Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je čt 17. leden 2019, 03:30

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 5 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Převod zvuku 5.1/7.1 do 2.0
PříspěvekZaslal v: čt 10. leden 2019, 22:13 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. září 2007
Bydliště: Socket H2
Nahoru
Chtěl bych se zeptat jestli někdo znalý neví, jak nejlépe převést audio 5.1/7.1 do sterea (2.0), někde jsem četl, že pokud je v cílovém audiu mluvené slovo potichu a hudba nahlas, pak je to právě špatným převodem vícekanálového zvuku do sterea. Jak to tedy "správně" udělat, pokud mám více stop a chci cílově 2? Pokud to někomu přijde směšné, pak se omlouvám, tuto problematiku neznám, takže nevím zda stačí např. v Audacity apod. odstranit vše nad první 2 stopy a je to, ale tipuji, že tak snadné to není a že zvuk je ve více kanálech nějak specificky (prostorově) rozložen a nelze snadno jen odstranit nadbytečné stopy, pletu se?

Díky za rady a tipy. Pokud bych měl audio sestavu 5/7.1 tak chápu, že by bylo po problému, ale tuto radu nepotřebuji :wink: :)


 Profil  
 Předmět: Re: Převod zvuku 5.1/7.1 do 2.0
PříspěvekZaslal v: čt 10. leden 2019, 22:25 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. březen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
neni to nic snadneho, zalezi samozrejme, jakou ocekavas vyslednou kvalitu
https://youtu.be/UJu8DfqREwE

_________________
Asus RoG laptop * AG322QCX


 Profil  
 Předmět: Re: Převod zvuku 5.1/7.1 do 2.0
PříspěvekZaslal v: čt 10. leden 2019, 22:29 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. září 2007
Bydliště: Socket H2
Nahoru
Tak toho jsem se bál, že to není jen jedno kliknutí někde ve Format Factory apod., protože se obávám, že tyto programy to prostě "jen spojí" a neřeší jak kde co je, či zda má nějaká stopa jinou hlasitost, pak je výsledek že hudba v daném videu "řve" a mluvené slovo není slyšet :|

Každopádně díky za video, zkusím z toho něco vykoukat pro řešení.

PS: Očekávám alespoň tu kvalitu, že mluvené slovo i hudba budou normalizované a ne jedno daleko hlasitější než druhé, ideálně asi hudba tišší o něco. No uvidím... Díky.

Obrázek
Edit: no, tak alespoň že se s tím nějak dá pracovat v Audacity, bral bych nějakou utilitu free co ten downmix umí na dobré úrovni, jistě toto řeší více lidí, zkusím pohledat, třeba něco existuje... možná toto pomůže ...

Obrázek
Edit2: No, moc to sice nechápu, ale zkusil jsem stopy zeslabit o 6/6/9/6/6/9 db a sloučit do výstupu na 2 dle obrázku, nevím sice zda to mám správně přiřazené, ale snad jo :-D Mimochodem kanál 6 mi přijde jako nevyužitý (prázdná stopa?) ale raději jsem ho přiřadil oběma výstupním kanálům. Nevím no, díky komukoli za tip zda to tak nějak má být :lol: (dodatek, tak dle tohoto schématu to je blbě, kanály jsou otočené, což nevím jak snadno poznat která stopa je co (porovnáno s original stopou, tak jsem zjistil že to je obráceně))


 Profil  
 Předmět: Re: Převod zvuku 5.1/7.1 do 2.0
PříspěvekZaslal v: pá 11. leden 2019, 11:54 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
kanál 6 bude pravděpodobně LFE.

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Převod zvuku 5.1/7.1 do 2.0
PříspěvekZaslal v: pá 11. leden 2019, 14:01 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. září 2007
Bydliště: Socket H2
Nahoru
Ano, to asi je LFE, takže nějaká stopa s nízkou frekvencí, asi dobré na to napojit obě stereo stopy, i když to pak mixem zřejmě ztrácí smysl (? - *), řazení kanálů je jak jsem koukal obvykle L / R / C / LFE / Ls / Rs, no už se v tom trochu orientuji, jen si říkám proč vlastně nestačí odstranit vše mimo L / R stopu, ale jak koukám na ty stopy, tak bych tím odstranil i některé zvukové efekty... Zkusil jsem nějaký program pro downmix, ale chce moc místa na hdd (asi 400GB pro běžnou audio stopu), tak to pořeším snížením db audacity + mix, snad už dobře na cílové 2.0.

* - všiml jsem si, že někdy je ta frekvence LFE stopy stejná bez změny křivky, takže v takovém případě tipuji je ten kanál prostě prázný a není nutné jej využívat (?)

Obrázek
PS: Doufám že tato představa o řazení zvuku (repro) je správná, LFE/SUB může být tedy klidně "kdekoli", obvykle jsem ale viděl uprostřed nahoře pod C nebo vpravo/vlevo nahoře nad L/R.

Obrázek
Edit: Tak snad už to je ok, jinak už na to kašlu :lol:


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 5 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 3 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.