Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je so 6. březen 2021, 00:51

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 12 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: router ze 486
PříspěvekZaslal v: so 8. březen 2008, 18:39 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 23. listopad 2005
Bydliště: Zlín (přes tyden Ostrava)
Nahoru
Bude to trochu delsi;)
Mam doma pc a net mam pres wifi kartu Edimax EW - 7128G . No ale jde o to ze nejak v me domacnosti zacli pribyvat dalsi pc a tam sem to resil tak ze sem net vedl pres sitovku do dalsiho pc, a pote pridal jeste jednu sitovku pro net do dalsiho pc. Takze situace je ted takova, ze je jedno hlavni pc kde je net a ten se z neho rozvadi do dalsich dvou pc pres sitove karty. ALe nevyhoda tohohle reseni je ze musi byt vzdy zaple hlavni pc kdyz chce nekdo na internet. Takze treba bezi hlavni pc bezzateze nekolik hodin, a zere zbytecne elektrinu. Takze premyslim udelat takovy maly router ze zbytku ruzneho hardwaru co mam doma. Uvazoval sem nad 486dx4 (pasiv) a 16MB ram a nejaky HDD stary pro co nejmensi spotrebu a hluk, a dat do neho tu wifi kartu a dalsi 3sitovky. Eventuelne pouzit i neco vykonejsiho (mam jeste nejaky celeron) A jako operacni system na nej chci nejaky linux. Dival sem se na netu a nasel i nejake minuaturni distribuce primo pro tyhle uceli. Jen nevim zda by sem to dokazal a jak s ovladaci. V linuxu sem docela lama, kdyz nepocitam nejaky ubundu. Jako troufnul by sem si na to, studuju informatiku tak snad neco umim, ale jen jestli myslite zda to ma cenu a oplati se to, a nebo radsi koupit nekde nejaky router a kaslat na to. Diky moc za kazdou radu:)

_________________
(my old pc) Gigabyte 7vt600PR-Z AMD Duron 1800Mhz (Apllebred) nVidia Ti 500 64Mb Ram 512Mb Sata Seagate 80Gb


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 8. březen 2008, 18:53 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 12. červen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
zkousel jsi tu wifi kartu? aby nemela problemy s napajenim (verze PCI 2 a vyssi chtej vetsinou..), dej toho celerona, vykon bude lepsi a eventuelne to muzes pouzit i jako datovy uloziste, pred rokem mi takhle doma slozilo dual PII 450MHz s 448MB RAM s W2K a jelo to tak jak ma, vykonu bylo dost na routovani FTP a HTTP server a fileserver.. 486 by mela problem s tou wifi kartou, hlavne co se tyce verze PCI slotu, btw vzhledem k propustnosti PCI sbernice ti nez vic sitovek doporucuju dve, jednu pro "internet in" a na druhou pripojit switch, nebo wifi AP.. kazdopadne wifi router by to vyresil taky pekne a naprosto bez hluku.. proto sem se toho PC zbavil...


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 8. březen 2008, 18:58 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. březen 2007
Bydliště: Štúrovo, SR
Nahoru
Na router doporucujem jedinu vec, a to m0n0wall. FreeBSD, netreba nic komplikovane instalovat, konfiguracia cez webove rozhranie, jednoducho parada. Akurat neviem ako by to bolo s Wifi. RT61/RT2561 (ten Edimax ma totiz v sebe tento cip) je sice pod Linuxom funkcna (neviem ako je to s FreeBSD), ale podla mojich znalosti nema podporu Access Point profilu - resp. Linuxove ovladace tuto podporu urcite nemaju.

Ak pojdes cestou Linuxu, tak ovladace pre tvoju kartu najdes na :
1) originalne ovladace or Ralink Technology
2) projekt rt2x00 - novsie, nanovo vyvijane ovladace, tusim od 2.6.25 su sucastou kernelu

Vopred ta ale upozornujem, RT61 sa mi v rezime Access Pointu rozbehat nepodarilo a moze fungovat iba v rezime Ad-Hoc (pripadne v rezime klienta, ale to ta asi nezaujima).


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 8. březen 2008, 19:21 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 23. listopad 2005
Bydliště: Zlín (přes tyden Ostrava)
Nahoru
Palda: hmm s tim PCI verze 2 to me taky napadlo, jeste si vzpominam jak sem na 486 chtel zprovoznit zvukovku do pci a neslo to, ale pak sem sehnal jinou zakladu co to zvladla. A jinak ten celeron jasne ten by to zvlad, je to tusim taky 450MHz a ramky mam asi 256MB, ale me jde o spotrebu elektriny, to uz rovnou muzu mit zaply ten hlavni pc. A propustnost ty pocitace to maji jen na srufovani a ne tahani nejakych velkych dat z netu jako hudba a filmy.

faugusztin: podivam se na to:) No pokud chci pouzi tu 486 tak asi jinou cestou nez linux to nepude, u toho celerona uz mozna jo. A s tim ze to nejde v rezimu AP je spatne, ja sem taky uz nejake ovladace hledal a nasel sem to same, ale o tom ze tam nejde AP nepisou.

_________________
(my old pc) Gigabyte 7vt600PR-Z AMD Duron 1800Mhz (Apllebred) nVidia Ti 500 64Mb Ram 512Mb Sata Seagate 80Gb


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 8. březen 2008, 19:24 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. březen 2007
Bydliště: Štúrovo, SR
Nahoru
Akurat ze ja som sa to aj pokusal rozbehat. Nakoniec som skoncil s tym, ze som si kupil Linksys WRT54GL :-D.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 8. březen 2008, 21:12 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 12. červen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
pokud ti jde o spotrebu, tak mas nejlepsi ten router, navic to bude asi spolehlivejsi reseni, nez 15 let starej HW... i kdyz nektery routery... kazdopadne bych byl pro toho celerona.. ta 486 je sice pekna, ale jediny co na tom budes moct delat je routovani... i printserver by moh bejt problem, to sem na tom PII provozoval taky.. propustnost sem myslel hlavne, pokud by se neco posilalo po siti.. a spotreba 450 celeronu bude minimalni, pokud mas jeste desku, co umi menit nasobic jumperama a hodis ho na nizsi frekvenci/napeti.. tak ses za vodou a pojede to o dost rychleji...btw fajn vec je taky compact flash karta jako hdd, na linux ti staci 512MB a jeste redukce na ide


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 8. březen 2008, 21:20 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 22. únor 2006
Bydliště: Praha / ČVUT FIT
Nahoru
presne jak uz tady padlo - na tohle je lepsi pouzit hotovy reseni v podobe routeru za par tisic. Sice to vyjde draz, ale nezere to, je to dostatecne rychly a umi to spoustu veci. Na 486 delat router je ptakovina, minimalne nejaky P I a dostatek pameti.. I u nas ve sdruzeni mame na WRAPech 300MHz procesor, 128MB CFku a asi 16MB RAM.. Ale je na tom dosti opracovany Linux ze..

// palda: ono i 256MB staci, v pripade cistyho routovani teoreticky i 128MB, ale to je uz dost HC..

/// Dobry by mel byt CZFree Debian: http://wiki.webstep.net/czfree/2

_________________
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32


Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 9. březen 2008, 00:32 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 23. listopad 2005
Bydliště: Zlín (přes tyden Ostrava)
Nahoru
palda: ale me jde opravdu jen o routovani a nepotrebuju printserver, firewall ani nic jine.. ale dobre 486 sem zavrhl, on by to byl docela maras, s tim celeronem si muzu dovolit uz treba graficke rozhrani. Ted ale premyslim zda se to vubec oplati, sice doma to mam stare pc co je hlavni, je duron 1800 ale pri routovani myslim ze to moc nezere, ale nevim zda ten celeron by byl nejaky vetsi rozdil ve spotrebe:) Jako to je moje stare pc, pres tyden nebyvam doma a na kolejich mam jine. No uvazuju o tom routeru.

OndraSter: hmm ale par tisic a zadarmo je rozdil, a ja opravud potrebuju jen rozvest net nic vic. A ta minidistiuce debianu vypada taky fajn.

_________________
(my old pc) Gigabyte 7vt600PR-Z AMD Duron 1800Mhz (Apllebred) nVidia Ti 500 64Mb Ram 512Mb Sata Seagate 80Gb


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 9. březen 2008, 12:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. září 2005
Nahoru
No a neni lepsi nez se patlat s pocitacem neco z tohoto:?
http://jyxo.1188.cz/s?q=router&d=zb&pty ... =&pmax=800

No pri cene 4Kc/1Kwh
Kdyz PC bude mit 60W prikon
a
router (mala krabicka s adapterem 10W) je rozdil 50W
za den je to 24x50W =1200Wh
za rok x 365 = 438000Wh = 438kWh
krat 4Kc = cca 1752Kc!!
Osobne mi prijde teda jednodussi ta krabicka za jeden az dva tisice.
Je to minimalne stejne drahe a bez prace.
Jak bylo receno vyse "zadarmo" to v zadnem pripade neni...


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 9. březen 2008, 12:37 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 23. listopad 2005
Bydliště: Zlín (přes tyden Ostrava)
Nahoru
Panet: hmm to sem si myslel.. ale tak to je ta snaha cloveka udelat z niceho neco vic.. a pak jak by to jelo by sem si rek jo si sikula:D ale mas pravdu asi to vyjde finance lip .. dik za radu :)

_________________
(my old pc) Gigabyte 7vt600PR-Z AMD Duron 1800Mhz (Apllebred) nVidia Ti 500 64Mb Ram 512Mb Sata Seagate 80Gb


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 9. březen 2008, 13:00 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 11. leden 2005
Bydliště: Bratislava, Slovakia
Nahoru
tak, tak... skladat nejaku srandu, len na router... blbost, kedze dostacujuci maly router vyjde pod 500 CZK. A to neporovnavame naklady na elektriku.

_________________
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 10. březen 2008, 16:50 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 24. květen 2007
Bydliště: v prdeli
Nahoru
k tomu hw. klasickej router za 500 bude zrat mnohem min. jinak pokud to chces i jako datove ulozistě+print serever tak bych uvazoval o desce od intelu s integrovanym cpu to taky zere malo

_________________
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 12 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.