Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je čt 2. červenec 2020, 07:03

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 14 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: so 27. červen 2020, 12:36 
Nováček
Nováček

Založen: 26. červen 2020
Nahoru
Dobrý den, sestava dle obrázků níže (vím, trochu oldschool, ale pro mé potřeby stačí).

Po "studeném" zapnutí po delší době klidu, nebo sw restartu z chodu systém naběhne OK a vše běží bez potíží i při max. zátěži.
Při vypnutí/zapnutí po i krátké době chodu, nebo po hw resetu probíhá čtení BIOSu neobvykle dlouho (řádově desítky sekund), výpis zobrazí všechny disky, nicméně start skončí hláškou Disk failure, insert system disk...

Na dotek se zdá nepřiměřeně hřát chladič chipu Intel ICHR8R.

Při osazení méně výkonným CPU (Core 2 Duo 6300) tento problém nebyl.


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 11:54 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 05. listopad 2005
Bydliště: Nitra-SVK
Nahoru
C2Q (teda 4 jadrový CPU) zaťažuje oveľa viac čipovú sadu (a samozrejme, odberom kaskádu) ako C2D vzhľadom, že je to taký pseudo zlepenec dvoch FSB liniek. Ďalej nebol čipset iP965 nejak tepelne zhovievavý (nie, že by bral vyložene veľa energie, ale zahrieval sa). A originálne nemala séria 965 podporu pre C2Q.

U tej DS4 je to ešte podčiarknuté tým, že tam ide z napájacej kaskády cez severný most do južného jedna heatpipe trubica, ktorá v tomto prípade pôsobí skôr škodlivo než pre úžitok. Lebo vytvorené teplo napr. z kaskády sa prenáša zbytočne do čipsetu. A ten sa sám o sebe zahrieva.

Treba chladiť čipovú sadu. Nielen dobrým pasívom, ale aj aktívne, najlepšie teda aj nejakým ventilátorom.

Sám mám teraz na retro-PC Asuse P5B z popisu na severnom moste Noctua NC-U6 a na nej ešte úzky "slim" 15mm 92nm ventilátor (takto to vyzerá = https://twitter.com/BubakSlovakia/statu ... 1914038272 ) C2Q Q9550@3,4Ghz a pohoda-ľahoda (drtil som na nej aj 65nm C2Q, ešte som mal poriadneho topiča QX6700 B3 reviziu. Potom aj G0 Xeona, ktorý bol o dosť lepší). Treba chladiť a potom to vydrží roky=veky.

Iste, a skontrolovať kondenzátory. Sú síce polymérové, kde je to o dosť ťažšie zistiť či sú alebo nie sú "vytečené", ale rokmi aj tie strácajú kapacitu, takže nemusia dobre "tieniť". Tá moja P5B má prakticky vymenené niektoré za 14 rokov už dvakrát.

_________________
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 15:33 
Nováček
Nováček

Založen: 26. červen 2020
Nahoru
Dík za radu a vysvětlení. Nicméně vypadá to na dohráno. Už to nenaběhne ani s C2D.

Po jaké MB s 775 se mám poohlížet a nač si dát bacha? Nemám v plánu investovat tisíce do PC na experimenty s Blendrem...
Díky


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 16:49 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Čipset P45, dobré zkušenosti mám asi se 3 deskami od Gigabyte (EP45-UD3L, EP45-UD3LR, EP45-UD3P) a víceméně je slušná celá řada, i když jsou tam i lépe vybavené desky s lepší kaskádou pro napájení CPU a s přidaným heatpipes chladičem čipsetu. Ale i na těch nejlevnějších mi v pohodě běželo 4-jádro.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 16:59 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Správná rada je žádnou. Ta Core2 měla jít do důcvhodu už před skoro 10 lety, deska klasicky umřela na studeňák (to že se chovala jinak za studena a za zahřátí potvrzuje že se jednalo o toto), když seženeš jinu funkční desku zase už bude 12-14 let stará a nevíš kdy pojde, nevyplácí se s tim ztrácet čas, protože i ten nej CPU co do toho jde je dnes nepoužitelně pomalej.


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 18:21 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Tak jestli to PC má na prohlížení internetu, tak rychlost bude dostačující. Rodičům jsem do PC dal E8400 a mohl jsem tam dát i E5450 4-jádro, ale to už bylo zbytečné, na prohlížeč a mail ve Windows 7 to stačí.

Desku sežene do 500, což je zlomek investice do nového PC se zárukou. A nemusí měnit CPU, RAM a nejspíš i zdroj.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 18:56 
Nováček
Nováček

Založen: 26. červen 2020
Nahoru
Na každý pád děkuji, vím o něco více, než jsem věděl.

Se zastaralostí Core2 bych si vrásky nedělal, na P4 3,2MHz s 2GB RAM jsem georeferencoval mapy - rastry 5000*5000 pixelů - a udělal spoustu práce.
Na vážnou práci mám notes ThinkPad - také 10 let starý s i3 - a furt spolehlivě jede:-)
Tohle je na hraní, pokusy z Blendrem a cvičení v C#.
Problém nových komponent je, že značnou část přidané hodnoty polkne Win10 - což při přechodu mezi XP a Win7 neplatilo, navíc pro mě nepříjemný design.
Vím, že odpověď geeka je linux, ale na to už jsem starý stromek:-)
Investice x*500 do MB775 a x*pár hodin reinstalace se mi jeví pořád jako kladná bilance


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 19:46 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Reinstalace nebude pravděpodobně nutná. Vezmi si cokoliv co najdeš co podporuje tvůj CPU a AHCI režim řadiče. Mělo by to naběhnout a fungovat v pohodě. Na výrobci a modelech moc nezáleží, v té době byl nej gigabyte, Asus nebyl špatněj, MSI ne.


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: po 29. červen 2020, 15:21 
Nováček
Nováček

Založen: 26. červen 2020
Nahoru
OK, dík. Už mám něco vyhlídnutého, tak uvidíme.
Koupit PC dokáže každý, ale sestavit ze starých krámů užitečný stroj je lepší ambice:-)


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: po 29. červen 2020, 23:04 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 05. listopad 2005
Bydliště: Nitra-SVK
Nahoru
Ani pre tú DS4 to zas nemusí byť úplne konečná. Pred jednou výmenou tých kondenzátorov (prakticky najväčšieho počtu, sme ich doma letovali asi 14) sa tá moja P5B správala tiež veľmi neštandardne a napr. nedokázala si držať BIOS nastavenie po vypnutí (a to bola baterka CMOS úplne v pohode). Takže nemusíš to hneď vyhadzovať (teda, myslím dosku). Ak si nájdeš na to čas, tak sa to dá zachrániť. Doc zvykne na všetko hystericky kričať, že je to stuďenák (haha aj tá hláška, že C2D platforma v 2010 patrila do šrotu, keď mnohým 45nm C2Q skončil EOL až v 2012 :roll: ).

Iste, že je to už o záujme a chcení. Hej, ako mohol to odrovnať mosfet tým zvýšeným teplom. Skôr si myslím, že tie kondenzátory nemali už dostatočnú kapacitu a vyšší odber C2Q ich už len dorazil. a v podstate si to svoje doska odslúžila. Takže hej, môže ísť do dôchodku (mňa furt tiež udivuje, že mi tá P5Bčka ide,vzhľadom na koľko som ju vytrápil a nie nie...).
Praticky je to jediný HW (spolu s E6300 a dvomi Aeneon XTUNE RAMkami 2x 1GB 800Mhz CL4 1.8V, čo ma stáli v 2008 presne 1100 korún slovenských :) ) ku ktorému mám skutočný vzťah a prakticky so mnou prežil kus života (teda presnejšie skoro polovicu môjho doterajšieho života).

Čo sa týka výmeny, tak prakticky brať čokoľvek, čo sa dá. Dosť populárne lokálna voľba bola OEM HP doska od Asusu s názvom ipibl-lb Benicia . Je to čipset G33 a má 4 sloty na RAM a je celkom slušná. Podľa ponuky a stavu. A aj šťastia.

Ja som v 2018 dostal v jednom lokálnom kráme ako kura k zrnu k jednej zachovalej doske Gigabyte P43-ES3G. Mal som doma kopu zvyšných DDR2 RAMiek, QX9650 a zvyšných 20 Eur ( https://valid.x86.fr/95kljz ). Podľa "generátora čísel" CPU-Z v tom bechni to má cca. podobný teoretický výkon ako i5 2500. Takže fajn.

_________________
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: út 30. červen 2020, 09:19 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
To co říkáš nedává smysl. Kondenzátory pokud jsou na odchodu, tak se typicky chovaj hůře za studena a provoz (teče jimi chvíli proud) je torchu oživí, typicky se to projevuje studennými starty, nebo pokud ztrácej kapcitu tak pády/nestabilitě v zátěži. Zde se ale jednalo o pravej opak, systém se chioval dobře za studena a po zahřátí nenabíhal, navíc měl problémy s inicializací, ne stabilitou za chodu. Toto vše tedy ukazuje na studeňák (důvod smrti většiny 775 boardů) a ne na kondíky.

A to jak jsem řekl že patří do šrotu, dle mého názoru patří a to už mnoho let, resp od té doby co se začalo optimalizovat pro Nehalem a architektury založené na něm. Dnes ti Core2 duo ani nepřehraje twitch/youtube v 1080p60, je to tedy dle mého názoru příliš slow pro ňáké praktické ne-retro použití. Quad to ještě dýchavičně dá, ale i to samotné chování OS/browseru je hodně slow. C2Q opravdu neni rychlej jak starší I5. Dobrej test vyšel nedávno tady a je to fakt tragédie:
https://diit.cz/clanek/test-intel-core2 ... ore-2-spat

Při tý výměněn si dávej pozor na low-endy, tam typicky chyběl AHCI mod ač samotnej southbridge jej podporoval. Proč jsem ti to nedoporučoval je že když se kouknu na second-hand ceny starších LGA1155 (sandy/ivy) základů ala deska+ cpu + ram tak jsem na tak směšné částce pro něco co má 2x takovej výkon, poloviční odběr a lepší komaptibiklitu že by se mi opravovat tu core2 prostě nechtělo. Ale je to na tobě.


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: út 30. červen 2020, 18:16 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 05. listopad 2005
Bydliště: Nitra-SVK
Nahoru
DOC, je bezpredmetné sa s tebou dohadovať. Ty, keď si nevieš dať rady, tak všetko zhodíš na studeňák. Je to tvoja univerzálna výhovorka. Pred pár rokmi by som ti dal za pravdu, ale dnes už nie...

Sám autor threadu uviedol, že mu to nevadí a vzhľadom na aplikácie a využitie (nakoniec, dodnes mal C2D, takže mu to asi vyhovovalo, ja sám som dvojjadrovo vypustil už pred 6 rokmi úplne...) mu to stačí a ak má doma zbytky z tej platformy, tak prečo nie.
sokkro napsal:
OK, dík. Už mám něco vyhlídnutého, tak uvidíme.
Koupit PC dokáže každý, ale sestavit ze starých krámů užitečný stroj je lepší ambice:-)


Nie sme tu od toho, aby sme súdili. Delíme sa len s radami a skúsenosťami.
Takže za mňa:
- Hej, dosku asi možné zachrániť.
- Ak mu to nevadí, a bude mať šťastie, a má hromadu zbytkového HW, môže nájsť niekde dve stovky nejakú dosku.

Toš vše. Nemám čo viac dodať.

Snáď len to, že za všetko vždy predsa môže jedine a len "sŤudeňák". :roll: :lol: :wink: :mrgreen:

_________________
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: út 30. červen 2020, 20:17 
Nováček
Nováček

Založen: 26. červen 2020
Nahoru
Ahoj, nemám žádný problém z šlapající diskuse, aspoň se něco dozvím. Doba, kdy jsem měl čas na experimenty a karta s RAM diskem 256kB (ano, čtete správně) v 8bitovém TNS se CP/M byla pro mě div světa a já si mohl systém i DB2 s programem načíst z 8" diskety do paměti, je dávno pryč:-)

Takže je to ASUS P5QL/EPU, P43 a ICH10 (500Kč), s P2Q 6700, 8GB RAM 800MHz. Po přechrochtání ovladačů jede bez reinstalace a vypadá, že dělá, co má dělat, takže DOC, potvrzuji.
Do BIOSu nesahám, leda byste poradili něco jednoduchého, co zvedne užitnou hodnotu...

Nicméně, pasivy na chipsetech se zdají docela hřát. Má smysl opatřit je alespoň něčím takovým: https://www.gme.cz/ventilator-sunon-mc25101v2-a99 ?


 Profil  
 Předmět: Re: Problém po resetu
PříspěvekZaslal v: út 30. červen 2020, 20:21 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Nedávno jsem tu prodal procesor Xeon E5450 i s deskou a pamětí za pár korun a kupující mi psal, že moc děkuje, že ten procesor nakonec přetaktoval z 3.0GHz na 3.6GHz a že ještě docela prožene i5-2500.

1080p/60 zvládnul a slabší procáky dají 1080p/30 (třeba nepřetaktované E8400).

Každopádně na nějakou opravu desky bych se vybodnul, pokud to není v silách zakladatele tématu a podíval se po nějaké P45 od Gigabyte, která měla Ultra durable 3 (celá řada). Rozhodně bych nekupoval noname nebo HP desku za 2 stovky.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 14 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.