Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 27. leden 2021, 12:51

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 3 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Oprava vysokych taktu Vram pri pouziti 144+mhz monitoru
PříspěvekZaslal v: so 28. listopad 2020, 16:33 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 27. listopad 2005
Bydliště: Usti n/L
Nahoru
Rozhodnul jsem se zalozit nove tema pac ten problem je u vsech AMD karet:

Ohledne vysokych taktu Vram pri pouziti 144+monituru
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/d ... /?sort=new

Zkusil jsem to a funguje to.Bohuzel to nefunguje pri 164hz.Musel jsem monitor podtaktovat na 155hz.
Navod:
stahnete si CRU
https://www.monitortests.com/forum/Thre ... tility-CRU
Obrázek
vyberete nativni rozliseni
Obrázek
Obrázek
Pokud nejde kliknou na OK jako u me, tak budete muset snizit refresh rate.Snizujte po 1hz krocich dokud nepujde kliknout na ok.
Obrázek
Pak uz jen restart pc


//edit Wilik - promaz + nastaveno jako dulezite


 Profil  
 Předmět: Re: Oprava vysokych taktu Vram pri pouziti 144+mhz monitoru
PříspěvekZaslal v: so 28. listopad 2020, 17:19 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. srpen 2006
Bydliště: Praha
Nahoru
Skypi napsal:
Pokud je to pravda, tak by Ing. z AMD potřebovali pořádně přes prsty a hlavu, přeci si nebudu kvůli jejich neschopnosti instalovat do pc chechtáky, aby něco normálně fungovalo výše uvedeného typu. Doufám že NV tento scifi nářek nemá.


Je to problém i s kartami od NV, stačí chvilku googlit a najdeš desítky diskuzí, kde lidi tenhle problém řešili jak na AMD tak na NVIDIA kartách.

BTW netýká se to jen 144+MHz monitorů, ale i nižších, "nestandardních" obnovovacích frekvencí.
Mám RX 5600XT a monitor iiyama XUB2792QSU-B1 (1440p@70Hz), a děje se mi to taky.
Bohužel přes různé pokusy s custom rozlišením se mi to nepovedlo vyřešit, a při 70Hz jedou paměti neustále na 1750MHz... Karta se zbytečně zahřívá a komplet to zabíjí zero-RPM režim :(

Nakonec jsem to vzdal a smířil se s 60Hz, kdy se takt pamětí v idle (2D) chová normálně a lítá podle potřeby mezi 200-800MHz.
Ve finále to zas takový rozdíl není, a za těch -10°C v idle (pokud jede fan na minimum), případně za možnost mít funkční zero-RPM režim to stojí, čert vem těch 10Hz. Bylo by to fajn, kdyby to fungovalo, ale co už.

A ještě jedna věc - hodně lidí, kteří mají 144+Hz displeje, reportovalo že stačilo jen nastavit 120Hz a takt pamětí se hodil do normálu. Může to být snadné řešení pro ty, kterým se nechce patlat s custom rozlišeními a ladit v nich blanking intervaly a sync frekvence... :)


edit: Ještě jsem zapomněl, pro doplnění:
Údajně je tohle (vymaxovaná VRAM frekvence) problém i konfiguracích pokud má člověk více monitorů, a nemusí mít nutně ani jeden z nich vysokou obnovovací frekvenci, aby se problém projevil :/
Spíš mi přijde, že je to nějak vázané na časování/frekvence/whatever u "nestandardních" obnovovacích frekvencí.. Zatím z toho mám pocit, že cokoliv co není 60Hz/120Hz (možná i 240Hz) je apriori problematické.

_________________
CPU AMD Ryzen 5 3600 + SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 || MB ASRock X570 PHANTOM GAMING 4 || RAM G.SKILL 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
VGA ASRock Radeon RX 5600 XT Phantom Gaming D2 6G OC || SSD Transcend MTE220S 512GB + SSD HP EX900 1TB
PSU Corsair RMx Series RM650x 650W || CASE Fractal Design Meshify C TG || LCD iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 27"


 Profil  
 Předmět: Re: Oprava vysokych taktu Vram pri pouziti 144+mhz monitoru
PříspěvekZaslal v: ne 29. listopad 2020, 01:12 
Začátečník
Začátečník

Založen: 08. červenec 2006
Bydliště: Ostrava
Nahoru
ninjin_cz napsal:
A ještě jedna věc - hodně lidí, kteří mají 144+Hz displeje, reportovalo že stačilo jen nastavit 120Hz a takt pamětí se hodil do normálu.

Mohu potvrdit. Sapphire RX480 a při frekvenci <=120Hz fullHD mám VRAM na 300MHz.
Bohužel při použití více monitorů mi jede VRAM na max. Četl jsem, že se to neprojevuje jen tehdy, když mají monitory stejné rozlišení a frekvenci.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 3 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 5 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.