Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 28. červenec 2021, 09:43

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 11 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Pomoc s nastavením voltage a frekvence CPU v BIOSu
PříspěvekZaslal v: st 16. červen 2021, 22:33 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. srpen 2017
Nahoru
Zdravím,
potřeboval bych prosím poradit ohledně nastavení maximální frekvence a voltage v BIOSu, jelikož se mi to nechce zapínat neustále v AMZ ryzen master.
Když používám amd precision boost overdrive, tak mi to hází voltage i nad 1,4V a teplota tedy jede i nad 70 °C. Což by zase tak nevadilo, když by se jednalo o velké vytížení při hrání her a podepsalo by se to kladně na FPS...atd. Ale jelikož se to děje i během brouzdání po internetu nebo pouhé stání ve hře, když se nic neděje (hlavně mi to žádné FPS nepřidá oproti standardní frekvenci), tak mi to připadá zbytečné a větráky jsou zbytečně hlučné.

Udělal jsem několik pokusů v Cinebenchi R23 + hraní hry a nejlepší výsledek byl 4600 MHz a 1.3V.
10 minut (test throttling) 23000 skóre.


Když jsem to zkoušel sám v BIOSu, tak jsem postupoval těmito způsoby:
1 pokus: Nastavil jsem ten limit na 4600 MHz, VDDCR CPU Voltage: 1.3
2 pokus: Frekvence stejná, ale ještě jsem u VDDCR SOC Voltage dal 1.3
3 pokus: Frekvence stejná, ale VDDCR CPU Voltage: auto. VDDCR SOC Voltage zůstalo na 1.3
4 pokus: Nechal jsem tam 4600 MHz limit, ale VDDCR CPU Voltage a VDDCR SOC Voltage jsem dal na auto
Výsledek: Ve všech 4 případech tam byl max limit 4600 MHz, ale voltage byla vždy na 1.1V (ani víc, ani méně).

Můžete mi někdo poradit jak to nastavit? Nejlépe aby ta voltage nebyla fixnuta přímo jenom na 1.3, ale aby to bylo maximum.

Základní deska: ASUS ROG Strix B550-E Gaming (Version 2006 z dubna tohoto roku)


 Profil  
 Předmět: Re: Pomoc s nastavením voltage a frekvence CPU v BIOSu
PříspěvekZaslal v: čt 17. červen 2021, 06:40 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. prosinec 2013
Nahoru
Možno zle vidím, ale nikde neuvadzas aké máš cpu čo by malo byť asik najdôležitejšie


 Profil  
 Předmět: Re: Pomoc s nastavením voltage a frekvence CPU v BIOSu
PříspěvekZaslal v: čt 17. červen 2021, 08:44 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. srpen 2017
Nahoru
Možná se pletu, ale nemyslím si, že procesor ovlivňuje kde najdu nastavení frekvence a voltage v BIOSu, ale je to ryzen 5900x


 Profil  
 Předmět: Re: Pomoc s nastavením voltage a frekvence CPU v BIOSu
PříspěvekZaslal v: čt 17. červen 2021, 18:52 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Nevím, jestli se v tom vyznám, ale menší napětí při stejné frekvenci má za výsledek nižší teplotu, tak proč to řešíš? Pokud chceš nějaké maximální napětí, tak použij manuální OC a možná zkus vypnout automatické PBO, tím by se celá záležitost mohla vyřešit.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Pomoc s nastavením voltage a frekvence CPU v BIOSu
PříspěvekZaslal v: čt 17. červen 2021, 20:12 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. srpen 2017
Nahoru
Když vypnu pbo, tak ten herní výkon je o poznání horší. Já potřebuji snížit napětí na maximálně 1,3V a to mi právě nejde v BIOSu, asi to dělám blbě. A mohu to dělat manuálně v ryzen master, ale proč bych to měl furt dělat, když by to mělo jít nastavit v BIOSu.


 Profil  
 Předmět: Re: Pomoc s nastavením voltage a frekvence CPU v BIOSu
PříspěvekZaslal v: pá 18. červen 2021, 12:24 
Začátečník
Začátečník

Založen: 21. červen 2006
Bydliště: Vsetin
Nahoru
V biosu todle nenastavíš... Musíš použít utilitu CTR

Nicméně pokud chceš max napětí 1.3V tak tak vyšší frekvence neuvidíš. Já osobně sem to vzdal i s tímto program ... Raději vyladit křivku ventilátoru.

_________________
Ryzen 5800X - Artic Liquid Freezer II 360 │ 16Gb 3800Mhz - CL18 │ MSI Trio 6800 XT │ MSI MPG B550 EDGE WIFI │ AG32CQ - 2K - 144Hz │ Chieftec A90 650W Gold │ Phanteks Eclipse P400A │ SSD - KC2500, M.2 - 500GB + A2000, M.2 - 1TB │ Warzone


 Profil  
 Předmět: Re: Pomoc s nastavením voltage a frekvence CPU v BIOSu
PříspěvekZaslal v: pá 18. červen 2021, 16:45 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. srpen 2017
Nahoru
To je jasný, 4,6MHz při 1,3V bylo bezpečný u mě, tak to budu prostě nastavovat přes ryzen master, když bude třeba víc u náročnějších her, tak to vypnu.


 Profil  
 Předmět: Re: Pomoc s nastavením voltage a frekvence CPU v BIOSu
PříspěvekZaslal v: ne 20. červen 2021, 10:54 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Už s řadou Zen 2 vydalo AMD nějaký článek s prohlášením, kde psali, že senzor CPU kontroluje každou 1ms a podle toho nastavuje parametry frekvence a napětí. Z čehož vyplývá, že ty napěťové špičky tam jsou jen velmi krátkou dobu a neměly by nějak zásadně ovlivňovat životnost. Ale samozřejmě teplotu určitě ovlivňovat budou, zvláště teď v tom horku, takže se ti vlastně ani nedivím.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Pomoc s nastavením voltage a frekvence CPU v BIOSu
PříspěvekZaslal v: po 21. červen 2021, 12:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 21. červen 2006
Bydliště: Vsetin
Nahoru
960224 napsal:
To je jasný, 4,6MHz při 1,3V bylo bezpečný u mě, tak to budu prostě nastavovat přes ryzen master, když bude třeba víc u náročnějších her, tak to vypnu.


Jak poznáš kdy bude potřeba víc ? :-D

_________________
Ryzen 5800X - Artic Liquid Freezer II 360 │ 16Gb 3800Mhz - CL18 │ MSI Trio 6800 XT │ MSI MPG B550 EDGE WIFI │ AG32CQ - 2K - 144Hz │ Chieftec A90 650W Gold │ Phanteks Eclipse P400A │ SSD - KC2500, M.2 - 500GB + A2000, M.2 - 1TB │ Warzone


 Profil  
 Předmět: Re: Pomoc s nastavením voltage a frekvence CPU v BIOSu
PříspěvekZaslal v: po 21. červen 2021, 19:44 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
GaGy napsal:
Jak poznáš kdy bude potřeba víc ? :-D


BSOD

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Pomoc s nastavením voltage a frekvence CPU v BIOSu
PříspěvekZaslal v: út 22. červen 2021, 11:44 
Začátečník
Začátečník

Založen: 21. červen 2006
Bydliště: Vsetin
Nahoru
Já myslel vyšší výkon - vyšší frekvence.. Při 1,3V sem dal 4,7Ghz. a to byl test na rychlo - Těch 4.6 by mohlo být ok ,ale zase máš víc jader no...

_________________
Ryzen 5800X - Artic Liquid Freezer II 360 │ 16Gb 3800Mhz - CL18 │ MSI Trio 6800 XT │ MSI MPG B550 EDGE WIFI │ AG32CQ - 2K - 144Hz │ Chieftec A90 650W Gold │ Phanteks Eclipse P400A │ SSD - KC2500, M.2 - 500GB + A2000, M.2 - 1TB │ Warzone


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 11 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.