Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je po 8. březen 2021, 10:25

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 530 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 27  další
Autor Zpráva
 Předmět: AMD/ATI - Editace BIOSů, flashování
PříspěvekZaslal v: po 26. červen 2006, 17:42 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 24. únor 2004
Bydliště: Č.Budějovice
Nahoru
Protože se stále objevují dotazy ohledně BIOSů, jejich flashování a úprav, bude vhodné všechny dotazy a infromace směřovat do samostatného threadu (zde), který bude určen výhradně pro řešení této problematiky. V úvodu najdete FAQ (thx2 kolo), ve kterém najdete nejdůležitější a obecné informace.

Pokud by měl někdo zájem informační část threadu rozšířit o konkrétnější informace, jedině to uvítám :-)

_________________
Nejlepší moderátor ve výslužbě


Naposledy upravil no-X dne ne 16. červenec 2006, 14:30, celkem upraveno 2x.

 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 16. červenec 2006, 10:46 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 04. leden 2004
Nahoru
Ako flashnuť bios ?
ATi

Potrebné programy pre flashovanie a úpravu biosu: Flashrom, Rabit alebo RadEdit

Návod:
1.) Vytiahneme si originálny bios pomocou programu ATiTool–> settings –> miscellaneous –> dump bios
2.)Stiahneme si z netu Bios (dajte pozor na druh pameti 5ns,4ns..),alebo použijete originálny bios pre dalšie úpravy
3.)Pomocou programu Rabit alebo RadEdit si môžeme upraviť originálny bios alebo stiahnuty z netu(zmeniť časovanie pameti,zmeniť ID karty,nastaviť frekvenciu pri rôznych rozlišeniach a pod.)
4.)Vytvoríme si bootovaciu disketu
5.)Do tejto diskety skopírujeme nový alebo upravený bios,pomenujte ho napr. bios1 a taktiež si skopírujeme sof.util. FLASHROM (najnovšiu verziu 2.40)
6.)Nabootujte z bootovacej diskety.Pomocou príkazu flashrom –i zistíte čislo grafického adaptéru,malo by byť 0 .
K flashnutiu dôjde príkazom flashrom –p 0 bios1.bin s tým,že namiesto bios1.bin uvediete názov biosu pod ktorým ste si uložili stiahnutý alebo upravený bios (napr. váš bios sa volá bios2.rom tak dáte príkaz flashrom –p 0 bios2.rom)
Pokial všetko prebehne vporiadku reštartujte PC,pokial sa vyskytne chyba objaví sa červený nápis ERROR s popisom chyby a vtomto prípade k flashnutiu biosu nemohlo dôjsť,skuste inú verziu biosu.
7.)Pokial po reštarte nabehne obraz je všetko OK a ak nie tak máme menší problém......:-(

Nepodarený flash

a.)Musíme si zohnať grafickú kartu do PCI slotu.
1.)Prepneme v biose položku Init Display First z AGP na PCI
2.)Postupujete ako pri klasickom flashi(pozor aby ste bios neflashli do PCI grafiky,Agp by mala mať 0,takže opať flashrom -f -p 0 xxxxx.bin(rom) )


b.)Flashnite bios „naslepo“
LEN ZA PREDPOKLADU ŽE JU MB DETEKUJE (nepípa speaker) najlepšie je ked si počas flashovania napíšete presne čo ste stlačali a pohyb šipkou dolu atd. (kvôli tomuto prípadu je lepšie si nastaviť v biose ako prve boot FDD a nepoužívať zkratky typu ESC,F8… máte o jednu starosť menej a istotu, že po reštarte začnete hned bootovať z FDD)

RamBios (Program,pomocou ktorého si odskúšate či bude vami vybraný bios fungovať,je to bezpečný spôsob a nič nemôžte pokaziť)

Postup:Na spušťaciu disketu rozbalte ramBios.zip a nakopírujte naňu biosy,ktoré chcete odskúšať (pomenujte ich najviac 4 písmenami,napr. bios.bin)
Potom zadajte v príkazovom riadku rambios názovskúšaneho biosu.bin(rom),chvílku počkajte až sa objaví hlaška o zavedení biosu.
Potom napište príkaz rambios /i - tým sa skúšaný bios inicializuje a vprípade kompatibility vypíše na monitore názov Biosu,príkazom rambios /d ukončíte činnosť biosu a prepne sa bios,ktorý je na GK.
V prípade,že pri skúšaní biosu zostane svietit ledka na disketovke a na monitore bude tma reštartujte PC. Bios,ktorý tento stav spôsobil je nezlučitelný a spolu s tými,ktoré vyvolali rozsypaný text alebo tmavý monitor bez textu sa nepokúšajte flashovať!

Flashrom,Rabit,RamBios a RadEdit si môžte stiahnuť TU (http://www.radeon2.ru/downloads/bios/)

Stránky s biosmi na ATi
http://www.radeon2.ru/downloads/bios
http://www.techpowerup.com/bios/
http://www.sweb.cz/lazarovsky/radeon.htm
http://www.sweb.cz/halen/

Ďalšie stránky s návodmi "Ako flashnúť GK Ati"
http://www.pretaktovani.cz/text/FlashujemeATI.asp
http://gamecomp.webz.cz/polozky/vga/her ... _biosu.htm
http://www.rojakpot.com/default.aspx?lo ... =91&var2=0


Flash biosu pomocou programu Winflash

WinFlash:http://www.ati-news.de/HTML/Download/bios.shtml

1.)Najprv si musíme nájsť vhodný BIOS....(opať si dajte pozor na pamete...)
2.)Stiahnete si Winflash pomocou ktorého preflashujete GK priamo z Windows(WinFlash niektore GK nepodporuje a hned pri inštalacii by to mal zistiť)
3.)Spustite WinFlash--->uložte orig. BIOS(keby sa niečo stalo..)
4.)V programe WinFlash date LOAD IMAGE a vyberete tam subor s novým BIOSom (ktorý ste si stiahli)
5.)V programe WinFlash stlačite tlačitko PROGRAM a reštartujete PC
6.)Ked PC nabootuje opat pustite WinFlash date LOAD IMAGE a opat stlačite PROGRAM a hned vám "zčerná" monitor a nic sa nebude diať,nič nestlačajte!Flashuje sa bios zhruba 20s
7.)Preinštalujte ovladače od GK
8.)Mali by byt zvyšene takty GK,potom si to otestujte........

Týmto spôsobom sa dá cez WinFlash prerobiť 9800PRO na 9800XT len v prípade,že máte jadro R360.Pokial máte R350 tak ju na XT nepreflashujete.Typ jadra zistite cez AtiTool alebo cez WinFlash,ale najspolahlivejšie je dať dole chladič z GPU a pozrieť sa priamo na jadro.......Podrobný navod 9800Pro@Xt: http://www.rojakpot.com/default.aspx?lo ... =92&var2=0

_________________
Amd AthlonXp 2500+
Titan D5TB/CU35/R1,Epox 8KRAI(Via KT600),PQI 2x256 MB 400 CL2.5,ATI Sapphire Radeon 9550 128mb/128bit 250/200@435/265 + GLACIAL NorthPole 1000,Maxtor 15GB "5400" 2mb cache,Mercury HT4500 5.1,TTC-003,WinXp+SP2


Naposledy upravil kolo dne út 25. prosinec 2007, 18:21, celkem upraveno 2x.

 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: čt 20. červenec 2006, 14:35 
Nováček
Nováček

Založen: 07. březen 2006
Bydliště: Orlová
Nahoru
Ahoj chtel bych se zeptat jestli lze flashnout x700pro na x700xt. Jadro by melo byt totozne, jen pameti se mohou lisit ne?


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: čt 20. červenec 2006, 16:06 
Začátečník
Začátečník

Založen: 14. únor 2004
Bydliště: Petřvald
Nahoru
xbucht06 napsal:
Ahoj chtel bych se zeptat jestli lze flashnout x700pro na x700xt. Jadro by melo byt totozne, jen pameti se mohou lisit ne?


Zkusit to můžeš, pokud budeš mít stejné paměti jako na XT a pokud tvé jádro bude schopné jet stabilně na 550MHz, což dávají jen vyjímečné kousky :)

Edit: tak sry, jsem se někde spletl :(

_________________
MSI MAG B550 Tomahawk | AMD Ryzen 5 3600X | be quiet! Dark Rock 4 | Crucial Balistix 2x16GB 3600MHz | EVGA RTX3080 FTW3 Ultra | Patriot Viper 1TB | WB Blue 1TB | Aorus FI27Q | Fractal Design Define S | Fractal Design ION+ 860P | Corsair Strafe Mk.2 | Logitech G604


Naposledy upravil Smeli dne čt 20. červenec 2006, 18:23, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: čt 20. červenec 2006, 16:48 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 24. únor 2004
Bydliště: Č.Budějovice
Nahoru
XT běží na 475MHz jádro a 530MHz paměti.

_________________
Nejlepší moderátor ve výslužbě


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: čt 20. červenec 2006, 20:54 
Nováček
Nováček

Založen: 07. březen 2006
Bydliště: Orlová
Nahoru
No uvidim asi ji skusim jen taktovat bez flashovani. Bude to jistejsi.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 22. červenec 2006, 22:23 
Nováček
Nováček

Založen: 19. březen 2006
Nahoru
Ahoj, mám problém s ATItool - položku Dump Bios nemám zpřístupněnou:/ Čím to může být?:/
Flashem jsem chtěl vyřešit problém mojí historické Manli Radeon9200 64MB/128 bit - při připojení monitoru na DVI se obraz chytne až v prostředí WIN, celý POST
je obrazovka černá, nicméně dioda na monitoru svítí zeleně. Předpokládám teda, že když jinak to DVI funguje dobře, jen při startu karta nic nezobrazuje, že by tomu jiný BIOS mohl pomoct, co myslíte?


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: čt 17. srpen 2006, 16:51 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. leden 2005
Bydliště: Vysočina
Nahoru
existuje utilita ktera umozni upravit v biosu i napajeni pameti a jadra? Co jsem hledal v tom Rabit tak bohuzel...muze nekdo poradit??


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 29. srpen 2006, 09:02 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 24. červen 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Mám kartu HIS X1800GTO a má shodné PCB s X1800XL.Písmenka XL jsou na kartě přelepena červenou tečkou.
Jaká je pravděpodobnost úspěšného odemčení všech pixel shaderu ?
Vím že nejlepší je to otestovat, ale mám obavu co se stane, když to nepůjde.
Odemčení bych řešil úpravou originálního biosu v kartě pomocí editoru HxD...atd
Pokud bios upravím, aby se odemkli zbývající pixel shadery, ale budu mít tu smůlu že na mé kartě to nebude možné uskutečnit, co mě čeká ?????
Karta nebude funkční a budu muset shánět GK do PCI ? Nebo se nestane nic a karta poběží stále s 12 pixel shadery ????
Díky za každou radu :oops:

_________________
Phenom2 X3 720/Gigabyte MA770-DS3 rev.1 bios F7 / 2x2GB /Saphire HD4850
DVD RW LG-GSA4082B/WinFast TV 2000 XP/Samsung 160G 7200ot./550W Seasonic


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 29. srpen 2006, 15:21 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2005
Bydliště: Slovakia :)
Nahoru
Zdenek Teska napsal:
Mám kartu HIS X1800GTO a má shodné PCB s X1800XL.Písmenka XL jsou na kartě přelepena červenou tečkou.
Jaká je pravděpodobnost úspěšného odemčení všech pixel shaderu ?
Vím že nejlepší je to otestovat, ale mám obavu co se stane, když to nepůjde.
Odemčení bych řešil úpravou originálního biosu v kartě pomocí editoru HxD...atd
Pokud bios upravím, aby se odemkli zbývající pixel shadery, ale budu mít tu smůlu že na mé kartě to nebude možné uskutečnit, co mě čeká ?????
Karta nebude funkční a budu muset shánět GK do PCI ? Nebo se nestane nic a karta poběží stále s 12 pixel shadery ????
Díky za každou radu :oops:

http://www.oclab.cz/index.php?option=co ... &Itemid=51
:wink:

_________________
*Zeny ,vino, auta, zpev to je moje :-D
Pc1: * C2D E6600 @ 3600~1.35v & 3900~1.5v ~ WaterCooled * D-Tek FuZion & Eheim1048 & 2x Swiftech MCR320-QP * Asus P5K Deluxe * CORSAIR DOMINATOR CM2X2048-8500C5D * Samsung F3 1TB * 7K250 120GB * T7K250 250GB * HIS X1900XTX IceQ3 Turbo ~ WaterCooled * Asus DRW-2014L1T * Logitech Z-5500 Digital & X-Fi XtremeMusic * HP LP2475w * ASUS TVFM-7135 * Thermaltake Armor & Corsair HX520W *
WorkStation1: * iMac 7.1 * Intel C2D T7300 * 3GB DDR2 1066 * 22" iMAC 1680 x 1050 * ATI Radeon HD2600 256 * WD 3200 AAJS * OPTIARC AD-5630A *
WorkStation2: * C2D E8400 * Asus P5E3-WS-Pro * 4x1GB DDR2 1066 * nV Quadro FX 570 * WDC WD2500AAJS * HL-DT-ST GSA-H58N * FSP 400-60HLN *


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 30. srpen 2006, 04:56 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 24. červen 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Díky, tenhle článek jsem četl.
Mě jde spíš o to, co se s kartou bude dít, když ji v biosu změním počet pixel shaderu z 12 na 16 a karta to nebude schopna s 16 pipkama :oops: provozovat.
Artefakty ? Černo,tma smrt ? Nebo půjde dál jen s 12 ?

_________________
Phenom2 X3 720/Gigabyte MA770-DS3 rev.1 bios F7 / 2x2GB /Saphire HD4850
DVD RW LG-GSA4082B/WinFast TV 2000 XP/Samsung 160G 7200ot./550W Seasonic


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: čt 31. srpen 2006, 13:25 
Nováček
Nováček

Založen: 31. srpen 2006
Nahoru
V rabite ide zvihnut napetie na jadre. ja tiez hladam nieco na zdvihnutie npetia na ramkach.robil som to cez oerclocker,napetie jadra sa zdvihlo ale napetie sa po restarte vratilo do povodneho nastavenia

_________________
CPU:AMD Athlon64 X2 5400+ EE DUALCORE BOX Socket AM2:takt pôvodny/momentalny:2800/2800 Cooling:SCYTHE Ninja 2 Disk:2 x Maxtor 300GB Maxline III 7200/16MB Pamet:CORSAIR DDR2 2x2048MB 800MHz TWIN2X C5 Doska: MB ASUS M2N68 socket AM2 Grafika: MSI NX 8800 GTS Zdroj:ATRIX Extreme Power 500 W.


 Profil  
 Předmět: Problem s 1900XT 256MB
PříspěvekZaslal v: pá 1. prosinec 2006, 21:12 
Nováček
Nováček

Založen: 19. srpen 2004
Nahoru
Mam Sapphire 1900XT 256Mb a chci se zeptat jestli na nej vysel nejaky novejsi bios mam s nim totiz mensi problem a to v tom ze kdyz nahraji nejnovejsi ovladace 6.11 tak se mi s nima restartuje grafika. Pritom s 6.6 verzi co mam ke grafice mi to jede normalne. Nevite co s im pokud to neni biosem? jinak verze biosu co mam ted je 113-A52067-101. Ma nekdo novejsi?

_________________
Core i5 2500K 3.7Ghz; Gigabyte P67A-UD4-B3; 3x 2048 Mb Ram Corsair 1600mhz; Gigabyte GTX 560 1Gb; Corsair 520W; Case Cooler Master Centurion 5; IE-3.0 + RzR Deathadder Black Edition; Steelpad 4D; LG H20L; Creative Inspire 5300; Samsung T220.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 2. prosinec 2006, 18:29 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 07. srpen 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
čuzz, brácha má doma 9800Xt s jádrem R360 a nikde nemůžu najít BIOS pro 9800XT s 128 MB....všude jen 256.Záleží na tom vůbec?

_________________
MB:ASUS Z77-A; CPU:i5 2500K@4.5GHz water cooled by HeatKiller rev. 3.0; RAM:Kingston+Corsair 4x4GB CL9 1600Mhz; GPU:GTX 780; HDD's:Samsung 850 256GB + ADATA 1TB NVMe Blu-Ray:BD-RE BH08LS20; LCD:24" HP ZR24w; Sound:Audigy 4; PSU:Corsair TX750w; CASE:Thermaltake Armor


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 2. prosinec 2006, 18:46 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 15. prosinec 2003
Bydliště: Vysoké Mýto, Pardubice
Nahoru
9800xt se delali jedine s 256mb pameti, ja sam jsem mel 9800pro - na ni sem flashnul bios z 9800xt, na velikosti pamati nezalezi, ja sem si ten bios z 9800xt upravil v rabitu a zadal tam ze mam 128mb verzi

_________________
Ryzen 5 3600 + 2x16Gb Crucial Ballistix 3200 Mhz + Asus Prime X370 Pro + AMD Sapphire Pulse RX 5700 XT + ASUS VG279Q


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 3. prosinec 2006, 12:13 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 07. srpen 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
OK, a co časování pamětí???Jsou to samsungy a u 9800XT saphire časování není nikde uvedeno.A ještě něco.Odemykají se tím BIOSem pipky nebo ne?

_________________
MB:ASUS Z77-A; CPU:i5 2500K@4.5GHz water cooled by HeatKiller rev. 3.0; RAM:Kingston+Corsair 4x4GB CL9 1600Mhz; GPU:GTX 780; HDD's:Samsung 850 256GB + ADATA 1TB NVMe Blu-Ray:BD-RE BH08LS20; LCD:24" HP ZR24w; Sound:Audigy 4; PSU:Corsair TX750w; CASE:Thermaltake Armor


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 3. prosinec 2006, 12:27 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 15. prosinec 2003
Bydliště: Vysoké Mýto, Pardubice
Nahoru
ja mel na karte pameti hynix, stahnul sem i bios pro pameti hynix

_________________
Ryzen 5 3600 + 2x16Gb Crucial Ballistix 3200 Mhz + Asus Prime X370 Pro + AMD Sapphire Pulse RX 5700 XT + ASUS VG279Q


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 4. prosinec 2006, 08:20 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 07. srpen 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
No to mě ale nepomůže :-D

_________________
MB:ASUS Z77-A; CPU:i5 2500K@4.5GHz water cooled by HeatKiller rev. 3.0; RAM:Kingston+Corsair 4x4GB CL9 1600Mhz; GPU:GTX 780; HDD's:Samsung 850 256GB + ADATA 1TB NVMe Blu-Ray:BD-RE BH08LS20; LCD:24" HP ZR24w; Sound:Audigy 4; PSU:Corsair TX750w; CASE:Thermaltake Armor


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 4. prosinec 2006, 09:32 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. září 2005
Bydliště: Pardubice a Přelouč, Brno, Opava
Nahoru
co je na těch paměťových čipech napsáno???
máš zřejmě 9800Pro, tam není co odemknout =)

_________________
sportovní rybolov


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: čt 21. prosinec 2006, 19:51 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. září 2006
Bydliště: Banánová Republika Ɨ (SR)
Nahoru
Pls poradte nejaky program na vycucnutie BIOS-u z RV570 !!! cez ATi TrayTool last ver. to nejde !


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 530 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 27  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.