Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je čt 2. červenec 2020, 08:03

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 19 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: so 20. červen 2020, 18:31 
Nováček
Nováček

Založen: 20. červen 2020
Nahoru
Zdavím, mám problém s NB, tak prosím o radu.

Mám NB Elitebook 8560w. Když zapnu nějakou starší hru(jiné nemám), jako třeba Empire Earth, tak po čase mi jede větrák naplno a pak mi zhasne obrazovka. Klávesnice nad chladičem je horká(ale lze na ní udržet ruku) a z výduchu fučí horký vzduch. Obraz už nenaskočí. Musím rest.natvrdo.
Dělá mi to i u střihového programu Adobe Premiere, když je přepnut na GPU akceleraci. Pokud je na SW, tak to ještě neudělalo.

Grafiku mám nvidia quadro 1000M. Ovládače jsem zkusil mnohé. I nějaké z r.2015, tak i z r.2017(posl.pro můj nb). Má tuším 2GB paměti. NB má 8GB RAM DDR3.

Jsem schopen NB rozebrat, přepastovat. Ostatně, přepastovaný byl nedávno. Nevím ovšem, jakou pastou.

Vypadá to na problém s chlazením, Win10, nebo grafikou? Popř.ještě něco? Může to být paměťmi?

děkuji


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: so 20. červen 2020, 21:03 
Nováček
Nováček

Založen: 20. červen 2020
Nahoru
Mám další poznatek. Zkusil jsem 3DMark06 a při něm mi to zamrzlo taky.
Je zajímavé, že někdy obrazovka zčerná a zhasne, jindy zase zčerná a podsvícení zůstane.


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: po 22. červen 2020, 11:16 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. červenec 2009
Nahoru
Jaké jsou teploty, než se obrazovka vypne?

_________________
Alienware Area 51M
Core i9 9900K
RTX 2080


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: po 22. červen 2020, 13:42 
Nováček
Nováček

Založen: 20. červen 2020
Nahoru
To je těžko zjistit. Mám vypozorované, že větrák se točí na nejvyšší rychlost při 70st.C na GPU(měřeno přes MSI Afterburner). A když hraju ty hry, tak samo že nemohu mít aktivní okno MSI A, protože hra je roztažena na max. U Premiery to zase tak často nevypíná. Zkusil jsem v ní GPU akceleraci a dal jsem 10min kodovat přes GPU a teplota vystoupila na 74st. a nevyplo to. Větrák jel na max. Když se dokodovalo a teplota byla 54st, tak větrák už dávno spomalil a pak to vyplo. Přitom 50-65st je prakticky pořád, když se dívám na YTube, nebo nějaké FHD video. A nevypíná to.

Přes MSI jsem snížil takt jak Core, tak Memory Clock na 350MHz, resp.450MHz. Tedy na minimum, co to jde. A dá se říct, že při takto nízkém taktu mi hra nikdy nevypla. U těchto starých her stačí i nízký takt(nepozoruji problém). Nicméně štve mě, že se nemohu na stroj spolehnout. Musí to být mechanická vada, která se projevuje zápřahem GPU. Oprava může být snadná(výměna GPU), zkusit přepastovat s lepší pastou(nevím jaká je tam teď, ale mám nějakou dražší dobrou(tuším, že na živě.cz byl nějaký test a ta moje vyšla jako nej, nebo druhá nej).

Napadá mě, jestli je nějaký program, který umí logovat změnu teplot, ukládat to a po zapnutí PC by mi řekl, jaké byly teploty?
Taky by mohl být nějaký log přímo z W10,ne? Jak se to jmenovalo? Už na XP to tuším bylo. Dr.Watson, nebo tak nějak?

S W10 nejsem kovaný(jedu spíše na Linux Mint na stolním PC). Všiml jsem si, že dole u hodin jsou oznámení OS. Jedno z nich mi říká, že: "Ovládač zobrazení se nepodařilo spustit. Místo toho bude použit základní ovladač Mikrosoft. Zkuste pomocí služby Windows Update vyhledat novější ovladač zobrazení.

Zkusil jsem mnoho ovladačů od NVidie, ale zobrazuje se mi to tam vždy.
NB byl původně s W7 a byl upgradován na W10. WinUpd.spoustu ovladačů k různým částem NB nenašel. Musel jsem dohledat a nainst.ručně paměťové karty, otisk prstů, trochu blbnul dotekač. Nefungují všechny Fn+ klávesy(jas). Takže si taky říkám, jestli je pro tento NB Desítka stvořena. NB je z r.2011, což, vzhledem k tomu, že je tu Desítka několik let, relativně málo let, aby MS opominul podporu pro takto starý NB.


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: po 22. červen 2020, 17:05 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. červenec 2009
Nahoru
Třeba program HWinfo umí zapisovat teploty do logu, takže než se notebook vypne, tak se zapíší maximální hodnoty.

_________________
Alienware Area 51M
Core i9 9900K
RTX 2080


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: st 24. červen 2020, 19:19 
Nováček
Nováček

Založen: 20. červen 2020
Nahoru
děkuji za program. konečně se mi to podařilo nastavit tak, aby to logovalo a zároveň aby mi to vyplo. Že to dělá vysokou teplotou, to bude asi fakt. Když se to přehřeje a vypne obrazovka, následně natvrdo restartuji, nb se vypne, zapnu ho hned, tak najede někde za bios, win se začne načítát a zase zhasne obrazovka. Nicméně z logu mi není jasné, která komponenta se přehřeje. U GPU ani CPU se mi nezdá, že by teploty byly nějak významně vysoké. Mohl by mi někdo pomoct ten log prozkoumat, co je v danou chvíli špatné?
příponu .csv nemohu připojit, tak jsem ji přejmenoval na .rar Proto je to nutné znovu přejmenovat na .csv

děkuji


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: st 24. červen 2020, 20:21 
Nováček
Nováček

Založen: 20. červen 2020
Nahoru
už jsem našel ty windows logy- Jsou to Prohlížeč událostí. Prošel jsem to, ale nic nenašel. Tedy, našel jsem jen takové zprávy, jako je:

Upozornění 24. 6. 2020 20:06:31 DNS Client Events 1014 (1014)
Chyba 24. 6. 2020 20:06:18 Service Control Manager 7000 Není
Upozornění 24. 6. 2020 20:06:08 e1i65x64 27 Není
Chyba 24. 6. 2020 20:06:19 Eventlog 1101 Zpracování události
Kritická 24 . 6. 2020 20:05:57 Kernel-Power 41 (63)
Chyba 24. 6. 2020 20:06:18 EventLog 6008 Není
Upozornění 24. 6. 2020 20:02:32 iaStorA 129 Není


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: čt 25. červen 2020, 07:06 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Jen 60 záznamů?

Citace:
zkusit přepastovat s lepší pastou(nevím jaká je tam teď, ale mám nějakou dražší dobrou(tuším, že na živě.cz byl nějaký test a ta moje vyšla jako nej, nebo druhá nej).

Tak jaká je to pasta?

Citace:
Zkusil jsem mnoho ovladačů od NVidie, ale zobrazuje se mi to tam vždy.

Jaká je aktuální verze co tam teď je?

Každopádně bych si vsadil na VRAM. Nebo GPU. Protože aby se z vteřiny na vteřinu při 100% zátěži najednout úplně vyprázdnila a pak došlo k pádu, je prostě divný.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: čt 25. červen 2020, 07:46 
Nováček
Nováček

Založen: 20. červen 2020
Nahoru
Ano, jen 60 záznamů, protože když jsem program konečně nastavil, a začal mi zapisovat do logu(předtím mi jel jen tak bez logů, protože jsem program neuměl nastavit. NB vypínám do spánku, takže po zapnutí program zase jel a ukazoval teploty z minula. Až po pár dnech jsem restartoval NB a záznamy nikde. Tak jsem pátral, jak to nastavit. Proto ta prodleva v mých příspěvcích), tak za chvíli NB zhasl. Tento krátký log jsem sem pak přilepil.

Pasta to je Artic MX-4.

Ovládač Nvidie je 377.55.


Mohu se zeptat, z čeho a kde si vyčetl, že se VRAM vyprázdnila během vteřiny? Lze nějak VRAM "vypnout" a využívat pro GPU RAM notebooku?

Nemůže se paměť vypráznit během vteřiny právě proto, že se obraz vypne? A mám dojem, že se sekne celý NB. Chvíli ještě nějaké původní ruchy po zhasnutí NB jdou. Několik vteřin. Pak ale vše ustane. Nevím ale najisto, jestli je to seknutím NB, nebo jen se dokončí nějaká činnost ve hře. Mám vypnutou hudbu u toho. A napadlo mě teď, že bych ji pro test měl nechat zapnutu, abych věděl, jestli se sekne celý NB.

Když nechám takto zhasnutý NB chvíli běžet, ustanou zvuky a pak se rozhučí větrák naplno. Jede to takto klidně několik minut(pak už jsem NB vypnul natvrdo), ale většinou ho natvrdo vypnu hned. Možná proto někde log ukazuje, že se pamět vyprázní ihned.

každopádně děkuji za postřehy a rady


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: čt 25. červen 2020, 07:57 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
3 járy staré ovladače? WTF...

Odpadne komunikace po PCIe a konec. Takže VRAM, GPU, nebo možná ještě slot. Nezačlo to náhodou po tom co jsi přepastovával ?

GPU D3D Memory Dynamic [MB] padne na nulu.
PCIe Link Speed [GT/s] taky

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: čt 25. červen 2020, 10:11 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. červenec 2009
Nahoru
Zkusil bych ještě úplné tovární nastavení, tím vyloučíš SW chybu.

_________________
Alienware Area 51M
Core i9 9900K
RTX 2080


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: čt 25. červen 2020, 17:11 
Čestný člen
Čestný člen

Založen: 21. srpen 2010
Bydliště: Diváky
Nahoru
Divok napsal:
Nemůže se paměť vypráznit během vteřiny právě proto, že se obraz vypne? A mám dojem, že se sekne celý NB. Chvíli ještě nějaké původní ruchy po zhasnutí NB jdou. Několik vteřin. Pak ale vše ustane. Nevím ale najisto, jestli je to seknutím NB, nebo jen se dokončí nějaká činnost ve hře. Mám vypnutou hudbu u toho. A napadlo mě teď, že bych ji pro test měl nechat zapnutu, abych věděl, jestli se sekne celý NB.

Když nic nevidíš na obrazovce, můžeš zkusit numlock. Když nepůjde, je to totálka :D
Já bych na to šel spíš obráceně. Grafiku nech být a otestuj to, co se vyplatí vyměnit - paměť a disk. Osobně mám hodně rád linpack extreme na max na cca 2hodiny (u nb bych ale raději zůstal a sledoval teploty, aby se ti nepřismahnul procesor), ale můžeš i memtest, který je sice špice, ale chce to nechat běžet přes noc. Pro jistotu mrkni na smart v crystaldiskinfo. Předpokládám tedy, že nemáš paměti v dualu nebo nemáš náhradní modul. Pak bys nepotřeboval žádný benchmark a ušetřil si čas.
Podle mě je to totiž normální prachsprostá bsod (paměti). Myslím si to, protože fullhd video/youtube je větší nápor na grafickou kartu jak ten empire earth :mrgreen: GPU akcelerace taky určitě zatíží víc i paměti.
Bohužel nejsem věštec a může to být cokoli. Tohle je ale to nejmenší, co můžeš ještě udělat předtím, než zkusit poslední kapku naděje a to je win7. Dostat custom ovladače na win10 zabere daleko víc času, jak nainstalovat os a vlastně tím vyřešíš dvě mouchy jednou ranou. Pokud by ani to nevedlo k úspěchu, RIP. Investovat do toho by nebylo moudré.


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: čt 25. červen 2020, 18:10 
Nováček
Nováček

Založen: 20. červen 2020
Nahoru
děkuji všem za rady.
3 roky staré ovládače. No, ono novější je jen jeden a u toho dělalo to samé. Pro tento book a W10 už se ovládače nevyvíjí.

Jestli to dělalo před přepastováním nevím. Děli to v servisu. Nevím co za pastu použili. Před přepastováním se na tom hry nehrály. Jen net, video, účetníctví, Ytube, písničky...

Paměti na výměnu mám. Nebo spíše, mohu je poměnit. Jsou tam tuším 4 moduly... Teď jsem 2 vytáhl a zase to vyplo. Další dva nejsou zespodu, ale pod klávesnici a musím povolit asi 20 šroubků. To pak mohu přepastovat. Chtěl jsem se nejprve poradit, abych to nerozebíral třeba 2x. Jasne, že tu není nikdo věštec, ale jsou závady, které se projevují typicky. Třeba když nenajede ani bios, podívat se esi není vybitá MB baterie, nebo když totálně vypne NB jen tak, může to být RAM.

Ještě se zeptám na jednu věc. Je nějaký test zátěže RAM, který není přes usb? Nemám teď možnost usb-klíčenky.... MemTest je na dlouho. Mám živé DVD Mintu. Mohl bych z něho, ale DVD je pomalé.... Nicméně co by se dalo spustit pod Mintem 17, co je velmi náročné na RAM? popř. tu VRAM?

připojuji další log z hwinfo64. Je to větší než povolených 256kB, i když jsem to zabalil. Takže to dávám přes https://uloz.to/file/uxpIXcI3YxyE/aaa-csv

děkuji


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: pá 26. červen 2020, 06:48 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. červenec 2009
Nahoru
Jak už jsem ti tu psal, jestli nepomůže tovární nastavení s čistou instalaci podporovaného OS od výrobce notebooku, tak půjde o HW problém s GPU.

_________________
Alienware Area 51M
Core i9 9900K
RTX 2080


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: so 27. červen 2020, 20:22 
Nováček
Nováček

Založen: 20. červen 2020
Nahoru
Děkuji všem za pomoc a nasměrování. Pravděpodobně byl problém v jednom modulu RAM. Vylučovací metodou jsem odzkoušel jeden po druhém. Jeden to dělal, ostatní dva ne.

ještě jednou děkuji


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 11:11 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. červenec 2009
Nahoru
To je dost zvláštní :D

_________________
Alienware Area 51M
Core i9 9900K
RTX 2080


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 12:53 
Čestný člen
Čestný člen

Založen: 21. srpen 2010
Bydliště: Diváky
Nahoru
Zvláštní je pouze že má nb 4 sloty na ramky :D Dneska je člověk rád za jeden.


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 13:55 
Nováček
Nováček

Založen: 20. červen 2020
Nahoru
Měl jsem rozděláno mnoho noteboků(ale nejsem opravař), ale tento elitebook se mi rozebíral nejlépe. A je, řekl bych z těch co jsem rozdělal, nejrpomyšlenější co se týče konstrukce. Kovové tělo. Vše lze vyměnit. Grafiku taky. Pojistka proti otevření. Fireware, 4x usb(jedno 3.0). Ty 4 sloty na RAM(vestavěná RAM tam není).... Touch pad má 2x 3tlačítka.

Jako novinka to muselo stát ranec(tuším rok 11). Je vidět, že tvůrci mysleli na to, aby se to dalo servisovat.


 Profil  
 Předmět: Re: NB - při zátěži zhasne obrazovka
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 16:12 
Nováček
Nováček

Založen: 20. červen 2020
Nahoru
a ještě jsem zapmněl, je tam HDD 7200ot/min.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 19 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 5 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.