Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 3. březen 2021, 03:40

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 411 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  další
Autor Zpráva
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: čt 14. leden 2021, 19:29 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. srpen 2007
Bydliště: Dresden
Nahoru
Nemůžeš tu binárku někde zveřejnit, když už máš rozchozené prostředí na kompilaci? Třeba ovlivňovat množství zabrané VRAM pomocí parametrů příkazové řádky, apod.? To máš za chvilku a určitě by to tu někdo vyzkoušel.


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: čt 14. leden 2021, 19:30 
Pokročilý
Pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 26. září 2006
Bydliště: Plzeň
Nahoru
Trek napsal:
Díky za všechny informace, nakonec jsem musel program upravit tak aby s tou pamětí na kartě pracoval, aby se neodlejvala do RAM.

Výsledek je ten, že pokud není k dispozici VRAM začne hra pracovat vůči RAM. V případě Cyberpunku a mé sestavy se pak sníží výkon z 60fps na 10fps čili na běžný framerate RDNA 2 karet s raytracingem v této hře.
No vidíš. Ale jak řeknu, že CyberPunku 5GB nestačí a ať zkusíš 2GB na ověření funkčnosti "tvé" aplikace, tak to né. :roll: Akorát ten OT konec sis mohl odpustit.


EDIT: poprosil bych taky binárku, takováhle aplikace by byla super věc na pokusy.

_________________
AMD Ryzen 7 3700X | MSI B450 Tomahawk | 32GB DDR4 3200 | GeForce RTX 2070 | 500GB SSD (NVME) + 1TB SSD (SATA) + 4TB Barracuda
Sound Blaster Z + Gigaworks T3 + Beyerdynamic DT 990 (250Ω) | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | Philips 246E7QDSW @ 80Hz


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: čt 14. leden 2021, 19:40 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 16. červenec 2010
Nahoru
lol RT na AMD v CP2077 nejde zapnout ty lojzo :lol:

_________________
XBOX ONE X, PS4 Pro, LG OLED65BX, CREATIVE Sound Blaster X Katana
výměna pasty za tekutý kov v PS4 Pro https://imgur.com/a/DwRy3CM
Lexus CT200h Daybreak Yellow


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 14:36 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 29. březen 2007
Nahoru
Trek napsal:
Díky za všechny informace, nakonec jsem musel program upravit tak aby s tou pamětí na kartě pracoval, aby se neodlejvala do RAM.

Výsledek je ten, že pokud není k dispozici VRAM začne hra pracovat vůči RAM. V případě Cyberpunku a mé sestavy se pak sníží výkon z 60fps na 10fps čili na běžný framerate RDNA 2 karet s raytracingem v této hře.


A pri jakem nastaveni ram doslo ke zpomaleni?

_________________
MB: Asrock Z370 Taichi CPU: Core i9-9900KF cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL17 G.Skill TridentZ, VGA: Asus 3090 TUF G. OC 1815@0,85 SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 2x3TB Toshiba, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Roccat Kone XTD Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: Silverstone Fortress FT-02 v2012 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus PG27UQ, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935 wireless, OS: Win10/64 Pro

>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 15:15 
Pokročilý
Pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 26. září 2006
Bydliště: Plzeň
Nahoru
mr.qeg napsal:
Citace:
VultureX
Jun '14

Thanks. With that information I’ve improved the program such that the memory pages do not get evicted. If not using Windows you’ll have to replace the windows.h include and Sleep function with something else.

Pod tím komentem moderátora, je upravený zdroják, co to řeší, ne?
Zkompilováno, nefunguje - tedy funguje, ale chová se to jako ten ramdisk. Jen to zabere paměť a hra to pak zase vykope do RAM.

Jedná se o zdrojáky z doby, kdy tu ještě nebyly Windows 10 (rok 2014), kde WDDM výrazně změnilo chování alokace paměti. Přetečení paměti na W7/8. znamenalo stutter + pády fps, pod W10 "jen" snížení fps.

Nicméně jestli Trek má něco fungujícího, stále mám zájem.

_________________
AMD Ryzen 7 3700X | MSI B450 Tomahawk | 32GB DDR4 3200 | GeForce RTX 2070 | 500GB SSD (NVME) + 1TB SSD (SATA) + 4TB Barracuda
Sound Blaster Z + Gigaworks T3 + Beyerdynamic DT 990 (250Ω) | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | Philips 246E7QDSW @ 80Hz


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 17:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. srpen 2007
Bydliště: Dresden
Nahoru
Podle čeho poznáš, že se část vykope do RAM? Potom se teda musí i hra, či jiná DirectX/OpenGL/Vulkan aplikace, co potřebuje jen 6GB z 8GB vykopat do RAM. Ten CUDA exáč by se měl chovat stejně. Nebo pokud se chová jinak, tak už asi nezbývá, než si napsat podobnou jednoduchou DirectX aplikaci, co taky jenom vyžere VRAM a nic víc.


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 17:07 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 16. květen 2008
Nahoru
Ache napsal:
Zkompilováno, nefunguje - tedy funguje, ale chová se to jako ten ramdisk. Jen to zabere paměť a hra to pak zase vykope do RAM.


Jo musel jsem udělat kód, kterej pracuje s tou pamětí, oni tam mají dvě varianty ale ani ta druhá snad nefungovala. Je to docela problém, protože ted kód nesmí samozřejmě vyžrat výkon tý karty.

No ale když to funguje tak ten Cyberpunk jde hned do hoven, čili samozřejmě jsem zkorigoval názor co jsem tady prezentoval, protože se prokázalo, že při vyčerpání VRAM se nedá hrát, člověk pak musí snížit detaily apod. aby se dostal dolu.
Nejhorší je to asi na hranici vyčerpání protože se ta hra trhá, zrychluje zpomaluje, když je to ale vyčerpaný hodně tak slideshow.

Nějak to zkusím počesat aby to šlo releasnout.


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 17:10 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 16. květen 2008
Nahoru
mr.qeg napsal:
Podle čeho poznáš, že se část vykope do RAM?


Ta VRAM má zřejmě virtualizaci jako v případě RAM - pagefile, prostě aplikace nepozná, že nejede v VRAM, akorát se strašně zpomalí (rozdíl ryhchostí DDR a GDDR, takže asi 8x v případe GDDR6x), nevím jestli to nejde poznat manuálně podle utilizace PCIe nebo podobně.


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 17:32 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. srpen 2007
Bydliště: Dresden
Nahoru
No jasně, že je tam virtualizovaná paměť, ale potom musí chování stejné i u her a např. by se mi teoreticky mohlo stát, že při 50% vyžrané paměti a dalším volání mallocu se Windows najednou rozhodnou hře místo další části rychlé VRAM, přidělí RAM a budu mít pokles výkonu stejně i na Radeonu s 16GB :-D


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 17:38 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Ve Win 7 by si to asi poznal, protoze graficka pamet ve VRAM a RAM mela kazda samostatny adresni prostor a jeste bohuzel dochazelo k readresaci, proto ten vykonostni problem. V Win 10 s WDDM 2.0 je graficka pamet ve VRAM i RAM jeden adresni prostor a navic se pri presunu mezi nima nepreadresuje, takze asi slozitejsi na zjisteni, kde vlastne ta data jsou.


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 17:39 
Pokročilý
Pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 26. září 2006
Bydliště: Plzeň
Nahoru
Trek napsal:
mr.qeg napsal:
Podle čeho poznáš, že se část vykope do RAM?


Ta VRAM má zřejmě virtualizaci jako v případě RAM - pagefile, prostě aplikace nepozná, že nejede v VRAM, akorát se strašně zpomalí (rozdíl rychlostí DDR a GDDR, takže asi 8x v případe GDDR6x), nevím jestli to nejde poznat manuálně podle utilizace PCIe nebo podobně.
Samozřejmě že využívání RAM zvedne vytížení PCI-E... proč sem sem ty screeny dával? :) (ne jen CyberPunku, ale i ten Sam). Podle těchhle změn snadno poznám, že hra přetekla i do RAM. Když se využitá shared paměť zvýší a změní se i průměrný vytížení PCI-E.

Ovšem jaké jé chování, když během hry do toho běží aplikace, která o tu VRAM bude také bojovat, to je otázka. Nejlepší by byl hack, co by prostě nedovolil kartě alokovat více než xxxxMB fyzické VRAM. Ona je celkově sranda, jak W10 změnily chování té grafické paměti. Pod W10 by se třeba i blbě objevoval ten podvod z pamětí u GTX 970. Protože ten tester co jsme kdysi tady zkoušeli (a já ho pak předělal na "krtkův" VRAM tester :-D ) už také pod W10 alokuje kraviny.

_________________
AMD Ryzen 7 3700X | MSI B450 Tomahawk | 32GB DDR4 3200 | GeForce RTX 2070 | 500GB SSD (NVME) + 1TB SSD (SATA) + 4TB Barracuda
Sound Blaster Z + Gigaworks T3 + Beyerdynamic DT 990 (250Ω) | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | Philips 246E7QDSW @ 80Hz


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 17:51 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 29. březen 2007
Nahoru
Trek napsal:

No ale když to funguje tak ten Cyberpunk jde hned do hoven


Pri jake velikosti volne ram?

_________________
MB: Asrock Z370 Taichi CPU: Core i9-9900KF cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL17 G.Skill TridentZ, VGA: Asus 3090 TUF G. OC 1815@0,85 SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 2x3TB Toshiba, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Roccat Kone XTD Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: Silverstone Fortress FT-02 v2012 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus PG27UQ, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935 wireless, OS: Win10/64 Pro

>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 18:18 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. květen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
Díky Trek za test a potvrzení skutečnosti, že 8GB na 2K je opravdu u některých her limitující...samozřejmě notes snížit výkon či vypnout RT, ale chová se to fakt divne.

Naštěstí 10GB zatím snad stačí všude, 24GB bude ještě hodně dlouho. Je ale s podivem, že nVidua na konferenci nic neřekla o 3080ti či navýšení Vram u 3080.


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 19:35 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 16. květen 2008
Nahoru
Hrozně blbě se to kvantifikuje, Cyberpunk potřebuje ve 2k všechno na max, dlss optimized 9GB vram, při 8GB konečná.
Zkoušel jsem pár nastavení, a použití tý vram je fakt různý. Já osobně si myslím, že ta paměť bude stačit delší dobu, a až nebude tak budu mít jistě jinou kartu. Pokud paměť nebude stačit, tak se shodí pár nastavení dolu, stačí např. dát dlss optimized na performance, snížit lod o jednu úroveň apod.


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 19:45 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. srpen 2007
Bydliště: Dresden
Nahoru
Obejít WDDM ve win10 není asi možné. Jediný způsob, co mě napadá, asi si napsat jakože HW ovladač, co tu VRAM zapere. No asi proto žádný takový tool není. :-D


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 20:26 
Pokročilý
Pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 26. září 2006
Bydliště: Plzeň
Nahoru
Trek napsal:
Hrozně blbě se to kvantifikuje, Cyberpunk potřebuje ve 2k všechno na max, dlss optimized 9GB vram, při 8GB konečná.
A tím se odpovídá i na to stále do kola omývané téma alokované paměti vs. použitá (tím je asi myšleno paměť na snímek). Prostě ať už se to někomu líbí nebo ne, nedostatek alokovaný paměti hraje roli. Že existuje i něco jako paměť na snímek je sice fajn (práve využitá paměť), ale karta musí mít naalokovaný assety celého prostředí a ne jen aktuální frame.

Tohle je totiž věc, která se na tom hype-redditu často opakuje - MSI Afterburner lže a alokovaná paměť zdaleka neodpovídá tomu, co se používá. Ano nepoužívá se to na aktuální framu, ale zároveň se ty data využívají na dalších případných framech. Ne všechny, protože už je to, že po chvíli hraní se hra zaplácá více značí, že ne vše se po čase vymaže. Ale! Důležitý je, že přetečení té alokované paměťi způsobuje pokles výkonu. Ať je aktuálně využívaná paměť klidně třetinová - roli to vůbec nehraje.

Proto je na 8GB kartě (třeba moje 2070tka) po načtení hry vše ok, a i v té japonské čtvrti to ukazuje na social FHD + DLSS nějakých 7GB... ale po chvíli hraní tam je už 7,6-7,8 + si to kvůli tomu začne půjčovat RAM a je vymalováno. Na to fakt není nutné točit třeba hodinové video, stačí i ty dva screeny co sem sem hodil, kde jsou veškeré parametry zaznamenány.

_________________
AMD Ryzen 7 3700X | MSI B450 Tomahawk | 32GB DDR4 3200 | GeForce RTX 2070 | 500GB SSD (NVME) + 1TB SSD (SATA) + 4TB Barracuda
Sound Blaster Z + Gigaworks T3 + Beyerdynamic DT 990 (250Ω) | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | Philips 246E7QDSW @ 80Hz


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: pá 15. leden 2021, 23:01 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 29. březen 2007
Nahoru
kucka a to vam nepripada divny ze doporuceny pozadavky pro 1440p s RT Ultra mate 3070ku?

no asi to jinak nepujde, nez ze si sezenu 3070 a nahraju nejaky trihodinovy videa, tady to nejak nikomu nefunguje neboco...

_________________
MB: Asrock Z370 Taichi CPU: Core i9-9900KF cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL17 G.Skill TridentZ, VGA: Asus 3090 TUF G. OC 1815@0,85 SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 2x3TB Toshiba, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Roccat Kone XTD Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: Silverstone Fortress FT-02 v2012 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus PG27UQ, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935 wireless, OS: Win10/64 Pro

>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: so 16. leden 2021, 08:38 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. květen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
Hnízdo, papír přece snese všechno. Jsem zvědav, jak budeš hrát 1440p na Ultra s RT, to mi běhalo kolem 50 FPS v průměru. Vetsina testů na netu probíhá ve stejné lokaci po krátkou dobu.
Zde k propadu s alokovanou paměti dojde až po delším hraní a ne vždycky (záleží na lokaci).
GPU začne s využitím 7GB, ale postupně roste až na hranici 8 GB.
Pro mne byla nejhorší scéna s kyberpsychousem v tom mrazáku, tak to z hratelných 70 FPS (nehrál jsem na full) skočilo na 30 a to díky alokaci víc jak 900MB, využité Vram bylo 7300MB.
Naštěstí s 10GB se to nestalo ani jednou.
Vždy máš možnost snížit detaily, ale zde se poukazuje na fakt, že 8GB je v některých hrách hraniční.
BFU si v Experience hodí nastavení hry a může se pak divit, proč najednou dojde k takovému zpomalení hry


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: so 16. leden 2021, 11:11 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 29. březen 2007
Nahoru
Prave proto, ze papir snese vsechno, by se hodilo nejake aspon hodinove videjko, ze. A level wizard user by dokonce zapnul afterburner overlay s bus usage a tim novym vram dedicated...

Udelam to snazsi

https://www.guru3d.com/files-get/msi-af ... ad,37.html

_________________
MB: Asrock Z370 Taichi CPU: Core i9-9900KF cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL17 G.Skill TridentZ, VGA: Asus 3090 TUF G. OC 1815@0,85 SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 2x3TB Toshiba, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Roccat Kone XTD Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: Silverstone Fortress FT-02 v2012 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus PG27UQ, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935 wireless, OS: Win10/64 Pro

>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<


 Profil  
 Předmět: Re: VRAM a vše kolem ní
PříspěvekZaslal v: so 16. leden 2021, 13:21 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. květen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
Vždyť tu dával Ache screen, kde to bylo vidět? Nerozumím tomu, že to nestačí? Já bych to pro nevěřící i udělal, jen už nemám 3070:-(


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 411 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 3 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.