Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 4. prosinec 2020, 01:38

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 6 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: SW od desky nevidí větráky.
PříspěvekZaslal v: čt 29. srpen 2019, 16:31 
Nováček
Nováček

Založen: 11. září 2017
Nahoru
Ahoj chci se zeptat.. mám desku ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING - Intel Z390 a do desky zapojené větráky Corsair Air Series LL120 RGB. Větráky se točí a ovládat barvy přes Corsait iCue je dobře ale software od desky kde je možné zapnout automatiku která ovládá r\ychlost větráků podle teplot nějak nefunguje.U všech čidel v SW je jen N/A nebo tak něco.. :sad:


 Profil  
 Předmět: Re: SW od desky nevidí větráky.
PříspěvekZaslal v: čt 29. srpen 2019, 17:00 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 14. březen 2004
Bydliště: Ostrava Poruba
Nahoru
A v biosu to rychlost vetracku ukazuje korektně?

_________________
<-MB-> Gigabyte Z490M Gaming X | <-CPU-> Intel i5 10400 <-RAM-> 16GB (2x8) GOODRAM IRDM PRO 3600 Mhz
<-NVME-> 512GB Adata XPG SX8200 Pro | <LCD> 27"AOC 27G2U | <-GPU-> Sapphire Radeon RX 6800 XT
<-PSU-> Seasonic FOCUS Plus Gold 750W | <CASE> Metallic Gear by Phanteks NEO Micro V2 Black


 Profil  
 Předmět: Re: SW od desky nevidí větráky.
PříspěvekZaslal v: čt 29. srpen 2019, 17:06 
Nováček
Nováček

Založen: 11. září 2017
Nahoru
spajdr napsal:
A v biosu to rychlost vetracku ukazuje korektně?


Ahoj .. ted nejsem doma ale jak dojdu tak na to mrknu a hned podám report.


 Profil  
 Předmět: Re: SW od desky nevidí větráky.
PříspěvekZaslal v: čt 29. srpen 2019, 21:46 
Nováček
Nováček

Založen: 11. září 2017
Nahoru
Udělal jsem nějaké fotky z biosu ..snad to pomuže ale já mám tušení že jsem spíš asi všechny fany i pumpu zapojil špatně...

http://imgWorld.cz/s3/XjDlJp5rbZ.jpg
http://imgWorld.cz/s3/AmaeDVjBIS.jpg
http://imgWorld.cz/s3/RME3NenKgO.jpg

Může zde někdo popsat co přesně patří do těchto konektorů at si to projdu jestli to mám dobře zapojené?

CPU_OPT

CPU_FAN........zde kabel od třech větráků co jsou na radiatoru

AIO_PUMP....... zde mám Corsair H150 Hydro

CHA_FAN1

CHA_FAN2

W_PUMP+

M.2_FAN

T_SENSOR

EXT_FAN

Další 3 větráky mám ruzně po desce ...


 Profil  
 Předmět: Re: SW od desky nevidí větráky.
PříspěvekZaslal v: pá 30. srpen 2019, 08:54 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 16. březen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
je celkem jedno kam ktery vetrak zapojis... mas to OK. Jedine, kdybys nepouzil CPU fan, tak bys musel nastavit "ignore" jinak by ti pri kazdem pusteni PC bios psal, ze nedetekoval CPU chladic...

Zaklad je jak pise spajder, aby ti bios ukazal otacky vetraku... pokud je neukazuje, tak se budou pravdepodobne ridit nejakym tim nesmyslem od Corsairu. Zapojit spatne do desky nejdou (to bys musel byt totalni *** a pouzit velkou silu).

nejprve dej enabled, pokud chces cokoli regulovat...
v nastaveni Q-Fanu je nekde polozka, ktera detekuje vsechny vetraky, krivku otacek, vcetne minimalnich. (pri spusteni pise, ze to bude trvat nekolik minut - vetraky se v prubehu roztaci na max otacky, pak se vypnou...).
V biosu je to "po sekcich" CPU Q-Fan pro nastaveni CPU vetraku, pak Chassis, Ext - pod jednou polozkou muze byt vice vetraku...
Fan profile si nastav na manual a muzes si krivky nastavit sam, nepotrebujes zadny dodatecny SW ve widlich. Mela by tam byt pro kazdy vetrak minimalni, stredni a nejvyssi teplota a k ni vzdy pozadovane otacky.
Step UP a DOWN je cas, za ktery maji "vetraky zareagovat", aby nedochazelo ke zvyseni otacek pri kazde sekundove zmene teploty CPU, je to otravne, kdyz se otacky vetraku na vterinu zvysi a hned zase spadnou (kdyz treba spoustis nejaky program)... Mam nastaveni 2,6s a je to OK.
FAN control je volba pro DC (3pin) nebo PWM (4pin) vetraky.
Zmeny probihaji ihned, pokud si nejsi jisty, ktery vetrak je ktery, tak staci nastavit 100% otacky a hned ho uslysis. Rovnez monitoring otacek funguje hned, takze si muzes overit nastaveni, pokud se chces drzet u urcitych otacek pri nizkem vytizeni PC (neslysne).

Pokud pouzivas Fan Xpert, tak tam je taky detekce, ktera ti vypise krivku otacek pro kazdy vetrak. Pak uz si to jen nastavis. Vetraky se tam snad daji pro prehlednost i pojmenovat.

_________________
Asus RoG laptop * AG322QCX


 Profil  
 Předmět: Re: SW od desky nevidí větráky.
PříspěvekZaslal v: pá 30. srpen 2019, 16:34 
Nováček
Nováček

Založen: 11. září 2017
Nahoru
A v biosu z tohoto nastavení nemám nic používat?
Auto,,,, detects the type af aio pump installed and automatically switches the control modes
DS mode ,,,enable the aio pump control in dc mode for 3 pin chassis fan
pwm mode,,, enable the aio pump control in pwm mode for 4 pin chassis fan

Ps... ten program s autotune jak zminuješ právě ten větráky nevidí všechny.3 větráky co mám na radiatoru jsou zapojené do slučovače co jde z vodníka , a pak jsou samostatně zapojené do desky další 3 fany..ten počet co ukazuje bios mi nesedí. :( Rád bych dnes na tom pc posvazoval kabely a vše urovnal a uzavřel pc ale zatím to podle mne nebude dělat dobrotu.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 6 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 3 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.