Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 5. březen 2021, 18:24

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Pravidla PCT fóra


Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.

Odpovědět na téma  [ 130 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  další
Autor Zpráva
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: ne 21. prosinec 2008, 11:51 
Nováček
Nováček

Založen: 22. leden 2008
Nahoru
Dobrý den,

Mám rozdělený HDD na 2 partišny cca po 95GB. Na prvním partišnu mám nainstalované XP prof a do druhého bych chtěl dát Linuxy(Fedoru 10). Stačí pouze nabootovat linuxy a nainstalovat je na druhý partišn, aby se vytvořilo při spuštění PC menu? Nebo v tom bude něco složitějšího??

Díky


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: ne 21. prosinec 2008, 12:46 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
teoreticky by to mělo fungovat tak jak píšeš

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: ne 21. prosinec 2008, 17:05 
Nováček
Nováček

Založen: 22. leden 2008
Nahoru
no tak už to funguje, ale místo fedory jsem tam hodil ubuntu... pač jsem v linuxu začátečník a fedora by byla pro mě velké sousto. Akorát teď nemůžu rozchodit síť ale to už asi nepatří do toho Threathu.


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: pá 9. leden 2009, 22:31 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 28. červen 2007
Nahoru
Mam nainstalovaný sys. Vista64-bit a chtěl bych přidat ještě XP.V počítači mam tři disky:
640G - rozdělený na C: system, D: data_0, K: disk připravený pro XP
500G - E: data_1
500G - F: data_2

Problém je v tom že disk na který chci XP nainstalovat, se v instalátoru XP hlásí jako F (a disk s vistou jako C).
Dají se xp nějak přimět k tomu aby před instalací pojmenovali jednoutky tak jak chci já? (protože pokud při instalování vyberu tu prázdnou jednotku F, část xp se stejně napce na C kde je teď vista no a to samozřejmě nechci)

_________________
Jen další blázen, v bláznivém království.


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: pá 9. leden 2009, 22:46 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
pokud vím tak to nijak přemluvit nejde. ale jedním dechem dodávám že když nainstaluješ XP na F, tak tam budou celé. na C se zapíše jen nezbytně nutná informace pro spuštění PC, nemám tady zrovna dualboot takže nevím konkrétně, ale tuším že jen ntldr a ještě něco - čili nevidím v tom problém

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: pá 9. leden 2009, 23:00 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 28. červen 2007
Nahoru
Problém je v tom: když je vistu z nějakýho důvodu potřeba přeinstalovat, řeším to tak že celý C: zformátuju a instaluju na čisto, jenže tím bych asi přišel i o ty xp.
Ještě ně napadlo, něšlo by ty xp oblafnout tak že bych nejdřív nabootoval třeba přes Acronis Disk Director a všechny jednotky, kromě té připravené pro xp skryl?

_________________
Jen další blázen, v bláznivém království.


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: so 10. leden 2009, 10:25 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
Raoul Duke napsal:
Problém je v tom: když je vistu z nějakýho důvodu potřeba přeinstalovat, řeším to tak že celý C: zformátuju a instaluju na čisto, jenže tím bych asi přišel i o ty xp.
Ještě ně napadlo, něšlo by ty xp oblafnout tak že bych nejdřív nabootoval třeba přes Acronis Disk Director a všechny jednotky, kromě té připravené pro xp skryl?

ne, nepřišel. to rozvržení jednotek by zůstalo. pak při reinstalu jen stačí obnovit zavaděče. viz tento článek http://pctuning.tyden.cz/vistalizace_1-vista_plus_windows_xp.html

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: st 21. leden 2009, 22:05 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2004
Bydliště: Považská Bystrica (Slovakia)
Nahoru
ahojte
mam disk rozdeleny na tri particie:
C=Win 7
D=Data
E=Win XP

Mal som nainstalovane povodne Xpcko, potom som nainstaloval Win 7 na particiu C: s tym, ze budem mat na vyber pri bootovani obidva systemy,po dokonceni instalacie win 7 sa vsak automaticky tento system spusti a na vyber mi neda nic :) neviete ako by som si prihodil do boot managera aj windows xp?

skusal som tento navod:
1. Open an elevated command prompt.
2. Type the following to create a boot loader for Windows XP.
bcdedit /create {ntldr} /d "Windows XP"
3. Type the following to set the device to where Windows XP is installed. I used D: in this example. Replace it with the drive letter of your XP installation.
bcdedit /set {ntldr} device partition=D:
4. Type the following to set the path.
bcdedit /set {ntldr} path \ntldr
5. Type the following to add this boot loader to the boot up screen.
bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast
6. Reboot the computer.

-sice sa win xp pridal do bootovacej obrazovky, ale nenabehne, vypise sa hned chyba, ze \ntldr sa neda najst.
P.S. samozrejme ze v bode 4. som napisal partition=E.
Neviete co s tym? :)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: čt 22. leden 2009, 07:05 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
možná bych zkusil v bodě 4. zadat C nebo D, ono ne vždycky to pořadí písmen odpovídá oddílům, zejména když je dualboot tak ty systémy mají ve zvyku to přehazovat. jo ještě ty XP jsi nainstaloval takhle jak to je, tj na 3. oddíl, nebo byly na prvním a pak jsi je přesunul?

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: čt 22. leden 2009, 10:33 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2004
Bydliště: Považská Bystrica (Slovakia)
Nahoru
zombux napsal:
možná bych zkusil v bodě 4. zadat C nebo D, ono ne vždycky to pořadí písmen odpovídá oddílům, zejména když je dualboot tak ty systémy mají ve zvyku to přehazovat. jo ještě ty XP jsi nainstaloval takhle jak to je, tj na 3. oddíl, nebo byly na prvním a pak jsi je přesunul?

mno ja som mal kedysi na C: WinXP, potom som ich preinstaloval Win 7,v 7 mi neslo CSko tak som instalol na particiu E win XP..
neskor som si povedal ze ten seven znova skusim, tak som ho instalol znova na C:...
ale uz to ide, na disk C treba skopirovat z instalacneho CDcka subory ntdetect.com a ntldr,dalej zaviest boot.ini a vo win seven editovat zavadzac :P


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: pá 23. leden 2009, 21:22 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 28. červen 2007
Nahoru
zombux napsal:
ne, nepřišel. to rozvržení jednotek by zůstalo. pak při reinstalu jen stačí obnovit zavaděče. viz tento článek http://pctuning.tyden.cz/vistalizace_1-vista_plus_windows_xp.html
Tak jsem to zkoušel, pustím instalaci xp, vyberu si tu prázdnou jednotku, proběhne kopírování souborů, restart, po naběhnutí na mě začne blikat kursor (to podtržíko) a NIC, prostě se to sekne...
Nějaký nápad?

EDIT: nakonec jsem koupil dalších 640GB a je po problému...

_________________
Jen další blázen, v bláznivém království.


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: po 4. květen 2009, 10:38 
Nováček
Nováček

Založen: 11. únor 2009
Nahoru
Tak z tohoto tematu nějak nejsem moudrý,nadnesu svůj problem: Koupil jsem externí hdd, domníval jsem se,že bych na externí hdd nainstaloval Windows 7, na pevném hdd v pc mám XP profes., na různých forech jsem se dozvěděl,že tento postup je dost problematický, ne-li nemožný.
Jako druhou možnost jsem chtěl zkusit tedy dva operační systemy( XP profes. a Windows 7) na pevném hdd v pc-40 Gb a současné programy a soubory v pc přesunout na externí hdd. Vzhledem k tomu,ale že jsem věčný začátečník tak z toho mám trochu obavy,můžete mi poradit popřípadě odkázat na nějaký postup pro laiky?díky


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: po 4. květen 2009, 10:50 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
já bych v první řadě vzal pořádný rychý disk, ne x let starý pomalý 40GB. rozdělil bych ho na 3 oddíly - jeden pro xp, druhý pro 7, třetí pro data.
instalace windows na cokoli jiného než harddisk je kapitola sama pro sebe, jak sám píšeš je to přinejmenším problematické.
využij informace zde http://pctuning.tyden.cz/vistalizace_1-vista_plus_windows_xp (7 a Vista jsou co se týče zavaděčů jedno a to samé)

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: út 5. květen 2009, 22:26 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 23. květen 2007
Bydliště: Hradec Králové
Nahoru
Máte někdo zkušenost s dualbootem Vista/XP na PC HP Compaq, v mém případě DC7900? (Asi téměř stejná situace je prakticky na jakémkoliv notebooku :?: ).
Mám to s předinstalovanými Vistami, na C Visty, D je zamknutý Repair a E dalši logický disk, jehož funkci jsem zatím neodhalil.
Předpokládám zmenšení C Vist a vytvoření dalšího oddílu, ale moc se mi nelíbí, že by to mělo být až F, a to bych chtěl ještě další jednotku na data.
Lze nějak posunout současné D a E na "vyšší písmenka", aniž bych přišel o možnost restaurace/reinstalace Vist? Nevím, jak je ta obnova udělaná.

Primárně chci používat XP (Professional). Optimální by bylo, kdyby šlo před XP všechny dosavadní jednotky schovat (po předchozím zmenšení C --> vzniku nepřiřazeného místa na disku), ale to asi, jak jsem se dočetl nepůjde.

_________________
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Huawei B535s-232 alias HUAWEI 4G Router 3 Pro (Datamánie.cz O2)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: út 16. červen 2009, 21:07 
Začátečník
Začátečník

Založen: 27. listopad 2005
Bydliště: Usti n/L
Nahoru
Mam taky problem s win7 + winxp.Mam nainstalovany win7 a nainstaloval sem win xp na jinej oddil.Potom sem dal do mechaniky dvd s win 7 a spustil automatickou opravu a pro zmenu sem nevidel win xp.To by melo byt v poradku a podle navodu na pct se pomoci programu easyBCD melo vse natavit.V tom programu se moc nevyznam, ale nakonec sem tam nastavil win 7 na c: a win xp na D: a tak to ma taky byt.
Jenze po restartu mam sice na vyber 2 OS, ale pri pokusu nabootovat do XP to hlasi nakej error a nefunguje to...
Obrázek

_________________
CPU-Ryzen 3700X, MB-MSI B450 Tomahawk, RAM-2x16GB 3333Mhz@3600Mhz, GK-Sapphire 6800XT 16GB, Zdroj-Seasonic GX 850w, HDD- Toshiba 6TB+WD Blue 6TB, SSD-Samsung 840 120GB+Crucial MX500 500GB


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2009, 10:28 
Začátečník
Začátečník

Založen: 19. říjen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
Ahoj, potřeboval bych nainstalovat XP a Win 7 na jeden disk, teď na něm mám akorát 7, ale když jsem zkoušel doinstalovat XP, tak se mi to úplně rozsypalo. Vytvořil jsem si na to další partition a nechal jsem na ní zkopírovat instalační soubory, ale po rebootu (po kterým by se měli začít instalovat XP z těch instalačních souborů) mi to napsalo něco jako "Chyba při startování systému". Tak jsem vlez zpátky do instalace XP, že aspoň tuhle partition zformátuju a vlezu zpátky do 7, ale po formátu a rebootu mi to opět napsalo tutéž hlášku. Tak jsem se to ještě pokusil ještě spravit z instaláčky Win 7, ale bezúspěšně, takže jsem to musel všechno zformátovat a naistaloval jsem opět Win7...

Zdálo se mi, že to nějak přeházelo písmena jednotlivejch partition a pak už to prostě nenaběhlo...

_________________
Intel Core 2 Quad Q9300, ASUS P5Q PRO, Kingston 2x2GB DDR2, EVGA Geforce GTX260 896MB, HDD Samsung 1TB


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: so 10. říjen 2009, 20:54 
Nováček
Nováček

Založen: 03. březen 2008
Nahoru
Mám takový malý dotaz, když si chci k win xp na hardisk nainstalovat druhý os win 7(na dual boot...), tak musím vytvořit druhý oddíl, ale jaký? Aktivní, primární nebo logický? Řekl bych že primární, protože logický není vhodný pro os a aktivní je vlastně primární z kterého se bootuje os.
:arrow: Je to tak?
:arrow: A jaký mám zvolit oddíl?
mám v tom trochu "bordel"...
Předem díky za odpovědi!!!


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: so 10. říjen 2009, 20:58 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
v podstatě je to takhle - na disku můžou být z historických důvodů a) maximálně 4 primární oddíly, nebo b) tři primární a jeden rozšířený oddíl, ve kterém pak jsou vytvořeny logické oddíly - toto řešení je právě kvůli možnosti vytvořit víc oddílů než čtyři.
nedá se říct že by byl logický "nevhodný" pro OS, moderní OS by s ním neměly mít problém, ale pro jistotu to udělej tak jak píšeš a vytvoř primární oddíl.
s bootem OS to nemá nic společného - systém bootuje nikoli z primárního, ale z aktivního oddílu - a to je ten, který je jako aktivní nastaven (děje se to většinou automaticky při instalaci systému).

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: so 10. říjen 2009, 21:08 
Nováček
Nováček

Založen: 03. březen 2008
Nahoru
Ok díky


 Profil  
 Předmět: Re: FAQ: Jak instalovat 2 operační systémy na jeden disk
PříspěvekZaslal v: po 23. listopad 2009, 17:10 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 16. březen 2008
Bydliště: Subprostor
Nahoru
To je super článěk, zrovna včera sem se začal zabývat stejným problémem, vůbec sen nevěděl že ten článek je, každopádně, zkoušel sem nainstalvoat win 7 - ok, nanstaloval sem win XP a pak už sem se do win 7 nemohl dostat..

Akorát proč to zde píšu, já to chci totiž nacpat 2 systémy na jeden oddíl (vim bordel program files, ale..njak to pořešim snad), a taky to jaksem to instaloval sem instaloval do jednoho oddílu, ale jak tak koukám s tim bootem atd, nebude v tom problém? Vim že v případě instalace win 7 již k XP - to nejde, instalátor napíše že našel jinej windows, a že celou složku přesune do složky s názvem windows.old, nepude starej OS ale s datama který byly v program files stále půjde pracovat.
A tak mě napadlo, co takhle nainstalovat windows XP, při jejich isntalaci nastavit, aby se windows nakopíroval do složky Win_XP, a až pak nainstalovat Win7 a snad by to šlo, jenže tam by pak sice nedocházelo k ignorování oddílu, když sou oba OS na jednom oddílu, ale netroufám si hádat, jak by to bylo se zavaděči systému...

_________________
Intel Core i7 9700K@4.5Ghz (Z170 cflmod)Noctua NH-D14 // ASUS Z170 PROGAMING // 2x8GB Patriot Viper Steel 3866MHz@3200MHz CL14 // MSI GTX 1080 Ti Gaming X // 27" Asus PG279Q //
LITE-ON EP1KB480 (480GB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // Corsair Graphite 600T // SSR-850FX


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 130 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.