PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

Taktovani pres Wattman
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=9&t=265635
Stránka 1 z 1

Autor:  DBdoom [ po 7. květen 2018, 09:06 ]
Předmět:  Taktovani pres Wattman

Dobry den
Má sestava:
Operating System
Windows 10 Pro 64-bit
CPU
Intel Core i7 3770K @ 3.50GHz (turbo 4,4 Ghz nataktováno přes oc tuner v biosu)
Ivy Bridge 22nm Technology (teploty bez zátěže 32-35c v zátěži zatím neprekrocil 70c)
RAM
16,0GB Dual-Channel DDR3 @ 1333MHz (9-9-9-24)
Motherboard
ASUSTeK Computer INC. P8P67 (LGA1155)
Graphics
S27B350 (1920x1080@59Hz)
4096MB ATI AMD Radeon R9 380 Series (MSI)
Storage
232GB Western Digital WDC WDS250G2B0A-00SM50 (SSD)
1863GB Hitachi HDS723020BLA642 (SATA)
Zdroj
600W

A můj dotaz zní takto:
Můžu nějakým způsobem zjistit jak moc můžu nataktovat gpu přes wattman?
nerad bych grafiku nebo Pc oddělal. Zatím sem zkoušel jen zvýšit frekvenci Gpu o 10% a limit spotřeby z 0 na 5%. díky twin frozen chlazeni od MSI ktere krasne drzi pri zatezi na 60-65c
ale chtěl bych se ujistit ze to nebude pro pc problém takto nataktované Gpu + jestli to popripade beze strachu mužu nahodit na max, jestli proste něco nehrozí? chtel bych vytahnout jeste nejake FPS z náročnějších her např Kingdom come deliverecne před přetaktovaním byly fps kolem 28-38 (velmi vysoké + něco na ultra + vykreslovani na max. vzdálenosti + stíny na vysoké)
po přetaktování 48-58 fps chtěl bych nataktovat na max a zkusit jestli to nevytáhnu fps na 60 ale mam strach abych PC nezničil popřípadě něco neuvařil předem všem děkuji za radu nebo poučení.

Autor:  Dithius [ po 7. květen 2018, 12:59 ]
Předmět:  Re: Taktovani pres Wattman

1) Přez Wattman asi neoděláš Grafiku. Nemáš totiž jak. Buď ti hra spadne, nebo se sekne PC, nebo se restartuji ovladače. Pokud člověk není skušený tak něco takového může byt pro něj šok a polije ho "zima" že něco oddělal. Ale není to tak. Po restartu jen člověk najede do wattmanu a jednoduše sníží dané takty. Dá se říct že je to trochu hračičkování.

2) nevím k čemu všemu Wattman používáš ale osobně Instaluju jen ovladače a HDMI ovladače. To se da udělat tak, že po odinstalaci původních ovladaču si u nových ovladačů si navolím "vlastní instalaci" a zaškrknu jen Ovladače Grafiky a pravě HDMI. Neinstaluju Wattman a nic jiného.

3) Těď si asi řekneš že kčemu to je? osobně Wattman nemám rád a taktuju buď přez MSI Afterburner, nebo v případě AMD GCN Grafik (kde spadá i ta tvá) je dle mě lepší úžít OverdriveNTool. Kdybys měl chuť ho zkusit přikladám link:

https://forums.guru3d.com/threads/overd ... us.416116/

4) Pokud si chceš "zaletu" ověřit stabilutu OC na tvé grafice, tak doporučuji stáhnout Benchmark Superposition. Jedna se o dle mého soudu naročný benchmark a na rychlou orientaci zda takty "MŮŽOU" být stabilní ti poskytne vcelku rychlou odpověď po jednom celém průletu. Můžeš zkusit stabilitu vněm při testu 1080p High, nebo jak to tam mají rozdělené.

5) Důležite u GCN grafik (7970/290/290X/380/380X/390/390X a pod.) je režim spotřeby. hlavně tedy posuvníky Power v [%] kdy grafika by neměla byt přiškrcena na spotřebě. Dále posuvnik target temperature (myslím že se to tak nějak jmenuje) kdy tato teplota musí byt na max, aby neměla karta tendenci se podtaktovavat například již při 70°C. Myslím že max je 94°C co jde nasatvit v Wattmanu / AfterBurneru / OverdriveNTool.

6) Pro jakoukoliv Grafarnu kde člověk ji chce alespoň trošku potrapit s OC doporučuju rozdělat chladič a precizně ho vyčistit od pracu a to včetně lopatek. Poté přepastovat původní teplovodivou pastu, a to nějakou kvalitnější - Gelid Extreme, MX4 a další. Pokud je cely počitač "neuklizenej, tak doporučuju celkově ho vyčistit a taky pomáha pokud nějaky case ventilator vpředu case je na urovni grafiky aby jí nahaněl čerstvý vzduch.

a to je tak ve zkratce vše. Teplota GK dle mě by idealně měla pracovat při 70°C; max 80°C stím že napajecí kaskada by měla mít také chladič (pokud teda není natolok předymenzovaná, což se u grafických karet ale neděje, že ho ani nepotřebuje).

jinak kdybys ses chtěl do OC více pustit, sice je to už "vyžší dívčí" tak některé 380satky jdou otevřít na 380X přez Hack. Otevřou se tak vypočetní jednotky, ale je to už nebezpečnější metoda.

Další možnost je uprava Biosů pro odstavení usporných Funkcí za cenu vyžší spotřeby a tepla. To si ale musíš už nastudovat sám :)

Stránka 1 z 1 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/