PCTuning
https://pctforum.tyden.cz/

Linux a občasná nutnost resetovat CMOS
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=36&t=277445
Stránka 1 z 1

Autor:  Abby [ po 23. září 2019, 12:24 ]
Předmět:  Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Mám zajímavý problém. Mám základní desku ASRock B450M PRO4 (s posledním biosem 3.60) a Ryzen 5 3600, v ultra M.2 slotu je NVMe disk pro Windows a v SATA M.2 je starý malý disk pro Linux. Windows jsou naprosto bez problémů, běh, vypnutí i restart. Jenže Linux, momentálně OpenSUSE TUmbleweed, ale dělalo to i Manjaro způsobuje to, že při restartu se objeví post obrazovka s nápisem ASRock a s vypsanámi možnostmi co se dá dělat (DEL pro vstup do biosu, F11 pro výběr z čeho bootovat a tak), pípne to jako když se spouští systém a zůstane to na tomhle viset. Nejdéle jsem to nechala 20 minut. PC se nekousne, CTRL+ALT+DEL ho restartuje, diody NUM/CAPS lock fungují. Jediné co pomůže je reset CMOS, pak se dostanu do biosu, obnovím uloženou konfiguraci a zase to normálně funguje. V čem může být problém? Je to dost otravné. Sice mám jako hlavní OS Windows (kvůli hrám hlavně, všechno ostatní můžu dělat i v Linuxu), ale ráda bych to měla na 100% bezproblémové a funkční. Děkuji za jakoukoliv radu která to pomůže vyřešit.

Autor:  nou [ út 24. září 2019, 07:07 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Neprehodi sa nejak boot order konfiguracia? Toto sa mi tiez stavalo.

Autor:  Abby [ út 24. září 2019, 14:22 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

To nevím, nedostanu se ani do biosu, zůstane to viset na post obrazovce a absolutně na nic kromě CTRL+ALT+DEL to nereaguje.

Mimochodem, pro zasmání co mi odpověděli z ASRock supportu:

Kód:
Dear,
Thanks for choosing ASRock and contacting us.

B450M Pro4 officially only supports Microsoft® Windows® 10 64-bit.
AS a result, we strongly recommend you to use with Windows 10.

Thanks!
Kindest regards,
ASRock TSD


Tak co na to říct? Zkusila jsem flashnout starší bios ve verzi 3.50 (starší nejde) a nic se nezměnilo tak jsem vrátila zpátky 3.60. A prostě nic, po restartu nebo vypnutí Linuxu už PC nenaběhne. Jenže přemýšlím čím to může být, je problém v procesoru? V základní desce? V Linuxu? Když počkám, vyřeší se to novým biosem či aktualizací Linuxu? Nebo mám reklamovat desku či procesor? Chci Linux používat, vyhovuje mi a ze všech distribucí mi vyhovuje OpenSUSE nejvíc, ale takhle se to nedá...

Autor:  nou [ st 25. září 2019, 08:34 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Pisat na podporu vyrobcovi je strata casu. Ze to vyriesi update BIOS je miziva sanca. Mozno existuje nejaky parameter do kernelu ktory by to vyriesil. Ale vidim to na vymenu dosky. Len pochybujem ze uznaju reklamaciu z dovodu ze nefunguje Linux.

Autor:  Shaquille [ st 25. září 2019, 11:12 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Nechapu, co jineho by ti meli napsat. Ve specifikacich je to uvedeno... Reklamace bez sance.

Autor:  scraggy [ st 25. září 2019, 11:15 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Abby a nemoze to suvisiet s tym problemom bootovania novsich distribucii https://www.phoronix.com/scan.php?page= ... x-Zen2-Fix ?
Teoreticky si viem predstavit, ze vyrobca "zle" implementoval fix do BIOS-u a dochadza u teba k tomu, co popisujes.

Autor:  Abby [ st 25. září 2019, 11:54 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

nou napsal:
Pisat na podporu vyrobcovi je strata casu. Ze to vyriesi update BIOS je miziva sanca. Mozno existuje nejaky parameter do kernelu ktory by to vyriesil. Ale vidim to na vymenu dosky. Len pochybujem ze uznaju reklamaciu z dovodu ze nefunguje Linux.


Výměna desky by byla možná, ale za jakou? Reklamaci mi sice asi fakt neuznají ale ještě mám pár dnů ze 14 denní lhůty takže bych ji prostě vrátila bez důvodu. Otázka zní jakou jinou desku vzít, ne moc drahou, rovnou s podporou Ryzenů 3000 protože nemám možnost staršího CPU. Může být ATX i mATX.

scraggy napsal:
Abby a nemoze to suvisiet s tym problemom bootovania novsich distribucii https://www.phoronix.com/scan.php?page= ... x-Zen2-Fix ?
Teoreticky si viem predstavit, ze vyrobca "zle" implementoval fix do BIOS-u a dochadza u teba k tomu, co popisujes.


Možné to je, otázka zní co s tím můžu dělat. Třeba novější bios to opraví, jestli ho vydají. 3.60 opravuje tohle: 1. Update AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.3 ABB, 2. Improve Destiny2 gaming experience with Matisse CPU. A venku už je ABBA tak by to mohli brzo vydat. Každopádně nefunkčnost Linuxu je pro mě velký problém.

Autor:  killerek [ st 25. září 2019, 13:16 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Abby: Mrknul bych spise na nejake specializovane linux forum, protože tam budes mit vetsi sanci najit zkusenosti uzivatelu s konktretnima deskama versus konktretni linux distro. Bohuzel většina PC vyrobku bude primarne ladena pro Windows.

Autor:  Abby [ st 25. září 2019, 13:53 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Asi to bude nejlepší. Musím říct, že tohle mě zlobí. Ryzen 5 3600 je skvělý, má spoustu výkonu za pár korun a deska taky byla levná, ale chybí tomu ta funkčnost a spolehlivost, má to spoustu dětských nemocí. Před 14 dny jsem ještě měla Intel (i5 7600k + Z270) a to prostě fungovalo. Tady se musí ladit, neustále aktualizovat biosy, ovladače a stejně jsou problémy. Doufám, že to AMD vyladí, protože si nedokážu představit, že by to používal nějaký BFU.

Mimochodem, zjistila jsem zajímavou věc. Když OpenSUSE vypnu a pak PC zapnu tlačítkem, tak normálně naběhne a funguje jak má. Když dám restart, děje se to co jsem psala výše a jediná možnost je resetovat bios... Zajímavé je, že s Ryzenem 5 1600 to nedělalo, ten fungoval s Linuxem normálně, dělá to až po výměně za Ryzen 5 3600. Fakt doufám, že to AMD brzo opraví, protože je to opravdu hodně otravné a v Linuxu určitě chyba není.

PS: pevně doufám, že brzy se počítače budou ladit i pro Linux, tohle ignorování je k ničemu. Windows stejně většina lidí používá jen ze setrvačnosti případně kvůli konkrétním důvodům (specializované programy, hry). Mě to taky nebaví pořád jen něco ladit aby to fungovalo, ale současně se mi Linux líbí a kdybych nehrála hry, tak Windows vůbec nepotřebuju. A to že je s Linuxem problém mě hodně zlobí.

Autor:  yuri.cs [ čt 26. září 2019, 12:06 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

AMD byla a bude brana jen jako alternativa k Intelu dokud nebudou mit >50% penetraci trhu nekolik let za sebou.

Teprve pak bude mit samo AMD dost prostredku, aby najmulo dost SW lidi, kteri budou zajistovat rychly a kvalitni vyvoj, potazmo primo podporovat vyrobce desek. Zaroven budou vyrobci desek motivovani k alokaci prostredku pro AMD platformu.

Ten bordel, co se del u prvniho Zenu a deje ted s Zen2 se netyka jen Linuxu, ale i Windowsu - viz nefunkcni mainstream hra diky RDRAND, nefukcni boost, dodavani patchu MS az po relase, atd. Proste zacarovany kurh $$ vs QA vs nejlevnejsi indiani.

Autor:  Abby [ čt 26. září 2019, 20:40 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Chápu a fakt doufám že se to změní. Ryzen je skvělý procesor, výkonný a levný, fakt jsem s ním spokojená. Ještě kdyby se jim to samé povedlo i s GPU, tak bude vůbec bomba, ale zatím nekonkurují a abych si koupila za víc peněz alternativu mé RTX 2060, která je o něco pomalejší, stojí o tisícovku víc a má větší spotřebu, to fakt ne.

Mimochodem, problém s Linuxem jsem dnes vyřešila a to následovně: vrátila jsem ve 14 denní lhůtě ASRock B450M PRO4 a po dlouhém hledání jsem vzala MSI B450 Tomahawk Max. Sice má jen jeden M.2 slot, tak jsem k tomu musela vzít redukci do PCI-E, ale z dané cenové kategorie na mě působila nejlépe a hlavně u ní byla jistota, že mi můj Ryzen půjde okamžitě (tlačítko pro flash biosu bez cpu). To je další věc, která mě zlobí, sice AMD podporuje nejnovější procesory i na nejstarších deskách, ale když si člověk koupí starší desku (protože nechce dát tolik peněz do X570), tak musí doufat, že tam je nahraný bios, který podporuje jeho procesor. Nicméně deska měla nahraný bios který podporuje Ryzeny 3000, takže tahle starost mi odpadla, disk v redukci také funguje a co je hlavní, Linux také bez nejmenšího problému funguje. Takže ten problém má nejspíš přímo ASRock, je otázka jestli jen s tou jednou deskou nebo s více, ale MSI je s Linuxem v pohodě. Byla jsem předtím dost let spokojená s ASRockem, ale po téhle zkušenosti ho už asi nevezmu, zvláště poté co mi napsali ze supportu. Každopádně mám radost že je vyřešeno.

PS: ty moje RAM, které na ASRocku neběžely na XMP profilu tak na MSI na XMP profilu běží (HyperX 2666 MHz CL16 4x8 GB). Akorát nevím jestli je lepší 2666 MHz CL16 nebo 2400 MHz CL14 :-D

Autor:  nou [ pá 27. září 2019, 08:29 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Podobnu odpoved ohladne Linuxu by si dostala od kazdeho vyrobcu to nie je kriterium ci ano alebo nie. Vseobecne ale Linux bezi na desktop PC bez problemov problem byva len s notebookmi kedy casto nefunguje wifi, citacka otlackov alebo uspavanie. Pravdepodobne by iny model od ASRock fungoval v poriadku.

Autor:  Abby [ pá 27. září 2019, 08:34 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Možná ano, nicméně nová MSI je také bez problémů a ASRock u mě dost ztratil na důvěře. Zvláště když tento problém je podle diskuzního fóra na webu ASRock už od roku 2017 a B350M PRO4 a přetrvává i nadále. Zjevně mají nějakou chybu v návrhu nebo v softwaru a nejsou schopni ji za dvě generace a dva roky opravit.

Mimochodem, před koupením této MSI jsem jim psala a odpověděli mi, že sice nemají zkušenost s OpenSUSE, ale že Fedora a Ubuntu jsou bezproblémové, takže asi záleží na výrobci resp. jeho technické podpoře a ASRock ji zjevně nemá moc dobrou.

Jinak teda posledních asi deset let nemám s Linuxem problém ani na noteboocích, ze základního HW funguje všechno. Jediné s čím jsem měla problém je 5.1 zvuk na ALC892 a nefunkční Sound Blaster Z, který nemá ovladače a tudíž nefunguje vůbec. Jinak wifi, bluetooth a další věci i na noteboocích jsou bez problémů (tedy, jde o notebooky HP a Dell, nevím jak je to u ostatních značek).

Autor:  Shaquille [ pá 27. září 2019, 10:44 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Nebo neni pocet uzivatelu linuxu tak vysoky, aby se s tim melo (z financniho hlediska) smysl zabyvat... Nejde rict, ze nemaji dobrou podporu, kdyz pouzivas system, ktery neni podporovan, to nedava smysl.

Autor:  Abby [ pá 27. září 2019, 18:32 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Už dříve jsem zjistila, že nemají moc dobrou podporu, ovladače rok a víc staré, na jejich vlastním fóru nereagují. Prostě ASRock je levný, ale jejich podpora fakt za moc nestojí. Jak je každopádně možné, že s deskou jiného výrobce problém není? Že by proto, že nemá smysl z finančního hlediska se tím zabývat? Neřekla bych. Navíc Linux sice nemá v procentech moc velké zastoupení ale v absolutních číslech jsou to miliony a miliony lidí.

Autor:  python.p [ ne 29. září 2019, 07:51 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

A tohle je ještě relativně v pohodě. Horší je když ti novej BIOS na Taichi vypne TPM a ECC...

Autor:  Abby [ ne 29. září 2019, 08:49 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

To musí být taky hezké, to se fakt děje?

Autor:  python.p [ ne 29. září 2019, 08:57 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Bohužel ano, aspoň, že na některých Asus deskách už jede TPM. Ale nějak nemám náladu to zkoušet a ladit u AMD. Když vím, že na Intelu, jak sama píšeš, je to zapojit a používat.

Autor:  Abby [ ne 29. září 2019, 09:09 ]
Předmět:  Re: Linux a občasná nutnost resetovat CMOS

Mě tedy TPM funguje a kupodivu fungoval i na tom ASRocku, ale musím říct, že mě děsíš... Fakt doufám, že to AMD vyladí a bude to fungovat stejně jako na Intelu, akorát bez těch jejich chyb. Pravdou je, že kdyby srovnatelný procesor od Intelu nestál 11.000 Kč, ale i s deskou mě to vyšlo třeba o 2.000 Kč víc než AMD, tak bych i přese všechny problémy se zabezpečením asi volila Intel, ale AMD je prostě výkonné a levné, už to dávno není pomalý a žravý FX, jen je to sázka do loterie jestli to bude fungovat hned nebo se bude muset ladit a nebo to nebude fungovat vůbec. Mě to s MSI funguje, dokonce i ty paměti RAM které s ASRockem nešly tak jdou na svůj XMP profil a TPM mi jde také a doufám, že to tak zůstane :-)

Jinak jen pro pobavení jsem na začátku léta kupovala novou grafiku a zalíbila se mi Vega 56, tak jsem ji vzala od Sapphire a házela BSOD, z různých důvodů, pokaždé z jiného. Vyměnila jsem ji za Gigabyte a to samé. Takže mám nakonec RTX 2060 o 800 Kč dražší a funguje naprosto bez problémů. S tou Vegou jsem i vyměnila zdroj za silnější (mám jen 650 W Seasonic Focus Plus Gold a u Vegy to bylo uvedeno jako minimum), jiné paměti RAM a nic nepomohlo, ještě že je možnost vrácení bez udání důvodu do 14 dnů... Hezky dlouho nevyzkouším grafiku od AMD a to ani přesto, že procesor funguje skvěle.

Stránka 1 z 1 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/