PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

FreeNAS 7 a owncloud
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=36&t=180880
Stránka 1 z 1

Autor:  Ulitka [ ne 19. únor 2012, 19:39 ]
Předmět:  FreeNAS 7 a owncloud

Ahoj,
mám rozběhaný FreeNAS na absolutně minimální konfiguraci 256MB RAM a 8 GB HDD (datové disky ještě přidám, ale na pokusy jsem si prostě postavila slabý počítač z komponent co mi doma zbyly)
Funguje mi webserver, mám veřejnou IP adresu, umím nastavit uživatele a oprávnění.
A teď - napadla mě myšlenka vlastního cloudu.
Ideální by bylo nainstalovat owncloud na freenas co mám rozběhaný. potíž je ale v tom že jsem ne zcela pochopila jak to je s těmi balíčky - php5 a tak dál jelikož nejsem příliš zběhlá v linuxu.

Prosím nenavrhujte mi ubuntu ani nic jiného. Mám slabý HW a i když se mi na něm ubuntu podařilo rozběhat byla to absolutní tragédie co do rychlosti. Nebudu momentálně ani kupovat jiný HW - hledám řešení které bude moci realizovat i člověk bez koruny navíc - například student.
Z toho důvodu mám nainstalovaný FreeNAS 7 - těch 256 MB RAM mu bohatě stačí a přenosy na webserveru na internetu i pomocí samby v lokální síti windows jsou naprosto dostačující.

Samotná instalace owncloudu je OK, ale to php a sql -mám v tom zmatek co je a co vlastně není potřeba.
Takže abych to shrnula... nemáte prosím někdo zkušenost s tím ja nainstalovat owncloud na FreeNAS a pokud ano, mohl by mi tedy někdo nějak podrobněji popsat způsob jak tam dát potřebné věci pro to aby owncloud běžel?

:)

Autor:  nou [ ne 19. únor 2012, 21:31 ]
Předmět:  Re: FreeNAS 7 a owncloud

hm to s tym ubuntu bolo to ubuntu server? popripade debian minimal. ten mi zabera hned po starte len 30-40MB RAM. inak hlavny problem bude ta mysql. ta berie bezne cez 100MB

Autor:  Flegy [ ne 19. únor 2012, 22:29 ]
Předmět:  Re: FreeNAS 7 a owncloud

sice ti ted nemohu poradit, ale co vim, zprovozneny to bude bez potizi po vydani freenas 8.2 :oops:

Autor:  Ulitka [ po 20. únor 2012, 09:56 ]
Předmět:  Re: FreeNAS 7 a owncloud

to já už vím - také jsem prošla komplet fóra o owncloudu a FreeNAS. Bohužel FreeNAS ver 8 a výše potřebuje poměrně o dost silnější HW.

Já jsem si doma prostě našla komponenty a z nich sestavila funkční a energeticky velice nenáročný počítač. Bohužel na tuhle desku dostanu max 1GB RAM (a to ještě pokud se mi vůbec podaří moduly sehnat, což vlastně ani nemám v plánu :lol: )

Na FreeNAS 8 a více je ale potřeba minimálně 2GB a většinou lidé radí tak alespoŇ 6-8gb.
TO JE ZCELA MIMO MOU MYŠLENKU postavit si domácí NAS a sdílet si data na internetu. Domácí NAS pro mě znamená něco, co mě nebude nic stát a přesto budu mít data pod kontrolou.
Pochopitelně bych mohla vzít peníze, zainvestovat do HW a koupit si hotové řešení...
Ale proč?
V každém případě děkuji za tipy - určitě do budoucna touhle cestou také zkusím jít - pokud se mi někde doma vyvrbí zbytečný počítač s potřebnou výbavou... ačkoliv - mít ho už teď, použiji rovnou UBUNTU ;-)

Takže - se znovu zkusím zeptat - na další věc, co mě napadla: Na jaké minimální konfiguraci Vám chodí FreeNAS 8? Nezkusili jste někdo 8čku na něčem takovém jako mám já?

Zatím se mi ta 8 nechce zkoušet - hledám pořád způsob instalace PHP5 na ten svůj freenas. je to tak trošku průzkum bojem a otázka osobní cti, jestli to zvládnu :D :oops:
A znovu opakuji- zatím nehodlám investovat ani korunu do jiného HW :wink:

proto prosím o radu jak instalovat to php :)

Autor:  ttx [ čt 15. březen 2012, 20:27 ]
Předmět:  Re: FreeNAS 7 a owncloud

Embeded zariadenia nikdy nepouzivaju klasicke desktopove distra, prave preto, lebo ich minimalne poziadavky prekracuju hw naroky takychto zariadeni.

"zatím nehodlám investovat ani korunu do jiného HW"

V takom pripade treba hlavne nepouzivat moderne technologie, ktore su v tych softwaroch zabudovane (treba sa uspokojit so starsimi verziami). Zacina sa jadrom a jeho specifickym prisposobenim poziadavkam starsieho hw.
Pozrite si kolko zabera jadro v RAM teraz a kolko zaberalo pred 15 rokmi.

Autor:  Flegy [ čt 15. březen 2012, 23:05 ]
Předmět:  Re: FreeNAS 7 a owncloud

tak to brat nemuzes. pred 15 lety byl xx krat pomalejsi hw, xxx krat mensi ram...

neni problem nainstalovat na to DSL a zbytek doinstalovat ;)


//bubanek - vyděleno OT

Stránka 1 z 1 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/