Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je po 18. listopad 2019, 18:31

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 21 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další
Autor Zpráva
 Předmět: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: po 4. listopad 2019, 18:49 
Nováček
Nováček

Založen: 24. říjen 2019
Nahoru
Zdravím.
Mám Ryzen 3600, b450 gaming plus, a to od září, ale moc jsem si toho neužil. Je složený u CZC, neb jsem doufal, že mi přijde bez práce zcela funkční a otestovaný komp. Více jsem se mýlit nemohl.
Ve zkratce - počítač nechtěl naběhnout, krom větráku v case a na procáku nejelo nic. Na desce pouze svítila červeně dioda u CPU. Ze milionu pokusů najel tak jednou. První reklamace - neuznáno, závada se neprojevila.
Druhá reklamace - uznáno a opraveno. Počítač jede jako víno, ale běda, jakmile je delší dobu vypnutý, typicky přes noc, objeví se zase ten stejný problém - červená kontrolka u CPU a nenajedu ani do biosu, nikam. Po vypnutí/zapnutí zdroje najede normálně. Co přesně opravovali a jak se mi nepodařilo zjistit, ale něco udělat museli.
Silně uvažuju, že to dám zase na reklamačku, ale to je minimálně další měsíc bez kompu (mám to na ičo, takže můžu být rád i za ten měsíc). Na různých fórech jsem četl, že kombinace R 3600 a b450 je dost problémová, hlavně kvůli biosu. Myslíte si, že za tím může opravdu být bios? Mám nejnovější. Díky.


//edit Wilik - presun z Desek do PC problemy


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: po 4. listopad 2019, 20:01 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Tohle vypada na HW problem v desce nebo ve zdroji.


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: po 4. listopad 2019, 20:18 
Nováček
Nováček

Založen: 24. říjen 2019
Nahoru
Takže asi deska, na zdroj nesahali, alespoň o tom ve zprávě nic není. Ovšem, pokud ji opravili, tak by to potíže dělat nemělo a pokud ji vyměnili, tak taky ne. Je to celé nějaké čudné.


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: po 4. listopad 2019, 21:15 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. březen 2006
Bydliště: Pardubice
Nahoru
Takhle přesně se mi kdysi na s775 projevoval zdroj, než mi na něm vyhořel kondík.

_________________
Desktop: NZXT H440: Intel Xeon E5-1650v2 @ 4 GHz, Cooler Master Hyper 412S, Huanan X79Z 2.4E, Sapphire Tri-X R9 290X OC 8 GB @ 1105/6000 MHz, 24 GB QC DDR3 @ 1600 MHz CL11, Corsair RM650x; Win 10 64bit; LG 29UM59A: 2560x1080
NB1: HP 250 G5; Win 10 64bit; 1920x1080
NB2: HP 6530b; Win 10 64bit; 1440x900


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: po 4. listopad 2019, 21:23 
Nováček
Nováček

Založen: 24. říjen 2019
Nahoru
Jo, na zdroj mám taky podezření, jenomže tento typ problému v mnohem horším provedení jsem měl od začátku. Proti tomu, jak to nejelo předtím, je tohle jen bezvýznamná marginálie. Něco s tím prostě v servisu udělali, ve zprávě je, že opravili desku, tak nevím.


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: po 4. listopad 2019, 22:01 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. říjen 2005
Nahoru
Googlit a zkoušet to, co pomohlo jiným. Jiné zapojení pamětí, defaultní rychlost namísto (A)XMP, vyšší napětí pro paměti, pohrát si s nastevním ErP a napájení...HW může být v pořádku, to se jen různé kombinace deska+RAM+BIOS můžou chovat jinak.


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: po 4. listopad 2019, 22:07 
Nováček
Nováček

Založen: 24. říjen 2019
Nahoru
To jo, ale já jsem celkem laik. ErP jsem zkusil včera, nefungovalo to, ale vypnul jsem kompa z elektřiny jako vždycky a prý se to nemá při tom nastavení, tak to dneska vyzkouším zase s tím, že to nechám zapojené do sítě. XMP můžu v biosu vypnout, to by neměl být problém, ale do napětí přímo lézt nebudu, v tom já se nevyznám a nerad bych, abych počítač odrovnal úplně.


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: po 4. listopad 2019, 22:38 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Tohle jsou klasický studenný starty, je to vada napájecí kaskády, jen se těžko bez jinejch komponent určuje které, většinou to bejvá deska. Je to stav že mosfety nebo kondíky nefungujou správně dokud se neohřejou nebo "nezformátujou" proudem. Nehledej žádnej SW nebo FW fix protože neni, ano teoreticky by jsi mohl protahnout post aby se to přes něj přehouplo ale to je jen dočasné řešení, protože postupem času se to bude zhoršovat.


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: po 4. listopad 2019, 22:43 
Nováček
Nováček

Založen: 24. říjen 2019
Nahoru
Takže zase reklamačka. Už dvakrát se na to evidentně vys*rali, tak snad potřetí už to udělají správně. Díky za rady.


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: po 4. listopad 2019, 23:10 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Uh, já bych jí možná i trochu pomohl. Tohle se hrozně těžko diagnostikuje, pokud je to teprve začínající tak se to může projevit až po hodinách vypnutí a na to tam evidentně nemaj čas. První start po odpojení z elektriky může bejt dvojitej takže ten to prošťouchne, pak to otestujou, testy OK = žádná vada.


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: po 4. listopad 2019, 23:38 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 05. listopad 2005
Bydliště: Nitra-SVK
Nahoru
Síce si pamätám obdobie asi spred troch rokov, kedy Doc na všetko hovoril, že je to "stuĎenák" (fakt, každý jeho príspevok, čo som vtedy čítal mi nejak pripomínal... :-D :mrgreen: ), avšak v tomto prípade tomu tak najskôr je.
Ja som to mal tak pred rokom aj niečo na starej P5Bčke. Asi 13 kondenzátorov vytečených ako p#c< a prejavovalo sa to tak, že keď som PC vypol aj z elektriky na chvíľu, tak nič všetko fajn...ale po hodine-dvoch alebo noci nenaskočil hneď na prvýkrát, druhýkrát....ale, keď už naskočil, tak fajn, aj to bolo všetko stabilné. Následne som to už tento rok vybral nadobro a vymenili sa skoro všetky kondenzátory aj okolo patice CPU...tie napr. neboli vytečené vôbec, aj držali dobre, ale nemali absolútne žiadnu kapacitu (snáď to držal jeden-dva z desiatich, čo ešte mali...). Ale QX6700 do 150W loadu to ešte dávalo. :lol: :twisted:
Diagnostikuje sa to ťažko. Vizuálne teoreticky možné vidieť určité deformácie (napr. ak je pevný kondenzátor nejak nakrivo, alebo "vystrelil"...), ale napr. vyzerať môžu na oko úplne OK a môžu byť taktiež na nič. A ktorý kondenzátor snáď zistiť len potom, že by sa kompletne vyletoval. Snáď komplexne behať s multimetrom a modliť sa, že trafíš správne kontakty. Na novom HW totálne zbytočné robiť.

A myslím, že dosku v servise najskôr vymenili. Robila ako sa hovorovo vraví "haluze" a predpokladali, že to bolo z dôvodu HW inkompatibility. Ale všetko ostatné by sa prejavovalo aj iným spôsobom než,že keď sa to pustí, tak to ide v poriadku.

Ono celkovo nadobúdam názor a stále si ho držím, že tie dosky na AMD sú celkovo síce všetky lacné, ale nejak stále odfláknuté. :roll:

_________________
PC: Intel Core 2 Extreme QX6700@2,66Ghz ES Noctua NH-U12P + NF-F12 (500-800rpm) 1,1V - Asus P5B + (Noctua NC-U6) - A-Data DDR2 2x 2048MB 800Mhz CL6 + Kingston DDR2 2x 2048MB 800MHz CL6 - MSI R7750-PMD1GD5/OC V2 - Dell P2414H 24" (16:9) - SanDisk Extreme Pro SSD 240GB + 2x Toshiba DT01ACA300 3TB + PCES-30 RAID1 (2x Toshiba DT01ACA200 2TB) + PCES-30 RAID1 (2x Toshiba E300 2TB) - Fractal Design Define XL R2 - Super Flower SF-550P14PE Golden King
Foto: Sony α850 + Minolta 7000 AF


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: út 5. listopad 2019, 00:30 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 16. srpen 2009
Nahoru
A neni to problem s memory trainingem? Byl toho po launchi Ryzen 3000 plny reddit, moje C6H nabiha na studeny boot pekelne dlouho a byly kombinace mobo/ram/asi bios, ktery nepostnuly vubec, mas posledni bios?


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: út 5. listopad 2019, 07:29 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 06. leden 2009
Bydliště: Cheb
Nahoru
MSi a jeho chyby v biosu. Měl by to opravit bios 1004, který řeší studený starty a jinak tady hodně lítaly custom biosy, který tuhle chybu opravují na starších sestaveních. Což je tenhle bios: https://redirect.viglink.com/?format=go ... -%201B0MFI

_________________
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: R7 3700X|X470 Taichi|16GFlareX@3600CL14|5700XT|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB/Bykski|SimRacing Seat///PC2: G4560|Z170Gaming7 EK|8G2133|20TB///NAS: Synology 1515+


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: út 5. listopad 2019, 08:36 
Nováček
Nováček

Založen: 24. říjen 2019
Nahoru
Mno, tak jsem zapnul ErP, vypnul nataktování ramek a světe div se, najelo to napoprvé bez potíží...


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: út 5. listopad 2019, 15:26 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. říjen 2005
Nahoru
Teď ještě zkusit, jestli nestačí jen jedna z těchto dvou věcí. Nebo jestli nestačí poladit nastavení RAM, namísto zrušení taktování. Je škoda mít pomalejší paměti.


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: út 5. listopad 2019, 15:30 
Nováček
Nováček

Založen: 24. říjen 2019
Nahoru
Jo, mám v plánu to nechat do čtvrtku a pokud se neprojeví potíže, dám zase takty u pamětí zpátky a budu doufat v mocnou sílu ErP. Hlavně, aby to nebylo nic hardwarového, neb už chci mít mazlíka jen u sebe. :-)


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: čt 7. listopad 2019, 18:00 
Nováček
Nováček

Založen: 24. říjen 2019
Nahoru
Mno, ramka to tedy není určitě, ty jsou zase naboostované a jede to normálně všechno. ErP zatím nevím. Dnes jsem ho zase vypl, ale počítač po hodině a půl najel normálně. Nemůže to být třeba tím, že to přes noc už nevypínám ze zásuvky jako jsem to dělával do změny ErP?


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: čt 7. listopad 2019, 18:43 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
No to určitě může, moderní boardy nemaj rády úplné odpojování od elektriky, většina z nich pak nabíhá na 2 starty protože si znova musej udělat memory training.


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: čt 7. listopad 2019, 18:49 
Nováček
Nováček

Založen: 24. říjen 2019
Nahoru
To by vcelku odpovídalo příznakům. Teď jsem to zkusmo vypl na 30 minut ze sítě a najelo to normálně, asi si to dělá co chce. Alespoň to vypadá tak, že to není poškozený hardware, ale nějaká pochybná systémová chyba. Dám ErP enabled, nechám to normálně vypnout jen na bedně a ze zásuvky to vytahovat nebudu. Snad si to sedne a bude konečně pokoj.


 Profil  
 Předmět: Re: Počítač za studena napoprvé nenaskočí - chyba v desce?
PříspěvekZaslal v: pá 8. listopad 2019, 08:21 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Jen by zajimal ten důvod vytahovani ze zásuvky?


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 21 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.