování by mělo fungovat normálně, přičemž XP by mělo být na prvním místě ... osobně bych se na to vybodnul, provedl rozdělení disku, na prázdný disk bych si provedl zálohu a Vistu přeinstaloval Seveny - je to čisté a W7 je úplně jinde než Visty ...


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: ne 12. září 2010, 03:52 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. prosinec 2003
Bydliště: Severni Cechy / Most
Nahoru
ahoj lidi mam na 1 disku (2 oddily) nainstalovane Vista a pote Windows 2003 Server x64 R2 Trial.
Samozrejme server os sem instaloval jako 2. a tak mi pokazil boot od Vist. Dual boot sice vidim, ale Visty nebootnou (chvilicku jako ze jo a potom reset nebo navrat na menu) - existuje nejaky tool ktery by to dokazal opravit? Aby slo bootovat jak do Vista tak i do Win 2k3 ? Ted jde jen do Win2k3

Diky.

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: ne 12. září 2010, 12:46 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 16. březen 2008
Bydliště: Subprostor
Nahoru
existuje, sou to utilky VistaBootPro a Eeasy BCD, to umožňuje nahrát zavaděč Win Vista kterej je schopnej pouštět jak W7/vista tak XP, ikdyž já sám požívám norton ghost na zálohu a když se pokazí zavaděč, znovu enchám nainstalovat windows 7, protože když ho obnovim pomocí utility, tak mi zmizí aktivace...

_________________
Intel Core i7 9700K@4.5Ghz (Z170 cflmod)Noctua NH-D14 // ASUS Z170 PROGAMING // 2x8GB Patriot Viper Steel 3866MHz@3200MHz CL14 // MSI GTX 1080 Ti Gaming X // 27" Asus PG279Q //
LITE-ON EP1KB480 (480GB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // Corsair Graphite 600T // SSR-850FX


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: pá 1. říjen 2010, 22:23 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 20. únor 2005
Bydliště: Litvínov
Nahoru
Dlouhodobe uzivam rozdeleni HDD na dva a na jednom jedu s XP a na druhym s Win7. protoze jsem ted mel win7 zaneradene, tak jsem udelal format casti disku s Win7 a znova je instalnul, ale ted mi nenabizi pro startu moznost spustit predchozi verzy windovs. Nevi nekdo zda mohu tuto nabidku obnovit bez nutnosti reinstal celeho PC? Ta pulka HDD s winXP zustala nezmenena, jen sem znovaformatoval a znovasmazal a znovavytvořil část HDD s win7.
Díky za rady

_________________
iMac 27",
i5-3470 3,2GHz,
8GB RAM,
NVIDIA GeForce GTX 675MX,
Win 8.1 64bit CZ


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: pá 1. říjen 2010, 23:55 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 16. březen 2008
Bydliště: Subprostor
Nahoru
Musíš znova nainstalovat bootmgr od windows vista/7, jinak ti to bude spouštět jen ty windows XP...

_________________
Intel Core i7 9700K@4.5Ghz (Z170 cflmod)Noctua NH-D14 // ASUS Z170 PROGAMING // 2x8GB Patriot Viper Steel 3866MHz@3200MHz CL14 // MSI GTX 1080 Ti Gaming X // 27" Asus PG279Q //
LITE-ON EP1KB480 (480GB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // Corsair Graphite 600T // SSR-850FX


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: ne 17. říjen 2010, 12:40 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 16. březen 2008
Bydliště: Subprostor
Nahoru
Právě jsem zjistil, že 25GB oddíl na Windows 7 je málo, a četl jsem na PCT, že prográmky jako Acronis Disk Director umí spojit 2 oddíly bez ztráty dat, je možno, abych na svém 500GB disku zvětšil systémový oddíl o 5GB na úkor datového oddílu? jen dodám, že to není dynamický oddíl, ale základní, vytvořený při instalaci systému, prostě mám ten disk "fyzicky" rozdělený.

_________________
Intel Core i7 9700K@4.5Ghz (Z170 cflmod)Noctua NH-D14 // ASUS Z170 PROGAMING // 2x8GB Patriot Viper Steel 3866MHz@3200MHz CL14 // MSI GTX 1080 Ti Gaming X // 27" Asus PG279Q //
LITE-ON EP1KB480 (480GB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // Corsair Graphite 600T // SSR-850FX


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: ne 17. říjen 2010, 13:06 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 17. červenec 2005
Bydliště: Vysočina
Nahoru
Já na takový operace používám Gparted LiveCD, ještě mě ani jednou nezklamal.

_________________
PC: Asus P8P67 Pro | Intel Core i5-2500K + Cooler Master Hyper 212+ | Gigabyte GTX560 Ti OC | Kingston 12GB DDR III 1333Mhz | Seagate 500GB | Asus DRW-2014L1T | Enermax 600W NAXN 80+ | HP LP2275w

Notebook: Lenovo Thinkpad X200 7459-1P0


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: ne 17. říjen 2010, 13:31 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 16. březen 2008
Bydliště: Subprostor
Nahoru
Fakticky? Takže mi to umožní zvětšit poměr velikosti mezi prvním a druhým odílem bez ztráty dat? Je to dost zásadní nehctěl bych přijít o data na tom disku, a nemám další prostory na zálohování, resp, bylo by to složité a zdlouhavé...

_________________
Intel Core i7 9700K@4.5Ghz (Z170 cflmod)Noctua NH-D14 // ASUS Z170 PROGAMING // 2x8GB Patriot Viper Steel 3866MHz@3200MHz CL14 // MSI GTX 1080 Ti Gaming X // 27" Asus PG279Q //
LITE-ON EP1KB480 (480GB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // Corsair Graphite 600T // SSR-850FX


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: čt 23. prosinec 2010, 16:23 
Nováček
Nováček

Založen: 23. prosinec 2010
Nahoru
Mam nainstalovan Windows 7 a Ubuntu pocitac me primarne spousti Ubuntu. Potreboval bych nainstalovat jeste windows server 2008 R2. Nema stim nekdo zkusenosti. Myslite ze bude stacit win server nainstalovat na novy disk a bude k dispozici na vyber kdyz se mi spousti pocitac? dik


 Profil  
 Předmět: Win XP problem s bootovanim .. ASAP
PříspěvekZaslal v: čt 27. leden 2011, 14:57 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 25. červenec 2010
Nahoru
Cau, potrebuju pomoct s bootovanim.. Mam disk (500gb) rozdelenej na 2.. na jednom mam win 7 a na druhym momentalne win XP... problem je ze po kazdym zapnuti PC se to automaticky bootuje do XP, ani se nezobrazi tabulka s vyberem OS... v XP v nastaveni systemu je sice okynko kde se da vybrat do kteryho systemu do bude defaultne bootovat, ale problem je ze tam je jenom XP... boot.ini by se mel dat upravovat ale ja nevim jak tam pripsat dalsi OS (win 7)... pokud byste nekdo vedel, poradte pls.. na XP mi nejde ani net, momentalne jsem na Ubuntu :( ... XP je professional, win 7 je professional 64bit :) .. diky za pripadnou pomoc...


//jan.svoboda - Sloučeno

_________________
AMD Phenom 9600B Quad-Core processor (4CPUs), ~2.3GHz --- 4Gb ram 800Mhz :( --- Nvidia GeForce GTS250 (1gb)
"Linux is like a teepee - no Windows, no Gates, Apache inside."


 Profil  
 Předmět: Re: Win XP problem s bootovanim .. ASAP
PříspěvekZaslal v: čt 27. leden 2011, 15:07 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Trochu hledej. Je tu nekolik temat, kde se resil dual boot Win XP + Win 7.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 130 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.