Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je po 8. březen 2021, 11:51

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 82 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4, 5  další
Autor Zpráva
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: st 30. září 2020, 15:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Ty procesory testuješ pokaždé na stejné desce? Ono to totiž deska chce BIOS podle řady procesoru, ne vždycky ten nejnovější.

Když se podíváš na nějaké QVL, např. Gigabyte B450 Aorus Pro, tak uvádí podporu úplně jiných pamětí pro různé řady procesorů.

Obecně platí, že pro Ryzeny není vhodné použít RAM, které mají liché časování CL15, CL17, CL19, atd. Mají se používat sudé.

Prostě to není, že vybereš jakékoliv ramky, ale dneska se dělí na "made for Intel" a "made for AMD". Dále je vhodné sledovat compatibility listy, někteří výrobci uvádí u pamětí seznam podporovaných čipsetů desek a obráceně, někteří výrobci uvádí u desek seznam podporovaných pamětí.

Samozřejmě najdou se i výjimky, mně třeba jedou už druhé G.Skill Ripjaws "made for Intel" s Ryzenem, ale jistota je jistota.

Závěrem úvaha. Předpokládám, že když si někdo nakonfiguruje sestavu se špatnýma ramkama, tak mu ji nějaký prodejce klidně i složí a prodá, to taky může být kámen úrazu.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: st 30. září 2020, 16:17 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. srpen 2012
Bydliště: Dolní Domaslavice
Nahoru
Desky mám tři. Každopádně Kaco kupoval ramky ze support listu dokonce kupoval i jinou desku a stejně mu to padalo, mi ten daný kus jel pouze s jednou ramkou na jednom biose v jedné desce. Olafcv měl dokonce kousky dva kdy jeden padal bez zátěže - taky sháněl různé ramky dokonce to dal do compu kde běhal jiný ryzen a stejně padal. Tak asi nebude problém v mém testování když to dělá problémy i jinde.
Já sem ty procáky vždycky nějak rozchodil stabilně, ale to si netroufnu už prodávat.
Každopádně abych Vás potěšil tak jakmile mi C1c1n vrátí procesory co má u sebe na testy (jeden od olafa co padal v zátěži a druhý co mi vracel před nedávnem sám C1c1n - je možné že si jeden nechá) tak jeden ten procesor zabalím a pošlu jednomu z Vás ať se tedy ukáže jací jste odborníci.

Nejsmysluplnější poznámky měl Killerek tak navrhuji jeho. Pošlu mu procák ať ho otestuje. Pokud ho zprovozní a bude mu běhat stabilně alespoň týden tak si ho může nechat. Aby to bylo zajímavé tak to bude R7 3700x. Když ho nerozchodí tak mi ho pošle zpátky.

_________________
Core i9 10900, Asus B460 - Plus TUF Gaming , 32GB DDR4, Asus Strix GTX 1080 Ti 11GB, ADATA XPG 256GB NVME, 2x 512GB NVME RAID1, LCD Dell 29" + ViewSonic 32"


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: st 30. září 2020, 18:47 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Ok, samozřejmě nezpochybňuji tvoje reálné zkušenosti, pouze jsem se pokoušel poradit. Jinak zajímavá výzva.

Zvedne killerek hozenou rukavici?

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: st 30. září 2020, 19:59 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Tak za dva mesice bych si na to mohl udelat cas. Zitra mi startuje novy job, tak potrebuji vstrebat novou topologii, systemy kolem ni a jeste pro jistotu i nastudovat jednoho noveho vendora.


Naposledy upravil killerek dne st 30. září 2020, 20:01, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: st 30. září 2020, 20:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. srpen 2012
Bydliště: Dolní Domaslavice
Nahoru
Tak dva měsíce čekat nebudu. Někdo další kdo se hlásí? Počítám, že do týdne budu mít procáky doma. Prostě pošlu procák a pokud to rozchodíte na stabilní provoz tak je Váš. Kdo si troufá?

_________________
Core i9 10900, Asus B460 - Plus TUF Gaming , 32GB DDR4, Asus Strix GTX 1080 Ti 11GB, ADATA XPG 256GB NVME, 2x 512GB NVME RAID1, LCD Dell 29" + ViewSonic 32"


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: st 30. září 2020, 23:54 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. březen 2006
Bydliště: Pardubice
Nahoru
Hele, věřím Ti. Osobně jsem se ještě s vadným CPU nesetkal, ale stavěl jsem toho zatím jenom málo, takže bych klidně výzvu přijal. :) Chuť na hrátky mám a čas si najdu.

_________________
Desktop: NZXT H440: AMD Ryzen 7 3700X TE (Trashbin Edition @ 4,1 GHz), Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 5700XT 8G, 2x16GB G.Skill @ 3333MHz CL16, Corsair RM650x; Win 10 64bit; LG 29UM59A: 2560x1080
-
NB1: HP 250 G5; Win 10 64bit; 1920x1080
-
NB2: HP 6530b; Win 10 64bit; 1440x900


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: čt 1. říjen 2020, 05:50 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. srpen 2012
Bydliště: Dolní Domaslavice
Nahoru
Není problém. Koukám máš sestavu kde už ryzen je, neměl by tedy být problém s kompatibilitou komponent. Jakmile budu mít procáky doma, jeden Ti pošlu a můžeš zkoušet. Pokud se Ti podaří dle místních rad ho rozběhat tak je Tvůj.

_________________
Core i9 10900, Asus B460 - Plus TUF Gaming , 32GB DDR4, Asus Strix GTX 1080 Ti 11GB, ADATA XPG 256GB NVME, 2x 512GB NVME RAID1, LCD Dell 29" + ViewSonic 32"


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: čt 1. říjen 2020, 10:32 
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Obrázek uživatele

Založen: 01. listopad 2014
Bydliště: Olomouc
Nahoru
Jey napsal:
Ty procesory testuješ pokaždé na stejné desce? Ono to totiž deska chce BIOS podle řady procesoru, ne vždycky ten nejnovější.

Když se podíváš na nějaké QVL, např. Gigabyte B450 Aorus Pro, tak uvádí podporu úplně jiných pamětí pro různé řady procesorů.

Obecně platí, že pro Ryzeny není vhodné použít RAM, které mají liché časování CL15, CL17, CL19, atd. Mají se používat sudé.

Prostě to není, že vybereš jakékoliv ramky, ale dneska se dělí na "made for Intel" a "made for AMD". Dále je vhodné sledovat compatibility listy, někteří výrobci uvádí u pamětí seznam podporovaných čipsetů desek a obráceně, někteří výrobci uvádí u desek seznam podporovaných pamětí.

Samozřejmě najdou se i výjimky, mně třeba jedou už druhé G.Skill Ripjaws "made for Intel" s Ryzenem, ale jistota je jistota.

Jinak taky tu mám 3900XT co má tam špatný MC, že jak dám něco lehce nad default (3200 JEDEC timing), tak to na tvrdo crashne. Prostě shit kus.

Závěrem úvaha. Předpokládám, že když si někdo nakonfiguruje sestavu se špatnýma ramkama, tak mu ji nějaký prodejce klidně i složí a prodá, to taky může být kámen úrazu.


Sorry ale to je kravina. V QVL listu je prostě jen to, co výrobce s konkrétní deskou reálně otestoval dostatečně na to, aby to tam dali. A mám to potvrzený přímo z G.SKILLu.

Samozřejmě kit, kterej není *ještě* v QVL nemusí jet na XMP a je potřeba si ho kompletně ručně odladit. Teď jsou na trhu třeba nový 4000CL18 64GB 2X32GB TridentZ RGB za 8000 Kč, což jsou oficiálně *made for Intel* ale s Ryzenem 9 3900X choděj krásně. 24h v kuse stable memtest, AIDA64 a to samý i pestrá škála her.

_________________
Oficiální Facebook OC profil -> Soutěže o hardware, zajímavosti a mnoho dalšího
Twitter - Bitcoin, mining...


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: čt 1. říjen 2020, 16:26 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Pokud ti to z textu nevyplynulo, tak tím jsem samozřejmě netvrdil, že to co není v QVL, že to nepojede. :o

Jen že si přihlédnutím k QVL člověk může ušetřit hodně času s hustlením s ramkama (výměny ve 14denní lhůtě).

Mám na na mysli metodu koupit ramky, vybrat AMP/XMP a nehrabat na to, ne hledat časování, na kterém pojedou.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: čt 8. říjen 2020, 07:56 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. srpen 2012
Bydliště: Dolní Domaslavice
Nahoru
Dneska odeslány dva procesory ryzen 7 3700x uživateli pilarius. Tak si pak počkáme na výsledky...

_________________
Core i9 10900, Asus B460 - Plus TUF Gaming , 32GB DDR4, Asus Strix GTX 1080 Ti 11GB, ADATA XPG 256GB NVME, 2x 512GB NVME RAID1, LCD Dell 29" + ViewSonic 32"


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: pá 9. říjen 2020, 18:01 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. březen 2006
Bydliště: Pardubice
Nahoru
Dneska oba dorazily, jeden začínám testovat, dostatek času ale budu mít až za týden.
Úplně na defaultu freeze/reboot po pár minutách 3DMarku. V systému/browseru (zatím) nestabilitu nepozoruju, takže si nemyslím, že to bude v pamětech, ale podezírám napájení.
Uvidíme, jestli s tím něco svedu... Naděje umírá poslední. :)
Abych se držel tématu AGESA, tak můj aktuální BIOS podle Asusu obsahuje Agesu 1.0.8.0.
Chci poděkovat pbjunovi za bezva výzvu.

_________________
Desktop: NZXT H440: AMD Ryzen 7 3700X TE (Trashbin Edition @ 4,1 GHz), Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 5700XT 8G, 2x16GB G.Skill @ 3333MHz CL16, Corsair RM650x; Win 10 64bit; LG 29UM59A: 2560x1080
-
NB1: HP 250 G5; Win 10 64bit; 1920x1080
-
NB2: HP 6530b; Win 10 64bit; 1440x900


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: pá 9. říjen 2020, 18:36 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. srpen 2012
Bydliště: Dolní Domaslavice
Nahoru
Jeden - černě označený dělal problém v zátěži. Druhý bez zátěže.

_________________
Core i9 10900, Asus B460 - Plus TUF Gaming , 32GB DDR4, Asus Strix GTX 1080 Ti 11GB, ADATA XPG 256GB NVME, 2x 512GB NVME RAID1, LCD Dell 29" + ViewSonic 32"


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: pá 9. říjen 2020, 19:19 
Začátečník
Začátečník

Založen: 21. říjen 2017
Nahoru
Tak drzim palce a referuj :thumbsup:


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: so 10. říjen 2020, 18:49 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. březen 2006
Bydliště: Pardubice
Nahoru
Hele, nějak označený byl, ale už nevím, jestli to byla černá, nebo červená - hned jsem ho láskyplně očistil alkoholem. :oops:

Za mě už je stabilní. Stabilní byl už včera k večeru, ale s RAM na JEDEC, ráno jsem už nahodil i XMP a měl jsem to v provozu zhruba 10 hodin bez jediného crashe OS či problému s aplikací.
Má za sebou půl hodiny v AIDA64 stress testu, hodinu Linpacku v OCCT, pak několik 10-20minutových testů v OCCT se všemi třemi sadami. Proběhly i 3 runy 3DMarku, několik runů Cinebenche R20. Zahrál jsem si na tom několik kol Apex Legends, odehrál pár questů v Horizon: Zero Dawn... celkem tak hodina a půl gametimu. Zítra si ještě znovu střihnu Horizon a asi zkusím ještě AC: Origins.

Už mě svrbí zkusit i nějaké to taktování - aspoň u RAM. Fakt už mu věřím.

A v čem byl problém? Napájení jsem podezíral oprávněně. Ten CPU rozhodně je vadný. Má prostě blbě naprogramovaný VID. S defaultním napájením neběží. Zkoušel jsem kladné offsety - vždy po dvou krocích, protože je to tak rychlejší a není to tolik na hraně stability. Ten, na kterém se systém kompletně stabilizoval, je až +0,04375 V.
Obrázek

Kdybych tohle koupil v obchodě, tak je to jednoznačně na reklamaci.

Je něco specifického, co pro Tebe mám otestovat?

_________________
Desktop: NZXT H440: AMD Ryzen 7 3700X TE (Trashbin Edition @ 4,1 GHz), Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 5700XT 8G, 2x16GB G.Skill @ 3333MHz CL16, Corsair RM650x; Win 10 64bit; LG 29UM59A: 2560x1080
-
NB1: HP 250 G5; Win 10 64bit; 1920x1080
-
NB2: HP 6530b; Win 10 64bit; 1440x900


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: so 10. říjen 2020, 19:05 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. srpen 2012
Bydliště: Dolní Domaslavice
Nahoru
Hele klidně zkoušej i taktování, pokud se mu musí přidat napětí aby jel na defaultu tak je to neprodejný kus protože je zjevně načlej. Tuším, že C1c1n psal ze mu dve jadra padaly v prime95.

_________________
Core i9 10900, Asus B460 - Plus TUF Gaming , 32GB DDR4, Asus Strix GTX 1080 Ti 11GB, ADATA XPG 256GB NVME, 2x 512GB NVME RAID1, LCD Dell 29" + ViewSonic 32"


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: so 10. říjen 2020, 19:33 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
pilarius napsal:
Hele, nějak označený byl, ale už nevím, jestli to byla černá, nebo červená - hned jsem ho láskyplně očistil alkoholem. :oops:

Za mě už je stabilní. Stabilní byl už včera k večeru, ale s RAM na JEDEC, ráno jsem už nahodil i XMP a měl jsem to v provozu zhruba 10 hodin bez jediného crashe OS či problému s aplikací.
Má za sebou půl hodiny v AIDA64 stress testu, hodinu Linpacku v OCCT, pak několik 10-20minutových testů v OCCT se všemi třemi sadami. Proběhly i 3 runy 3DMarku, několik runů Cinebenche R20. Zahrál jsem si na tom několik kol Apex Legends, odehrál pár questů v Horizon: Zero Dawn... celkem tak hodina a půl gametimu. Zítra si ještě znovu střihnu Horizon a asi zkusím ještě AC: Origins.

Už mě svrbí zkusit i nějaké to taktování - aspoň u RAM. Fakt už mu věřím.

A v čem byl problém? Napájení jsem podezíral oprávněně. Ten CPU rozhodně je vadný. Má prostě blbě naprogramovaný VID. S defaultním napájením neběží. Zkoušel jsem kladné offsety - vždy po dvou krocích, protože je to tak rychlejší a není to tolik na hraně stability. Ten, na kterém se systém kompletně stabilizoval, je až +0,04375 V.
Obrázek

Kdybych tohle koupil v obchodě, tak je to jednoznačně na reklamaci.

Je něco specifického, co pro Tebe mám otestovat?



Mě v Prime95 odpadly okamžitě dvě jádra - většinou chyba ve výpočtu, a pak po 8hodinách blend testu modrá smrt, opakovaně, nechával jsem ho přes noc většinou, ale bios byl vždy na auto B450/X570 chipsety

měl jsem i různé paměti, ale je pravda že jsem hned zapínal xmp profily, na klasický jedec 2400 jsem ho netestoval

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: so 10. říjen 2020, 19:40 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. březen 2006
Bydliště: Pardubice
Nahoru
OK, už nejsem doma, ale Prime95 zítra zkusím.
Postupoval jsi taky takhle - přidával jsi napětí? Kolik?

_________________
Desktop: NZXT H440: AMD Ryzen 7 3700X TE (Trashbin Edition @ 4,1 GHz), Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 5700XT 8G, 2x16GB G.Skill @ 3333MHz CL16, Corsair RM650x; Win 10 64bit; LG 29UM59A: 2560x1080
-
NB1: HP 250 G5; Win 10 64bit; 1920x1080
-
NB2: HP 6530b; Win 10 64bit; 1440x900


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: so 10. říjen 2020, 19:43 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
Všechno default, měl jít do sestavy, nepotřebuju trable a chuť si s tím hrát jsem taky neměl

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: ne 11. říjen 2020, 23:30 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. březen 2006
Bydliště: Pardubice
Nahoru
V Prime95 to s PBO není stabilní, nejen protože teploty lezou až k 94 stupňům... V ničem jiném než v tomhle jsem ale na problém nenarazil. Bohužel bez PBO frekvence padá až na defaultních 3,6 GHz. V ničem jiném to nestabilní není. I bez PBO to takhle leze skoro na 80 stupňů.
Zkusil jsem ještě přiložit offset až na +0.05 V, zvýšil jsem LLC na High. Teď se zdá, že to už i s PBO drží stabilní i v Prime95. Zároveň s PBO jsem limitoval maximální teplotu na 90 stupňů, CPU target drží, CCD leze až k 92 stupňům podle OHM. Každopádně Prime95 nehraju a na žádných distribuovaných výpočtech se nepodílím, na žádnou nestabilitu jsem nenarazil. S taktem pamětí se mi nepodařilo hnout. Škoda, že jsem si ručně neuložil parametry z předchozího buildu, se Zen+ RAM dávaly 3333 MHz.
Ještě se budu dále hrabat v RAM a dále testovat Prime95. Pokud to nebude stabilní, zkusím nejspíš omrknout ten druhý CPU.

_________________
Desktop: NZXT H440: AMD Ryzen 7 3700X TE (Trashbin Edition @ 4,1 GHz), Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 5700XT 8G, 2x16GB G.Skill @ 3333MHz CL16, Corsair RM650x; Win 10 64bit; LG 29UM59A: 2560x1080
-
NB1: HP 250 G5; Win 10 64bit; 1920x1080
-
NB2: HP 6530b; Win 10 64bit; 1440x900


 Profil  
 Předmět: Re: Agesa 1.0.8.1 - nestabilita
PříspěvekZaslal v: po 12. říjen 2020, 07:02 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. srpen 2012
Bydliště: Dolní Domaslavice
Nahoru
Celkem vysoké teploty na ryzena teda. Sem myslel, že ryzeny netopí :) Nechceš k tomu půjčit ještě Asus Ryujin 240mm? Ten s přehledem zvládal i i7 9700K.

_________________
Core i9 10900, Asus B460 - Plus TUF Gaming , 32GB DDR4, Asus Strix GTX 1080 Ti 11GB, ADATA XPG 256GB NVME, 2x 512GB NVME RAID1, LCD Dell 29" + ViewSonic 32"


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 82 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4, 5  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.