PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

Velikost RAM Notebook HP
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=86&t=282675
Stránka 1 z 2

Autor:  Jackal [ so 20. červen 2020, 21:30 ]
Předmět:  Velikost RAM Notebook HP

Vlastním notebook i5-8300H 4.00GHz / 16GB DDR4 / GTX 1050 / SSD 512GB / HDD 1TB / se kterým jsem velice spokojen a vím že RAM není nikdy dost a tak bych chtěl notebook osadil 2x16GB RAM moduly, ale zase se mi jedná o to, jestli ke zbytku HW není tato velikost už předimenzovaná a prakticky zbytečná? 16GB stačí v tomto NB? Samozřejmostí je deska která umí 32GB RAM a v tomto problém není.

Autor:  Atapi [ so 20. červen 2020, 22:17 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

Co na tom nb děláš? Jak jsi poznal že ti nestačí ram? Za další je potřeba napsat model, ale pravděpodobně by to jít mělo vyměnit za 16 GB moduly.

Autor:  Jackal [ ne 21. červen 2020, 07:25 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

Já jsem psal, že notebook 32GB RAM umí a nepoznal jsem, že je 16GB RAM málo, ale jestli to má k ostatnímu hardware smysl navyšovat? Napsal jsem to blbě. Sorry. Notebook 32GB umí (2x 16GB), to vím, je to jeho maximum, ale jestli to má cenu kuchat a navýšit? Mám trochu kaček navíc, ale jen pro dobrý pocit to nechci.

Autor:  killerek [ ne 21. červen 2020, 11:21 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

Dostacujici velikost RAM se neurcuje zbytkem HW, ale potřebou používaného SW.

Autor:  Atapi [ ne 21. červen 2020, 11:56 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

Jackal napsal:
Já jsem psal, že notebook 32GB RAM umí a nepoznal jsem, že je 16GB RAM málo, ale jestli to má k ostatnímu hardware smysl navyšovat? Napsal jsem to blbě. Sorry. Notebook 32GB umí (2x 16GB), to vím, je to jeho maximum, ale jestli to má cenu kuchat a navýšit? Mám trochu kaček navíc, ale jen pro dobrý pocit to nechci.

Pokud tě 16 GB v ničem neomezuje, tak ne, nemá to smysl. Většině lidí (na běžné office programy a hry) stále stačí 16 GB.

Autor:  Jackal [ ne 21. červen 2020, 12:03 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

Atapi: děkuji moc za pomoc, takže jdu utrácet jinam. :D

Autor:  AllowedCry [ čt 5. listopad 2020, 06:49 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

Ahoj,

chci u ntb přidat jeden 8GB modul ram, ale nevím co vybrat a jestli se obrátit v tomhle přímo na HP.

Mám elitebook 745 g6 a nevím skutečnou frekvenci RAM. Ve správci je napsáno 2666Mhz, ale HWinfo mi píše 2400Mhz cl17, časování je mi tedy taky záhadou, protože pokud je to 2666Mhz, tak to bude pravděpodobně cl19? Dál je tam PRO ryzen, takže si ani nejsem jistý tím, jestli ram musí být ECC, věděl by někdo poradit, nebo ho budu muset nejdřív rozebrat, abych zjistil co tam tedy vlastně je?

Autor:  Zivan [ čt 5. listopad 2020, 07:52 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

Predpokladam, ze tam max 2666MHz modul, ale bezi na 2400Mhz. HWinfo nebo CPU-Z (záložka SPD) by ti melo ukazat presnejsi oznaceni.

Autor:  AllowedCry [ čt 5. listopad 2020, 08:14 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

HW info mi ukáže jen časování a frekvenci. SPD v CPU Z nezobrazí vůbec nic.

Autor:  Zivan [ čt 5. listopad 2020, 08:49 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

Podle specifikaci by ten notebook mel podporovat 2400Mhz pameti (rychlejsi funguji i pomaleji)
https://support.hp.com/ro-en/document/c06386690#AbT6

Kup nejaky Kingston, Crucial... minimalne 2400Mhz, v eshopu, at mas 14 dni na vraceni, dej ho tam a par hodin nech jet Memtest.

Autor:  AllowedCry [ čt 5. listopad 2020, 09:02 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

Zkusím. ECC by teda nemělo být potřeba.

Autor:  Zivan [ čt 5. listopad 2020, 10:09 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

ECC podle me podporuji jen nektere nadupane pracovni stanice, ne tyhle zakladni notebooky.

Samozrejme muzes sundat spodni kryt a overit, co presne tam mas. Krome spoubku tam budou plastove uchytky a pocitej s tim, ze kazdym rozdelanim alespon jeden poskodis :)

Autor:  AllowedCry [ čt 5. listopad 2020, 10:20 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

Záruku mám u HP 4 roky, předpokládám nemusím řešit autorizovaný servis ne? Uživatelsky je to skvěle přístupné.

Autor:  Zivan [ čt 5. listopad 2020, 11:10 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

I v tech specifikacich nahore je u pameti:
"Slots are customer accessible/upgradable"

Autor:  AllowedCry [ po 16. listopad 2020, 23:48 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

Zdarec,

našel jsem v šuplíku jeden 4GB modul a přidal jsem ho ke stávajícím 8GB, oba pracují na stejné frekvenci a v dual channel, jediné co mě zaráží je latence, která je cca 125ns v režimu max výkonu a dvojnásobek v šetřivém módu. Je to ok? Propustnost odpovídá dual, ale ta latence je hnus, jen teda u jednoho ccx to není tak směrodatné ne?

Při práci těžím víc z kapacity než rychlosti, jen je teda otázka, jestli tak vysoká latence už nemá i vliv na výkon? v CPU z mám score stejné resp lepší o 400 bodů po updatu biosu v mt :D

Autor:  Zivan [ po 16. listopad 2020, 23:50 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

A v čem to měříš?

Autor:  AllowedCry [ po 16. listopad 2020, 23:51 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

aida.

E// Napadlo mě, že tu latenci způsobuje přechod z dual na single u toho 8GB modulu, nejsem si jistý, jak to funguje při rozdílné velikosti. Jen teda pod těch 125 to nejde nikdy.

E2// Tak při tom latency test jede ram jen na 1866Mhz, při benchu kopírování 2400, tak to bude asi ono

Autor:  Zivan [ út 17. listopad 2020, 09:56 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

A jakou máš latency jen s tím 8GB modulem?

Autor:  AllowedCry [ út 17. listopad 2020, 10:15 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

To nevím, nechce se mi to už rozebírat :D každopádně koupím nějaký ten 8GB modul, aby to bylo ok.

Provedl jsem i vestavěný test RAM a vše je stable.

Autor:  AllowedCry [ čt 19. listopad 2020, 06:49 ]
Předmět:  Re: Velikost RAM Notebook HP

Tak jsem provedl další upgrade. Teď je v ntb 2x8GB dual rank a latence jsou pořád o hovně. Obě paměti mají běžet 2666Mhz cl17, realita je asi stock 2400Mhz, každopádně při full taktu je latence 125ns, když je ram podtaktovaná tak dvojnásobek. Je to ok, nebo jde o nějakou HW chybu?

E// Dál jsem zjistil, že IF běží na polovičním taktu RAM, ovšem v případě, kdy povolím iGPU automatické přidělení ram (2GB) tak je takt stejný s RAM, ale u jedno CCX ryzen je IF fuk ne?

Stránka 1 z 2 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/