Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 13. prosinec 2019, 08:21

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: FAQ : Označení disků
PříspěvekZaslal v: pá 3. prosinec 2004, 09:11 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. říjen 2003
Bydliště: Pražská 548
Nahoru
chtěl jsem se zeptat, jaktože mi v práci linux označil první disk hda, druhý hdb, druhý díl druhého dh1, atd a doma mám jen jeden disk a tam si ho přiřadil jako hdc1. Já myslel, že musí vžycky jet od začátku, teda hda?????

_________________
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 3. prosinec 2004, 10:11 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 12. listopad 2003
Bydliště: Jihočeská Metropole (tm) ... lol
Nahoru
Kdybys trochu hledal ve starších threadech :dry:, tak bys takový dotaz zbytečně nemusel pokládat, protože bys věděl, jak Linux značí disky... Tak z toho aspoň udělám FAQ thread... :roll:

Značení pevných disků v Linuxu :

/dev/hdXY
- IDE disk
/dev/sdXY - SCSI disk, případně SATA disk

X značí pevný disk (fyzický), Y značí oddíl na disku.

IDE disky se značí podle připojení :

Primary Master = /dev/hda
Primary Slave = /dev/hdb
Secondary Master = /dev/hdc
Secondary Slave = /dev/hdd

V případě některých SATA řadičů schopných emulovat IDE se ještě můžou vyskytnout

IDE3 Master = /dev/hde
IDE3 Slave = /dev/hdf
IDE4 Master = /dev/hdg
IDE4 Slave = /dev/hdh


SCSI/SATA disky se značí podle ID zařízení :
ID 0 = /dev/sda
ID 1 = /dev/sdb
ID 2 = /dev/sdc
.......
atd.

Většina SATA řadičů emuluje SCSI, nicméně některé (konkrétně třeba integrovaný SATA řadič v southbridgích ICH5, ICH5R a ICH6 může fungovat v režimu emulace IDE (viz výše).

Jak je to, když je víc SCSI řadičů v jednom PC, abych se přiznal, nevím. Zkusím to určitě dohledat, nicméně pokud to někdo ví, tak mi prosím napište SZ a já to sem doplním. Ď.

Pokud chceme přistupovat pouze na určitý oddíl na disku, musíme uvést jeho číslo. Každý oddíl existuje jako blokové zařízení (block device) v adresáři /dev; oddíly jsou číslovány podle jejich pořadí na disku, s výjimkou rozšířených oddílů, které začínají číslem 5, bez ohledu na to, kde na disku se nacházejí primární oddíly (max. 4).

_________________
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 3. prosinec 2004, 10:18 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. říjen 2003
Bydliště: Pražská 548
Nahoru
já mám ale doma satu a tohle jsem nevěděl a namapoval jsem si windows v fstab jako hdc1, takže to je ta emulace saty?protože to funguje, já žádný sda nedával

_________________
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 3. prosinec 2004, 11:07 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 12. listopad 2003
Bydliště: Jihočeská Metropole (tm) ... lol
Nahoru
Miroslav napsal:
já mám ale doma satu a tohle jsem nevěděl a namapoval jsem si windows v fstab jako hdc1, takže to je ta emulace saty?protože to funguje, já žádný sda nedával


Jak je to u desek pro AMD64 nevím, ale vypadá to na IDE emulaci, jako má Intel. Stáhnu manuál a kouknu se...

_________________
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 20. březen 2005, 10:28 
Čestný člen
Čestný člen

Založen: 29. květen 2003
Bydliště: Orlová-Lutyně
Nahoru
V pripade kdy je na desce dodatgecny IDE radic pripadne pokud pouzijete pridavnou kartu s radicem tak je situace bohuzel trochu komplikovanejsi.

Zavisi na volbe pri prekladu jadra "boot off-board chipsets first". Pokud je zatrzena tak ma dodatecny radic zarizeni hda...hdd a normalni radic hde...hdh. Pokud neni zatrzena tak je tomu naopak.

Pokud si nevite rady tak je vse mozno vycist pomoci prikazu dmesg. vybiram jen casti, ktere jsou pro nas podstatne.

Kód:
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00alpha2
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
NFORCE3-250: IDE controller at PCI slot 0000:00:08.0
NFORCE3-250: chipset revision 162
NFORCE3-250: not 100% native mode: will probe irqs later
NFORCE3-250: BIOS didn't set cable bits correctly. Enabling workaround.
NFORCE3-250: BIOS didn't set cable bits correctly. Enabling workaround.
NFORCE3-250: 0000:00:08.0 (rev a2) UDMA133 controller
    ide0: BM-DMA at 0xf000-0xf007, BIOS settings: hda:DMA, hdb:DMA
    ide1: BM-DMA at 0xf008-0xf00f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:DMA


Zde vidime, ze prvnim radicem je nForce3 a jake je nastaveni prenosovych rezimu v BIOSu. Toto je pouze informacni protoze linux si to muze zmenit. Vidime, ze k tomuto radici se vazou zarizeni hda az hdd

Kód:
Probing IDE interface ide0...
hda: HDS722525VLAT80, ATA DISK drive
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
Probing IDE interface ide1...
ide1: Wait for ready failed before probe !
hdc: TOSHIBA DVD-ROM SD-R1312, ATAPI CD/DVD-ROM drive
hdd: WDC WD1200JB-00FUA0, ATA DISK drive
ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15


Zde si linux ocichal disky na prvnim radici. Vidime zde, ze hda (primary master) je HDS722525VLAT80 a z charakteristickeho HDS pozname disk Hitachi.

hdc - Secondary master: combo Toshiba
hdd- Secondary slave:disk WDC je charakteristicke pro Western Digital

Kód:
CMD649: IDE controller at PCI slot 0000:02:09.0
ACPI: PCI Interrupt Link [APC4] enabled at IRQ 19
ACPI: PCI interrupt 0000:02:09.0[A] -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
CMD649: chipset revision 2
CMD649: 100% native mode on irq 19
    ide2: BM-DMA at 0xb400-0xb407, BIOS settings: hde:pio, hdf:pio
    ide3: BM-DMA at 0xb408-0xb40f, BIOS settings: hdg:pio, hdh:pio


Stejna pohadka jako predtim. Linux nasel druhy radic disku s chipem CMD 649 (nebo kompatibilnim). Opet nepropadame panice ikdyz vidime PIO rezim.

Kód:
Probing IDE interface ide2...
hde: ST3200822A, ATA DISK drive
hdf: WDC WD2000JB-00GVA0, ATA DISK drive
ide2 at 0xa400-0xa407,0xa802 on irq 19
Probing IDE interface ide3...
hdg: HL-DT-ST DVDRAM GSA-4081B, ATAPI CD/DVD-ROM drive
ide3 at 0xac00-0xac07,0xb002 on irq 19
Probing IDE interface ide4...
Probing IDE interface ide5...


hde (primary master druheho radice) - je disk ST3200822A. Opet dle charakteristickeho ST pozname Seagate
hdf (primary slave druheho radice): Dalsi disk Western
hdg(secondary master druheho radice): LG DVD vypalovacka

Kód:
hda: max request size: 1024KiB
hda: 390721968 sectors (200049 MB) w/7938KiB Cache, CHS=24321/255/63, UDMA(100)
hda: cache flushes supported
 /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0: p1 p2 < p5 p6 p7 >


Zde vidime (krom velikosti disku a velikosti cache), ze hda je aliasem na zarizeni /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0 (takoveto oznaceni se uziva v novych distribucich bez devfs). Toto neni az tak podstatne, dulezitejsi je retezec p1 p2 < p5 p6 p7 >. Znamena to, ze na disku je nejaka primarni partition (p1) a ze se na ni mozno odkazat pres hda1. Dale tam je druha extended parition. V ni jsou naskladany rozsirene oddily p5 (hda5), p6 (hda6) a p7 (hda7). Cisla 3 a 4 jsou vynechany protoze jsou rezervovany pro primarni oddily, ktere muzou byt celkem 4. Dale je tady podstatny udaj a to prenosovy rezim. V tomto pripade UDMA(100). Pokud tam je MWDMA nebo dokonce jen PIO stale nemusime propadat panice ale je treba si zapamatovat, ze pro dane zarizeni musime nastavit spravny prenosovy rezim rucne (man hdparm).

Kód:
hdd: max request size: 1024KiB
hdd: 234441648 sectors (120034 MB) w/8192KiB Cache, CHS=16383/255/63, UDMA(100)
hdd: cache flushes supported
 /dev/ide/host0/bus1/target1/lun0: p1 < p5 p6 p7 >


Podobna situace akorat hned prvni partition je extended.

Kód:
hde: max request size: 1024KiB
hde: 390721968 sectors (200049 MB) w/8192KiB Cache, CHS=24321/255/63, UDMA(100)
hde: cache flushes supported
 /dev/ide/host2/bus0/target0/lun0: p1
hdf: max request size: 1024KiB
hdf: 390721968 sectors (200049 MB) w/8192KiB Cache, CHS=24321/255/63, UDMA(100)
hdf: cache flushes supported
 /dev/ide/host2/bus0/target1/lun0: unknown partition table
hdc: ATAPI 40X DVD-ROM CD-R/RW drive, 2048kB Cache, UDMA(33)
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20
hdg: ATAPI 32X DVD-ROM DVD-R-RAM CD-R/RW drive, 2048kB Cache, UDMA(33)


Na stejne brdo. hde ma pouze jednu primarni partition a hdg nema zadnou partition (resp. ma ale disk je sifrovan takze tam zatim neni nic videt).

No je to docela hrozne, ale vetsi curbes nez tady (celkem 6 IDE zarizeni) snad uz nikoho nepotka, takze jste pripraveni na nejhorsi ;-)

Na konec jeste uvedu vystup prikazu
Kód:
cat /proc/partitions

   3     0  195360984 hda
   3     1    2096451 hda1
   3     2          1 hda2
   3     5   41945683 hda5
   3     6   51199123 hda6
   3     7  100117048 hda7
  22    64  117220824 hdd
  22    65          1 hdd1
  22    69   84702681 hdd5
  22    70    2096419 hdd6
  22    71   30411013 hdd7
  33     0  195360984 hde
  33     1  195358401 hde1
  33    64  195360984 hdf


Cisylek major a minor si nemusite vsimat. Kdysi tvorily propojeni mezi zarizenim a aliasem. Dale je velikost dane casti disku (v KiB) a alias.

Z proc filesystemu je mozno zjistit velmi mnoho udaju vcetne SMART a dalsich hodnot. Viz



Kód:
root /usr/src/linux $ ls /proc/ide/ide0/hda/
cache     driver    identify  model     smart_thresholds
capacity  geometry  media     settings  smart_values
root /usr/src/linux $ cat /proc/ide/ide0/hda/settings
name                    value           min             max             mode
----                    -----           ---             ---             ----
acoustic                0               0               254             rw
address                 1               0               2               rw
bios_cyl                24321           0               65535           rw
bios_head               255             0               255             rw
bios_sect               63              0               63              rw
bswap                   0               0               1               r
current_speed           69              0               70              rw
failures                0               0               65535           rw
init_speed              12              0               70              rw
io_32bit                1               0               3               rw
keepsettings            0               0               1               rw
lun                     0               0               7               rw
max_failures            1               0               65535           rw
multcount               0               0               16              rw
nice1                   1               0               1               rw
nowerr                  0               0               1               rw
number                  0               0               3               rw
pio_mode                write-only      0               255             w
unmaskirq               1               0               1               rw
using_dma               1               0               1               rw
wcache                  1               0               1               rw


Polozky oznacene rw je mozno menit za behu ale je !velmi! dobre vedet co clovek dela.

_________________
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: čt 25. květen 2006, 21:34 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. červen 2005
Nahoru
V biose som mal nastavenu emulaciu IDE (ICH5 a Maxtor SATA) ale gentoo mi disk rozpoznal ako nativny SATA a kym som nevypol IDE emulaciu tak mi nechcel behat DMA rezim na vypalovacke... Ako je mozne ze kernel ignoroval nastavenia BIOSu? Ono je to docela neprijemne, ked chcem nabootovat win tak musim emulaciu IDE zase zapnut a ked chcem DMA rezim v linuxe tak to musim zase vypnut....docela otrava. :roll:

_________________
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 26. květen 2006, 07:48 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. září 2005
Bydliště: Kdyne
Nahoru
decried napsal:
V biose som mal nastavenu emulaciu IDE (ICH5 a Maxtor SATA) ale gentoo mi disk rozpoznal ako nativny SATA a kym som nevypol IDE emulaciu tak mi nechcel behat DMA rezim na vypalovacke... Ako je mozne ze kernel ignoroval nastavenia BIOSu? Ono je to docela neprijemne, ked chcem nabootovat win tak musim emulaciu IDE zase zapnut a ked chcem DMA rezim v linuxe tak to musim zase vypnut....docela otrava. :roll:


No, v zasade pro linux neni nastaveni biosu pismo svate a pouziva ho jen k zakladni identifikaci, jinak je na biosu zcela nezavisly, takze se asi rozhodl, ze bude to nastaveni ignorovat.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 7. květen 2007, 22:19 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 22. únor 2006
Bydliště: Praha / ČVUT FIT
Nahoru
Nasel jsem jiz vcelku davno takovy delsi text, kde jsou prakticky vsechna zarizeni, jejich popis atd:

http://souptonuts.sourceforge.net/devices.txt

_________________
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32


Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.