Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 15. listopad 2019, 01:27

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 18 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Průrazná napětí a výrobní technologie chipů
PříspěvekZaslal v: st 23. březen 2005, 12:58 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Alpha version!!!
Tento thred nevznikl jen tak náhodou, ale proto aby informoval všechny uživatele, co se pouští do vmodu, za účelem lepšího taktování. Má všechny informovat o tom kolik si můžou dovolit pustit do té a té karty, paměti, procesoru nebo chipsetu. Jako první zde uvádím průrazná napětí, na ně je třeba dbát ohled, překročení této hranice nikdy nemusí znamenat okamťité poškození přesto k němu za určitých podmínek může dojít.
Mezi tyto podmínky určité patří: Teplota, druh pasty, kvalita daného kousku.

PRŮRAZNÁ NAPĚTÍ:
Průrazné napětí 0,09um = 90nm - 1,55V
Průrazné napětí 0,11um = 110nm - 1.??V
Průrazné napětí 0,13um = 130nm - 1,75V
Průrazné napětí 0,15um = 150nm - 1,??V
Průrazné napětí 0,18um = 180nm - 2,10V
Průrazné napětí 0,20um = 200nm - 2,??V
Průrazné napětí 0,25um - 3,00V
Průrazné napětí 0,35um - 3,70V
Průrazné napětí 0,50um - ?,??V

Petr Orel, SH, 22.6.2004 napsal:
Pro dosažení vyšších frekvencí je potřeba vyšší napětí. To je z toho důvodu, že při vyšších frekvencích se transistory přepínají rychleji, tj. nároky na ně kladené jsou větší. Vyšší napětí napomáhá k ostřejším signálům, což je naopak vítané (pozor, od určité úrovně dochází k přestřelení a vyšší napětí naopak škodí). Jenže bohužel vyšší napětí s sebou přináší vyšší hodnoty proudu - Ohmův zákon obejít jednoduše nelze. Vyšší napětí a více proudu znamená větší spotřebu a to v důsledku vyšší tepelný výkon a také vyšší teplotu.
Při vyšších teplotách se stává čip nespolehlivý, protože se mění jeho elektrické charakteristiky - u polovodičů (transistorů) odpor klesá, u vodičů (transistorové měděné mezispoje) roste. S rostoucí spotřebou se v některých částech vytváří lokální tepelná přehřátí, která nejsou dobrá nejen pro životnost, ale také pro integritu signálů. Stručně řečeno při vyšším napětí se sice transistory přepínají rychleji, ale celková teplota musí být nižší.
Transistor má definované průrazné napětí, což je hodnota napětí při určité teplotě, kdy dojde ke zničení transistoru, tj. zničení procesoru. Procesor snese i napětí vyšší, než je průrazné, ale teplota musí být nízká. Například Athlon 64 má definováno jako absolutní maximum 1.65V, přičemž v sestavě nVentiv MACH2 pracuje s napětím 1.75V... teplota je ale i při velkém zatížení maximálně kolem nuly.
Obrázek
Pro Athlon XP s jádry Thoroughbred / Barton se odhaduje tato závislost maximální možné teploty na napětí. Při 1.45V je možné dosáhnout až 100 stupňů, při 1.65V 85, při 1.8V se odhaduje maximum na 65 stupňů a při 2V někde kolem 45 stupňů. Extrémní napětí nad 1.8V ale nedoporučuji ani s dobrým chlazením, čip bude velmi trpět a napájení desky se téměř bude tavit.

Doporučuji pročíst celý článek <<<-----------

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


Naposledy upravil -HoNY- dne so 17. březen 2007, 19:15, celkem upraveno 7x.

 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 23. březen 2005, 20:29 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 06. červen 2004
Bydliště: Ostrava
Nahoru
muzu jen doplnit ze mam TBreda JUIHB DLT3C coz by mela byt 0,13mikronu, a stabilne jsem jel pres rok na 1,85V a testoval jsem i 2,3V ( uz jsem ale mel malem blato na hristi ) .... a i jini uzivatele i na jinych 4ech maji 1,8V na 0,13u a nic se nedeje, proto si myslim ze by se to melo trochu poupravit....

_________________
AMD Athlon XP 1800+@max 2652Mhz 12x219 prime stable ( jen an chvili ( nestiham chladit)) AXDA1800DLT3C9595336250067 JUIHB0320WPMW ::: NEXUS AXP-3200 + Cooler-Master TLF-R82-ER ::: Arctic Silver Ceramique ::: CORSAIR 2x512MB DDR (219Mhz 5-3-3-2,5 ) ::: ABIT NF7-S ::: HDD MAXTOR 160GB 7200rpm 8MB SATA ::: HDD MAXTOR 80GB 7200rpm 2MB PATA ::: Leadtek Winfast A360 - FX5700 non OC (zatím) ::: LG GSA-4160 ::: OEM Fortron 420W s 12cm FAN ::: kulate ATA kabely ::: FDD NEC ::: CASE Fortrex ( FOTOS WILL BE SOON ) ::: 3DMark2001SE: 12332b. NON OC ::: 3DMark2003: 3237b. NON OC


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: čt 24. březen 2005, 03:21 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
el_Barto napsal:
muzu jen doplnit ze mam TBreda JUIHB DLT3C coz by mela byt 0,13mikronu, a stabilne jsem jel pres rok na 1,85V a testoval jsem i 2,3V ( uz jsem ale mel malem blato na hristi ) .... a i jini uzivatele i na jinych 4ech maji 1,8V na 0,13u a nic se nedeje, proto si myslim ze by se to melo trochu poupravit....

ono je to trochu zavisli na teplote... hlavni problem je taky cistota kremiku procesoru.. du na tom pracovat at to vypadajako FAQ
//edit: snad to bude hotov\ pristi tyden... mam asi tak 6 protokolu do skoly a musi byt v utery rano na stole :) a pak spoustu uceni a instalaci win u kamosa, fakt sry ze to nema jeste hotovy :oops:

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 28. březen 2005, 21:33 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Vyvody AGP a PCI
http://www.mycableshop.com/techarticles/RiserFAQs.htm

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 28. březen 2005, 22:55 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 03. červen 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
jo a treba technologie AMD K6-2/3+ :twisted:
to je 0.18um ale pritom to jede na 2.2V defaul (a ani vejs to tomu nic nedela)

_________________
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 29. březen 2005, 09:37 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Dr Meduza napsal:
jo a treba technologie AMD K6-2/3+ :twisted:
to je 0.18um ale pritom to jede na 2.2V defaul (a ani vejs to tomu nic nedela)

daval jsem K6-II 533@6xx 3.5V :twisted: asi tak 5 minut a radsi sem toho nechal
hodim tam par odkazu na vyrobni procesy... prehled chipsetu se hleda blbe :(
procesory mam od i 8088 ale nejsem si jistej jestli tam je i ttechnologie, zatim jsem to jenom stahl

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 29. březen 2005, 12:13 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 21. červenec 2004
Bydliště: Trenčín
Nahoru
Je tam malá chybička 6600/GT sú vyrobené 0.11um a 6200 by mali byť tiež.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 30. březen 2005, 10:14 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Mino napsal:
Je tam malá chybička 6600/GT sú vyrobené 0.11um a 6200 by mali byť tiež.

dam to tam, dik
ted u prepracovat vzhled, prtoze se v tom ani prase nevyzná :lol:

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 30. březen 2005, 10:35 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
sem tedka ve skole neda se to nejak editovat... a s nastavenim exploleru se me nechce vrtat :oops:

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 11. květen 2005, 15:14 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Články o 3-fáz napájení, zatím pouze v EN:
http://www.overclockers.com.au/article.php?id=76562
thred z oc.newzeland:
http://forums.overclockers.co.nz/showthread.php?s=&postid=24637

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 3. červen 2005, 16:21 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Abych nevypadal jak idiot :-D a furt neco nesliboval tak v prvním týdnu v létě dodám zbytek...
dám sem legendy ke všem možńy´m i nemožným konektorům ;-)

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět: 8 bit
PříspěvekZaslal v: st 11. červenec 2007, 22:12 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 24. květen 2007
Bydliště: v prdeli
Nahoru
vim ze je to dost :offtopic: ale budiz. derivát 8088 (konkrétně jde o atmel 89C52) má napsáno provozní napětí 2,9 až 6V a max. frekvenci 24Mhz . když jsem stavěl čítač (měřič frekvence) potřeboval vyšší výpočetní výkon a tak jsem tam dal krystal 32Mhz a napětí jsem zvednul na 7,5V. od této upravy čítač měří mnohem přesneji ! jenom zmínený procesor se trochu zahřívá a odběr stoupl z 15 na 40 mA

_________________
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf


 Profil  
 Předmět: Re: 8 bit
PříspěvekZaslal v: čt 12. červenec 2007, 17:45 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
sysel napsal:
dal krystal 32Mhz a napětí jsem zvednul na 7,5V.

Není to náhodou trošku větší OC? defaultně se používají někde kolem 8-20MHz ne?

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 20. listopad 2007, 22:33 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. leden 2006
Bydliště: Praha
Nahoru
má jednou provozoval zkušebně 89S51 na 40Mhz - běhal bez problému .napětí standart 5V.Hodiny z ext. oscilátoru.

_________________
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 25. únor 2008, 11:09 
Začátečník
Začátečník

Založen: 13. květen 2006
Nahoru
nebol by popis grafickych cipov ?


 Profil  
 Předmět: Re: 8 bit
PříspěvekZaslal v: ne 22. srpen 2010, 16:36 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. leden 2005
Nahoru
sysel napsal:
vim ze je to dost :offtopic: ale budiz. derivát 8088 (konkrétně jde o atmel 89C52) má napsáno provozní napětí 2,9 až 6V a max. frekvenci 24Mhz . když jsem stavěl čítač (měřič frekvence) potřeboval vyšší výpočetní výkon a tak jsem tam dal krystal 32Mhz a napětí jsem zvednul na 7,5V. od této upravy čítač měří mnohem přesneji ! jenom zmínený procesor se trochu zahřívá a odběr stoupl z 15 na 40 mA


Co to tady placas za kraviny.
8088 a 89c52 nemaji nic spolecneho 16 - 8bit, architektura x86 vs x51... Odber proudu ma podle DS 25mA/12MHz, porty muzes zatizit celkove az 70mA bez nejakeho zahrivani. Co se tyka tve domnele konstrukce citace, k tomu asi tolik: u techto MCU je chod programu zavisly jen na frekvenci krystalu, takze pokud si zvedl frekvenci o 1/3, zvetsila se chyba o 1/3, pokud si tedy neupravil software, o cemz podle toho co tu vypravis dost pochybuji. Pokud chces zvysit frekvenci citani, pouziva se bud preddelicka (10x, 100x...) pripadne rychlejsi procesor. Napr jednocyklova rada 89LP pokud budes trvat na 51 ma cca 20x vyssi vykon nez 89c52 za stejne penize.
Zvysenim napeti, o frekvenci krystalu ani nemluve zadneho zvyseni presnosti nedocilis, maximalne tak toho, ze ti pri kazdem druhem zapnuti zarovky nekde v okoli program vytuhne, pripadne se resetuje (pokud tam je externi WD)


 Profil  
 Předmět: Re: Průrazná napětí a výrobní technologie chipů
PříspěvekZaslal v: po 4. říjen 2010, 10:04 
Začátečník
Začátečník

Založen: 07. květen 2007
Bydliště: Rožnov p.R., Loukov
Nahoru
termit256: není nad to vytáhnout 3 roky starej post (i když s tou architekturou máš samozřejmě pravdu...).
Jó sysel, to byl borec, kde je mu konec... :)


//Trinom: A proč ty ho vytahuješ po dalším měsíci a půl?!
///Sorry, asi náhodnej zkrat v RTC, nebo mi nedocvaklo relé no...

_________________
Obrázek


Naposledy upravil Ollie dne čt 7. říjen 2010, 22:57, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: Průrazná napětí a výrobní technologie chipů
PříspěvekZaslal v: st 6. říjen 2010, 21:52 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. leden 2005
Nahoru
Sakra to sem prehlid :-)
sem si to tady procital jen tak z nudy a nevsim ze je to uz mrtve.
Bylo to hned na zacatku seznamu temat...
Mozna by stalo za uvahu tyhle neaktivni temata zaradit normalne podle datumu


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 18 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.