Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 13. prosinec 2019, 17:45

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: OpenMediaVault pomalá VPN
PříspěvekZaslal v: čt 19. září 2019, 12:33 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Mám na NASu nainstalovaný OpenMediaVault 4 a používám VPN PrivateVPN přes OpenVPN. Funguje, ale jede pouze 10 Mbps přičemž síťovka je 1 Gbps a internet mám 150 Mbps. Nevíte jak zrychlit připojení aby to využilo plnou rychlost? Děkuji.

tun0 se hlásí jako 10 Mbps, enp63s0 (síťovka) se hlásí jako 1000 Mbps. Bez VPN jede internet plnou rychlostí 150 Mbps, s VPN pouze 10 Mbps.


 Profil  
 Předmět: Re: OpenMediaVault pomalá VPN
PříspěvekZaslal v: čt 19. září 2019, 17:35 
Začátečník
Začátečník

Založen: 17. září 2010
Bydliště: Hradec K. - Brno
Nahoru
zdar, co takhle napsat co to je za sestavu a třeba config vpnky ?


 Profil  
 Předmět: Re: OpenMediaVault pomalá VPN
PříspěvekZaslal v: čt 19. září 2019, 17:44 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 15. prosinec 2004
Bydliště: Kladno/Praha
Nahoru
Zvládne to vůbec NAS "ušifrovat"?


 Profil  
 Předmět: Re: OpenMediaVault pomalá VPN
PříspěvekZaslal v: čt 19. září 2019, 17:57 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Je to Phenom II X2 B57, 8 GB DDR3, OMV běží z 16 GB flashky. Ve Windows Server 2016 to běželo naprosto bez problémů rychlostí 146 Mbps, skutečné reálné stahování kolísalo mezi 16 - 17 MB/s a nepochybuji, že tady to tak poběží taky, v momentě kdy se mi podaří OMV přesvědčit, že tun0 není 10 Mbps ale že je 1000 Mbps, prostě bez omezení. Googlila jsem a ten problém je u openvpn dost častý, ale řešení jsem nenašla.

Config vpnky znamená co přesně?


 Profil  
 Předmět: Re: OpenMediaVault pomalá VPN
PříspěvekZaslal v: pá 20. září 2019, 10:07 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 03. leden 2007
Bydliště: hl.m. piva
Nahoru
Neni to nahodou tak, ze tun0 device proste jenom ukazuje nejakou hardcodovanou hodnotu? Je to prosta virtualni sitovka.

Spis bych hledal problemy/rozdily v konfiguraci te VPN.

_________________
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com


 Profil  
 Předmět: Re: OpenMediaVault pomalá VPN
PříspěvekZaslal v: pá 20. září 2019, 12:13 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Právě že ne, tun0 sice je virtuální zařízení pro VPN, ale opravdu je nastaveno na pouhých 10 Mbps a tudíž je rychlost stahování také jen 10 Mbps.
V konfiguraci VPN to opravdu asi bude, ale na 100% se to týká toho rozhraní tun0 a já se ptám znalejších, jak mu změním rychlost na vyšší, nejlépe stejnou jako má fyzická síťovka, tedy 1000 Mbps.

Na internetu je hodně dotazů, že openvpn v linuxu je pomalé a vždycky to je vina rozhraní tun0, ale nikde jsem nenašla návod, jak mu změnit rychlost, asi neumím dost dobře hledat...


 Profil  
 Předmět: Re: OpenMediaVault pomalá VPN
PříspěvekZaslal v: pá 20. září 2019, 14:29 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. prosinec 2009
Nahoru
Podla tohoho je tych 10mbit na tun fakt iba cislo. https://community.openvpn.net/openvpn/ticket/347


 Profil  
 Předmět: Re: OpenMediaVault pomalá VPN
PříspěvekZaslal v: pá 20. září 2019, 15:49 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Nemyslím si to, protože jsem zkusila normální linuxovou distribuci - Manjaro a tam má tun0 1000 Mbps a stahování funguje rychlostí v rozmezí 140 - 160 Mbps (tedy vlastně stejně jako na normálním desktopu s Windows 10 a jen o zlomek pomaleji než bez VPN). Takže prostě potřebuji zvýšit nastavení tun0 z 10 na 1000 a bohužel nemám nejmenší tušení jak...

edit: nevzdala jsem googlení a teď jsem našla příkaz "sudo ethtool -s tun0 speed 1000 duplex full" a stahování funguje plnou rychlostí, stejně jako v Manjaro a stejně jako předtím ve Windows Server. Takže nastavení tun0 10 Mbps je zjevně chybné. Nebo možná konzervativní pro bezproblémovou funkčnost, ale měla by být možnost to snadno změnit. Naštěstí se to povedlo a už to jede jak má.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.