Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je út 25. září 2018, 02:51

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina (letní čas)


Odpovědět na téma  [ 11 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: WHS2011 --> FreeNAS
PříspěvekZaslal v: po 4. červen 2018, 00:58 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. červenec 2007
Nahoru
Zdravím, uvědomil jsem si že Windows Home server 2011 je starý jako Vista tak koukám po novém. Bohužel WHS MS už nedělá tak koukám na FreeNas. Tam mě zaujal ZFS který má mít saoopravovací vlastnost drobných chyb. Čtu čtu ale moc nerozumím protože nejsem linuxák. Mám disky 1-6TB zatím bez redumdance. Na každém disku je jedna složka která je sdílená. Důvod proč jsem nedělal spojené úložiště do jednoho svazku je že jednotlivé ntfs disky se snadno obnovují při chybě a neexne všechno.

Takže:
> Lze ZFS použít obdobně, tedy na každý disk zvlášť?
> Stačí 8GB ram? (Připojeny max 2 pc v domácnosti.)
> Našel jsem že pro urychlení lze jeden hdd použít jako cache. Mohu použít můj 300GB 10 000ot? Případně SSD 256GB?
> Lze ten FreeNas nainstalovat na nějaký sd/sata modul?

Díky za rady...


 Profil  
 Předmět: Re: WHS2011 --> FreeNAS
PříspěvekZaslal v: po 4. červen 2018, 09:00 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 17. říjen 2005
Bydliště: praha
Nahoru
1) v ZFS se fyzicke disky spojuji do pool, muze v nem byt jediny disk, nebo vicero a pak se pouzivaji jako v raidu (0,1,5,6,10). Logicke disky v ZFS nejsou, pool se rozdeluje na datasety, coz je obdoba partition ktery se prideluje misto z poolu dle potreby.

2) plati cca 1gb ram na 1tb uloziste, pokud nesifrujes, jen komprimujes

3) to jsi nasel sparavne, ssd je urcite lepsi, dava se na nej L2ARC

4) zrovna FreeNas se instaluje na flashku. z ktery pak pc bootuje, hdd/ssd mas vsechny volny pro zfs
(Obecne linuxy ofc umej bootovat z ZFS, ale tyhle nas distribuce to vetsinu rozdelujou a OS mas na flashce)


 Profil  
 Předmět: Re: WHS2011 --> FreeNAS
PříspěvekZaslal v: po 4. červen 2018, 12:13 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. červenec 2007
Nahoru
Takže si tam můžu vytvořit tolik poolu kolik má disků?

A ta paměť RAM je nutná i když probíhá zápis/čtení pouze max na 2-3 místech najednou?

A to L2ARC využiju? Mě nejde o výkon ale o spolehlivost dat. A rychlost čtení a zápisu stejně omezuje 1Gbit LAN.

Nainstaloval jsem si FreeNas do Virtualboxu a čumim že ta instalačka má 600MB

O boot mi nejde, současné WHS mám na to SSD.

A ještě jedna otázka. Jesliže to chce tolik paměti, znamená to že hodně cashuje. Nehrozí ztráta dat při přerušení napájení? Nemám totiž UPS (v Praze téměř nepadá elektrika). Ale bál bych se že mi to do RAM nakešuje celý 4GB soubor a bude po něm :(


 Profil  
 Předmět: Re: WHS2011 --> FreeNAS
PříspěvekZaslal v: po 4. červen 2018, 12:16 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. červenec 2007
Nahoru
Paralelně přemýšlím o nějakém zrychlení lan, alespoň mezi serverem a PC. Ale jak vidno jediný co můžu je zvětšit Jumbo frames na 9MTU. Switch to podporuje, jen nevím co se stane s těma ostatníma zařízeníma co Jumbo frames neumí.


 Profil  
 Předmět: Re: WHS2011 --> FreeNAS
PříspěvekZaslal v: po 4. červen 2018, 22:24 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 17. říjen 2005
Bydliště: praha
Nahoru
Může být 1 hdd = 1 pool

úplně přesně, fyzický disky jsou v ZFS "vdevs", z těch se dělá pool a ten je nějakáho typu (roztáhlej přes všechy vdevs (ala raid 0), zrcadlení (raid 1), nebo RaidZ kdyz mas 3 a vic disku a 1/2/x jich je paritnich)

k poolu (jakýmukoliv) se pak dá přidat ssd (nebo i klasickej hdd, ale to nemá moc význam) a přesune se na něj cache (tu máš jinak na těch vdevs v rámci poolu) *nepraktická poznámka, pokud je disk jen jako cache, pak se mu vdev neříká

na poolu se pak dělá dataset, což je obdoba logickýho disku (partition) a ten je default formátovanej na zfs a už se normálně mountuje do /whatever

terminologii to má vyloženě pro radost ;o)

v realu to zas tak složitý neni, spíš na pochopení, má to jinou logiku
pool se vytváří jednim příkazem, zadáš jakej typ, který disky a nahodí to pool, ve FreeNASu se to kliká ve webgui, s tím souvisí to že použivaj flashku pro OS, instalovat to rovnou na zfs je mnohem složitější, takhle máš systém a storage si doklikáš

je si to podobný s kombem LVM a mdadm

já bych ti pro nas radil spíš https://xpenology.org/ , což je bootloader pro DSM od Synology, tam se pužívá btrfs,
na ukládání dat je to podobně "kvalitní", ale není to tak výkoný a nepotřebuje to extra hw, já to mám na 3ghz 2jádru s 4gb ram a 4x4tb hdd a bezproblému na to zapisuju 100MB/s a přes iSCSI mi bežej tři virtuály, mám teda dvě intel síťovky

druhej post)

zařízení co jumbo neumí sí pošlou klasickej 1500, switch to musí umět aby je předal mezi dvouma co si ho posílaj, imho to ale při 1gbps nemá velkej přínos (pro domácí nas)


 Profil  
 Předmět: Re: WHS2011 --> FreeNAS
PříspěvekZaslal v: po 4. červen 2018, 23:17 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. červenec 2007
Nahoru
Aha, takže BTRFS je nějakej podobnej file system kterej má ty samé opravné funkce jako ZFS jen teda není tak extra náročnej na RAM.

Ten xpenology vypadá zajímavě, prověřím to :)

Taky teda prověřím jak dokáže moje deska bootovat z flasky, protože vím že s tím desky mají obecně problémy :)

Já linux znám jen z vlaku, takže určitě potřebuju web klikačku a nejlépe v češtině :)


 Profil  
 Předmět: Re: WHS2011 --> FreeNAS
PříspěvekZaslal v: po 4. červen 2018, 23:37 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. červenec 2007
Nahoru
A nezničí se ta flashka pokud to z ní poběží? Přecejen nejsou na to stavěný...


 Profil  
 Předmět: Re: WHS2011 --> FreeNAS
PříspěvekZaslal v: ne 10. červen 2018, 08:25 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. prosinec 2009
Nahoru
Ano btrfs ma podobne technologie ako ZFS co sa tycha checksum dat a zrkadlenie na viacero diskov. ZFS ale povodne vzniklo pre Solaris mimo Linux sveta. Do Linuxu bol naportovany az neskor a nasilu naportovany. To je tiez dovod jeho pametovej narocnosti, nepouziva nastroje z Linuxveho kernelu na spravu pamete.

Pozor pre Btrfs aj ZFS plati ze treba pouzit nejaku formu redudancie (raid1/5/6) aby bolo mozne opravit data. Bez toho vie len zistit ze sa nejake data poskodili.


 Profil  
 Předmět: Re: WHS2011 --> FreeNAS
PříspěvekZaslal v: po 11. červen 2018, 11:40 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. červenec 2007
Nahoru
Dočetl jsem se že BTRFS lze mít v nějakém módu DUP. Což je obdoba RAID1 pro metadata kvůli automatické opravě.


 Profil  
 Předmět: Re: WHS2011 --> FreeNAS
PříspěvekZaslal v: po 11. červen 2018, 14:06 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. červenec 2007
Nahoru
Jak si o tom tak čtu tak pořád nevím jestli roztáhnout BTRFS přes všechny disky, nebo jako RAID1 po dvou a nebo separátně každej zvlášť. Pořád se bojím toho co se stane pokud vypadne jeden disk pokud jsou propojený všechny.


 Profil  
 Předmět: Re: WHS2011 --> FreeNAS
PříspěvekZaslal v: po 11. červen 2018, 17:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. prosinec 2009
Nahoru
Btrfs ma trochu metuce oznacenie RAID. Tradicny RAID1 zrkadli data na N diskov. Teda mozu byt aj tri disky a vsetky budu mat rovnake data. Btrfs pod tym ale mysli duplikaciu ze kazdy blok je ulozeny na dvoch rozdielnych diskoch. Teda tri disky budu mat polovicnu kapacitu. Tiez vie nastavit rozdielne RAID levely pre metadata a data. Teda napriklad mat metadata v RAID1 a data v RAID5

No urcite by som nedaval JBOD/RAID0 lebo pokazenie jedneho disku prakticky znamena stratu vsetkych dat. Pri samostatnych diskoch sa starti len nieco. S btrfs doporucam RAID1 aj pri troch diskoch kedze RAID5/6 nie je stale 100% bez chyby.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 11 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina (letní čas)


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.