Ahoj, byl bych rád za vaše kolektivní zkušenosti, co by mohlo být špatně, jelikož už jsem nucen
reklamovat třetí EK DDC pumpu v řadě (v průběhu cca 1,5 roku) - první po 3 měsících, druhá po měsící a když už jsem si myslel, že jsem měl jen smůlu, po cca roce mi nedávno klekla třetí - samotnému už mi tedy dochází nápady. První dvě reklamace se vrátily jako vyřízené bez jakýchkoliv detailů k samotné závadě,
O co jde? Večer vypnu PC a druhý den už při zapnutí pumpa nenaběhne a bios už ani nenajde PWM signál (slot se tváří jako N/A). S druhým kouskem se mi podařilo nechat problém "uležet" a po pár dnech se pumpa zase chytla až po nějaké době přestala fungovat už na dobro. A teď stejné symptomy už potřetí. Jsem už v tak paranoidním stavu, kdy mám jednu záložní pumpu permanentní ve skříní, jen abych byl v případě selhání rychle funkční. Pravda, rozebrání a složení okruhu už je pro mě teď rutina ale to je asi tak jediné "pozitivum"
Přikládám
video https://youtu.be/AL9eife6peQ - po prvním cvaknutí (vypínač zdroje) je slyšet, jak se pumpa snaží ale nikdy se naplno neroztočí.
Zátěž? Okruh se skládá z EK fullcover bloku na GTX1080, EK fullcover bloku na Asus Gene VII, 2x 240 radu a právě DDC s expanzkou. První pumpa běžela bez PWM regulace, bál jsem se, že se možná utavila tak s druhým kouskem jsem pomocí PWM upravil výkon na cca 30% fix - i tak jsou teploty mezi 30-50 stupni v zatezi. Vše po celou dobu chlazeno EK premixed kapalinou. Vzhledem k častým problémům s pumpou se voda v okruhu neohřeje nikdy déle než půl roku, takže údržba také myslím dostatečná.
Mezi kousky jsem i měnil větve na zdroji, jestli nedochází k nějakým negativním výkyvům, regulaci PWM jsem měnil za různé piny. Výměna za D5 bohužel vzhledem k omezenému prostoru ve skříní (mATX build) není alternativou. Nějaké nápady?