Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je út 26. leden 2021, 12:31

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: nefunguje GRUB
PříspěvekZaslal v: ne 25. září 2011, 13:07 
Začátečník
Začátečník

Založen: 14. únor 2010
Nahoru
nainstaloval jsem si openSUSE(nechal jsem v PC i windows). Instalace byly dokončena bez problemu, system naběhl, vše fungovalo. Pak jsem PC a vypnul a znova zapnul abych se dostal na moment do windows, ale po zapnutí hned po uvodni obrazovce ktera mi napise jake se dostat do BIOSu obrazovka zčernala, objevilo na ni jedine slovo "GRUB", vedle nej blika tento znak "_" a nic vic se nedeje.

viz obr. http://i52.tinypic.com/14ngug6.jpg

o hodinu pozdeji se mi pomoci instalacniho cd a tohoto navodu http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova (bod č. 1), fungovalo to, hned po restartu mi nabehl grub, ja jsem si zvolil system a vse fungovalo. ale pak jsem restartoval PC a opet mi grub najel. nakonec jsem PC vypnul. asi za pul hodiny jsem ho zapnul a misto najeti grubu mi to hlasi tuto chybu
Kód:
GRUB Loading stage1.5.

GRUB Loading, please wait...
Error 16


postup odle navodu na wiki.ubuntu.cz jsem opakoval nekolikrat ale stale to dela to same, o vypnuti pc to zacne hazet error

budu moc vděčný za radu jak to vyresit. díky


 Profil  
 Předmět: Re: nefunguje GRUB
PříspěvekZaslal v: ne 25. září 2011, 14:33 
Začátečník
Začátečník

Založen: 14. únor 2010
Nahoru
zeptam se tady uz naposled na jednine reseni co me napadlo. Rozhodl jsem se že se vratim k windows a tak mam dotaz, kdyz nainstaluju windows a pritom naformatuju vsechny disky tak bych vse smazal, spusti se mi windows normalne?


 Profil  
 Předmět: Re: nefunguje GRUB
PříspěvekZaslal v: ne 25. září 2011, 15:35 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. prosinec 2009
Nahoru
formatovat disky nemusis. mozes si proste obnovit originalny windows bootloader. mas XP, Visty alebo 7? inak ked si ho obnovil tak si spustil windows? ci ich nemas nahodou zavirene a virus prepisuje GRUB


 Profil  
 Předmět: Re: nefunguje GRUB
PříspěvekZaslal v: ne 25. září 2011, 20:09 
Začátečník
Začátečník

Založen: 13. červenec 2010
Bydliště: Pardubice
Nahoru
k tomu grubu: zkus obnovit grub(nebo se mrknout na linux. partišnu z widlí) a dát sem pár výpis z:
Kód:
/boot/grub/menu.lst
/etc/fstab


pak ti poradim líp
to já s timhle měl taky problémy... windows si dělá svý "čachry" na disku nebo např. s hardwarovym časem aneb M$ standarty který maj do standartu hooodně daleko

jinak pokud seš opravdu rozhodnutej, že Linux chceš používat tak bych spíš dopručil Kubuntu nebo Xubuntu(vždycky LTS verzi!, momentálně 10.04), pokud ho chceš poslat dopr. tak pak tu kdyžtak napíšu návod na obnovení Window$ bootloaderu

_________________
Nemá cenu bojovat s windows... vždycky vás vypeče Bluescreenem
PC: MB: GIGABYTE 970A-D3P • CPU: FX-6300 default• RAM:Kingston HyperX 2x4GB 1600Mhz • GPU:MSI N650 Ti PE 1GD5/OC • HDD: Seagate Barracuda 7200.14 1TB • Generátor BlueScreenů:Windows 7 x64


 Profil  
 Předmět: Re: nefunguje GRUB
PříspěvekZaslal v: po 26. září 2011, 15:17 
Začátečník
Začátečník

Založen: 14. únor 2010
Nahoru
dejf9 napsal:
k tomu grubu: zkus obnovit grub(nebo se mrknout na linux. partišnu z widlí) a dát sem pár výpis z:
Kód:
/boot/grub/menu.lst
/etc/fstab


pak ti poradim líp
to já s timhle měl taky problémy... windows si dělá svý "čachry" na disku nebo např. s hardwarovym časem aneb M$ standarty který maj do standartu hooodně daleko

jinak pokud seš opravdu rozhodnutej, že Linux chceš používat tak bych spíš dopručil Kubuntu nebo Xubuntu(vždycky LTS verzi!, momentálně 10.04), pokud ho chceš poslat dopr. tak pak tu kdyžtak napíšu návod na obnovení Window$ bootloaderu

zatím jsem to vyresil ze jsem naformatoval vsechny disky a nainstaloval win 7, data si stejne zalohuju takze jsem o nic neprisel a stejne uz byl PC zapraskany ruznyma blbostma. V blizke dobe mam v planu si tam dat opet i Linux akorat nevim jakou distribuci, dlouho jsem delal na Ubuntu ale chce to mzenu, hlavne potrebuju neco s KDE. Ale bojim se aby mi to neudelalo to same, pak jsem se nemohl dostat ani di win ani do linuxu


 Profil  
 Předmět: Re: nefunguje GRUB
PříspěvekZaslal v: po 26. září 2011, 21:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 13. červenec 2010
Bydliště: Pardubice
Nahoru
Mno v jednu chvíli jsem měl na disku Win7 (otcův nepovedenej pokus), WinXP a Ubuntu a bez sebemenšího problému. Ale tady záleží hlavně na HW. Taky je možný, pokud nemáš BIOS, ale EFI tak s EFI si GRUB nerozumí pak je nutnej GRUB2. Pokud si instaloval s LiveCD Bubuntu 9.10 nebo vyššim podle návodu na GRUB tak si v hájí, to potom musiš postupovat podle návodu na GRUB2, OpenSuSE používá GRUB)

Jestli chceš KDE a
hardcore distro: Gentoo (chce hodně času, nakompiluješ co potřebuješ, ale na OO.org se vy*er), Arch Linux (používám, ale s Xfce, špica, nemusim kompilovat)
míň hardcore distro: odzkoušenej Debian (jeden čas jsem na něm jel, ale najednou jsem si usmyslil že chci něco jinýho než apt), Slack bude taky dobrej
user friendly distro: mám vyzkoušený jen Ubuntu, ale Mandriva se tváří s Kdečekem docela jedle, Doporučil bych ti Linux Mint DEBIAN Edition (staví na Debianu testing, takže docela aktuální balíky), jenže se vydává jen s Gnome a Xfce, ale KDE by se tam nějak dalo určitě dostat (např přes apt-get install kde4)

Musim říct že s distrama postavenejma na RPM balíčkách si nějak nerozumim (zkoušel jsem Fedoru a OpenSUSE). A taky si vůbec nerozumim s KDEčkama resp. s jejich paměťovou náročností. Ale to je věc osobního vkusu


Ale to už patří do dredu o výběru distra

_________________
Nemá cenu bojovat s windows... vždycky vás vypeče Bluescreenem
PC: MB: GIGABYTE 970A-D3P • CPU: FX-6300 default• RAM:Kingston HyperX 2x4GB 1600Mhz • GPU:MSI N650 Ti PE 1GD5/OC • HDD: Seagate Barracuda 7200.14 1TB • Generátor BlueScreenů:Windows 7 x64


 Profil  
 Předmět: Re: nefunguje GRUB
PříspěvekZaslal v: ne 9. říjen 2011, 12:12 
Začátečník
Začátečník

Založen: 14. únor 2010
Nahoru
takze ne PC jsem ty vyresil, presinstaloval jsem cely win i linux a nechal jsem tam jenom win(PC mam hlavne na hry).

ted bych ale chtel dat openSUSE do notebooku kde mam win7 a ubuntu 11.04 a zajimalo by me jestli by to mohlo udelat neco podobneho jako na PC? proste ze by ten grub nechtel najet. Dosud kdyz mam win a ubuntu tak pri statru NB se mi nabidne ktery system si chci zvolit, je to cele e takovem fialovem pozadi jako pouziva ubuntu(myslim ze je to ten grub ale v tomhle se moc nevyznam, bud jsem pouzival jenom linux nebo jenom win ale kvuli rodinym pozadavkum to musi jit prepinat)


 Profil  
 Předmět: Re: nefunguje GRUB
PříspěvekZaslal v: pá 14. září 2012, 16:39 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. listopad 2009
Bydliště: Chropyně (Zlínský kraj)
Nahoru
Zkus linuxmint.com, jejich stránky nejsou sice v češtině, ale když vybereš instalovat systém, čeština na výběr je (česká komunita linuxmintu je již v přípravě ;-) ). Linuxmint vychází u Ubuntu a ubuntu je dle mého názoru nejvíce podporované distro, co se softwaru týče... Krom toho pro Ubuntu Valve vyvíjí Steam. Doporučuji ti edici Cinnamon, podívej se třeba na google, je to opravdu hezké grafické prostředí.

A k tomu GRUBu. Neměl jsi náhodou při instalaci GRUBu zasunutou flashku? GRUB se ti mohl nainstalovat na flashku, ale když jsi ji později vytáhl, tak je jasné, že to nefungovalo... Každopádně tenhle jev není častý a určitě by šel jednoduše vyřešit :wink:

_________________
Z 99%
problému u PC vzniká mezi žídlí a klávesnicí, popř. myší !

 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 3 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.