Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 21. srpen 2019, 15:18

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 3679 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184  další

Jak dopadne Vega ?
Zničí to Voltu, jak Babiš živnostníka. 24%  24%  [ 56 ]
Dorovná se štěstím hodně ořezaného velkého Pascala, bez nároku na Huanguv trůn. 40%  40%  [ 93 ]
Nuda. Bude dorovnávat tak malého Pascala. 13%  13%  [ 29 ]
Bude to Fail a skončí to jako kuriozita v muzeu zbankrotované AMD. 7%  7%  [ 16 ]
AMD co ? To někdo kupuje ? 6%  6%  [ 15 ]
Je mi to úplně jedno, chlast a ženy/muži se mi tím nezlevní. 10%  10%  [ 23 ]
Celkem hlasů : 232
Autor Zpráva
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:17 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 27. listopad 2005
Bydliště: Usti n/L
Nahoru
Hm 64 rops :huh: Takze se ani nesnazili odstranit bottlenecky.Proste portli vegu 64 na 7nm.

_________________
CPU-Ryzen 3700x,MB-MSI B450 Tomahawk,PAMET-2x16GB Kingston HyperX Predator 3333Mhz@3600Mhz CL16 1T,HDD-SAMSUNG 840 120GB+Crucial MX500 500GB+Toshiba x300 6TB+WD Blue 6TB,GK-MSI 1080TI gamingx@2038/12600,SKRIN-CM HAF 922,ZDROJ-Seasonic 750W


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:19 
Čestný člen
Čestný člen

Založen: 22. duben 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
del42sa napsal:
napojení ROP´s na memory controller jasné nebylo a IMHO se ani z těch schémat vyčíst nedalo
:? Já myslel že je to jasné už od začátku roku 2017
AnandTech napsal:
AMD has significantly reworked how the ROPs (or as they like to call them, the Render Back-Ends) interact with their L2 cache. Starting with Vega, the ROPs are now clients of the L2 cache rather than the memory controller, allowing them to better and more directly use the relatively spacious L2 cache.
Obrázek

Právě proto se spekulovalo o zdvojení počtu ROPs na jeden cluster.


Naposledy upravil Krteq dne so 12. leden 2019, 11:21, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:21 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 18. listopad 2009
Bydliště: Omicron Persei 8
Nahoru
Krteq napsal:
:? Já myslel že je to jasné už od roku 2016
AnandTech napsal:
AMD has significantly reworked how the ROPs (or as they like to call them, the Render Back-Ends) interact with their L2 cache. Starting with Vega, the ROPs are now clients of the L2 cache rather than the memory controller, allowing them to better and more directly use the relatively spacious L2 cache.
Obrázek


jasné to není, protože L2 je přece přímo napojená na paměťový řadič a jehož jsou právě ty ROP´s klientem nebo ? :wink: U vegy to nebylo zcela jasné (doteď). Věta kterou cituješ jen vychází z nějakého předpokladu autora článku a není to žádné technické info od AMD...

Jasné to bylo jedině u předchozích architektur, kde jsou ROP´s na zcela jiném místě než u VEGY....
Pokud tys to byl tedy schopen z takového vágního schématu vyčíst Krtku, tak to seš borec. Já to nedokážu 8)

HEAD napsal:
Hm 64 rops :huh: Takze se ani nesnazili odstranit bottlenecky.Proste portli vegu 64 na 7nm.


o port se určitě nejedná :roll:


Naposledy upravil del42sa dne so 12. leden 2019, 11:35, celkem upraveno 4x.

 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:21 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 28. listopad 2016
Nahoru
HEAD napsal:
Hm 64 rops :huh: Takze se ani nesnazili odstranit bottlenecky.Proste portli vegu 64 na 7nm.

Tak to si mal naznacene asi uz na tej prezentacii vykonu od AMD ze to nieje ziadna slava takze to tak s najvacsiou pravedpodobnostou asi bude. Zaujimalo by ma skor kde vzali ten prezentovany narast vykonu vo Falloute.

https://cdn.videocardz.com/1/2019/01/AM ... bZ1PWlcOxk


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:34 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 18. listopad 2009
Bydliště: Omicron Persei 8
Nahoru
tady jasně vidíš jak byly ROP´s připojné dříve a jak u Vegy, přičemž vůbec není jasné právě to jako je L2 připojena k High Bandwidth cache controlleru a tím pádem k pamětem

Obrázek

V obou případech jdou data z rasterizérů do paměťového řadiče a pak do připojené paměti, jen u Vegy jdou přednostně nejdříve do (velké ) L2 cache

Citace:
Finally, AMD is connecting Vega’s ROPs directly to its L2 cache. This will boost performance in games that use deferred rendering because it allows the GPU’s render backends to write directly to L2 rather than moving data through main memory first.


Naposledy upravil del42sa dne so 12. leden 2019, 11:42, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:40 
Čestný člen
Čestný člen

Založen: 22. duben 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
:? Jak není jasné? "Pixel Engine" jde přímo přes L1 přímo do řadiče.


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:43 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 18. listopad 2009
Bydliště: Omicron Persei 8
Nahoru
Krteq napsal:
:? Jak není jasné? "Pixel Engine" jde přímo přes L1 přímo do řadiče.


O.K. já to vzdávám. Po bitvě je každej generál, žes to nenapsal předtím, když se tady spekulovalo na téma 128 bit ROP´s ....


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:45 
Čestný člen
Čestný člen

Založen: 22. duben 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
Však jsem několikrát psal že se s počtem 128 ROPs spekulovalo a zdvojnásobení ROPs na jeden cluster.


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:48 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 03. leden 2007
Bydliště: hl.m. piva
Nahoru
DOC_ZENITH napsal:
Tohlencto s FP64 na 1/2, tunou dalších low-precision GPGPu modů a 4x HBM stacky s ECC korekcí si myslim že je to co měla Vega původně bejt, ale to co nakonec vypadlo na 14nm byl těžkej kompromis protože už tak to bylo moc nákladný, žravý a velký. Kdyby ta arch byla efektivnější aby to šlo realizovat na 14nm a tohle jsme dostali ke konci roku 2016 byla by dnes situace na trhu zdravá. Takhle je to jen další "too little too late".

To je hodne zajimava uvaha. Pri pohledu na Greenland(VEGA 10) si clovek rika WTF.

* Uz v breznu 2015 se ale vedelo, ze highend cip z "Arctic Islands" generace bude Greenland na 14/16nm a mel prijit v 2016
* Predpoklad byl, ze vyjde cela rodinka Arctic Islands pospolu (dnesni Polaris + VEGA 10)
* Arctic Islands vysly jako Polaris - GFX8, Greenland - GFX9 - ale pritomen nebyl
* V zari 2016, jsme se dozvedeli, ze bude existovat 7nm VEGA 20
* Greenland vysel v srpnu 2017 jako VEGA 10
* VEGA 20 vysla v prosinci 2018

Nevim, jestli je tam dost prostoru na to, aby se tam vesel planovany Greenland jako VEGA 20 na 14nm, ktery by mel vyjit nekdy po Polarisu v 2016. Pak tedy zruseny a predelany na VEGU 10.

Spis by to nestihali, ale jako zamysleni pekne.

_________________
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:49 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 18. listopad 2009
Bydliště: Omicron Persei 8
Nahoru
Krteq napsal:
Však jsem několikrát psal že se s počtem 128 ROPs spekulovalo a zdvojnásobení ROPs na jeden cluster.


ano, ale dávalo se do souvislosti s čím asi ? s dvojnásobným počtem HBM kanálů nebo ? :roll: Takže se tímto oslím můstkem dostáváme k tomu, že pokud navýšení ROP´s souviselo s tímto navýšením kanálů HBM, tak musely být ROPS nějakým způsobem připojené k paměťovému řadiči (interně) byť nejdříve zapisují do L2 nebo se ta informace vzala podle tebe z čeho ? ze vzduchu ?


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:52 
Čestný člen
Čestný člen

Založen: 22. duben 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
Se 128 ROPs přišel AnandTech, ale netušil jsem z čeho to vzali. Čekal jsem že mají info od AMD.


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:55 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 18. listopad 2009
Bydliště: Omicron Persei 8
Nahoru
yuri.cs napsal:
Nevim, jestli je tam dost prostoru na to, aby se tam vesel planovany Greenland jako VEGA 20 na 14nm, ktery by mel vyjit nekdy po Polarisu v 2016. Pak tedy zruseny a predelany na VEGU 10.


pokud to takhle (vůbec) bylo, tak se spíš nabízí otázka proč ? AMD se nikdy spotřebou čipů netrápilo, takže by mě zajímal spíše ten důvod té změny. Už to že nevyšel velký čip Greenland ve stejnou dobu jako Polaris je zvláštní.... Možná že v té době GloFo ještě nebylo schopné vyrobit na relativně novém výrobním procesu 14nm velký čip ...


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 11:56 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 18. listopad 2009
Bydliště: Omicron Persei 8
Nahoru
Krteq napsal:
Se 128 ROPs přišel AnandTech, ale netušil jsem z čeho to vzali. Čekal jsem že mají info od AMD.


ježíši a četl jsi to Anandovo zdůvodnění těch 128 ROP´s ? Vždyť to tam psali a dávali to do souvislosti právě s 4096bit busem u HBM2 :roll: ( ten text tam samozřejmě po té jejich editaci už není )


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 12:01 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 03. leden 2007
Bydliště: hl.m. piva
Nahoru
del42sa napsal:
pokud to takhle (vůbec) bylo, tak se spíš nabízí otázka proč ? AMD se nikdy spotřebou čipů netrápilo, takže by mě zajímal spíše ten důvod té změny. Už to že nevyšel velký čip Greenland ve stejnou dobu jako Polaris je zvláštní.... Možná že v té době GloFo ještě nebylo schopné vyrobit na relativně novém výrobním procesu 14nm velký čip ...
No, VEGA 10 na 14nm nema 1/2 speed FP64, polovinu pameti, externi I/O a stejne se horko tezko drzi v 300W TDP.

_________________
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 12:03 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 18. listopad 2009
Bydliště: Omicron Persei 8
Nahoru
yuri.cs napsal:
No, VEGA 10 na 14nm nema 1/2 speed FP64, polovinu pameti, externi I/O a stejne se horko tezko drzi v 300W TDP.


ano, ale vyšla o rok později, těch 300 W mohla mít klidně už v roce 2016 a nikdo by se nezlobil....

PS: stejně nikdo nevíme jestli Greenland měl mít full speed FP64 a další featury jaké má Vega 20, všechno to jsou jenom doměnky. Totéž by se dalo říct o Fiji, proč ta neměla FP64 ? Tu taky AMD narychlo předělalo ? Nevíme vůbec nic...


Naposledy upravil del42sa dne so 12. leden 2019, 12:14, celkem upraveno 3x.

 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 12:07 
Moderátor - dovolená
Moderátor - dovolená
Obrázek uživatele

Založen: 24. červen 2004
Bydliště: Thessaloniki-dovolena Varnsdorf
Nahoru
DOC_ZENITH napsal:
myslim že je to co měla Vega původně bejt
No nevim jaky predstavy meli, kdyz to cmarali na papir, ale tohle rozhodnuti je stalo pomerne draho. Aby Vega nejak byla konkurenceschopna, tak potrebuje o dost lepsi vyrobni proces a super rychly a super drahy 16GB HBM2. Odmyslime, ze to i tak strasne zere a efektivita neni dobra. Nevim zda jim nemohlo byt uz v dobe projektovani jasny, ze tohle bude hodne draha a ne moc efektivni sranda, zvlaste kdyz nV uz mavala Maxwellem. Nevim zda si pri navrzich uvedomovali ekonomickou stranku veci vyrobnich nakladu. Dle tehdejsiho dost sebevedomyho marketingu to vypadalo, ze si mysli, jaky vyrabeji delo. Na papire se jim to mohlo zdat super a treba tomu fakt verili.
HEAD napsal:
Hm 64 rops :huh: Takze se ani nesnazili odstranit bottlenecky.Proste portli vegu 64 na 7nm.
Tohle neni portnuta Vega 64 na 7nm, ale s predstihem planovana Vega 20 a jaky "bottlenecky" by tam meli odstranovat, kdyz ta uarch byla davno hotova a je dana. To by to museli cely zahodit a udelat uarch novou, coz jaksi by znamenalo nedat na trh vubec nic. To jsou takovy ty hospodsky predstavy jako u Bulldozeru a jak dojde k oprave bottlenecku a bude z toho delo. Prdlajs, Bulldozer skoncil cely v kosi a vytvorili ZEN, protoze nejaky hypoteticky odstranovani hypotetickych bottlenecku je ptakovina, kdyz architektura je jaka je.

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 12:13 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 15. září 2009
Bydliště: Hradec Králové
Nahoru
Jen tak btw - vzdycky se tvrdilo, ze podpora rychleho FP64 stoji spoustu tranzistoru (a tim prenesene i plochy GPU). Jak je mozne, ze V10 vs V20 se lisi jen o 5% v poctu tranzistoru a to jeste neco z toho jiste pripada na dalsi zmeny ve V20? Pritom V10 umi FP64 v pomeru 1/16 a V20 1/2.

_________________
Ryzen 7 3700X ; ASRock AB350 Pro4 ; 32 GB DDR4 2666 ; Gigabyte GTX 1080/11 ; V300 240 GB + 6 TB / 7200 rpm ; Acer XF270HU
Retro PC: Pentium 4 2.66 GHz, GeForce4 Ti 4600, 512 MB RDRAM, win98; Athlon XP 3000+, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, win98SE; Pentium III 700, Voodoo2 12MB SLI, 256MB SDR, AWE32 28MB, win98SE & DOS
Retro PC: Core 2 Duo E6400, Radeon 8500 LE, 1 GB DDR, ASRock 775i65G R3.0, winXP
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 12:16 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Havli - kdo ví, třeba tam byla spousta useless tranzistorů ala featur co nefungovaly a co jsou out, něco jako R600 na RV670.

U Vegy, Kdo ví o co tam šlo, ale určitě dost okuchali pro cenu, měli zkušenost z neúspěchu Fiji a velké GPU s 4x HBM by bylo nevyrobitelníé se ziskem, resp ne pro hráče s timhle výkonem protože by to stále nedalo ani GP102 a v profi segmentu vládla P100 a chystala se V100 a věděli že na tu nemaj takže tam s tim neprorazej. Spíš to byl takovej recyklát kde jádro je defakto jen převzatý z Fiji a tuna tranzistorů co měla zvednout frekvenci a už takhle to udělala tučný přišla v hniveč.

Taky je dost divný jaký to nabralo spoždění, protže Koduri předváděl Vegu už před vánoci 2016 a ten výkon odpovídal cca finálním kartám, tak kde to vázlo? Část pravdy asi bude v HBM, protože ty se nedařilo dělat na požadovanejch frekvencích, Vega měla mít 2Ghz moduly a ty prostě nebyly, nakonec šla na trh s 1,8 a 1,9Ghz kompromisem. Takže paradoxně kdyby nechali 4 stack design a použili early slow 1,4Ghz HBM2 moduly jako NV na P100 tak by na tom byli lépe, takže snaha to zlevnit to nakonec pohřbila.


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 12:18 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 18. listopad 2009
Bydliště: Omicron Persei 8
Nahoru
havli napsal:
Jen tak btw - vzdycky se tvrdilo, ze podpora rychleho FP64 stoji spoustu tranzistoru (a tim prenesene i plochy GPU). Jak je mozne, ze V10 vs V20 se lisi jen o 5% v poctu tranzistoru a to jeste neco z toho jiste pripada na dalsi zmeny ve V20? Pritom V10 umi FP64 v pomeru 1/16 a V20 1/2.


to platí pro Nvidii, která má FP64 jednotky zvlášť. AMD počítá FP64 na FP32 jednotkách, takže rozdíl budou spíš jenom nějaké registry navíc a nejspíš nějaká větší instrukční cache. Proto je rozdíl tranzistorů mezi Vegou 10 a Vegou 20 tak malý, zbytek spolkly ECC, XGMI, a širší paměťový řadič.

Samozřejmě platí, že GPU které bude počítat FP64 bude mít určitě větší spotřebu než GPU počítající FP32/FP16 výpočty


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Vega - Info, spekulace
PříspěvekZaslal v: so 12. leden 2019, 12:20 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Neplatilo tohle pro VLIW architektury? Kdy 5 uměla FP64 nativně na 1/5 a 4 na 1/4? Já mysle že GCN tenhle koncept opustila, viz Tahiti 1/3, Hawaii 1/2 a ostatní čipy až do Vegy 20 nic. Kdyby to ta arch uměla nativně ala Fermi style proč by to nepoužili?


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 3679 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.