PCTuning
https://pctforum.tyden.cz/

kompatibilita AM2 vs AM2+ vs AM3 vs AM3+
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=87&t=109047
Stránka 1 z 4

Autor:  slaava [ út 13. listopad 2007, 18:14 ]
Předmět:  kompatibilita AM2 vs AM2+ vs AM3 vs AM3+

Zdravim. Planuji koupit novy pocitac a nevim, pro jakou platformu se mam rozhodnout. Proto se chci zeptat, jak je to s temi procesory do patice AM2+. Jestli po updateu BIOSu desky se s.AM2 pujdou tyto procesory (do AM2+) na ni rozchodit. Hlavně mne prosim neukamenujte. Snazil jsem se neco o tom najit, ale marne. Kdyby to byl dotaz ve spatne sekci, at se to klidne presune, ale rad bych byl, kdyby mi nekdo znaly odpovedel :) Mockrat dekuji

Autor:  Palec123 [ út 13. listopad 2007, 21:54 ]
Předmět: 

Osobne bych s nakupem pockal az se na trhu obevi AM2+ desky. S tim biosem to neni vubec jisty, navic tak jako tak prijdes a nejake ficurinky plnohodnotneho AM2+

Autor:  Wilik [ út 13. listopad 2007, 22:35 ]
Předmět: 

Takze, vsechny procesory do AM2 pujdou i do AM2+. A naopak vetsina(!) procesoru do AM2+ pujde - po upgrade BIOSu - do desek s AM2.

Pochopitelne HT 3.0 nebo PCIex 2.0 pujde vyuzit jen u AM2+ CPU na AM2+ desce, protoze ty platforma AM2 nepodporuje.

Soucasne verze desek oznacovane jako "AM2+ ready" jsou postavene na stavajicich AM2 cipsetech, ale uz prave s upgradem BIOSu - tzn. nove AM2+ CPU na nich pobezi.

Autor:  slaava [ út 13. listopad 2007, 22:46 ]
Předmět: 

diky oboum dvou :) hlavne tedy Wilikovi :up: ted uz se jen rozhodnout, kterou platformu :) mejte se

Autor:  Bedas [ út 16. září 2008, 12:15 ]
Předmět:  AM2 vs. AM2+ výkonnostní rozdíl

Mám desku se socketem AM2 a chcu do ní dát AMD Phenom X4 9850 Black Edition (socket AM2+) BOX. Právě nikde na netu jsem to nenašel a co mě zajímá je, o kolik budu mět menší výkon než na desce s am2+. Právě to co hledám je porovnání:
mb s AM2 a změřený např fps ve hře vs. mb ale s am2+ a opět výsledek benchu.

Autor:  Wilik [ út 16. září 2008, 13:34 ]
Předmět:  Re: AM2 vs. AM2+ výkonnostní rozdíl

Myslim, ze nejaky test jsem videl na Anandtechu, kazdopadne v ciste teoreticke rovine je to pomalejsi HTT (2GHz vs. az 5,2GHz), jednotne napajeni pro cele CPU vs. dualni napajeni pro jadra a pametovy radic zvlast, vetsinou i slabsi napajeci obvody na desce a nove desky maji i podporu pro PCIe 2.0 - coz zas pomaha grafikam (pokud bys mel novou).

Autor:  Bedas [ čt 18. září 2008, 11:02 ]
Předmět:  Re: AM2 vs. AM2+ výkonnostní rozdíl

no s tím počítám...ale já bych rád viděl praxi než teorii :roll:

Autor:  Aros [ po 22. září 2008, 19:21 ]
Předmět:  Re: AM2 vs. AM2+ výkonnostní rozdíl

No, doporučuju Ti si přečíst tady ty flankerovy preview...

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=1&t=122844
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=87&t=117266

Autor:  Mike78 [ st 26. listopad 2008, 19:41 ]
Předmět:  Re: AM2 vs. AM2+ výkonnostní rozdíl

Pokud udelas test v 3D Marku 06, tak ver ze u AM2+ bude tak o 2000bodu vice. (samozrejmne zalezi i nadalsich komponentech,ale vseobecne jsou vysledky lepsi).

Autor:  flanker [ čt 27. listopad 2008, 18:52 ]
Předmět:  Re: AM2 vs. AM2+ výkonnostní rozdíl

ale v praktickém užití tam zas tolik rozdílu nebude, hlavně v procesorovém výkonu

Autor:  marthass [ út 4. srpen 2009, 09:58 ]
Předmět:  Procesor AM3 na desku AM2

Nezkoušel někdo z vás osazovat desku se socketem AM2 procesorem AM2+ nebo AM3 (x3 720 atd.)
Dle biosu a stránek výrobce desky (gigabyte 570sli) to jde. Otázka je, jak taková deska a paměti ddr2 procesor degradují (z HT3.0 to jde jen na HT1.0). Nezkoušel jste někdo nebo nečetl takový test? Jak moc velký downgrade výkonu nastane?

Autor:  eLzyx [ út 4. srpen 2009, 15:00 ]
Předmět:  Re: Procesor AM3 na desku AM2 (570sli)

zkoušel jsem Athlon II X2 na 570SLI od MSI a ani ťuk. Pravda, MSI nemá pro tyto procesory podporu - a od teď ani mě jako zákazníka.

Autor:  Aros [ út 4. srpen 2009, 17:15 ]
Předmět:  Re: Procesor AM3 na desku AM2 (570sli)

Je to do 15% to co ztratíš... Tady na PCT několik let slibovali recenzi AM2+ procesoru v AM2 vs. AM2+, ale nikdy k tomu nedošlo... Nečekej, že s AM3 něco podobného přijde :-) můžeš zkusit zkušenosti uživatelů, ale stejně nemáš přímé srovnání...

Autor:  chello [ st 2. září 2009, 12:00 ]
Předmět:  Re: Procesor AM3 na desku AM2 (570sli)

Neměl by být problém, nejlépe aktualizovat na nejnovější bios. Vyrestartovat CMOS a jít na to, jako plno jiných CPU šlo do desek unknown (např Phenom II do Nforce570, Athlon XP do KT133).

Autor:  michalv [ po 7. září 2009, 17:59 ]
Předmět:  Re: Procesor AM3 na desku AM2

Samozřejmě že procesor by měl fungovat stačí jen aktualizovat bios, mě takto fungoval ve staré desce GA-MA69G-S3H Athlon II X2 250 naprosto bez problému ale kvuli přetaktování které prakticky nešlo jsem si pořídil novou desku. Výkonostní rozdíl samotného procesoru subjektivně a v testech everestu ultimate nebyl skoro žádný oproti desce AM2+ .

Autor:  G4bormen [ po 21. září 2009, 09:47 ]
Předmět:  Re: Procesor AM3 na desku AM2

Dobrý deň, mám velice podobný problém :oops:
Vlastním desku ASUS M2A-MVP, procesor Athlon X2 4800e, rozmýšľam už dlhšie nad upgradom na Phenom II X4 940, ktorý je ale pre sockety AM2+, a tu je hlavný problém.
Pôjde mi procesor ktorý je AM2+ na doske ktorá je AM2 ? Ak pôjde, bude pracovať pomalšie ? Bude sa dať pretaktovať taký procesor ? Niekde som čítal, že teoreticky by mal ísť procesor, len pôjde pomalšie, vo winXP bude ukazovať že unkown procesor, a vraj sa nebude dať pretaktovať, kvôli staršej doske.
Je tu niekto kto mal podobnú zostavu a niečo podobné už menil nedávno aby mi poradil ?
Samozrejme je asi najlepšie vymeniť aj dosku, ale lepšie je mi dať teraz 150€ za procak a mať na 2roky pokoj, ako dať 250€ /procak+doska/ čo mi i tak nevyrieši, o 2 roky už by som prešiel možno na Intel, ešte sa uvidí ktorý výrobca bude mať lepší procesor za dobrú cenu.
Za každú odpoveď ktorá mi pomôže vopred veľmi pekne ďakujem !

Autor:  Wilik [ út 22. září 2009, 21:17 ]
Předmět:  Re: Procesor AM3 na desku AM2

Vsechny procesory AM2+ jsou zpetne kompatibilni s AM2 a vsechny procesory AM3 jsou zpetne kompatibilni s AM2+.

AM2+ ma oproti AM2 navic - rychlejsi HTT a dualni napajeni CPU, desky mivaji lepsi napajeci obvody a podporu PCIe 2.0
AM3 ma oproti AM2+ navic - DDR3 radic + upravene napajeni.

Pote se musi rozlisovat jestli je deska jen "ready" (tzn. starsi socket s podporou novejsiho CPU) nebo realne novejsi socket. Obecne u podpory novejsich procesoru hraje klicovou roli BIOS desky.

Konkretne M2A-MVP ma AM2 socket, tzn. podporuje libovolny AM2+ CPU (coz potvrzuje i vypis na strankach Asusu), ale neni AM3 ready - tzn. nepodporuje AM3 CPU.

Autor:  zombux [ st 23. září 2009, 08:11 ]
Předmět:  Re: Procesor AM3 na desku AM2

nejjistější je přirozeně vždycky kouknout na web výrobce desky a prohlédnout si tam CPU support.

Autor:  G4bormen [ čt 24. září 2009, 09:12 ]
Předmět:  Re: Procesor AM3 na desku AM2

ďakujem veľmi pekne za rady, ale nedá mi nespýtať sa, keď už teraz viem že moja doska stačí na AM2+ CPU, nebude ho nijak brzdiť ani nič podobné ? Na inom webe som tuším našiel niečo také, že by mal ísť procak kvoli staršej doske asi o cca 5-15% pomalšie a to sa mi už veľmi nepáči :-)


edit: Wilik, ďakujem veľmi pekne za pomoc a odpovede, ktoré som potreboval počuť :-)

Autor:  Wilik [ čt 24. září 2009, 10:05 ]
Předmět:  Re: Procesor AM3 na desku AM2

Samotny procesor, tj. jeho rychlost (v GHz), bude porad stejny - bez jakekoli zmeny na vykonu. Co je vsak rozdilene mezi AM2 a AM2+ je, jak uz jsem psal vyse, rychlost systemove sbernice HTT, ktera u AM2 bezi na 2GHz vs. az 5,2GHz (u nejvykonnejsich modelu) na AM2+, avsak realne si myslim, ze tohle se neprojevi.

Dalsi vykonnostni rozdil bude nejspis v desce a jeji (ne)podpore PCIe 2.0, ale to by se projevilo jen u nejvyssich modelu grafik, taktez s PCIe 2.0 sbernici.

V obecnosti si myslim, ze vykonostni rozdil pri stejnem CPU na desce AM2 nebude zadny oproti desce AM2+ (max v mire statisticke chyby, tj. do 3%).

Stránka 1 z 4 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/