Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je čt 25. únor 2021, 20:12

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 16 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: pá 22. únor 2019, 01:30 
Nováček
Nováček

Založen: 13. květen 2007
Nahoru
nějakou dobu přemýšlím, proč amd i intel, má od jisté doby ve svých socketech pro CPU, vyvýšené malé plošky, pro podpěru procesorového PCB..vždyť při nasazení těžkého chladiče na IHS procesoru, se příliš zatěžují daná "podepřená" místa PCB..dříve žádné drobné vyvýšené plošky nebyly a celá procesorová destička, seděla po celé své ploše v socketu a tlak chladiče, se tedy také rozvedl po celé ploše

jako příklad uvádím obrázek socketu u AMD(starší 462 bez plošinek VS novější s ploškami AM4)..vysvětlí mi to někdo?..děkuji

Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: pá 22. únor 2019, 09:28 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Žádná nutná věc to nebude, vidim jedinou teorii a to že socket se od A dost zmenšil a tyhle "podložky" jsou tam od S754 ala od K8. Mezi K7 a K8 došlo k velkýmu zmenšení socketů a zjemnění pinů. Takže je to tam asi proto, aby se náhodou piny nedotkly spodku socketu a při uzavírání a neohnuly se.


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: pá 22. únor 2019, 09:34 
Nováček
Nováček

Založen: 29. leden 2019
Nahoru
Myslím si, že to nemá žiadnu konkrétnu funkciu. Čo sa týka namáhania, tak ani IHS chladič nie je úplne rovnomerne rozložený po celej ploche, takže keď sa osadil ťažký chladič tak ani tá váha nebola rovnomerne rozložená. Je to proste len architektúra. Možno práve tieto výstupky pomáhajú aby bolo :). Ale ,yslím si, že na životnosti procesora to neuberá.


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: pá 22. únor 2019, 12:08 
Nováček
Nováček

Založen: 13. květen 2007
Nahoru
díky za názory, ale..vše by se dalo obejít, aby plocha v socketu byla rovná..nemůžu si pomoct, ale toto řešení mi přijde jako blbost..respektive "downgrade" .. mimochodem mám dojem, že intel i když používá piny na základní desce, tak například v socketu 775, to bylo také řešeno bez vyvýšených plošek


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: pá 22. únor 2019, 12:23 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. duben 2005
Nahoru
A proč by měla být rovná? Vadí to snad něčemu? Oproti čemu je to downgrade?

_________________
PC1: Core i7 8700K + SilentiumPC Fera 3|ASRock Z370 Extreme4|Gainward RTX 3060 Ti Ghost|Kingston HyperX Fury Black 2x16 GB DDR4 3200|Samsung 960 EVO 250GB|Samsung 970 EVO Plus 2TB|WD Red 3TB|Seasonic SS-620GM2 Evo 620W|Zalman Z3
HTPC: Core i5 3450|MSI ZH77-G43|Asus GTX 1060 3GB|Kingston HyperX Savage 1600 Mhz 2x8GB|ADATA SU650 240GB|Seagate Barracuda 7200.14 1TB|WD Red 3TB|Seasonic 430W S12II-430 Bronze|NZXT Elite 210
Retro PC AMD Athlon XP 2200+|MSI KT3V|XFX Geforce 4 Ti 4200 64MB AGP8x|1,5GB DDR 333Mhz|Seagate Barracuda 7200.12 80GB|Sound Blaster Live! 5.1|Realtek 100/10|EC 300W


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: pá 22. únor 2019, 14:55 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Posledni Intel s nozickama byl pro sc.478, coz jak sam uznas, je dost blizko 462 u AMD - a proto byl take uplne rovny.
775 uz ma piny na desce.


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: pá 22. únor 2019, 15:03 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 15. září 2009
Bydliště: Hradec Králové
Nahoru
Socket 478 prave s 462 blizky neni vubec... je to uz taky micro PGA, stejne jako 754 a vyssi AMD sockety.

_________________
Ryzen 7 3700X ; ASRock AB350 Pro4 ; 32 GB DDR4 2666 ; Gainward RTX 3080 ; MX500 500 GB + 6 TB / 7200 rpm ; Acer XF270HU
Retro PC: Xeon X5687, Radeon X850 XT, 4 GB DDR3, Win98SE; Athlon XP 3000+, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Win98SE; Pentium III-S 1400, Voodoo2 12MB SLI, 256MB SDR, AWE32 28MB, Win98SE & DOS
Retro PC: ThinkPad 600
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: so 23. únor 2019, 11:21 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Jde o podobnost poctu nozicek.


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: so 23. únor 2019, 23:49 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 26. květen 2005
Nahoru
Ja bych to videl jako snahu usetrit na materialu. Socket nemusi byt stejne vysoky po cele sve plose a procesor se opre jen po obvodu, u stredu a na vyvysenych mistech (kvuli rozprostreni pripadnych tlaku) a vyrobce ma hned trosku plastu na dalsi. Z pohledu jednoho socketu to vypada jako blbost, ale v tech hromadach co se tech socketu udela to uz pro vyrobce toho plastu smysl ma.

_________________
MB: Asus Z97-A CPU: Intel i7-4790K @ 4.7GHz 1.185v (AVX 1.236v) RAM: Crucial Ballistix Tactical 4x4GB DDR3 1866 CL8 VGA: Asus R9-290 DC II OC HDD: Intel SSD 320 120GB, WD Black 1TB, WD Blue 1TB AUDIO: SB X-Fi Titanium, SB Tactic Sigma, Logitech Z-5500 PSU: Enermax Infinity 720W CASE: NZXT Phantom, Mugen Max, 4x Noctua NF-S12B redux


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: ne 24. únor 2019, 15:23 
Nováček
Nováček

Založen: 13. květen 2007
Nahoru
laginoo napsal:
Ja bych to videl jako snahu usetrit na materialu. Socket nemusi byt stejne vysoky po cele sve plose a procesor se opre jen po obvodu, u stredu a na vyvysenych mistech (kvuli rozprostreni pripadnych tlaku) a vyrobce ma hned trosku plastu na dalsi. Z pohledu jednoho socketu to vypada jako blbost, ale v tech hromadach co se tech socketu udela to uz pro vyrobce toho plastu smysl ma.


ano..zdá se to nejspíše, jako nejlogičtější pravděpodobnost..vše je dnes o tom, jak nejvíce ušetřit na úkor kvality..přitom všude samé buzerace, nářízení, normy..ale jak na co a pro koho, že..nechápu ani to, že se nad spoustou PODSTATNÝCH věcí, nepozastavují "nezávislí" recenzenti..když si vzpomenu i na intelácký tichý přechod na pastu, pod IHS, nebo jejich ztenčení PCB(které zvláště v kontextu mého hlavního dotazu působí totálně šíleně), tak je mi ze všeho špatně o to víc...


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: ne 24. únor 2019, 17:51 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. duben 2005
Nahoru
Uff. Řešíš totální blbosti :D Kdyby to mělo byť minimální vliv na funkčnost, určitě by se to někdy řešilo.

_________________
PC1: Core i7 8700K + SilentiumPC Fera 3|ASRock Z370 Extreme4|Gainward RTX 3060 Ti Ghost|Kingston HyperX Fury Black 2x16 GB DDR4 3200|Samsung 960 EVO 250GB|Samsung 970 EVO Plus 2TB|WD Red 3TB|Seasonic SS-620GM2 Evo 620W|Zalman Z3
HTPC: Core i5 3450|MSI ZH77-G43|Asus GTX 1060 3GB|Kingston HyperX Savage 1600 Mhz 2x8GB|ADATA SU650 240GB|Seagate Barracuda 7200.14 1TB|WD Red 3TB|Seasonic 430W S12II-430 Bronze|NZXT Elite 210
Retro PC AMD Athlon XP 2200+|MSI KT3V|XFX Geforce 4 Ti 4200 64MB AGP8x|1,5GB DDR 333Mhz|Seagate Barracuda 7200.12 80GB|Sound Blaster Live! 5.1|Realtek 100/10|EC 300W


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: ne 24. únor 2019, 23:31 
Nováček
Nováček

Založen: 13. květen 2007
Nahoru
werygood napsal:
Uff. Řešíš totální blbosti :D Kdyby to mělo byť minimální vliv na funkčnost, určitě by se to někdy řešilo.


jinými slovy: "teplá voda zatím teče", růžová zahrada běží.. tak jsi spokojený? :) .. to je bohužel smutný přístup většiny lidí

mimochodem najdou se lidi, co mají problém s osazením těžkých chladičů..a hlavně mi jde o princip..skutečně by mě zajímalo, CO výrobce k tomuto vedlo, ale to se samozřejmě nikdy nedozvím..avšak určitě to bude kvůli "šetření" .. výrobci rádi mlčky zkoušejí, co si mohou dovolit na zákazníky..a vůbec, i když s tímto zatím nejsou časté problémy, tak už jen z logiky věci, je toto hraniční nebezpečí, že může docházet k deformacím PCB..i jen představa, jak ten křehký kousek křemíku, musí na těch tenkých místech trpět, pod tou cca kilovou pákou chladiče..


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: ne 24. únor 2019, 23:45 
Čestný člen
Čestný člen

Založen: 22. duben 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
rozinek napsal:
...a vůbec, i když s tímto zatím nejsou časté problémy, tak už jen z logiky věci, je toto hraniční nebezpečí, že může docházet k deformacím PCB..i jen představa, jak ten křehký kousek křemíku, musí na těch tenkých místech trpět, pod tou cca kilovou pákou chladiče..
Co to plácáš? Jako strojař ti můžu říct že ty "plošky" bez problémů unesou i nejtěžší chladiče i kdybys je na ně přímo postavil :roll: Navíc, při velikosti plochy package a použítí IHS, žádné nebezpečí nehrozí.

Řešíš ptákoviny :)


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: po 25. únor 2019, 09:36 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. duben 2005
Nahoru
rozinek napsal:
...


Není to smutný přístup, nic tam netrpí a nemá to žádný vliv na funkčnost. Ty víš jakou sílu to PCB snese? Počítal jsi snad zatížení? Pokud ne, a žádné takto poškozené díly jsi neviděl, tak to nech být...

Je v pohodě se zeptat. Ale jestli se chceš hádat a trvat na svém, tak musíš předložit nějaká data, že se tak opravdu děje/může dít.

_________________
PC1: Core i7 8700K + SilentiumPC Fera 3|ASRock Z370 Extreme4|Gainward RTX 3060 Ti Ghost|Kingston HyperX Fury Black 2x16 GB DDR4 3200|Samsung 960 EVO 250GB|Samsung 970 EVO Plus 2TB|WD Red 3TB|Seasonic SS-620GM2 Evo 620W|Zalman Z3
HTPC: Core i5 3450|MSI ZH77-G43|Asus GTX 1060 3GB|Kingston HyperX Savage 1600 Mhz 2x8GB|ADATA SU650 240GB|Seagate Barracuda 7200.14 1TB|WD Red 3TB|Seasonic 430W S12II-430 Bronze|NZXT Elite 210
Retro PC AMD Athlon XP 2200+|MSI KT3V|XFX Geforce 4 Ti 4200 64MB AGP8x|1,5GB DDR 333Mhz|Seagate Barracuda 7200.12 80GB|Sound Blaster Live! 5.1|Realtek 100/10|EC 300W


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: so 23. květen 2020, 22:35 
Začátečník
Začátečník

Založen: 19. listopad 2016
Nahoru
IMHO nějakej důvod ta je, ale šetření to nebude, to je IMHO blbost (to by se prostě ubral plast na druhý straně, zespodu).

Napadá mě, jeslti to není proto, že piny mívají v základně takovej trošku kónickej rozpliz. Ten socket A je na tohle přímo udělanej, když se podíváte, tak u každý díry je u ústí toho komínku taková mistička na tohle rozšíření, aby si to hezky sedlo. Ale u toho socket AM4/939 atd jsou ty dírky menší a přijde mi, že už tam není tohle rozšíření u ústí, asi proto, že jsou ty ďuzny teď blíž k sobě. Možná, že místo toho se prostě celej povrch okolo děr snížil a podpěry se místo v prostoru mezi těma dírkama nechaly jenom po okraji celého toho pole.


 Profil  
 Předmět: Re: vyvýšené plošky v socketu ?
PříspěvekZaslal v: ne 24. květen 2020, 00:53 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 12. říjen 2008
Nahoru
A co ta vykrojení na stranách socketu ? Některá jsou pro montážní rámeček a co ten zbytek ? V kombinaci se sloupkama vznikne štěrbina kterou může pod CPU proudit vzduch.

_________________
Ryzen 7 5800X@87W - NH-U12A - TUF B550 - 4x8GB 3600CL16 - RX 5600XT@130W - 870 EVO + 860 EVO - TX550M 550W - Xonar DX - EIZO FG2421


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 16 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.