Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 26. únor 2021, 16:53

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 48 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  další
Autor Zpráva
 Předmět: Debian - Fileserver (Rady)
PříspěvekZaslal v: ne 22. květen 2011, 15:59 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. srpen 2006
Nahoru
Jsem s linuxem začátečník, ale rád bych se něco přiučil, tak prosím o trpělivost ;)

Instnul jsem si debian > stable x64. Jelikož se jedná o server, resp budoucí server, tak be GUI (grafické rozhraní).

1. LAMP se instaluje už při instalaci OS, takže to je v poho, ale rád bych nějaké "nápady", návody, jak nastavit Alias, Virtualhost, php.ini .......

2. Vzdálená plocha. Jelikož se jedná o server, tak nemám monitor ani periferie, ale nevím jak na to. Bylo mi doporučeno SSH, ale nějak mi to nejde dohromady.

3. Sdílení. Jak nastavit sdílení, aby sem mohl na disky, na který jsou data ke sdílení. Všechny pc v sítí používají windows. Dále také potřebuji, aby se na něj dalo připojit i z sítového přehrávače.


Naposledy upravil KapaCZ dne st 15. srpen 2012, 19:20, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: ne 22. květen 2011, 17:44 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 22. únor 2006
Bydliště: Praha / ČVUT FIT
Nahoru
2. SSH

3. Samba server

viz Google, možná to i tady (určitě) bylo probíráno několikrát.

_________________
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32


Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: ne 22. květen 2011, 17:58 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. srpen 2006
Nahoru
K tomu SSH. Už jsem našel jak na to, tak snad to dám dohromady.

Jak se připojit z windows?


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: ne 22. květen 2011, 18:34 
Pokročilý
Pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 11. únor 2004
Bydliště: někde u UH
Nahoru
Na SSH přes putty.

_________________
# Desktop [Ryzen 9 5950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 2x Dell UP2716D+Dell U2410, W10 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W10 Pro]
# Home Server powered by Windows Server 2019 # Storage Synology DS1815+, Synology DS1819+
# Samsung Galaxy S10+ # Canon EOS 5D MkIV, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: ne 22. květen 2011, 18:38 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 21. červenec 2006
Nahoru
Putty:

http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html

Skoro nic se nastavovat nemusí.

Pokud chceš tunelovat i nějaké GUI programy, tak přidej XMing a nastav v Putty v X11 "Enable X11 ..." a location "localhost:0". Funguje to dobře, Firefox se chová úplně stejně, jako kdekoliv jinde: :-)
Příloha:
putty.jpg


Dále pak je fajn použít Puttygen na vygenerování kombinace private/public key a používat Pageant, ať nemusíš vždy datlovat heslo. Návody tam jsou.


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.

_________________
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: ne 22. květen 2011, 20:41 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. srpen 2006
Nahoru
Maranov: Prosimtě vysvětlil by si mi ten konec? Už jsem se na server připojil, v tom puttygen vygeneroval key v Pageant načetl, ale stejnak v putty musim stále psát login na server.

Jak nastavit pevnou IP, masku a DNS přes to putty? :) Děkuji


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: ne 22. květen 2011, 21:25 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 31. červenec 2004
Bydliště: Hrob
Nahoru
doporucim ti Linux - kompletni prirucka administratora 2.vydani . jinak vse co bys mohl potrebovat je:

http://www.unixtutorial.org/2009/05/ubuntu-ssh-how-to-enable-secure-shell-in-ubuntu/

http://server-servers.com/ubuntu-internet-gateway-and-router/

http://www.abclinuxu.cz/serialy/bash

http://www.server-servers.com/

http://www.howtoforge.com/

jinak existuje i dost docela kvalitnich web rozhrani pro spravu serveru jako je webmin nebo gadmin atd. , ale stejne se clovek obcas musi juknout do bashe


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: ne 22. květen 2011, 21:30 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 21. červenec 2006
Nahoru
Dělat to nemusíš, jen jsem to nadhodil, že to není špatný nápad.
Veřejný klíč na serveru v .ssh/authorized_keys + nastavené čtení pro všechny máš?
Pak je možná něco zakázané v etc/ssh/ssh_config, mrknul bych se a kdyžtak se na to vykašlal, byl to jen takový nápad. :-)

Na konfig serveru ti bude muset odpovědět jiný. Jestli ale myslíš nastavení NIC, tak ifconfig:

http://linux.die.net/man/8/ifconfig
http://www.debianadmin.com/network-interface-configuration-using-ifconfig.html

_________________
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: po 23. květen 2011, 09:25 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. srpen 2006
Nahoru
Děkuji, ale mám tu ještě pár otázek.

1. Používám WinSCP pro přístup do serveru. Nahrál jsem si do složky www php soubory a všechny texty, kde je ščřžíé..... jsou zprasený jak..... Jak tomuto zabrínit?

2. Kvůli přehrávání na PS3 jsem nucen použít toto: http://code.google.com/p/ps3mediaserver/
Problém je vtom, jak to nastavim, když nemám GUI??


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: po 23. květen 2011, 10:09 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 31. červenec 2004
Bydliště: Hrob
Nahoru
neumi nahodou PS3 klasicky UPnP? ja myslel ze jo, to bys mohl pouzit defakto cokoli co umi streamovat.


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: po 23. květen 2011, 10:50 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. srpen 2006
Nahoru
Flegy: ano umí. Ty znáš něco jiného? Toto jsem používal na windows, jelikož jinak to prostě nejde :angry2:

Jde mi o to, aby to přehrálo normální formáty jako avi, mkv, dvd a umělo to externí titulky.


Naposledy upravil KapaCZ dne po 23. květen 2011, 10:52, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: po 23. květen 2011, 10:51 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 21. červenec 2006
Nahoru
Hoď do www soubor ".htaccess" a do něj "DefaultCharset utf-8" resp. místo utf-8 to kódování, které na ty soubory používáš.

_________________
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: po 23. květen 2011, 14:15 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. srpen 2006
Nahoru
Postupuju pomocí tohoto návodu, ale mám problém.
http://www.howtoforge.com/ssh_key_based_logins_putty_p2

Dostal jsem se ke kroku, kde vytvořim a otevře soubor, pokud to dobře chápu
vi ~/.ssh/authorized_keys2, ale jak to zavřít, když do toho vložim ten key? Abych mohl pokračovat dále s příkazem chmod.


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: po 23. květen 2011, 17:31 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. prosinec 2009
Nahoru
vi a vim sa zatvara kombinaciou :q! alebo :wq prve je quit be ulozenia, druhe ulozi a potom skonci. odporucam skor pouzivat napr nano. to sa pre zaciatocnika omnoho stravitelnejsie. ten sa ovlada cez Ctrl+pismeno.


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: po 23. květen 2011, 18:32 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 21. červenec 2006
Nahoru
Nebo editor v "mc" Commanderu, ten má UI. :-)

_________________
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: po 23. květen 2011, 19:32 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. srpen 2006
Nahoru
Mám problém a Adminer. Pořád mi píše:
Není dostupná žádná z podporovaných PHP extenzí (MySQLi, MySQL, PDO_MySQL).

Mysql jsem instaloval a když v konzoli dám /etc/init.d/mysql start, tak to napíše, že už mysql běží.


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: po 23. květen 2011, 23:25 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. srpen 2006
Nahoru
S největší pravděpodobností mi něco chybí. Našel jsem si příkaz apt-get install php5-mysql, ale vypíše téo chybu:

Kód:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following NEW packages will be installed:
  php5-mysql
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 76.8 kB of archives.
After this operation, 299 kB of additional disk space will be used.
WARNING: The following packages cannot be authenticated!
  php5-mysql
Install these packages without verification [y/N]? y
Err http://security.debian.org/ squeeze/updates/main php5-mysql amd64 5.3.3-7+squeeze1
  Could not resolve 'security.debiaFailReason: ResolveFailure
Failed to fetch http://security.debian.org/pool/updates/main/p/php5/php5-mysql_5.3.3-7+squeeze1_amd64.deb  Could not resolve 'security.debiaFailReason: ResolveFailure
E: Unable to fetch some archives, maybe run apt-get update or try with --fix-missing?


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: út 24. květen 2011, 10:31 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. prosinec 2009
Nahoru
sprav to co ti pise nakoniec. spusti apt-get update a taktiez apt-get upgrade nech mas aktualny system.


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: út 24. květen 2011, 10:56 
Čestný člen
Čestný člen

Založen: 22. duben 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
Že by "dependency hell"? Zkus pustit "apt-get update" a pak "apt-get install php5-mysql" s parametrem "--fix-missing" co ti radí aptitude.


 Profil  
 Předmět: Re: Debian - Fileserver (Rady - KapaCZ se ptá)
PříspěvekZaslal v: út 24. květen 2011, 11:19 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. srpen 2006
Nahoru
Už jsem to vyřešil. Problém byl v celkovým připojení k internetu > nešel ani ping :)

I tak děkuji za ochotu a pomoc ;)


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 48 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.